Autor Wątek: Pierwsza Polska F-16.  (Przeczytany 320438 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
Odp: Pierwsza Polska F16-stka
« Odpowiedź #255 dnia: Listopada 08, 2006, 19:15:51 »
oraz grzebać w oprogramowaniu
Też nie za bardzo bo nie mamy dostępu do kodów źródłowych.
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

czarli sorok siem

• Gość
« Odpowiedź #256 dnia: Listopada 08, 2006, 19:52:59 »
Najczarniejszą kartę historii naszego lotnictwa to prawdopodobnie zajmuje MiG-23, a konkretnie to co z nimi zrobiono .... Jeszcze inna to cały program I-22 Iryda na który wyrzucono oszałamiająca ilość pieniędzy ...
F-16 jeszcze technicznie u nas nie ma, mogą sobie te 2/4 postać na lotnisku, bo nie ma ich kto obsłużyć, o tym jak sprawa z nimi wygląda porozmawiamy sobie za 3 lata, kiedy zakończa sie dostawy, a pierwszy dywizjon będzie gotowy do obrony kraju.

Jeżeli coś się będzie działo z Viperami, to LM się tym ma obowiązek zając, nic więcej tutaj mówić nie trzeba. Tylko powiedz mi co nam po śmigłowcach bojowych skoro, nie będziemy mieli czym walczyć o nasze niebo ? Jeżeli dzisiaj nic się nie zrobi, MiGów w 2012 nie będzie, a same śmigłowce takiego Su-27 nie zestrzelą, bo zwykle po prostu nie mają czym. Myśliwce, to priorytet i podstawa obrony naszego kraju, lepiej sobie to uświadom.
Za 3 lata to nie skończą sie dostawy jak napisałeś lecz tylko zostanie przekazanych 16 sztuk z 48 do eskadry bodajże.
Dostawy zakończą sie w 2012.
Co do MiGa-23 to nie pożegnaliśmy jak należy (był nawet artykuł w Lotnictwie) tych całkiem jeszcze dobrych i podatnych na modernizacje maszyn.
W zmodernizowanej Irydzie to nawet siedziałem - był to model z awioniką Sagem-a, nieźle to wyglądało, ale sam samolot to tak dziwna historia, że ciężko to zrozumieć.
Całe Lotnictwo Wojskowe powinno być jak najbardziej zrównoważone w wyposażeniu - największa efektywność.
Jeżeli piszesz o su-27 to ja napisze o kilkudziesiąciu Leopardach, których F-16 chyba nie zatrzymają.
A tak wogóle jeśli nas by ktoś zaatakował Su-27 to i 48 F-16 ich nie powstrzyma (prawie każdy użytkownik su-27 jest potegą lotniczą w porównaniu do nas).

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #257 dnia: Listopada 08, 2006, 19:56:44 »
Śmieszne jest to, że eFy w drodze do Polski musiały lądować w Islandii, bo zabrakło zupy.
O dziwo nikt po tamtej stronie oceanu nie wpadł na to, żeby zamontować te zbiorniki  :118:.
(Jakoś nie przemawia do mnie fakt większego oporu powietrza, zużycia paliwa ..., przecież tak samo jest z podskrzydłowymi zboirnikami)
Może te zbiorniki były tylko na ulotkach dorysowane w Corelu?   :021:
Albo ktoś stwierdził, że na pamiątkowych fotkach z przyjęcia F16 będzie brzydko wyglądał z "rogami". :banan
DCS/FSX/AC/pCARS

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #258 dnia: Listopada 08, 2006, 20:01:19 »
Wiesz iq85, czytałem wiele źródeł, ale na żadnym nie napisali, że nasze samoloty wylądowały na Islandii z powodu braku paliwa, skąd masz takie rewelacje ?

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #259 dnia: Listopada 08, 2006, 20:12:57 »
Global Moderator - podsuwam ci  :icon_wkolano_354: bo mnie już szlag trafia, albo wyłączę sobie ten wątek, a śledzę go bo to historyczna chwila jest.
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #260 dnia: Listopada 08, 2006, 20:27:14 »
Ranwers, nie denerwuj się. Jeszcze nie powiedziałem nic złego o F16 ;)
Co do tego braku paliwa to usłyszałem w TV, ale nie pomyślałem żeby sprawdzić wiarygodność. A jaka jest oficjalna przyczyna tych międzylądowań?  :121:
DCS/FSX/AC/pCARS

kaa

• Gość
« Odpowiedź #261 dnia: Listopada 08, 2006, 20:28:06 »
W TVP1 mówili (a konkretnie mówił to farmerski pilot), że w jeden Viper miał problem z tankowaniem w powietrzu, więc wraz z drugim lądował na Islandii, a potem przez Szkocję oba przyleciały do Polski, podczas gdy druga para dotarła przez Atlantyk do Niemiec.

Offline martin

• *
  • Szpieg z krainy jaszczompów
« Odpowiedź #262 dnia: Listopada 08, 2006, 20:30:09 »
Tu macie parę zdjęć już z Poznania. Lądowali od wschodu, pod zachodzące słońce, idealne światełko. A ja cholera siedziałem w aucie 40 km od Poznania. To nie jest sprawiedliwe. Ale jutro oczekujcie zdjęć z samego centrum gniazda żmij.

Sundowner:U nas jest w czym wybierać - do każdej roboty odpowiednie narzędzia.
Schmeisser: U nas się wysyła 1000 MiGów, mogą być puste.

« Odpowiedź #263 dnia: Listopada 08, 2006, 22:17:53 »
Przeprasam najmocniej - mała dygresja na temat :). Własnie ogladam "szklo kontaktowe" i jeden z telewidzów napisał, że pierwsze dwa samoloty powinny się azywać "JACE I PLACEK"  :banan
Sorry jeszcze raz, ale mnie o rozwaliło LOL.
"Banany na twoim skrzydle to samo zdrowie" - Banan :)

« Odpowiedź #264 dnia: Listopada 08, 2006, 22:48:26 »
Nie chyba się będą nazywać Jastrzębie bo minister Radzio się wygadał w telewizji w Wiadomościach.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #265 dnia: Listopada 08, 2006, 23:01:14 »
Zdjęcia z Szkocji.

"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #266 dnia: Listopada 08, 2006, 23:10:50 »
A fuj, takie czyste, aż odrzuca  :020:

Offline martin

• *
  • Szpieg z krainy jaszczompów
« Odpowiedź #267 dnia: Listopada 08, 2006, 23:14:06 »
i mają malowanie low-vis ;). a miało nie być  :021:
Sundowner:U nas jest w czym wybierać - do każdej roboty odpowiednie narzędzia.
Schmeisser: U nas się wysyła 1000 MiGów, mogą być puste.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #268 dnia: Listopada 08, 2006, 23:15:21 »
Ktoś już ma zdjęcia po odsłonięciu szachownic? Robił to zdaje się mechanik przy oklaskach mediów
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #269 dnia: Listopada 08, 2006, 23:40:17 »
Kurcze jak oglądam te dzisiejsze fakty, wiadomości i inne "media" i mówią że to buble i złom to normalnie ręce opadają oni nie mają prawie żadnego pojęcia o czym mówią... Jakbyśmy kupili Gripeny to mówiono by że to badziew bo gorsze od F-16 i Mirage, jakbyśmy wybrali Mirage to by gadali że to błąd polityczny albo coś jeszcze innego, najlepiej mogliśmy nic nie kupywać -migi za kilka lat by zaczeły spadać, suczki pewnie by do lotu by były nie dopuszczone, a zaoszczędzoną kase wydać na becikowe albo inną za przeproszeniem d..pe maryni, sorry ale jeżeli to jest fachowe dziennikarstwo to ja dziękuje.