Autor Wątek: Działko powietrze-powietrze  (Przeczytany 6241 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bucic

• *
  • "negative thrust to weight ratio"
    • GIMP
Działko powietrze-powietrze
« dnia: Października 03, 2005, 22:11:26 »
Mógłby ktoś krótko opisać zaznaczone symbole?
Pytanie podstawowe - czym się celuje???

Miszon

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: Października 04, 2005, 11:46:50 »
W celu zapoznania się z systemami celowania działkiem proponuję przeczytać manual, rozdziały Air-to-air weapons oraz The HUD. Tryb, który tu przedstawiłeś to EEGS, jego głównym składnikiem jest tzw. funnel, czyli dwie podłużne kreski i to nimi głównie się celuje. Ogólna zasada mówi, że aby trafić należy ustawić cel tak, aby końcówki jego skrzydeł dotykały owych kresek. Ponieważ każdy samolot ma nieco inny roztaw skrzydeł można w ICP ustawić rozwartość funnela, jednak domyślnie jest ona ustawiona tak, aby zawierał się w niej przeciętny myśliwiec.
Dodatkowe oznaczenia pojawiają się np. w przypadku zalokowania celu, strzelania do celu itd. i o tym proponuję poczytać.

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #2 dnia: Października 04, 2005, 15:34:19 »
O rety :/
Zaznaczone przeze mnie symbole nie są opisane w manualu.
O funnel nie pytałem, jak wynika z rysunku. W trybie używania działka z zablokowaniem na celu to właśnie funnel jest elementem dodatkowym i nie nim się celuje! Jeżeli by tak było, to po co namierzać cel, skoro funnel jest cały czas?

Pytanie pozostaje otwarte.

lobo

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Października 04, 2005, 15:40:08 »
Z moim obserwacji to w trybie EEGS celuje sie kropka umieszczona w funnel. Jezeli zlapiesz locka a zakladam, ze tak to wtedy pojawia sie kropka znajdujaca sie (w zaleznosci od przeciazen, katow, predkosci, etc.) dalej lub blizej od poczatku funnel. Zreszta i tak najskutecznej strzelac wg smug pociskow.

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #4 dnia: Października 04, 2005, 18:41:57 »
A z moich obserwacji wynika, że raczej krzyżyk i dlatego potrzebuję jednoznacznych informacji. Poszukam jeszcze. Przydałaby mi się instrukcja z Allied Force. Może tam jest to dobrze opisane, bo w oryginalnej instrukcji nie dość, że nie jest opisane, to jeszcze jest jeden obrazek, który jakoby miał wszystko wyjaśnić, ale jest całkowicie nieczytelny.

Iceman

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Października 04, 2005, 19:02:46 »
skoro masz stara instrukcje to zainstaluj lub poszukaj w sieci manuala do sp4 (jest tez zalaczony do FF) - tam wszystko powinno byc doskonale wytlumaczone :) Tak na szybko bo  zajety jestem troszke :) Co do celowania jezeli kolko spotka sie z krzyzykiem to fire i jezeli facet nie wykona jinks to ma przechlapane :) 4 to Rmax1 czyli maksymalny skuteczny zasieg dzialka. 3 to (jezlei sie myle to prosze mnei poprawic bo moge sie mylic :) ) hipotetyczny punkt w ktory opadna pociski po 6 tys stop.

Jezeli szukasz bardziej szczegolowych informacji to mechanika trybu EEGS jest tez opisana w f16v5.pdf (i to oparta na RL a nie symulacji) oraz tez chyba w MLU 1 i 2 manual jest pare ciekawych danych.

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #6 dnia: Października 04, 2005, 19:53:33 »
Jeszcze nie przeczytałem, ale na pierwszy rzut oka to jest to

16v5.pdf stona 113

Obrazek oczywiście tylko na zachętę, bo tam jest kilka stron opisu :568:

[ Dodano: Wto 04 Paź, 2005 21:31 ]
No to jedziemy :) podstawy, a w miarę pytań będziemy rozwijali temat. Czekam na F4 AF, to i tak prawie nie latam.

Opis zamieszczonego przeze mnie zdjęcia:
1. "Celownik 1G".
2. >>>Celownik właściwy (CCIP?)<<<.
3. Prezentacja hipotetycznie wystrzelonych pocisków?
4. Znacznik skutecznego zasięgu działka.
5. Wskaźnik w komplecie z "Celownikiem 1G".
6. "Celownik 9G" (krótka pozioma linia na dole obrazka).

Obiecałem krótko, więc:
Celuje się za pomocą >>>Celownika właściwego (CCIP?)<<<, na pojawienie się którego trzeba chwilkę poczekać.

Całość dotyczy oczywiście działka z zablokowaniem na celu i stanowi uproszczony opis 5 poziomów pracy EEGS od samego krzyżyka reprezentującego oś podłużną samolotu po poziom 5. przedst. na obrazku.

No, ale co oznacza ten napis "AA 01R" to nadal nie znalazłem (cyferka się zmienia tzn. wartość spada wraz ze zbliżaniem do celu).

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Października 04, 2005, 22:41:42 »
Cytat: Bucic
No, ale co oznacza ten napis "AA 01R" to nadal nie znalazłem (cyferka się zmienia tzn. wartość spada wraz ze zbliżaniem do celu).

Pewności nie mam ale kojarzy mi się to z:

AA- Aspect Angle - czyli kąt odchylenia osi długiej celu od Twojego kursu
01R - ile stopni (tu 10st) w prawo (R)

czyli Twój cel skręca w prawo o 10 stopni - dobrze kombinuję panowie??

(domyślam się tylko na podstawie podobieństwa do oznaczenia widniejącego w górnej linii MFD, pojawiającego się na radarze A2A po zalokowaniu celu.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

lobo

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Października 05, 2005, 00:12:27 »
A moze 0.1 oznacza odleglosc od celu, w tym przypadku 0.1 mili (jeden kabel czyli cos ponad 600 stop)?

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #9 dnia: Października 05, 2005, 01:12:11 »
Bez tego da się żyć. Najważniejsze jest to, co opisałem w punktach, a najnajważniejsze było w tym ustalenie "kropki śmierci".

Offline Bucic

• *
    • GIMP
Odp: Działko powietrze-powietrze
« Odpowiedź #10 dnia: Października 10, 2006, 13:29:04 »
Na prośbę kolegi Fatal1ty wrzucam nowy obrazek z odnośnikami. Tamten gdzieś wcięło z serwera.

Opis zamieszczonego przeze mnie zdjęcia:
1. "Celownik 1G".
2. >>>Celownik właściwy (CCIP?)<<<.
3. Prezentacja hipotetycznie wystrzelonych pocisków?
4. Znacznik skutecznego zasięgu działka.
5. Wskaźnik w komplecie z "Celownikiem 1G".
6. "Celownik 9G" (krótka pozioma linia na dole obrazka).

Pozwoliłem sobie wrzucić do tego postu twój wszcześniejszy opis, tak dla wygody.

Kusch
« Ostatnia zmiana: Października 10, 2006, 18:19:55 wysłana przez Kusch »

fatal1ty

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Października 10, 2006, 16:50:35 »
no wrezcie, teraz wiem jak celowac. bojcie sie migi i inne suki :icon_mrgreen:
dzieki stary :706:

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #12 dnia: Października 11, 2006, 19:49:15 »
"Pozwoliłem sobie wrzucić do tego postu twój wszcześniejszy opis, tak dla wygody.

Kusch"

Ależ proszę :)

Sam opis mógłby być w logiczniejszej kolejności, nie pomyślałem o tym, ale jak to się mówi, nikt z tego nie będzie strzelał!  ;)

« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 29, 2006, 18:17:30 »
Jestem początkujący.Staram się zrozumieć działanie celowania z działka przy pomocy celownika EEGS.Przeczytałem poprzednie posty,przeczytałem manuala do nowego AF str.363-365 starego manuala Falcom 4.0 18-14 oraz F16_handbook v5 str.110 -118 i nadal mam wątpliwości jak celować.Zrobiłem zdjęcia,na których widać fazy umieszczenia celu w celowniku EEGS oraz fazę strzelania.Zdjęcia są jpg nie wiem jak je dołączyć do postu.Może ktoś mi pomoże to je dołączę w następnej wiadomości.Postaram się przedstawić problem bez zdjęć.W handbook F16v5 są pokazane na kolejnych rys.kolejne fazy celowania nazwane level I pipper do level V pipper.Na moich rys.występują podobne elementy oprócz symbolu 9G.Moje pytania są następujące:
1.Czy korzystacie z MRGS.W manuale piszą,że przed przechwyceniem celu radarem mają pomóc w ustawieniu jeta w "target,s motion" celów lecących z dużą prędkością przy "aspect angle" 60-120 stopni.
2.Po przechwyceniu celu przez radar cel należy umieścić w funneral.Możemy próbować tak go umieścić aby dotykał skrzydłami linie funneral (co nie jest takie łatwe ponieważ cel zmienia ciągle pozycję), umieścić na nim T-symbol lub symbol 9G.Rozumiem,że G oznacza przeciążenie.Jeśli tak to skąd wiemy jakie jest G.
3.Załóżmy,że wybraliśmy w punkcie 2 jakąś opcję i nacisnęliśmy spust.Powinien pojawić się BATR w postaci dwóch koncentrycznych okręgów informujący gdzie trafiają pociski.Pytanie następne czy należy naciskając spust kierować BATR na cel.U mnie BATR  prawdopodobnie jest przedstawiony jako mały okrąg z kropką w środku.
4.Uważam,że prawidłowe celowanie jest ważne ponieważ mamy ograniczoną liczbę pocisków.
Jeśli ktoś potrafi mi pomóc będę wdzięczny.Jednocześnie przepraszam za brak wiedzy,ale dopiero uczę się F16
pozdrowienia
vito_zm

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 29, 2006, 19:02:10 »
Nie mam za dużo czasu, dlatego na razie odp. Ci "po łebkach".
1. Nie korzystam. Prędzej już chyba ze wskaźnika oznaczonego na rysunku (moim) numerem 5. Ale nie jestem pewien, bo dawno nie odpalałem F4.

2. Najważniejsze - jak złapiesz cel radarem i już pojawi się celownik (2), to każdy inny wskaźnik traktuj w ten sposób, że jak Ci w czymkolwiek nie pomaga, to o nim ZAPOMNIJ i masz wyjaśnienie do pozostałych pytań z punktu 2 Twojej wypowiedzi.

3. Nie. Przy efektywnym strzelaniu czyli krótkimi seriami nie ma na to czasu. Celownik umieszcza się na celu zanim naciśnie się spust, a jedynym wskaźnikiem, jaki Cię powinien interesować po oddaniu serii jest widok pocisków albo mijających, albo trafiających cel.

Tak na początek. Jak się uprzesz, żeby dalej drążyć temat, to odpowiem z dużym opóźnieniem pewnie. :001:
Powodzenia!