Autor Wątek: Ksiązki o lotnictwie  (Przeczytany 98312 razy)

Offline Lewy

• *
  • Prowadzę, nie piję
Odp: Ksiązki o lotnictwie
« Odpowiedź #60 dnia: Listopada 04, 2009, 15:30:08 »
Dziś w Empiku natknąłem się na książkę Marka Sołonina "Na uśpionych lotniskach". Może być ciekawa, szkoda tylko, że jest tłumaczona z angielskiego przekładu, a nie z rosyjskiego.

Offline Yarden

• *
  • Wirtualny Dywizjon 316
« Odpowiedź #61 dnia: Listopada 04, 2009, 17:22:56 »
Odnośnie "Na uśpionych lotniskach" - jestem na stronie 356, zaczynam rozdział "Tabela 6". Z ferowaniem ostatecznych wyroków wstrzymam się jeszcze, póki nie przeczytam, ale na tą chwilę mogę o książce rzec tak:
-Język autora niekonwencjonalny, ciekawy, chociaż niektóre zdania są nieinteligentnie przetłumaczone (np. "Gdyby cośtam cośtam, potem długi nawias którego treść ma sens, i nagle kropka, co łącznie jest niezbyt zrozumiałe.) - ewidentna wina tłumaczenia z angielskiego.
-Daje, że się tak wyrażę, znać o sobie patriotyzm autora (u nas jest podobnie "Gdyby nie Niemcy/Rosjanie/Szwedzi/Turcy/Ufo nas nie podbili to by nas Amerykanie dziś o wizy błagali" :P)
-Dużo pomyłek w datach, choć łatwych do rozpoznania (np. 7 grudnia 1941 Stalin podpisał zgodę na rozpoczęcie produkcji myśliwca LaGG-3 (chyba, jeśli dobrze pamiętam), których do końca 1940 miano wyprodukować (ileśtam... nie powiem bo nie pamiętam dokładnej liczby... coś z 7... 700 nieco mało jak na ZSRR :021: a 7000 to idiotyzm... Grobów wyprodukowano chyba coś z 2,3 tysiące)).
-Badziewne ilustracje (czyżby autor rysował je odręcznie  :121: ?)

Ale ogółem czyta się dobrze i dużo można się dowiedzieć (szczególnie jeśli komuś łatwo do głowy wpadają liczby).
"Nie mogę patrzeć na bitego człowieka, nie mogę! Jeżeli bije ktoś inny." - Hermann Brunner

« Odpowiedź #62 dnia: Listopada 24, 2009, 17:20:56 »
Witam.
 Z literatury historycznej polecam I. Koliński "Lotnictwo Polski Ludowej 1944-1947", wyd. MON., nie dlatego, żeby była super, ale dlatego, że jest to prawdziwy wzór dla monografii. Pominowszy epokę, cała reszta to kawał solidnej roboty.
 Druga propozycja to J.D. Gilman i J. Clive, "KG200 bezimienny oddział Luftwaffee". Takie lotnicze s-f oparte na ciekawym wątku.
Od razu ogromna prośba: Poszukuję bibliografii do tematu "Niemieckie siły powietrzne 1928-1945", czyli literatury naukowej poświęconej tej tematyce (wspomnienia, monografię, źródła itp.). Zaznaczam, że chodzi mi o tytuły prac. Jeśli ktoś mógłby mi pomóc będę zobowiązany.
Pozdrawiam
L'ordre règne à Varsovie!

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #63 dnia: Listopada 26, 2009, 14:02:24 »
Od razu ogromna prośba: Poszukuję bibliografii do tematu "Niemieckie siły powietrzne 1928-1945", czyli literatury naukowej poświęconej tej tematyce (wspomnienia, monografię, źródła itp.). Zaznaczam, że chodzi mi o tytuły prac. Jeśli ktoś mógłby mi pomóc będę zobowiązany.
Popatrz na "Wzlot i upadek Luftwaffe" Irving'a.

I może jeszcze to się przyda: http://www.caw.wp.mil.pl/biuletyn/b20/b20_9.pdf
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: Listopada 26, 2009, 15:10:02 »
Dołożyłbym do tego jeszcze: Zbigniew Jankiewicz - "Powstanie i upadek Luftwaffe".

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #65 dnia: Listopada 27, 2009, 11:17:46 »
Książka Irvinga o Milchu jest świetna ale musisz uzupełnić ją o jakąś biografię Goringa, może być również Irving ale wystarczy - a może będzie nawet lepsza ze względu na stosunek Irvinga do postaci Hermanna i nazizmu w ogóle  - wydana w Polsce książka "Göring" którą widziałem kiedyś w Empiku. Mi tam Irving nie przeszkadza :P czyta go się świetnie, a że jestem już duży, sam potrafię odpowiednio zinterpretować jego lektury.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline zack

• *
  • Moonhunter.
« Odpowiedź #66 dnia: Listopada 27, 2009, 15:14:18 »
Polecam również knigę pt. "Ostatni rok Luftwaffe. Maj 1944 - maj 1945" autorstwa Alfreda Price'a.
Chyba pierwsza publikacja tego typu analizująca tak krótki, ostatni okres niemieckiego lotnictwa.
Nie potrafię jeszcze odnieść się  do merytorycznej zawartości, ponieważ dopiero zacząłem czytać.
Ale zapowiada się obiecująco.

Bis zum bitteren Ende.

« Odpowiedź #67 dnia: Listopada 29, 2009, 18:26:21 »
Witam,
Bardzo dziękuję! (Oczywiście proszę o więcej  :020:). Mam kolejne pytanie; co szanowni koledzy sądzą o twórczości M. Murawskiego. Raczył on popełnić wiele monografii, no ale jego sztandarowym dziełem jest książka "Samoloty Luftwaffe 1933-1945" T.1-2. Z tego co wiem to autor nierzadko popełnia w niej błędy. Na zakończenie strona o Luftwaffe (o ile nie było jej na forum wcześniej) http://www.luftarchiv.de/. Przeglądając byłem pod ogromnym wrażeniem.
Pozdrawiam
L'ordre règne à Varsovie!

Offline Sherman

• *
« Odpowiedź #68 dnia: Listopada 30, 2009, 17:42:11 »
Może popytaj np. na dws.org.pl

« Odpowiedź #69 dnia: Marca 24, 2010, 21:04:54 »
Witam
 Może ktoś poratuje  linkiem do kapitalnej i obowiązkowej wręcz pozycji Bergstroma  - Black Cros Red Stars. Poluję na cykl od dawna - niestety z mizernym skutkiem.
 Pozdrawiam
Alkohol zabija komórki nerwowe ...zostawiając spokojne.

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #70 dnia: Marca 25, 2010, 22:22:05 »
http://www.amazon.com/Black-Cross-Red-Star-Barbarossa/dp/0935553487
http://www.amazon.com/Black-Cross-Red-Star-January-June/dp/0935553517/ref=pd_sim_b_2
http://www.amazon.com/Black-Cross-Red-Star-Eastern/dp/0976103443/ref=pd_sim_b_1
Aktualnie ceny zabijają... Dodam, że nowsze prace Bergstroma np. http://www.amazon.com/Barbarossa-Air-Battle-July-December-1941/dp/1857802705/ref=pd_sim_b_6
wcale nie są gorsze a zdecydowanie tańsze. Mam obie pozycje więc jakoś ocenić mogę...

PS. Rozumiem, że kolega nie miał na myśli pirackich kopi w pdf...
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

Offline Sobilak

• *
  • Mały; 195cm/112kg reszta proporcjonalna:-)
« Odpowiedź #71 dnia: Maja 06, 2010, 11:02:15 »
Czy ktoś z Was już czytał " Cyrk Skalskiego " Śliżewski Grzegorz, Sojda Grzegorz. Ja powoli kończę. Książka ciekawa ( sporo zdjęć raportów pilotów, OBR 244 skrzydła i przynależnych do niego squadronów, ciekawe fotki pilotów, których wcześniej nie widziałem ). Wspomnienia Ludwika Martela dają ciekawe światło na relacje w PFT ( zgrzyty pilotów z Rolskim i skuteczna próba odsunięcia go od latania, zdanie o Wyszkowskim ponoć mało lubianym bo nie pasował do reszty ) perypetie pilotów po walkach w Afryce ( przemilczane dotąd w innych publikacjach ).
Książka godna polecenia.
Na niebie są dwa typy maszyn "myśliwce i ich ofiary"

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #72 dnia: Maja 18, 2010, 07:00:50 »
http://historyton.pl/catalog/product_info.php?cPath=60&products_id=11143

Dla modelarzy i pasjonatów polskiego lotnictwa pozyzja obowiązkowa. Nie sugerujcie się starymi wydaniami, to wydanie jest zupełnie inne.
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

Offline Sherman

• *
« Odpowiedź #73 dnia: Maja 18, 2010, 13:20:41 »
100zł?? Chyba państwu z wydawnictwa ZP Grupa w d... się poprzewracało. Nowa książka Olejki- 90zł. Monografie eskadr wrześniowych, książkowe walkaround'y walają się po empikach- ciekawe ile im tego schodzi w takich miejscach.

Do zakupów książek ZP Grupy proponuję się wstrzymać do jakiś pokazów na których mają stoiska i zniżki (czasem spore), a także zainteresować się sprzedażą wysyłkową, zgodnie z informacją na ich stronie:

Prowadzimy sprzedaż wysyłkową.
Na ksiązki i publikacje wydawnictwa ZP Grupa Sp. z o.o.
w sprzedaży wysyłkowej udzielamy 20% rabatu.

Offline Sherman

• *
« Odpowiedź #74 dnia: Maja 18, 2010, 14:47:26 »
Zapomniałem, ZP Grupa jeszcze na targach daje spore obniżki. Na ostatnich Targach Książki Historycznej było to 30% z tego co pamiętam.

Proszę połączyć, danke.