Autor Wątek: Polskie MiG-29 w służbie (kilka pytań)  (Przeczytany 136087 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kusch

• Global Moderator
Odp: Polskie MiG-29 w służbie (kilka pytań)
« Odpowiedź #270 dnia: Lipca 01, 2014, 21:25:24 »
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

« Odpowiedź #271 dnia: Lipca 18, 2014, 16:39:25 »
Polskie MiGi wzięły również udział w rocznicy operacji Ostra Brama - oficjalnie czy nieoficjalnie?

Nie będę szczegółowo opisywać uroczystości, chciałbym przywołać tylko jeden moment, który utkwił mi głęboko w pamięci. 6 lipca, punktualnie o 12.00, na wileńskiej Rossie rozpoczęła się uroczystość składania wieńców przy grobie Matki i Serca Syna - Józefa Piłsudskiego. W pewnym momencie nad głowami obecnych rozległ się huk i wyłoniły dwa polskie Migi-29. Leciały na tyle nisko, że wszyscy mogli dostrzec biało-czerwone szachownice. Po chwili piloci zawrócili i raz jeszcze przykuli uwagę zgromadzonych na Rossie. Przyleceli, by dołączyć do uroczystości? Oddać hołd poległym 70 lat temu rodakom? Wrażenie piorunujące!

Jak się później okazało, nasze myśliwce z bałtyckiej misji Air Policing przyleciały do Wilna, by uświetnić obchody Dnia Państwa Litewskiego (czyli święta koronacji króla Mendoga), odbywające się kilka kilometrów dalej - przed Pałacem Prezydenta Litwy. Nasi wspaniali piloci, crème de la crème Wojska Polskiego, nie zapomnieli o powstaniu wileńskim! Po raz kolejny udowodnili, że słusznie uważa się naszych myśliwców za elitę sił zbrojnych. Najwyższy szacunek Panowie Oficerowie!

http://www.kresy.pl/publicystyka,wydarzenia-tygodnia?zobacz%2Fszachownice-nad-rossa

« Odpowiedź #272 dnia: Listopada 20, 2014, 21:50:17 »
My tutaj sobie dyskutujemy, rozmawiamy, a niezauważenie minęła 25-a rocznica służby MiG-29 w polskim lotnictwie. Wychodzi, że latało już na nich co najmniej dwa pokolenia polskich pilotów, a zaczyna lub zacznie zaraz latać trzecie :)

« Odpowiedź #273 dnia: Listopada 20, 2014, 21:59:15 »
Jutro (21.11.2014) jest oficjalna zbiórka w 23 BLT, zostanie też uroczyście przekazany zmodernizowany MiG-29, ostatni z całej zmodernizowanej grupy mińskich Fulcrumów.
W powietrzu raczej nie będzie nic ciekawego (pogoda), zaś na ziemi, zbiórka, wystawa fotografii związanej z MiG-iem oraz to na co czekam, czyli "spotkanie pokoleń".

« Odpowiedź #274 dnia: Listopada 20, 2014, 22:04:09 »
oraz to na co czekam, czyli "spotkanie pokoleń".

Zjedz coś tłustego przed spotkaniem ;)

« Odpowiedź #275 dnia: Listopada 20, 2014, 23:20:10 »
Tak tak, Witek koniecznie rosołek musi być przed wymarszem, żeby potem tapicerki w mieczysławie nie zapaskudzić :)
Fajne musi być takie międzypokoleniowe spotkanie, zazdroszczę.
-Mamo dlaczego ci ludzie klęczą?
Bo to synku E24 jedzie.
-A ten za nim, to ma awarię?
Nie synku, to diesel.

« Odpowiedź #276 dnia: Listopada 27, 2014, 11:15:51 »
Symulator MiG-29 (KTS-21) leci do dęblińskiego muzeum: Tu szkolili się wszyscy polscy piloci MiGów-29. Symulator MiGa-29 trafi wkrótce do muzeum

Bardzo fajne panoramy pomieszczeń, które wspomniany symulator zajmuje.

PS. Nie mogli FC3 zainstalować na 1 biurku?  :evil:  :joystick:

« Odpowiedź #277 dnia: Grudnia 04, 2014, 09:10:45 »
A propos szkolenia, jeżeli mamy F-16 i Mig-29 to zapewne są prowadzone pojedynki między nimi. Czy znane są statystyki wyników?
Chodzi mi co jeszcze warte są 29-ki. Zdaje sobie sprawę że takie wyniki mogą nie odzwierciedlać rzeczywistej przewagi Jastrzębia, ale Mig bardziej mi się podoba i będę miał chociaż małą satysfakcję  :evil:

« Odpowiedź #278 dnia: Stycznia 03, 2015, 20:56:50 »
Jutro (21.11.2014) jest oficjalna zbiórka w 23 BLT, zostanie też uroczyście przekazany zmodernizowany MiG-29, ostatni z całej zmodernizowanej grupy mińskich Fulcrumów.
W powietrzu raczej nie będzie nic ciekawego (pogoda), zaś na ziemi, zbiórka, wystawa fotografii związanej z MiG-iem oraz to na co czekam, czyli "spotkanie pokoleń".
Pod tym linkiem oficjalna relacja z tej uroczystości http://fly4photo.pl/index.php?page=mig29obch25l + zdjęcia

Toyo to można liczyć na relację mniej oficjalną  :564: (niekoniecznie ze zdjęciami).

« Odpowiedź #279 dnia: Stycznia 03, 2015, 21:59:30 »
Taaaa, co tu pisać... :)
Cieszy mnie jednak jedna rzecz, otóż wystrój wnętrza hangaru był zrobiony zgodnie z moją wizją :)
A reszta? Spotkałem całe moje latanie na MiG-29, gdzieś ktoś ukradkiem łezkę otarł.

Spóźniłem się nieco, opuściłem całe "oficjałki", gdyż niosłem kaganek wiedzy o lotnictwie pod strzechy, poprzez Polsat News, niech mi ś.p. Babcia wybaczy, mogłem trafić gorzej np. do TVN ;)

Ale na "spotkanie pokoleń" zdążyłem, a tam działo się, że ho ho. :)

« Odpowiedź #280 dnia: Stycznia 04, 2015, 00:06:46 »
Czy taki wariant uzbrojenia, jaki widać pod tym MiGiem ma sens?  :o

« Odpowiedź #281 dnia: Stycznia 04, 2015, 09:12:57 »
Jak skopiować zdjęcia z tego linku http://fly4photo.pl/index.php?page=mig29obch25l
Chciałem zapisać na dysku te ujęcia ślicznie podświetlone co by mieć na tapetę, a tu nici ;( może jakiś inny link, oczywiście "googlałem" ale albo brzydkie ujęcie albo rozdzielczość 800x640

« Odpowiedź #282 dnia: Stycznia 04, 2015, 09:51:06 »
http://fly4photo.pl//jpg/mig29obch25l/01.JPG   W miejsce 01 wpisujesz numery zdjęć od 01 do 32

Pozdro

« Odpowiedź #283 dnia: Stycznia 04, 2015, 10:42:34 »
Czy taki wariant uzbrojenia, jaki widać pod tym MiGiem ma sens?  :o
W Syrii jak najbardziej.

« Odpowiedź #284 dnia: Stycznia 04, 2015, 14:47:06 »
Chodzi mi o to, czy samolot jest w ogóle w stanie taki wariant "obsłużyć" - na belkach środkowych i zewnętrznych są dwa różne rodzaje uzbrojenia.