Autor Wątek: Nawalony (narąbany) jak meserszmit  (Przeczytany 39689 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kusch

• Global Moderator
Odp: Nawalony (narąbany) jak meserszmit
« Odpowiedź #15 dnia: Listopada 27, 2005, 12:30:41 »
Lepszym powiedzeniem jest wojskowe wyjaśnienie czasoprzestrzeni.
"Będziesz wydłubywał tą trawę (z pomiędzy kafli w chodniku) od tego zakrętu do obiadu.

Własnym niezbędnikiem oczywiście.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

« Odpowiedź #16 dnia: Listopada 27, 2005, 20:52:22 »
Lepszym powiedzeniem jest wojskowe wyjaśnienie czasoprzestrzeni.
"Będziesz wydłubywał tą trawę (z pomiędzy kafli w chodniku) od tego zakrętu do obiadu.

Ja znam wersję sprzątania "rejonu": " od płotu do szesnastej".  Ale to w PRL'u było.
Leszek

« Odpowiedź #17 dnia: Listopada 28, 2005, 13:16:51 »
Jak wiadomo (albo i nie) jest też, słuszne zresztą, powiedzenie, "pali (zużywa paliwo) jak Messerschmitt. Spotkałem się jeszcze z powiedzeniem "kopci (pali papierwosa, fajkę, cygaro, szluga, etc.) jak Messerschmitt, chociaż też nie wiem dlaczego akurat Mesiek.

Elwood

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Listopada 28, 2005, 13:27:13 »
Niemieckie samoloty zasilane paliwem syntetycznym po pełnym otwarciu przepustnicy wydalały duże ilości sadzy widocznej z zewnątrz jako dym. Wiele razy zdarzało się że taki samolot uciekając przed chmarą Mustangów był uznany za zestrzelonego, bo "dymiąc poszedł w dół"...

« Odpowiedź #19 dnia: Listopada 28, 2005, 15:46:24 »
Jeżeli już mowa o wojskowych "powiedzonkach" To moge tu kilka przytoczyć . Pare dni temu wyszedlem z woja ( jechałem tym słynnym pociągiem Kołobrzeg - Poznań ) . Oto kilka powiedzeń i tłumaczenie.
Mam na to wy@*%#ne . - czyli niechce mi sie robic , mam to w d......
Zbiórka na rejony cyfrony !! - czyli młode wojsko ma przystąpic do sprzątania
Opad i ćwicz ramiona - opad i rób pompki ( najczęsciej używane przez kadre )
Zrobic p.poż w pokoju - wynieść wszystko z pokoju na korytarz ( lub plac apelowy  :005: ) i posprzątać pokuj.
Jest jeszcze wiele przysłow ale cenzura nie pozwala mi ich przytaczać.
Spodobało mi sie jedno powiedzenie które powiedział do mnie na odchodne pewien śierściuch :
" Z wojska to ty wyjdziesz , ale  szoku nigdy "

Dziękuje za uwagę . Pozdrawiam . Kujawiak .
« Ostatnia zmiana: Listopada 28, 2005, 15:48:37 wysłana przez Kujawiak(CT) »

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 30, 2005, 21:50:07 »
No i panowie kolejne nieporozumienie w popularnym powiedzeniu.
Tym razem weżmiemy na "warsztat" odgrzane ostatnio w reklamie sklepu nie dla idiotów, oto one

MIGIEM

no i jak zwykle etymologia tego wyrazu nie jest mi znanaq, choć nie da się ukryć pewnego uwielbienia w nim dla jakże dobrze nam znanego wytworu genialnej pary Mikojan & Guriewicz :D
Czy stosowanie tego słowa oznacza wykonywaniue rozmaitych czynności szybko jak MiG ? (np. spadanie w dół po serii rycerzy blond :D )
czy też możemy znaleźć tu inne ukryte znaczenie?
Panowie migiem więć po rozum do głowy i liczę na wasze pomysły :D (zwłaszcza na jednego takiego wielbiciela MiGa z Bytomia którego miłość do tej maszyny jest powszechnie znana i rozumiana(?)  :020:)
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

hellkitty

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 21, 2008, 01:14:12 »
Przepraszam, że odgrzewam stary temat, ale a propos tego co napisał Toyo- znalazłem udokumentowany przypadek :D

http://pl.youtube.com/watch?v=6ZAc3VKYqF8&feature=related

Tylko, że to chyba pilot Bf 109T bo zapomniał rozłożyć skrzydeł :002:

Offline Alive

• Trolle
  • *
  • Pleased to meet you Hope you guessed my name.
    • II. Gruppe Jagdgeschwader 7 "Nowotny" homesite
« Odpowiedź #22 dnia: Stycznia 21, 2008, 03:52:28 »
Sądzę, że etymolgia tego powiedzonka sięga jednak bardzo głęboko w aspekty stricte techniczno-mechaniczno-eksploatacyjne, a mianowicie czy wspaniale uwydatniony efekt momentu śmigła na wysokich obrotach nie licuje z, jakże znamiennym bezwładnościowym efektem znoszeniem obiektu  znajdującego się w określonym  stanie świadomości (gdy wizja świata obraca się wystarczająco szybko)  na jedną ze stron, który bohatersko walczy z własnymi "sterami" i prawami fizyki odbijając w stronę tzw. drugą (z różnym skutkiem)? Mało tego... budząca respekt 35 litrowa pojemność rodziny DB 605 również wskazuje na wyraźne konotacje z wymową powiedzonka. Sami powiedzcie czy to:

wygląda na coś do czego wlewa się strzykawką? Można mieć uzasadnione wątpliwości. Nie dość tych faktów, jak wiemy sztandarowa, supertajna technika B&Z również została w pewien znaczący sposób uwzględniona gdy osoba w stanie upojenia boomuje w kierunku ziemi aby następnie zoomować w przestworza, zależnie od wariantu boomowania jedynie poprzez telekinezę bądź przy wariancie mniej bezkompromisowym za pomocą siły własnych mięśni. Kończąc, myślę, że samo powiedzenie, to wspaniały hołd oddany niemieckiej myśli technicznej oraz ludzią, którzy nie bacząc na własne zdrowie, życie oraz czające się zewsząd niebezpieczeństwa poświęcali się dla idei.
elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

Kazik - California Über Alles

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 21, 2008, 08:49:36 »
Okey.....wszystko pięknie ładnie, ale.....o jakim messerszmicie mówimy ? 109 ? 110 ? 262 ?
W przypadku Rutkova ( bez urazy, 110 pasuje jak ulał :D )
Co do Schmeissera, to 262  też nieźle pasuje...szybki jak blitz i skuteczny, ale bez zapierających dech w piersi ewolucji...podstawowe figury, ale jakże skuteczne :D
Co do mnie to chyba pasuje mi 108...powolna, chwiejnym lotem, jak z młodym adeptem Luftgangsta,który chciałby pokazać, że więcej potrafi niż może :D
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

hellkitty

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 21, 2008, 15:10:43 »
A kto 163? :002: :118: