Autor Wątek: FS9/FSX/P3D: śmigłowce  (Przeczytany 127065 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: FS 2004: śmigłowce
« Odpowiedź #45 dnia: Stycznia 11, 2007, 23:16:02 »
Dawno nie bawiłem się FS 2004, więc dopiero znalazłem ten dodatek na stronce Hovercontrol (http://www.hovercontrol.com/).

Jest to polski śmigłowiec prototypowy BZ-1 GIL

Dadatek darmowy i raczej "taki sobie", ale chyba wart odnotowania - bo "nasz"

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #46 dnia: Stycznia 23, 2007, 00:33:32 »
Powoli zaczynam czuć ciepły oddech Black Sharka na karku, więc odkurzyłem FS2004 (o FSX mogę zapomnieć, drogie to, a sam FS9 ledwo na moim sprzęcie chodzi). No i postanowiłem odświeżyć nawyki, ale jednocześnie poszukać modelu najlepiej nadającego się do nauki pilotażu wiatraków... Po wielu megabajtach ściągania z hovercontrol.com i zgrywania płatnych maszyn z płyt w sumie doszedłem do wniosku, że:

- Najlepsza maszyna na start - praktycznie do nauki wszystkiego to darmowy EC-120B od braci Nemeth, świetna widoczność z kabiny i czytelna kabina, szczególnie zakrętomierz.

- Najlepsza maszyna do nauki procedur przedstartowych i przyzwyczajania się do "krzaczków" przed przesiadką do Ka-50 by ED to niestety płatny Mi-2 również od braci Nemeth

- Maszyna do oswajania się z dwoma silnikami oraz sporym nadmiarem mocy - darmowy Bell B412 Jordana Moore'a, ma obłędnie odwzorowana prace zespołu napędowego, a i można się szkolić w nawigacji.

- Natomiast najlepszą maszyną by poczuć czego jeszcze długo nie zobaczymy w symulatorach bojowych, pod względem absurdalności dokładności odwzorowania modelu lotu śmigłowca: płatny Bell B206 Advanced od DodoSim.

- Znowu żeby zobaczyć jak bardzo stabilny będzie Ka-50, nie pozostaje polecić nic innego jak płatny Ka-26 ... tak, znowu braci Nemeth.

Oczywiście jedyną sensowną scenerią na jakiej warto ćwiczyć jest 4S2 Hood River (sceneria HC3 + CR_Gorge dostępna za darmo na mekce miłośników wiropłatów: www.hovercontrol.com )

Ciekawe czy ktoś ma inne zdanie na ten temat  :121:

« Odpowiedź #47 dnia: Stycznia 23, 2007, 06:02:48 »
Oczywiście jedyną sensowną scenerią na jakiej warto ćwiczyć jest 4S2 Hood River  ...

Dodałbym godny polecenia programik Rwy12 Object Placer, za pomocą którego można w bardzo prosty sposób dodawać obiekty do swiata FS-a. Program (wraz z dodatkowymi bibliotekami obiektów) umożliwia wstawianie takich przydatnych rzeczy jak platformy do lądowania śmigłowcem na budynku (to ważne bo bez takiej platformy FS czyta zetknięcie z dachem budynku jak rozbicie maszyny o budynek). Jest też wiele innych przydatnych lądowisk np. można ustawiać platformy wiertnicze albo (to szczyt umiejętności latanie śmigłowcem w FS - wyladować na czymś takim) wózki transportowe do transportowania śmigłowców z płozami. Ponadto są ładne obiekty lotniskowe, światła, pojazdy, samoloty i śmigłowce co umożliwia tworzenie śmigłowcowych scenerii w dowolnym rejonie świata FS.

Stronka programu - http://www.rwy12.com/rwy12/index.php

Szybki przykład - fikcyjna baza-lądowisko śmigłowca ratowniczego w Zakopanem. Mój prywatny dodatek do scenerii Tatry(http://www.fstatry.zakopaneonline.pl/?a=news) - w nocy lądowisko jest oświetlone. Samo ladowiska zrobione w AFCAD.

« Ostatnia zmiana: Stycznia 23, 2007, 06:09:44 wysłana przez Razorblade1967 »

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: Stycznia 23, 2007, 10:13:27 »
Od jakiegoś czasu również przygotowuję się na nadejście BS. Pierwsze co dorwałem to Mi-24 od Nemeth.  :020: Po opanowaniu procedury startu był mały szok. Nie dość że dawno nie latałem wiatrakami, to jeszcze ten model lotu w FS9.  :005: Jak rozbujam Hinda do prędkości przelotowych to nie ma problemu, gorzej z zawisem i manewrami na małej prędkości. Pomyślałem, że obniżę nieco loty i spróbuję Mi-2 (również Nemeth). Trochę pomogło, ale muszę jakoś podrasować ustawienia osi w joyu albo skończyć MJoya.
DCS/FSX/AC/pCARS

41elt_Mistrzu_PL

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: Stycznia 23, 2007, 14:02:35 »
Witam przepraszam jeśli nie doczytałem czy też przegapiłem lecz mógłby ktoś podesłać link  z kąd możną ściągnąć MI-2 z ładnym odwzorowanym cocpitem  czy też MI-17 (dobrze by było gdy byłby on za free :020:)Noe powiedz z kąd pobrałeś tak dobrze odwzorowany MI-2 ? Z góry dziękuje i Pozdrawiam

.... jakbym czytał prace egzaminacyjne studentów  :banan Miszczu! Pilnuj ortografii, choć troszkie, bo nic nie pomoże  :021: - Twój Prześladowca Boski Logos
« Ostatnia zmiana: Stycznia 23, 2007, 14:49:44 wysłana przez qrdl »

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #50 dnia: Stycznia 23, 2007, 14:36:30 »
Mi-2 i Mi-17 za free można znaleźć na stronie SimViation.com jednakże przedstawione tutaj maszyny Mi-24, Mi-17, Ka-26 i Mi-2 są płatnymi dodatkami wykonanymi przez braci Nemeth. Mi-2 kosztuje 20.50 Eu, do kupienia Tutaj

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #51 dnia: Stycznia 24, 2007, 17:14:30 »
Jeżeli ktoś jeszcze nie wie - wyszedł dzisiaj drugi numer magazynu Rotorwash, a w nim recenzja Bella 206 Advanced od DodoSim, napisana przez pilota RL; Recenzja Mi-24P od Nemeth Design oraz pare innych ciekawych tekstów.

No i w końcu zakończyłem prace nad malowaniem S-76 Nemethów:

« Ostatnia zmiana: Lutego 03, 2007, 03:32:04 wysłana przez Sundowner »

RyszardLecki

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: Lutego 08, 2007, 22:38:01 »
Jestem nowym czlonkiem tego forum, dotychczas bylem tylko codziennym gosciem na "hovercontrol", "Avsim" i temu podobne. Helikopterami bylem zawsze zafascynowany chociaz prawdziwa licencje mam na samoloty. Mam pare godzin tez na Robinson22 ale nie skonczylem treningu ze wzgledu na koszty. Symulatorami bawie sie od lat i zgadzam sie z Sundowner jesli chodzi o jego kwalifikacje helikpterow dostepnych dla FS-9. Potwierdzam, ze jesli chodzi o realistyke modelu lotu helikopterow najlepszym jest Dodosim 206 Advanced, inne moze sa ladniejsze i maja wiecej "guziczkow" i innych wizualnych bajerkow, nawet nie podchodza blisko do Dodosim jesli chodzi o fizyczny model latania...Obecnie czekam na nowa fersje Dodosim Advanced dla FSX, ktora wizualnie prawdopodobnie bedzie oparta na Bell 206 default, ktora jest bardzo ladna, duzo ladniejsza niz Bell206 z FS-9. Polecam wiec Dodosim kazdemu, kto naprawde chce posmakowac lotu helikopterem bez wydawania tysiecy dolarow na trening prawdziwymi.

« Odpowiedź #53 dnia: Lutego 09, 2007, 11:32:49 »
Wiatraki  sa  cidne  w  Fs2004   ale ................bez  orczyka to mozna pomarzyc  o lataniu w ustawieniach na full
Mam saiteka EVO   , niby jest  tam orczyk w rekojesci  ale  i tak  zapanoawac  nad  maszyna graniczy  z  cudem

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #54 dnia: Lutego 09, 2007, 13:24:19 »
A ile razy to ja już pisałem, że w FSie nie ustawia się realizmu na full jak chce sie polatać śmigłowcami ? :D pasek "General" może byc maksymalnie na o 1 klik poniżej maksimum !

Ustawienia "general" inaczej oddziaływają na śmigłowce niż na samoloty, w wypadku śmigłowców jedyne co kontroluje to gwałtowność reakcji na stery, im wyżej tym bardziej gwałtowna, poprawne ustawienia są w przedziale od połowy do właśnie 1 klika poniżej maksimum, ustawienie na maksimum powoduje wariowanie maszyn.

« Odpowiedź #55 dnia: Lutego 10, 2007, 00:36:21 »
Dzieki za  wyjasnienie:)

« Odpowiedź #56 dnia: Marca 22, 2007, 20:55:13 »
Odświeże nieco temat!

Ostatnio ujeżdżam serie maszyn używanych w PL, rodem ze "stajni" Nemeth - czyli Mi-2, Mi-17 i Mi-24. W związku z faktem, że w przypadku Mi-2 do wyboru są panele z napisami rosyjskimi, angielskimi i węgierskimi powstał pomysł (przy aktywnym współudziale bandyty), aby zrobić kokpit i tekstury dla maszyn produkowanych w PZL Świdnik i przeznaczonych na polski rynek. W związku z tym powstała kwestia wykonania napisów na poszczególnych panelach w kabinie.

Tutaj mam pytanie i prośbę o pomoc (bo od ponad pół roku "emerytuje" i nie mam już niestety swobodnego dostępu do Mi-2), a przetłumacznie napisów angielskich czy rosyjskich, choć łatwe niekoniecznie odda rzeczywisty tekst napisów w realnych Mi-2 z PZL Świdnik.

- Czy ktoś z bywalców forum (a wiem, że niektórzy są z "wiatrakami" bliżej związani) mógły pomóc w ustaleniu treści odpowiednich napisów znajdujących się w kabinie Mi-2?

Przy okazji:

- Czy w eksploatowanych u nas śmigłowcach Mi-24 i Mi-17 są napisy oryginalne, czy przy okazji napraw i remontów zostały wymienione częściowo na napisy polskie? W takim przypadku też można by je podmienić w dodatkach do FS-a dotyczących tych maszyn.

PS. Tutaj jest zrobiony "na szybko" skin dla tego Mi-2 w aktualnym malowaniu jednokolorowym - pasowało mi po prostu do "yoyowego" Mi-17  :001:

http://rapidshare.com/files/22290655/teksture.6922.zip.html

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: Marca 22, 2007, 21:34:22 »
- Czy w eksploatowanych u nas śmigłowcach Mi-24 i Mi-17 są napisy oryginalne, czy przy okazji napraw i remontów zostały wymienione częściowo na napisy polskie? W takim przypadku też można by je podmienić w dodatkach do FS-a dotyczących tych maszyn.
W Mi-24 są nadal oryginalne rosyjskie. Fotki z zeszłego roku:

Niestety na pikniku lotniczym maszyny 49PŚB są od paru lat pozamykane i odgrodzone. Właściwie to się nie dziwię, bo sam pamiętam kilka akcji (np. jak smarkacze wyrwali drzwi w Mi-2). Poprzednio już miałem obfotografować kokpity, ale się nie udało. Może w tym roku będę miał więcej szczęścia, ale to pod koniec sierpnia dopiero. ;)
DCS/FSX/AC/pCARS

« Odpowiedź #58 dnia: Marca 23, 2007, 16:38:14 »
No cóż ... z fotek jest dość trudno wykonać wszystko dokładnie, bo nie zawsze napisy są czytelne (znalazłem kilka fotek wnetrza Mi-2), ale postanowiłem spróbować wykonać jednak ten kokpit na podstawie tego co mam, posiłkując się tam gdzie nie wiadomo jaki napis powinien się znaleźć tłumaczeniem z tego co jest w oryginalnym panelu Mi-2 z gry.

Dwa screeny z początku prac:

« Odpowiedź #59 dnia: Marca 24, 2007, 20:50:57 »
Mam gotową wersję beta polskiego kokpitu do Mi-2 (od Nemeth), którą można sobie pobrać tutaj:

[link usunięty ze względu na powstanie wersji poprawionej - nowy jest link w kolejnym moim poście]

Ponieważ na większości zdjęć polskich Mi-2 przyrządy są w wersji rosyjskiej, ale z polskimi tabliczkami - tak też skomponowałem konfigurację paneli.

W komplecie są trzy foldery paneli o nazwach panel.pl, panel.pl1, panel.pl2 - które odpowiadają panelom oryginalnym oznaczonym panel, panel.1, panel.2. Ponadto znajduje się folder zawierający kilka przerobionych przyrządów i plik z prawym panelem.

Sposób instalacji:

- foldery: panel.pl, panel.pl1 i panel.pl2 wkleić do odpowiedniego folderu śmigłowca;

- wpisać w pliku aircraft.cfg w linii wyboru panela odpowiednią nazwę np. panel=pl1 dla panela pl1;

- wkleić pliki z folderu "gauges" do folderu FS9/Gauges/Mi-2;

- wkleić plik mi2i_07 (zamienić oryginalny) z folderu "texture folders" do każdego folderu tekstur dla których chcecie mieć polski kokpit - jest to prawy panel i nie wiem dlaczego tam to tak dziwnie umieszczono.

Niestety nie udało się wiernie odwzorować wszystkich napisów na panelach, bo na zdjęciach nie da się wielu odczytać i musiałem zadowolić się tłumaczeniem napisów rosyjskich lub angieskich. Zresztą występują też spore różnice pomiędzy konkretnymi maszynami w "realu". Z tego powodu będę wdzięczny za uwagi co ewentualnie poprawić.

« Ostatnia zmiana: Marca 25, 2007, 12:05:12 wysłana przez Razorblade1967 »