Autor Wątek: F-15 w Lock On / FC  (Przeczytany 24518 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kusch

• Global Moderator
Odp: F-15 w Lock On
« Odpowiedź #15 dnia: Lutego 07, 2006, 23:30:57 »
z możliwością śledzenia dwóch celów jednocześnie - taki rozdwojony STT, który może być używany wyłącznie z rakietami AMRAAM..

Czterech.I atakować można 4 jednoczesnie.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #16 dnia: Lutego 07, 2006, 23:32:57 »
4 ?

Jakaś zmiana mi najwyraźniej umknęła, muszę to sprawdzic.

maverickdan

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Lutego 08, 2006, 01:42:29 »
Witam
No i co z tego, że można atakowac 4 cele jednocześnie. Skutecznośc AIM 120 jest w loku bliska zeru. Do doświadczonego pilota można tym strzelac, tylko po to żeby czymś go zając.

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Lutego 08, 2006, 01:50:14 wysłana przez qrdl »

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #18 dnia: Lutego 08, 2006, 02:08:09 »
Faktycznie można śledzic i odpalac do 4 celów, a o ile dobrze pamiętam w 1.02 można było tylko 2, z tym, że to w sumie tak jak napisał Mav bez znaczenia gdy 4 AMRAAMy odpalone do 4 IL-76 nie spowodują zestrzelenia ani jednego samolotu.

Emo

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Lutego 13, 2006, 21:01:14 »
Been meaning to write this post for a long time now and I guess I am finally doing it so here it goes. As an USAF Avionics guy I have had the pleasure of working with some great and not so great equipment. Working with this equipment and then seeing alot of it in lockon with it in action has really frustrated me especially as of late regarding the F-15's radar capabilites. First off, I know its a game and the developers tried to represent its capablilites but they certainly didnt hit close to the mark in my opinion. Dont know the exact reasons but regardless at this point I am just thankful that the F-15 radar is kick butt in RL rather than what LOMAC makes it instead of visa versa. My suggestion to LOMAC is if they wish to make the Eagles radar less accurate than in RL then just say so, that way it makes sense to those who actually work on it and really know its true capabilities. If they what to gain any true sense of realism then they need to take head of a few things...obviously the following is off official pubs since I cannot dispose of any sensitive info.

1. Even if you are tracking HOJ you still can determine if its a friend of foe. Heck, regardless of HOJ period, you lock up a friendly and your HUD should show an X over the target box....thats what IFF is for, and the newer APG-63 does it on its own regardless of the IFF transponder these days.

From public resources http://www.fas.org/man/dod-101/sys/ac/f-15.htm
and http://www.globalsecurity.org/milita...-15-design.htm

"The F-15's versatile pulse-Doppler radar system can look up at high-flying targets and down at low-flying targets without being confused by ground clutter. It can detect and track aircraft and small high-speed targets at distances beyond visual range down to close range, and at altitudes down to tree-top level. The radar feeds target information into the central computer for effective weapons delivery. For close-in dog fights, the radar automatically acquires enemy aircraft, and this information is projected on the head-up display."

2. The 20 mile disappearing act! Thats right, funny how 90% of the time when Im tracking a guy around 15-20 miles my contact usually go off my scope for no apparent reason, I then scan like crazy and ironically find them most of the time visually in sight right around my nose. Especially when you pretty much go boresight on the guy cause he is so close in and yet your radar still didnt pick him up before that. Seconds in a dogfight count so much that these problems continue to get me and others killed due to us looking out the window for a visual.

More quotes and remember, this is the older version, the newer radars AN/APG-63(v1/v2) are even a heck of alot better

"The AN/APG-63 radar is a highly flexible, all-weather multimode radar. The APG-63 radar combines long range acquisition and attack capabilities with automatic features to provide the instant information and computations needed during air-to-air and air-to-surface combat. The APG-63 has been operational since 1973. In 1979, it was the first airborne radar to incorporate a software programmable signal processor. The PSP allows the system to quickly respond to new tactics or accommodate improved modes and weapons through software reprogramming rather than by extensive hardware retrofit. The APG-63 is no longer in production but remains in service. Almost 1,000 APG-63s had been delivered when production ended in 1986. About 700 are still operational in F-15As, Bs, and early model Cs and Ds operated by the U.S. Air Force and the air forces of Israel, Japan, and Saudi Arabia."

My two cents. Will I still fly LOMAC, absolutely! Its still the best online flight sim out there in my opinion but it cant hurt for a few improvements! Regardless, hats off to ED...thanks for stickin with LOMAC!

Czy ktoś z szanownego grona kolegów mógłby mi to pokrótce przetłumaczyć( moja angielska bardzo kiepska  :015:) z góry dzięki tu jest link do całego tematu http://forum.lockon.ru/showthread.php?t=13861

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #20 dnia: Lutego 13, 2006, 22:50:53 »
Żaden ze mnie tłumacz, ale przynajmniej sens zdań jest taki jaki powinien być:

Miałem zamiar napisać tego posta już jakiś czas temu i myślę, że w końcu nadszedł na to czas. Jako że zajmuję się awioniką w USAF, miałem przyjemność pracować tak z odrobiną świetnego jak i również nie specjalnie dobrego sprzętu. Pracowanie z tym sprzętem, a następnie obserwowanie go w akcji w LockOn spowodowało u mnie frustrację, szczególnie sprawy dotyczące możliwości najnowszych radarów F-15. Na początek, wiem, że to gra i że twórcy próbowali przedstawić możliwości, jednakże według mojej opinii nie trafili zbyt dobrze. Nie wiem dlaczego ale cieszę się, że radar F-15 jest tak dobry w rzeczywistości, a nie w LOMAC niż na odwrót. Mam sugestię dla LOMAC, jeżeli chcą zrobić radar Orła mniej dokładny niż jest w rzeczywistości to wystarczy powiedzieć, w ten sposób będzie to miało jakiś sens dla osób które faktycznie pracują z nim i znają jego prawdziwe możliwości. Jeżeli natomiast chcą osiągnąć jakiś realizm musza zająć się pewnymi rzeczami... oczywiście to są ogólniki, gdyż nie mogę wyjawić żadnych drażliwych (tajnych) informacji.

1.Nawet jeżeli śledzisz HOJ (cel zagłuszający) możesz nadal stwierdzić czy jest to przyjaciel, czy wróg. Zresztą nieważne od zagłuszania, gdy zalokujesz przyjacielski samolot, twój HUD powinien pokazać X na kwadracie celu... po to jest IFF i nowsze APG-63 robią to same niezależnie od transponderów IFF (chyba chodzi mu tutaj o funkcję NCTR radaru).

z publicznych źródeł: bla bla bla

„Radar F-15 może obserwowac wysoko latajace cele i w dół na nisko lecące cele nie będąc mylonym przez ziemię. Może wykrywac i śledzić samoloty i małe szybko lecące cele na dystansach poza zasięgiem wzroku do małych dystansów i na wysokościach do poziomu czubków drzew . Radar przekazuje nformacje do centralnego komputera dla efektywnego wykorzystania uzbrojenia. Dla ciasnych walk manewrowych radar automatycznie namierza wrogie cele i informacja o nich jest wyświetlana na HUD”

2. Znikanie na 20 milach ! Tak jest, śmieszne jak w 90% wypadków kiedy śledzę kogoś na dystansie pomiędzy 15-20 mil, mój kontakt zwykle znika z radaru bez żadnej przyczyny, skanuję potem jak szalony i jak na ironię znajduję ich przeważnie wizualnie tuż przed moim nosem. Szczególnie kiedy przejdę na „boresight” bo on jest tak blisko, a radar nadal go nie wykrywa. Sekundy w walce liczą się tak bardzo, że ten problem powoduje że ja i wielu innych zostaje zabitych przez to, że wypatrujemy celu wzrokowo.

Trochę więcej cytatów, ale pamiętajcie to jest starsza wersja, nowsze radary AN/APG-63(v1/v2) są jeszcze lepsze

„(tutaj jest przepisana broszurka producenta mówiąca o tym, że jest ten radar używany od kilkudziesięciu lat i nadal w służbie)”

Moje dwa grosze. Oczywiście, będę nadal grał latał w LOMAC. Jest najlepszym sieciowym symulatorem lotu ale nie zaszkodzi wprowadzić paru zmian...

Emo

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Lutego 14, 2006, 07:29:24 »
Wielkie dzięki Sun  :001:

Z mojej strony to też bym się podłączył pod te życzenia. Nic więcej nie chce tylko działąjący system IFF na HUD i poprawne działąnie radaru z tym znikaniem celu na dystansie 15-20 mil w 100% się zgadzam. Już teraz ruskie mosoloty mają ze mną przechlapane jak walacze moim Orzełkiem  :118: :118: :118: a jeśli by było to co Sun przetłumaczył "totalna dominacja" i pewnie dla tego cieniasy z ED nie chcą tego wprowadzić boją się że wyjdzie najaw jakie to ruskie "cuda latające" są kiepściutkie.

PS. no to teraz się zacznie kontratak fanów za wschodniej kurtyny.

DzulianP

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Lutego 14, 2006, 20:27:42 »
Niby radar w Su37/33 jest podobny do F15 ale za hiny Chiny nie mogę się w nim połapać - macie jakiś plik z opisem do F15 co i jak z radarem i pociskami bo Su jakoś rozpracowałem.
« Ostatnia zmiana: Lutego 15, 2006, 23:14:58 wysłana przez qrdl »

maverickdan

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Lutego 18, 2006, 11:37:40 »

« Ostatnia zmiana: Lutego 18, 2006, 11:43:17 wysłana przez Maverickdan »

maverickdan

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Lutego 19, 2006, 12:42:23 »
Witam
Mała rada dla próbujących latać „Orzełkiem”. W tym sprzęciku podstawowa zasada to bierz paliwa tylko tyle ile jest ci potrzebne. F-15 z połową zbiornika ma lepsze przyspieszenie od Mig29 no i oczywiście jest o wiele zwrotniejszy, wspomnę też, że 60% paliwa w F-15 =100% w Migu29 tylko latać trzeba wtedy jak migaczem, oszczędnie bez dopalaczy. To jest samolot dla cierpliwych ludzi, nie lubiących iść na łatwiznę. Nie da się nim chować trzeba iść zawsze na całość. Dlaczego latam „Orłem”? hmm, nikt nim nie lata, wiec ja będę. Po drugie jest gorszy w loku niż w rzeczywistości i nie ma tyle bajerów typu ,celownik na hełmowy  i termonamiernik, który w trudnych warunkach atmosferycznych pewnie jest „gówno” wart.
Latam czasem Migiem29 i dzięki tym bajerom typu -termo i celownik na hełmowy pilot migacza ma o wiele łatwiejszą robotę. Jeżeli już uda migowi, nie postrzeżenie, przedrzeć się jakoś na godzinę 3cią lub 9tą to już po mnie, termo załatwia sprawę. Jeżeli wdam się w walkę manewrową i nie mam flar, a mój przeciwnik ma rakietki to w 50% jest po mnie. F-15 naprawdę trzeba się na pocić. Wkurzający też jest brak rozpoznania IFF w skanowaniu pionowym. Na pewno Miga29 trudniej się pilotuje, ale niema jakiejś tam przepaści po prostu w efie są auto trymery i jak wszystkie samoloty USA jest przyjazny dla pilota.
Teraz coś na temat rakiet.AIM9 jest bardzo słabą rakietką, ma o połowę krótszy zasięg niż R73 i jej efektywność jest kiepska. AIM 120 można tylko straszyć przeciwnika, nic wiecej.AIM7 to bardzo dobra rakietka tylko że trzeba trzymać cel w loku żeby trafiła co bardzo jest trudnym zadaniem.
Godny polecenia jest tylko radar, jak się opanuje jego obsługę to ciężko jest przeciwnikowi nie postrzeżenie się przedrzeć, ale niema róży bez kolców radar często gubi loka na odległości 20 mil nawet nad morzem i potem ciężko jest go złapać ponownie. Często jest tak że samolot wroga zbliża się na odległość około 10/8mil i dopiero można ponownie zalokowac.

pozdrawiam

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #25 dnia: Lutego 19, 2006, 13:29:15 »
Fajnie, że ktoś pisze o F-15. Napewno się przyda. Świetna robota!
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

DzulianP

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Lutego 19, 2006, 13:50:05 »
Macie jakieś info o HUD - przezierny ?  Za dotychczasowe info wielkie dzięki / macie dużo cennej wiedzy panowie. Gubię się troche (to mało powiedziane) w przełączaniu uzbrojenia daleki bliski zasięg (przełączam na pałe), jakieś sygnały piii pi pi pi, raz duże koło na chacie przeziernym raz małe ? Nigdzie nie mam na ten temat informacji.

Emo

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Lutego 19, 2006, 13:56:35 »
@DzulianP

Jeśli chesz dowiedzieć się więcej zapraszamy do latania on-line i na nasz serwer Team Speak`a powiemy Ci wszystko co sami wiemy.

PS: Nasze numey GG masz w profilach zagadaj do któregoś z nas (FIS`ie) na GG lub PW to się umówimy na loty.

DzulianP

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Lutego 19, 2006, 14:10:24 »
Fajnie tylko na razie czekam na FC 1.11, a latam na MAC 1.02 - więc jestem zmuszony niejako na zbieranie informacji na temat F15 tutaj i inni się nauczą.

Emo

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Lutego 19, 2006, 14:31:05 »
W manualu jest bardzo dobrze opisany HUD F-15C we wszystkich trybach i dla każdego rodzaju uzbrojenia (sporo fotek z wyjaśnieniami) może zacznij od tego. Ja z Mav`em postaramy się o jakiś materiał i go tu wrzucimy jeśli czas pozwoli i zapał, bo powiem szczeże [szczerze], że w sposób jaki traktują w tej grze F-15C jest żałosny. A jedyną wymówką Panów z ED jest "Black Shark jest priorytetem itp..." albo drugi tekscik "Dane dotyczące F-15C są tajne i nie mamy do nich dostępu..." (a niby ruskie mosoloty to nie są tajne ? a potrafili je lepiej odwzorować) a najbardziej bawi mnie to że ta żałosna grupa zwana ED chce się wziąć za sima F-16 z takim podejściem jak do F-15C to ja już widze ten sim, znowu będą wymówki typu "tajne" śmieszni są i tyle.
Sorry za mój mały OT, musiałem się wyrzalić bo tak spapranego samolotu jak 15 w tej grze to nie ma.

Pozdrawiam
Emo
« Ostatnia zmiana: Lutego 19, 2006, 16:02:13 wysłana przez Kusch »