Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)  (Przeczytany 275260 razy)

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
Odp: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)
« Odpowiedź #1080 dnia: Października 22, 2010, 02:29:12 »
W AF nie jest do niczego potrzebny. W prawdziwym F - owszem, gdyż (niech mnie ktoś poprawi jeśli plotę bzdury), tlen używany w instalacji pokładowej przechowywany jest w stanie ciekłym (co w sumie byłoby dość oczywiste).

...a w nowszych wersjach (na pewno F-16 blk50/52) ma już wytwornice tlenu, zamiast zbiornika.. jeśli dobrze pamiętam
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #1081 dnia: Października 26, 2010, 21:43:03 »
Witam.

Przed chwilą trenowałem użycie HARMów, (bomb w trybie CCRP i CCIP nadal nie udało mi się zrzucić-już sam nie wiem, co robię nie tak) i w pewnym momencie dostałem rakietą wroga. Od razu się katapultowałem. W powietrzu zauważyłem jeszcze jeden (oprócz mojego) spadochron.  Leciałem w jednoosobowym F-16, a innych samolotów raczej w pobliżu nie było.  Może wiecie skąd wziął się ten drugi spadochron? Ja nie mam pojęcia...

[gmod]Zdanie rozpoczynamy wielką literą. Syringe.[/gmod]
« Ostatnia zmiana: Października 26, 2010, 21:49:56 wysłana przez Syringe »

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #1082 dnia: Października 28, 2010, 17:01:12 »
Jeśli trenowałeś korzystając z misji treningowych to na bank leciałeś wersją D, czyli z instruktorem za placami..

Co do bombardowania CCRP i CCIP zwróć uwagę, w którym momencie masz wcisnąć przycisk zrzutu uzbrojenia (weapon pickle).. i czy robisz to DOKŁADNIE tak jak jest to opisane w manualu. Upewnij się także, że przełącznik aktywacji uzbrojenia masz na ARM, a nie na SAFE czy SIM.

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #1083 dnia: Listopada 17, 2010, 19:36:58 »
Nie mogę zrozumieć do czego służy podczas startu kampanii kolorowy pasek który można zmieniać
z LOW na HIGH. Występuje on podczas ustawię kampanii.
Czy ktoś mi pomoże?

« Odpowiedź #1084 dnia: Listopada 27, 2010, 00:16:52 »
Witam.
Zainstalowałem kokpity Stopworks w Falcon 4.0 AF. Wszystko pięknie ładnie, ale zauważyłem że ani w "DrStop", ani w Default'owym kokpicie po kliknięciu na zakładkę "MAP" na nakolanniku pilota mapa się nie pojawia (tzn. pojawia się ale strasznie zamazana). Nie pamiętam czy przed instalacją Stopworks'a, w Default'owych kokpitach była ta mapa (w czytelnej postaci), czy może coś schrzaniłem. :005: (Chociaż oryginalnych folderów starałem się nie ruszać...)
Wie ktoś może jak to naprawić?
Pozdrawiam.
Born to fly. Forced to work.

« Odpowiedź #1085 dnia: Listopada 27, 2010, 22:45:01 »
Witam
Mam problem. Czytając manual musiałem przeoczyć, w jaki sposób wpisywać potrzebne informacje do tzw. brefingu. Może mi ktoś to opisać, bo nie wiem gdzie  szukać.

Aha i jeszcze jedno. Czy można w jakiś sposób czytać manual (np. wykorzystać do tego brefing) i jednocześnie wykonywać misje treningowe? Do tego czasu wypisywałem sobie ręcznie na kartce co po kolei robić i to robiłem, ale nie jest to zbyt wygodna metoda ;)

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #1086 dnia: Grudnia 06, 2010, 16:52:25 »
Mam nietypowe pytanie odnośnie dopalacza:

Czy opłaca się rozpędzać po starcie na dopalaczu, jak lecę z uzbrojeniem A/A i 2 zbiornikami, które i tak muszę odrzucić w walce manewrowej, czy lepiej zostawić całe paliwo na dopędzanie jakiegoś miga?
I czy mój skrzydłowy i reszta flight'u dotrzymają mi kroku, czy zostaną z tyłu?
Bo zdaje mi się, że AI używa dopalaczy tylko w szczególnych sytuacjach i nie potrafi lecieć na dopalaczu w spokojnym dolocie do celu.

« Odpowiedź #1087 dnia: Grudnia 06, 2010, 22:06:35 »
Ustaw sobie przełącznik "Wings first" (manual), śmiało wypalaj na rozpędzanie maszyny, a gdy dochodzi do manewrowej walki powietrznej, to naturalne jest, że SMS odrzucasz zbiorniki. Planuj lot tak, żeby lecieć możliwie jak najwyżej i spalać najmniej. Ja używam dopalania od czasu do czasu, żeby odrobić straty w prędkości. Co do AI, nie martw się- poradzą sobie.

Aha... i nie ganiaj "bandytów". Od ganiania są 120-tki. Jak cel jest poza zasięgiem i oddala się, odpuść. Bo później wróg będzie gonił Ciebie, a tutaj jest już trudniej ;D

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #1088 dnia: Grudnia 06, 2010, 22:20:56 »
Ustaw sobie przełącznik "Wings first" (manual), śmiało wypalaj na rozpędzanie maszyny, a gdy dochodzi do manewrowej walki powietrznej, to naturalne jest, że SMS odrzucasz zbiorniki. Planuj lot tak, żeby lecieć możliwie jak najwyżej i spalać najmniej. Ja używam dopalania od czasu do czasu, żeby odrobić straty w prędkości. Co do AI, nie martw się- poradzą sobie.

Mam nieco inny pogląd na tą sprawę. Przeważnie misje, na które się lata w payloadzie podanym przez @macieksoft to sweepy, albo CAPy, gdzie jednak wchodzenie w walkę manewrową nie jest najlepszym pomysłem. Start przy takich podwieszeniach możesz spokojnie wykonać na military power, samolot Ci się zabierze jeszcze przed strefą przyziemienia na przeciwnym kierunku, ważne aby go rozpędzić po oderwaniu gdzieś do 350 kts, przed wejściem na wznoszenie, gdyż jeżeli przejdziesz na wznoszenie od razu po starcie bez dopałki, to narzucisz takie kąty natarcia, że opór powietrza będzie Ci skutecznie utrudniał lot. Paliwo lepiej zostawić na samą walkę BVR, gdzie również potrzebna jest manewrowość, choćby pełne wykorzystanie CAT III. Kwestia nabierania wysokości powyżej 30.000 ft przy BVRach jest dyskusyjna, temat na osobną rozmowę. Wysokość optymalna początkowo będzie koło 19.000ft, później będzie wzrastać.

Jeżeli możesz sobie pozwolić na start bez dopalacza to nie rezygnuj z takiej możliwości, walkę BVR dopóki nie dostaniesz eMki na RWR możesz spokojnie prowadzić nawet z 3ma bańkami pod spodem.

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #1089 dnia: Grudnia 08, 2010, 22:43:14 »
Z 3ma bańkami nigdy nie latam (bo szkoda mi ecm'a) i zawsze zmieniam payload (nigdy defaultowe zawsze konfigurowane ręcznie) we wszystkich misjach aa latam ze zbiornikami albo mavem + zbiornikiem na wypadek gdyby jakiś sam mnie wkurzał ;). Bo i tak całego paliwa nie wykorzystam CAPy proponowane przez komputer to zwykle misje do anulowania, bo często jest najwyżej 40% szans na spotkanie jakiegoś miga albo szturmowego złoma ;). Na sms w walce manewrowej nie ma czasu więc daję odrazu emergency stores jettison, który nie odrzuca uzbrojenia aa.

A co do ai to na 100% jesteś pewien czy na 70 lub mniej? Bo jak latałem pierwszy i drugi dzień na falconie na cheatach na paliwo (żeby się do 16stki przyzwyczaić i opanować najprostsze rzeczy, to leciałem często na dopalaczu wtedy wingman zostawał daleko w tyle. Dlatego właśnie zadaję to pytanie.

A ganiam tylko takich co wlatują w moją przestrzeń powietrzną, dzisiaj miałem 2 29tki o których zapomniał patriot i przypomniał sobie dopiero wtedy gdy były blisko lotniska z którego startowałem jednego załatwiłem a o drugim sobie patriot przypomniał, a 120stek nie warto odpalać "na krawędzi" tej pierwszej strefy zasięgu, a jak lecą prosto na mnie, to też czekam bo muszą dzielić ogień na wiele maszyn, a jak im puszczę 120stkę to nie chcę spudłować (mig obruci się "tyłkiem" do mnie i poleci sobie) bo czasem latam bez wingmana (misjae ag) gdzie lepiej się bronić bo wiele maszyn w powietrzu, też ma uzbrojenie ag (wtedy najczęściej jako aa do obrony mam 1x aim120B 2aim 120C7 lub C5 i 1 aim9M lub X.

I jeszcze pytanie: w przwdziwym f16 obok (po lewej stronie) przełączników do włączania wyrzutników flar i pułapek radarowych są 2 wyłączniki wyglądające tak samo (też jest nad nimi wyświetlacz) w Falconie 4 AF są nie używane (nie wiem jak w of i ff, bo nie latałem) do czego to służy w przwdziwym F16?

Jeżeli możesz sobie pozwolić na start bez dopalacza to nie rezygnuj z takiej możliwości, walkę BVR dopóki nie dostaniesz eMki na RWR możesz spokojnie prowadzić nawet z 3ma bańkami pod spodem.

Dopuki nie dostanę Mki albo dopuki nie zbliżę się tak, że będę mu musiał wejść na ogon i odpalić zwrotnego aim9x, albo się miniemy i on wleci w moją przestrzeń powietrzną i zacznie się rzeź.

[gmod]Składnia, błędy ortograficzne. Na otrzeźwienie +20. Syringe.[/gmod]
« Ostatnia zmiana: Grudnia 08, 2010, 23:31:24 wysłana przez Syringe »

« Odpowiedź #1090 dnia: Lutego 12, 2011, 14:53:56 »
Witam

Ostatnio zdechł mi joystick, a póki co nie mam kasy na nowy (nie widzę sensu kupowana czegoś za grosze, bo pewnie za długo nie podziała). Jestem uziemiony i przestaje mi się to podobać... Dlatego czy może mi ktoś napisać jak lata się na klawiaturze (czytałem tekst  dlaczego nie opłaca się latać na klawiaturze  i wiem, że o wiele lepiej lata nie na joyu  ,ale na razie nie mam takiej możliwości). Konkretnie chodzi mi o instrukcje, których klawiszy używać do sterowania samolotem. Szukałem w manualu, ale tam nic na ten temat nie znalazłem (być może coś przeoczyłem) i w ustawianiach, ale tam też nie znalazłem odpowiedzi.  Proszę o szybką odpowiedź.
« Ostatnia zmiana: Lutego 12, 2011, 16:51:12 wysłana przez Syringe »

« Odpowiedź #1091 dnia: Lutego 12, 2011, 15:02:15 »
Latanie na klawie... to nie będzie latanie. Sam próbowałem zanim nie zdecydowałem się kupić Joy'a. Nic z tego nie będzie. ;D
Ja przez długi okres latałem na JoyPadzie (tak!!)... muszę przyznać, że przyjemnie się latało. W lewej ręce miałem pad, a prawą mogłem operować myszką, klawiaturą, bawić się kokpitem.
« Ostatnia zmiana: Lutego 12, 2011, 16:51:51 wysłana przez Syringe »

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #1092 dnia: Lutego 12, 2011, 15:20:18 »
Od biedy się da, choć radochy mniej. A sterowanie.. oj.. słabo szukałeś. Keylayout-us.pdf -> Shift+Ctrl+strzałki :/

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #1093 dnia: Lutego 12, 2011, 16:25:38 »
Sorry, ale nie bardzo wiem co mam z tym zrobić. Kiedy w czasie lotu wcisnę shift+lewą strzałkę ster wychyla się, ale bardzo powoli, ale kiedy wcisnę górną strzałkę ster wysokości nie rusza się...

PS.
Proszę o cierpliwość :D

Pisownia! Syr.
« Ostatnia zmiana: Lutego 12, 2011, 16:54:13 wysłana przez Syringe »

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #1094 dnia: Lutego 12, 2011, 16:38:37 »
No to jeszcze raz sobie przeczytaj to co napisałem wcześniej, Tylko P...Ooooooo..W....Ooooo....Llll...Iiiii i ze zrozumieniem!
A potem przeczytaj co Ty napisałeś. Jak nie załapiesz różnicy to: RTFM, a dokładnie to co podałem wcześniej czyli plik KEYLAYOUT-US.PDF w katalogu /Docs, który dla ułatwienia Ci życia powiem, że jest w katalogu, w którym zainstalowałeś AF-a  :090:

13WELT YouTube Channel