Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)  (Przeczytany 261754 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
Odp: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)
« Odpowiedź #135 dnia: Stycznia 19, 2007, 18:25:47 »
Detekcja jest na 100% - masz zainstalowany patch 1.09? Nie wiem jak to jest z tankowcem bo staram sie z nim nie zderzyc (nie sprawdzalem kolizji). Natomiast na ziemi juz nie raz cos udalo mi sie skosic i skonczylo to sie w chmurze ognia  :004:
F-16C Block50 driver...

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #136 dnia: Stycznia 19, 2007, 19:27:39 »
Patch 1.09 jest zainstalowany. Podobnie mialem podczas dogfightow - jestem prawie pewien, ze sie z kolega zderzylismy, ale AF tego nie odnotowal. A detekcja na ziemi tez nie jest najlepsza - czesto zahaczam o budynek, pomimo faktu, ze brakowalo mi do niego jeszcze okolo 1.5m :002:
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

« Odpowiedź #137 dnia: Stycznia 19, 2007, 20:25:52 »
A detekcja na ziemi tez nie jest najlepsza - czesto zahaczam o budynek, pomimo faktu, ze brakowalo mi do niego jeszcze okolo 1.5m :002:

Detekcja samej ziemi (lądu) działa bez zarzutu. Natomiast jeśli o obiekty naziemne chodzi (budynki etc.) to rzeczywiście jest tak jak piszesz. Rada - nie kozaczyć, i tyle. :P

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #138 dnia: Stycznia 19, 2007, 20:34:57 »
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Iceman

• Gość
« Odpowiedź #139 dnia: Stycznia 19, 2007, 21:03:03 »
Kusch, przeciez ten f16 nie dotyka scian hangaru  :003:

Prawda jest taka, ze samoloty w Falconie nie maja faktycznego obrysu bryly, tzn ze np koncowka skrzydel to nie poczatek strefy samolotu ktorej kontakt z innym obiektem powoduje kolizje. Najfajniej kwestie kolizji z innymi obiektami opisano bodajze w starym manualu do rp5 i generalnie wyglada to tak, ze strefa kolizji zaczyna sie, mniej wiecej, patrzac w przekroju wzdluz skrzydel, w ok 70% dlugosci i jest rozna dla roznych maszyn. Ciezko to wzjasnic bez rysunkow a tych troszke nie chce mi sie malowac ;)

« Odpowiedź #140 dnia: Stycznia 19, 2007, 21:05:04 »
Photoshop  :karpik

Kusch to Ty w Falcona wymiatasz?! Na imperialistycznym, hamerykańskim sprzęcie!? ;)
Z każdym dniem odkrywam nowe przerażające strony Twojej osobowości. :D

Cóż. Zakładając, że to ujęcie z F4.0AF to widocznie jest tak, że nie wszystkie budynki mają takowy "bug". Jestem pewien, że sytuacja opisana przez kolegę wyżej też mi się nieraz zdarzała (przelot między dwoma budynkami, które były nieco szerze niż powinny ;) ). Musisz uwierzyć mi na słowo. :D

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #141 dnia: Stycznia 19, 2007, 22:16:37 »
Ale za to w Falconie można zepsuć maszynę wpadając w śmieci sypiące się z ostrzeliwanego z działka samolotu przeciwnika.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #142 dnia: Stycznia 19, 2007, 23:40:52 »
Hm... Kiedyś zdarzyło mi się zapałac ciekawością jak wygląda pilot dopiero co strąconego fulcruma. W związku z tym postanowiłem przeleciec mozliwie wolno i blisko nic nie spodziewającego się kufajmana (w tym miejscu pozdrowienia KG200 :004:). Ponieważ źle oceniłem odległośc i własną prędkośc udało mi się gościa (lub czaszę jego spadochronu) trafic. Usłyszałem jego krzyk i po chwili podziwiałem piękne wzorki na owiewce mojego kokpitu :D Szkoda, że nie sprawdziłem wtedy dokładnie PFL  :021:

Schizoid_man

• Gość
« Odpowiedź #143 dnia: Stycznia 21, 2007, 11:53:19 »
a ja mam takie dziwne pytanie. Gdzie jest w kokpicie prztyk odpowiedzialny z throttle idle detent? :121: Bo jakoś nigdy nie mogłem go znaleźć. :121:

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #144 dnia: Stycznia 21, 2007, 14:40:06 »
Tam gdzie zielony kursor.
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

Taios

• Gość
« Odpowiedź #145 dnia: Stycznia 31, 2007, 19:28:03 »
Witam

Pomocy, pomocy. :015:

Już mnie krew zalewa z tymi bombami kierowanymi, pomóżcie jak się celuje i zrzuca je (jakie klawisze po kolei).
Pozostałe uzbrojenie opanowałem (Mavericki też) ale GBU nie potrafie.
Mam pytanie jeszcze do lotów w kampanii.
Przy lądowaniu celownik przezierny mam krzywo, i jak dotknę kołami to mnie znosi z pasa.
Czy trzeba trymować czy jak?

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #146 dnia: Stycznia 31, 2007, 20:15:23 »
GBU:
1) Master ARM na on
2) Laser ARM na on (przełącznik obok master arm)
3) Wybierasz sobie GBU, ustawiasz MFD na zakładkę TGP, jeśli sama nie wskoczyła. Nie pamiętam już, czy z GBU trzeba zciągać przesłonkę, ale jeśli nie widać obrazu TGP, wciskasz 'u'. Jeśli wciąż nie widać, upewnij się, że Master ARM jest na ON (ew. SIM).
4) Najczęściej będziesz miał cel z grubsza pod steerpointem TGT (po to on jest, po to jest on...). Wybierasz więc ten steerpoint.
5) Radar powinien być już w trybie AG GM. Po prawej stronie MFD radaru jest napis STP, klikasz guzik przy nim. Kursor radaru (i sprzężony z nim obraz z kamery TGP) wskoczy na steerpoint. Jeszcze nie zalockuje się w tym miejscu, ale nakieruje "wzrok" kamery w rejony celu (steerpointu TGT).
6) Jeśli cel jest już widoczny kamerą, naciskasz raz przycisk namierzania (0 na numpadzie lub TMS Right). TGP przejdzie w tryb śledzenia obszaru (Area) co zostanie obwieszczone odpowiednim napisem na MFD. Przesuwanie obrazu teraz zostanie spowolnione, łatwiej będzie precyzyjnie najechać celownikiem na wybrany budynek.
7) Kiedy upatrzysz już sobie określony cel punktowy, najeżdżasz na niego celownikiem i ponownie naciskasz przycisk namierzania. TGP przechodzi w tryb śledzenia punktowy (Point). W poprzednim trybie były małe przesunięcia, potencjalnie wymagające korekty kursorem (gdybyś zrzucił bombę w trybie Area, co też można zrobić). Teraz kamera uchwyciła konkretny kontrastowy cel i nie jest już stabilizowana względem ziemi, a względem tego celu.
8) Na dole MFD powinna się palić literka L, oznaczająca, że laser jest uzbrojony
9) Zrzut bomby następuje jak zrzut każdej innej w trybie CCRP (nie można użyć CCIP). Na osiem sekund przed obliczonym momentem uderzenia włącza się podświetlanie laserem ('L' zaczyna mrugać).
10) Jebut

tips and tricks:
1) Jeśli chcesz zaatkować cel przygodny, tzn. nie będący pod waypointem TGT, ustaw radar AG GM w podtryb SP (snowplow). Będziesz mógł swobodniej przesuwać kursorem. Pamiętaj, że pierwsze wciśnięcie locka ustabilizuje i "uspokoi" kamerę.
2) Pamiętaj o ograniczeniach kątowych kamery. Jeśli zbyt się przechylisz, może ona stracić namiar. Zakręty w trakcie lotu bomby wykonuj z przechyleniem nie większym niż 45st i najlepiej w prawą stronę (bo pod wisi po prawej stronie chwytu powietrza).
3) TGP pozwala na manualne operowanie laserem, tzn. włączanie naświetlania w wybranym momencie. Nie jest to jakoś szczególnie użyteczne, więc nie będę się teraz zagłębiał. Można zrzucać bomby w trybie Area, co już ma więcej sensu, bo czasami TGP lubi zalockować się na celu pod ziemią. To bug gry, czasem występuje przy schronach podziemnych. Wtedy można olać tryb Point i ręcznie korygować Area. Po prostu musimy samemu dbać o to, żeby celownik leżał na budynku, bo może zjechać.

Przesunięty HUD
To ułatwienie, nie utrudnienie ;) Najprościej mówiąc, FPM (ten mały symbol samolociku) pokazuje Ci gdzie naprawdę lecisz. Jeśli masz boczny wiatr, to znacznik będzie przesunięty, żeby ukazać jak bardzo Cię znosi. To nieoceniona pomoc przy lądowaniu z bocznym wiatrem, po prostu ustawić FPM na pasie i nie dbać o to, w którą stronę jest skierowany dziób. Aż do ostatniej chwili, kiedy trzeba dać po orczyku i jednak ten dziób zrównać z białymi kreskami, bo inaczej zniesie Cię na bok, jak piszesz. Anglicy mówią na to "kicking the crab".
Żeby to nie wkurzało po starcie/lądowaniu, można wyłączyć ten feature przełącznikiem pod ICP opisanym jako DRIFT C/O. HUD się wyśrodkuje i już nie będzie pokazywał znoszenia.

Iceman

• Gość
« Odpowiedź #147 dnia: Stycznia 31, 2007, 20:26:37 »
co do recznego uzbrajania lasera to przydaje sie np do recznego ustawienia lotu koszacego GBU :) (dawno temu niejako przy okazji to odkrylem i pewnie w af-ie ciagle jest ;) ) Zrzucasz bombe jednak bez uzbrojonego lasera i ustawiasz na ICP automatyczne uzbrojenie lasera na 1-2 sekundy przed uderzeniem. Bomba leci balistycznie najczesciej spadajac ostrzej w dol i chybia o pareset stop. Ale kiedy uzbroi sie automatycznie laser wtedy..... nastepuje efekt naddzwiekowej bomby :) Odleglosc od celu do punktu impaktu jak pisalem wyzej to czesto pareset a nawet pare tys stop i bomba przemierza ten dystans lotem koszacym w ulamku sekundy trafiajac cel z boku no chyba ze na jej drodze znajdzie sie inny budynek ;) System detekcji kolizji z obiektami dziala i niszczymy cos innego :003: W wolnej chwili mozecie potestowac ;)

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #148 dnia: Lutego 04, 2007, 01:16:23 »
Najmocniej przepraszam, ze pytam tutaj gdy juz istnieje odpowiedni topic, ale nie uzyskalem tam odpowiedzi. Otoz, czy istnieje mozliwosc korzystania z kasku UnionReality w Falcon 4 AF? Gdzies slyszalem o NewView, ale nigdzie nie udalo mi sie znalezc do niego falconowych profili. Probowalem szukac na google, ale takze bez powodzenia :008:

Taios

• Gość
« Odpowiedź #149 dnia: Lutego 05, 2007, 19:37:22 »
Bomby GBU opanowałem, dzięki BigMac.
Tylko nie wiem czym się przybliża obraz z kamery?

Mam inne pytanko.
W kampani jest misja (chyba BAI nie jestem pewien) w której mój samolot jest uzbrojony tylko w rakietki  A-A, a celem misji jest wskazanie i naprowadzenie samolotów z bombkami.
Co tam trzeba zrobić?
Polecieć nad wskazany waipoint i znaleźć cel (czołgi itp)?
Jak wskazać ten cel? Przecież nie mam żadnej bomby.