Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)  (Przeczytany 261847 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ostach

• Gość
Odp: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)
« Odpowiedź #420 dnia: Lutego 03, 2008, 19:19:39 »
Gdy jesteś w trybie MRM, to na stronie SMS kliknij przycisk znajdujący się po prawej stronie na górze obok A-120B.
no to klikałem :D Ale wydaje się to być jednorazowym problemem bo w następnej misji już udało mi się uszkodzić AN-24 i nie było problemu ze zmianą pocisku. Dobiłbym ale ostrzelali mnie z SA3. Zastosowałem metode "split-s i długa na AB tuż nad ziemią" i zadziałało :)

Co do osi z w joyu Logitecha. Mnie to zawsze wkurzało więc zablokowałem.

Ostach

• Gość
« Odpowiedź #421 dnia: Lutego 05, 2008, 19:03:26 »
Miałem o to nie pytać, bo postanowiłem że sam dojde jak znajdować cele w misjach CAS, ale próbowałem i już nie wiem. W czym rzecz? Otóż z początku poszczególnych celów z targetu szukałem w bezpośrednim sąsiedztwie tgt waypointa. Ale to okazało się nie skuteczne bo przeważnie tam już nic nie ma. Potem zacząłem szukać po prostu najbliższej grupy pojazdów (bo je miałem niszczyć). Ale po zniszczeniu nawet około 6-7 celów, po misji dostawałem komunikat, że zawiodłem. No to w kolejnej misji zacząłem trzymać sie namiaru z AWACSa, który oczywiście różnił się od steerpointa. No to myślałem, że już będzie dobrze. Podążałem za namiarem, namierzyłem cele które zdawały się być dobre, 2 salwy z mavericków, poprawiłem kasetówkami (a w ogóle to zrzucacie je w ccip czy ccrp w przelotach na małej wysokości?)... no ok, przyznam się, artyleria mnie zestrzeliła, ale w debriefingu znów komunikat, że nie wyrządziłem żadnych szkód targetowi! Co się dzieje?!?! :015:

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #422 dnia: Lutego 05, 2008, 19:47:49 »
...Co się dzieje?!?! :015: ...

Nic się nie dzieje - wojna. Może być tak, że ktoś zniszczył Twój cel zanim Ty doleciałeś do TRGT/STP a wtedy FAC (nie AWACS ;)) przydziela Ci inne cele wg swojego uznania. Przed misją warto sprawdzić w ATO czy w tym rejonie nie będą operowały również inne CAS (co jest wysoce prawdopodobne) a unikniesz ewentualnego rozczarowania, że to nie Ty byłeś pierwszy przy torcie :118:

Może również zdarzyć się, że FAC wyśle Cię na swoich - trzeba się pilnować bo Friendly Fire czai się za rogiem. Co do niepowodzenia Twoich misji - na pewno meldujesz się do FAC po przylocie na swoja stację?

Nie bierz debriefingu tak do końca poważnie - czasami ocena lotu jest po prostu niesprawiedliwa ;)

Powodzenia

Ostach

• Gość
« Odpowiedź #423 dnia: Lutego 06, 2008, 22:51:07 »
to chyba to - FAC. Nie meldowałem się. Teraz wróciłem z CAS, z takimi samymi wynikami - failure, ale zapomniałem się zameldować - na następnej misji sprawdze czy będzie lepiej. Namierzanie i strącanie wrażych maszyn idzie co raz lepiej - 4 slammery 4 strącenia. Czyżby Galeby nie liczyły się do sierra hotel? Szkoda, bo awacs podawał, że co najmniej dwa z nich to były MiGi-21...  :008:

EDIT:
doczytałem w manualu, że po meldunku u AWACSa albo FAC, na HSD pojawi się znacznik celu. Mam nadzieję, że tak się stanie :P

Eh, nadal nie mogę przeboleć tych"migo-galebów" :P
« Ostatnia zmiana: Lutego 06, 2008, 22:59:11 wysłana przez Ostach »

TomiGos

• Gość
« Odpowiedź #424 dnia: Marca 10, 2008, 08:44:25 »
Witam jak juz pisałem w dziale dla początkujących dopiero zaczynam przygodę z F4. I mam problem ponieważ jak lecę misje treningowe chodzi tu dokładnie o uzbrojenie czyli działko i pociski AA to bez problemu mogę strzelać. A wczoraj spróbowałem swoich sił w kampani i tu problem na radaże(radarze) widze cel zaznaczam go wybieram pocisk do wystrzelenia i nic się nie dzieje, przełączam na działko i również nie mogę strzelać dlaczego. Prosze o pomoc
 Zła nazwa tematu, oraz niepotrzebne założenie nowego.
Kusch
« Ostatnia zmiana: Marca 10, 2008, 10:22:03 wysłana przez Kos »

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #425 dnia: Marca 10, 2008, 10:01:07 »
Przełącz Master ARM na On.

Przy okazji, do którego kolana jesteś bardziej przywiązany? ;)

« Odpowiedź #426 dnia: Czerwca 30, 2008, 08:27:33 »
Witam,realizuję panel MISC dla FalconaAF i mam problem z ADV MODE (3 status light).Znalazłem tylko informację,że jest to system TFS (Terrain Following System).Ma on 3 opcje active,standby oraz inactive.Czy mogę prosić o szczegóły do czego służy,czy jest zaimplementowany w AF,jeśli jest to jak można go testować?

Mike

• Gość
« Odpowiedź #427 dnia: Czerwca 30, 2008, 10:06:55 »
TFS?A nie przypadkiem TFR?bo z tego co mi się udało znaleść to:

TFS - Tactical Fighter Squadron
TFR - Terrain Following Radar (Radar śledzący ukształtowanie terenu)

A jeśli chodzi o to czy Falcon ma zainpletowany ten "System" to nie mam zielonego pojęcia,chociaz nigdy o czymś takim nie słyszałem.Może ktoś rzuci trochę światła na to zagadnienie:)

« Odpowiedź #428 dnia: Czerwca 30, 2008, 10:18:40 »
Opis znalazłem na stronie http://www.xflight.de/
ADV MODE 3-Status light ACTIVE TFS (Terrain Following System) active STBY TFS (Terrain Following System) standby Off TFS (Terrain Following System) inactive.
Ponieważ robię panel MISC (gdzie jest ADV MODE) do kokpitu AF to chciałbym wiedzieć coś więcej na ten temat aby mieć możliwość testu jeśli w AF jest ta implementacja.

« Odpowiedź #429 dnia: Lipca 02, 2008, 08:46:42 »
Chciałbym jeszcze wrócić do panelu MISC a konkretnie do wskaźnika ADV MODE.Próbowałem znaleźć informację na ten temat w Pilots grossary i nie znalazłem opisu skrótu TFS.Jest natomiast opis TFS-Terrain-following radar or reference to low altitudes pertaing to terrain-following radar.Wnioskuję z tego,że w opisie z strony  http://www.xflight.de/ jest nieścisłość,co nie rozwiązuje mojego problemu.W instrukcji AF na stronie 322 jest rysunek panelu MISC z wskaźnikiem ADV MODE,ale brak opisu.Ponieważ brak informacji czy jest on zaimplementowany w AF lub OF mam problem czy zrobić atrapę w panelu MISC czy zainstalować diody świecące.Próbuję uzyskać informację od kolegów na PW,ale brak odpowiedzi.Jeśli ktoś z forum może mi pomóc będę wdzięczny
pozdrawiam,vito_zm

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #430 dnia: Lipca 02, 2008, 09:07:51 »
Vito_zm - na 100% TFR działa w Falconach (chyba od SP3), nie wiem tylko czy panel, który masz zamiar odtworzyć ma pełną funkcjonalność. TFR w Falconie uruchamia się poprzez MFD.

Tu masz opis (pdf) misji z wykorzystaniem TFR w Falconie:
http://www.simhq.com/_air/PDF/air_077print.pdf

Sprawdź też:
str. 322 (podświetlony panel autopilota)
str. 394 (krótka wzmianka o TRF)

« Ostatnia zmiana: Lipca 02, 2008, 09:16:58 wysłana przez bip3r »
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #431 dnia: Lipca 02, 2008, 09:21:39 »
Upłynął mi czas reakcji, a nie zauważyłem, że przy edycji poprzedniego posta "zjadłem" słowa:

str.  ... w manualu F4AF :)

Maunal i opis powyższej misji wskazują jednak że ten panel (chyba jednak powinien być nazwany TFR a TFS), działa w Falconie.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #432 dnia: Lipca 02, 2008, 09:56:34 »
Dziękuję za pomoc Bip3r.Na str 394 jest informacja na temat TFR i to mi wystarczy.Zmylił mnie trochę opis z strony http://www.xflight.de/.Teraz mogę spokojnie wykonać pełen ADV MODE.Myślę,że za parę dni przedstawię go na zdjęciu
pozdrawiam,vito_zm

« Odpowiedź #433 dnia: Lipca 06, 2008, 22:42:58 »
Próbuję uruchomić w FalconieAF funkcję TFR i mam problem.Naciśnięcie klawisza TFR w MFD powoduje wyświetlenie komunikatu TFR OFF,naciśniecie klawiszy shift+ctrl+A nie powoduje reakcji na ADV MODE a panelu MISC.Czy to oznacza,że wersja AF nie ma implementacji TFR czy nie potrafię ją uruchomić?

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #434 dnia: Lipca 06, 2008, 22:55:58 »
Nie każda wersja F-16 ma TFR. Spróbuj wersje CCIP, powinny mieć.