Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)  (Przeczytany 274998 razy)

Ambrzyk

• Gość
Odp: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)
« Odpowiedź #600 dnia: Lutego 11, 2009, 06:20:54 »
Ad1. Tak, są nieaktywne.
Ad2. Nie zmienia się. Według mnie miały tu być ustawione wartości minimalne przy których Betty krzyczy Low. Nie działa.
Ad3. Prawdopodobnie powinien zmienić się status po aktywowaniu systemu. Nie zmienia się.
Ad4. Dla F-16 jest to maksimum

« Odpowiedź #601 dnia: Lutego 11, 2009, 08:28:48 »
Witam i dziękuję za informację.Chciałbym jeszcze wrócić do panelu EWS.Na załączonym zdjęciu widać diody do podświetlania napisów w STATUS.Czerwone podświetlają NO GO,pozostałe zielone podświetlają NO oraz DISPENSE RDY.

Chcę zaznaczyć,że sygnały sterujące wspomniane diody są przechwytywane przez odpowiedni program (SIOS oraz FAST),dlatego sądziłem,że te napisy coś oznaczają.
Jeśli chodzi o liczniki flare oraz chaff to nie ma problemu.
Co do opisów 30 oraz Lo0 to projektanci kokpitów umieszczają je na panelu,ale prawdopodobnie jest to "martwy" opis.Jest wprawdzie na stronie 332 manuale AF jedno zdanie na temat komunikatów głosowych
VMS calls associated with this are Chaff/Flare,Chaff/Flare LOW,and Chaff/Flare OUT
ale nic mi to nie mówi.
Jeśli ktoś może mi to wyjaśnić to proszę o pomoc.

« Odpowiedź #602 dnia: Lutego 11, 2009, 12:08:43 »
Witam. Jestem 'Ace' i zamierzam zaczać przygodę z Falconem. Jednak aby zacząć grać, muszę zapoznać się z symulatorem, a dokładnie z awioniką samolotu. Zanim zacznę latać joystickiem, zamierzam, polatać kilka dni na klawiaturze, w celu ocenienia, czy dam sobie radę z symulatorem.

Więc moje pytanie brzmi, czy można sterować samolotem, za pomocą klawiatury ?
Jeśli tak, proszę o wzkazówki.

Dziękuje, pozdrawiam i witam ! xP

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #603 dnia: Lutego 11, 2009, 13:33:59 »
Witaj

Moim zdaniem się zniechęcisz.
Jakoś da się sterować samolotem - chyba ctrl +alt i strzałki.
Ja proponuję kupić jakiś tani joy na próbę i wtedy dopiero odpalać Falcona.
Wrzuć posta w Kupię/Sprzedam, a na pewno ktoś Cię tanio uszczęśliwi. (zadowoli)  :118:

« Odpowiedź #604 dnia: Lutego 11, 2009, 14:02:50 »
Tak, joy'a zakupie, ale tak jak mówie, najpierw sprawdzam symulator. Zrobiłem już sobie nawet instrukcję poprawnego uruchomienie silnika, awioniki.

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #605 dnia: Lutego 11, 2009, 15:49:10 »
Po pierwsze primo: nurtuje mnie pytanie czy Ty Ambrzyk to TEN Ambrzyk? Znaczy się od Snake'ów? :004:

Po drugie primo:

...
Jest wprawdzie na stronie 332 manuale AF jedno zdanie na temat komunikatów głosowych

VMS calls associated with this are Chaff/Flare,Chaff/Flare LOW,and Chaff/Flare OUT

ale nic mi to nie mówi.

Chodzi o komunikaty głosowe Bitching Betty przy odpowiednio: odpaleniu któregoś z programów EWS, zdefiniowanym wcześniej stanie bingo któregoś z kartridży (śmieci albo flary), całkowitym opróżnieniu któregoś z kartridży.

« Odpowiedź #606 dnia: Lutego 11, 2009, 17:54:04 »
Ad2. Nie zmienia się. Według mnie miały tu być ustawione wartości minimalne przy których Betty krzyczy Low. Nie działa.
Ma to sens,ale nie działa.
Co do komunikatów głosowych to też ma to sens,ponieważ podczas walki uwaga jest skupiona na innych elementach kokpitu.W tym przypadku liczniki flar oraz chaff umieszczone w zew.kokpicie (mam na myśli mój projekt)mają sens ponieważ będąc nawet w 3D można kontrolować zawartość zasobników nie zmieniając widoku.Podobnie umieszczenie wskaźnika speed brake w moim kokpicie daje pewność,że hamulce aerodynamiczne są schowane itp.
Ad3. Prawdopodobnie powinien zmienić się status po aktywowaniu systemu. Nie zmienia się.
Z tym punktem mam największy problem.Po pierwsze nie potrafię zinterpretować tych opisów tzn.czego dotyczą.Po drugie dlaczego nie działają,jeśli są wyprowadzone sygnały sterujące diody.Może w OF jest ta implementacja?

« Odpowiedź #607 dnia: Lutego 12, 2009, 08:16:36 »
Myślę,że znalazłem rozwiązanie mojego problemu.Napisałem o tym pod linkiem.
http://www.il2forum.pl/index.php?topic=9985.msg190988#msg190988

« Odpowiedź #608 dnia: Lutego 13, 2009, 18:22:39 »
Witam. Mam pytanie:

1. Gdy uruchamiam sobie tryb treningowy 'RAMP', uruchamiam elektronikę, silnik itp. Po zakończeniu wszystkiego daje sterowanie goleniem przednim ( SHIFT+/), zwiększam moc silnika, by ruszyć, jednak nie mogę skręcać goleniem... cały czas jadę prosto...

Czy to wina, że gram na padzie ? (dla treningu, gram na padzie trochę)
Pozdrawiam

Ambrzyk

• Gość
« Odpowiedź #609 dnia: Lutego 13, 2009, 18:26:59 »
Po pierwsze primo: nurtuje mnie pytanie czy Ty Ambrzyk to TEN Ambrzyk? Znaczy się od Snake'ów? :004:

Tak to ja, chociaż nigdy nie latałem jako Snakes, ale prawie w każdy wieczór z chłopakami z Snakes. Szczególnie jeżeli ktoś był chętny na Dogfight. Brakowało mi możliwości swobodnego używania Roger Wilco i trochę komputer wymiękał mi do Campaign. Wciąż mam ten sam Pentium III 933 EB zmodernizowany o kartę graficzną i teraz w AF i kampanii jest O.K.

« Odpowiedź #610 dnia: Lutego 13, 2009, 19:14:13 »
Do koman

A wcisnąłeś "shift + ! " ? Mi to pomogło  :001:

« Odpowiedź #611 dnia: Lutego 13, 2009, 19:33:29 »
Nie, idę próbować ;) Dzięki

« Odpowiedź #612 dnia: Lutego 13, 2009, 19:51:38 »
Jako, że nie mogę edytować, od razu przepraszam za post pod postem.

Otóż muszę się pochwalić, że RAMP i TAXI mam już opanowane, teraz utrwalam wiadomości, przez kilkanaście jeszcze takich prób. Dzięki.

« Odpowiedź #613 dnia: Lutego 13, 2009, 19:58:16 »
Sorki za błąd. Miało być "shift plus / "

« Odpowiedź #614 dnia: Lutego 13, 2009, 20:24:15 »
Już w porządku, skręcanie to , i .