Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)  (Przeczytany 274997 razy)

Odp: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)
« Odpowiedź #900 dnia: Września 13, 2009, 13:42:25 »
Dzięki. Do tej pory bałem się go używać nie znając możliwości, teraz już nie będę zmieniał go na 9M za każdym razem, kiedy będzie wybrany ;).

« Odpowiedź #901 dnia: Września 13, 2009, 14:01:29 »
Wikipedia (sic!) twierdzi, że rakieta AIM9-X może być odpalana do celu znajdującego się za nami bez namierzania. Jak to zrobić w Falconie? Czy mając za sobą myśliwiec (oczywiście na racjonalnej wysokości) i po prostu wciskając przycisk "Release" istnieje szansa, że rakieta w niego trafi?

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #902 dnia: Września 13, 2009, 14:04:49 »
Nie.
Używając celownika na hełmowego wyciśniesz z rakiety 60, max 90 stopni.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #903 dnia: Września 13, 2009, 18:26:47 »
Proponuję także abyś ćwiczenie dogfight'a nie zaczynał od razu z MiG-iem 29. Zacznij od 21-ego, potem 23-ego, Tornado.. Stopniuj też skalę zaawansowania przeciwnika od Rookie do Ace. Ustawień tych oczywiście nie wykonasz w misjach TE, tylko wybierając Dogfight z lewego menu na głównym ekranie. 
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Offline Qba

• VFA-313
  • *
« Odpowiedź #904 dnia: Września 13, 2009, 20:56:24 »
Kilka rad odnośnie WVR z własnego doświadczenia. Nie ma poniżej podstawowych zasad podręcznikowych, które należy znać:

WVR:
-najlepiej do takowej nie doprowadzać, szczególnie gdy przeciwnikiem jest Mig-29, Su-27 i wyżej
-jeżeli już tak się stało to rozważyć ucieczkę

rozpatrując czysty dogfight:
-nie żałować dopalacza
-kręcąc kółka nie ciągnąć joya do oporu tylko tak, żeby cały czas utrzymywać 350-400 kts
-im niżej tym łatwiej się lata
-obserwować często przeciwnika a jeżeli ma rakiety IR - cały czas (i mieć flary pod ręką)
-latać z włączonym SA bar - shift+3
-wg mnie AI łatwo wymanewrować w nożycach ale istnieje ryzyko, że podczas zbliżania się od szóstej przeciwnik trafi cię z działka. Podpuszczając go bliżej należy robić losowe "jinki" na różne strony
-do gwałtownego hamowania przydaje się również wypuszczenie podwozia

Virtual Strike Fighter Squadron 313

"Failure to remove TrackIR prior to ejection may cause injury. If unable to remove TrackIR, a proper ejection body position (head back against the seat headrest) reduces the chance of injury from the TrackIR."

« Odpowiedź #905 dnia: Września 19, 2009, 05:44:29 »
Fajnie jest tez (też) "pokrecic (pokręcić) się" ze skrzydłowym, dajesz mu rejoin po czym starasz się uchwicic (uchwycić) locka na nim (jak się uda można poczestowac (poczęstować) go iksem  :021: choć mi jakoś go zawsze szkoda).
Pytanie w kampani (kampanii) Iron Fortess Korea 2005 nie ma żadnego AWACSa (przynajmniej na początku), jest na to jakiś sposób czy trzeba co piec (pięć) godzin dodawać packaga z Hawkeyem?

[gmod]Zwracaj uwagę na pisownię, a szczególnie na ogonki. Syr.[/gmod]
« Ostatnia zmiana: Września 19, 2009, 10:30:31 wysłana przez Syringe »

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #906 dnia: Września 19, 2009, 09:09:09 »
Nie trzeba. Latanie bez AWACSa nie jest łatwe, ale z drugiej strony AWACS nie jest konieczny. Teraz przydaje się VID, NCTR, TGP, Raygun itd.
Jest jeszcze jeden sposób, nieco cheaterski ale jest. Po zalokowaniu celu, można wydać polecenie skrzydłowemu do strzału. W przypadku gdy celem będzie swój samolot, dostaniesz "Unable" albo coś w tym stylu.

Pozdrawiam.

« Odpowiedź #907 dnia: Września 19, 2009, 20:50:49 »
Pomysł ze skrzydłowym doskonały może trochę cheaterski ale co tam, dzięki.

Obiecuje od dzisiaj będą ogonki :003:

« Odpowiedź #908 dnia: Września 26, 2009, 09:47:12 »
Dzień dobry.
Witam wszystkich Falconiarzy.

Jestem nowy na tym forum także nie strzelajcie od razu.Mogę śmiało powiedzieć ze jestem kolejna osoba która wpadła w sidła Falcona AF.Zafascynowała mnie ta gra od początku i chyba w końcu znalazłem to czego szukałem.Nie jakaś tam strzelanka ale wymagający temat którego nie można opanować w kilka dni...ba nawet tygodni czy miesięcy.Jak narazie nie mam z nim większych problemów konsekwentnie studiuje manuala i tak krok po kroczku do przodu.Ciesze się ze jest takie miejsce mam na myśli to forum gdzie można skierować się z prośba o rade do doświadczonych kolegów.Tak jak napisałem nie mam większych problemów jak narazie jednak jest coś co nie daje mi spokoju a mianowicie w manualu jest takie zdanie...

Let's look at the landing
symbology in the HUD. When the landing gear are down, an AOA bracket will appear in the
HUD.

Z moim wzrokiem jest wszystko okey a mimo to nie widzę tego symbolu AOA  :005: Lamerskie pytanie wiem ale byłbym wdzięczny za podpowiedz.Nie mam żadnych problemów z lądowaniem oczywiście i bez tego idzie mi dobrze jednak meczy mnie ta blach ostka jak to mówią diabeł tkwi w szczegółach.

Pozdrawiam Lip
Wieża: Żeby uniknąć hałasu, odchylcie kurs o 45 stopni w prawo.
Pilot: Jaki hałas możemy zrobić na wys. 35000 stop?
Wieża: Taki kiedy wasz 707 uderzy w tego 727, którego macie przed sobą...

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #909 dnia: Września 26, 2009, 11:13:38 »
Jak wypuścisz podwozie na HUDzie pojawia się [ - to jest właśnie AOA bracket.

Korzystając ze screenshota Flankera:
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

« Odpowiedź #910 dnia: Września 26, 2009, 11:32:10 »
Dziękuje Gerrah

To teraz już wszystko jasne  :001:

A tak z innej beczki wczoraj lecąc któraś z misji treningowych zestrzeliłem Miga  , pilot zdążył się katapultować i nieco się zdziwiłem gdy chcąc mu się nieco lepiej przyjrzeć wleciałem w jego spadochron po czym mój samolot rozpadł się w drobny mak...ale to tak na marginesie , jeszcze raz dzięki

Pozdrawiam Lip

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #911 dnia: Września 26, 2009, 11:53:42 »
Oooo, widać nie tylko ja lubię dobijać pilotów  :118:

« Odpowiedź #912 dnia: Września 26, 2009, 12:52:53 »
To tak jak w tym kawale...jak opiekunowi uciekł cenny żółw z zoo i pytają się go jak to się stało?!
A on na to powolnym wręcz leniwym głosem...

" To był mooooment "  :001:

Pozdrawiam Lip

kiki

• Gość
« Odpowiedź #913 dnia: Września 27, 2009, 20:55:34 »
Witam.
Mam problem z kalibracją INS w trakcie lotu.
Po wybraniu opcji "In flt align" czekam aż kalibracja osiągnie status ponad:"8.2/10 RDY",
następnie przełączam z powrotem na "NAV", a wtedy z niewiadomych dla mnie przyczyn na HSD oraz HUD punkty nawigacyjne są wyświetlane nieprawidłowo, natomiast  HSI pokazuje je normalnie, czyli poprawnie.
Z każdą kolejną próbą "rekalibracji"  błąd się powiększa,
dochodzi do tego że np. HSI pokazuje mi kurs do  punktu nawigacyjnego "50nm na północ"(prawidłowo),
podczas gdy HSD oraz HUD: 760nm południowy-zachód itp. :005:
Nie mogę dojść dlaczego tak się dzieje... co robię źle?

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Września 27, 2009, 21:02:59 wysłana przez kiki »

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #914 dnia: Września 27, 2009, 21:52:47 »
1. Istnieje już wątek do takich pytań. Nie ma potrzeby tworzyć nowy.
2. Przypuszczam, że align w powietrzu nigdy nie wyjdzie tak dobrze jak podczas stojanki na ziemi. Coś tam pamiętam z MCH, że nie jest tak różowo z in flight alignment.

Masz rację. Scaliłem wątek.
Syr.
« Ostatnia zmiana: Września 27, 2009, 22:12:35 wysłana przez Syringe »
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."