Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)  (Przeczytany 275052 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
Odp: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)
« Odpowiedź #1035 dnia: Grudnia 27, 2009, 18:13:45 »
Orczyk w sumie jest przydatny przy wymijaniu rakiet, czy w locie formacji - szczególnie na mniejszych prędkościach, jednak nie zapominajmy że budowa płatowca F-16 nie jest tak typowa jak w przypadku choćby Spitfire'a. Efka jest niestabilna aerodynamicznie, a sam system sterowania jest naszpikowany systemami elektronicznymi utrzymującymi parametry lotu. Stąd trochę nietypowe sterowanie i mniejsza uwaga przywiązywana dla steru kierunku. F-16 (przynajmniej w Falconie) lata samo, i utrzymuje bezpieczne parametry lotu, a po Twojej stronie leży jedynie kwestia czy lecieć prosto, czy w jakimś innym kierunku.

Oprócz tego masz HUD, linię horyzontu, FPM wszystko to na tyle ułatwia sterowanie że można zapomnieć o czymś takim jak chyłomierz poprzeczny.

« Odpowiedź #1036 dnia: Grudnia 27, 2009, 19:39:03 »
Co prawda to prawda :)

Pozostaje tylko dodać ze podczas lądowania przy silnym wietrze bocznym rudder jest niezastąpiony ale i w trakcie lotu nogi ciągle jakoś mi tak same "lataja" po pedałach jakby poparzone.:020:

Lip   
Wieża: Żeby uniknąć hałasu, odchylcie kurs o 45 stopni w prawo.
Pilot: Jaki hałas możemy zrobić na wys. 35000 stop?
Wieża: Taki kiedy wasz 707 uderzy w tego 727, którego macie przed sobą...

« Odpowiedź #1037 dnia: Marca 08, 2010, 18:11:21 »
Panowie mam pytanie. Ostatnio latając w AF testowałem sobie różne wersje Vipera i zauważyłem że mam do dyspozycji mam Block 52 CCIP, więc ochoczo załadowałem misję i ... No właśnie i chu... kokpit taki sam jak w Block 50, Link 16 nie istnieje, HSI analogowy a powinien być elektroniczny i jeszcze masa innych rzeczy. Czy twórcy zrobili sobie jaja dodając tą wersję czy pomyliły im się samoloty ?
Mam nadzieję że ten nowy Falcon będzie bardziej dopracowany w tej sferze.
Btw. Jak to wygląda w OF bo nie posiadam go na dzień dzisiejszy, a chętnie bym się dowiedział. :011:

Tutaj bardziej to pasuje.  Syringe.
« Ostatnia zmiana: Marca 08, 2010, 18:20:16 wysłana przez Syringe »

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #1038 dnia: Marca 08, 2010, 18:26:07 »
Bardzo podobnie jak w AF z tym, że w OFie jest jeden 3d (dla Vipera), oraz może dwa 2d (MLU oraz pozostałe).

« Odpowiedź #1039 dnia: Lipca 02, 2010, 23:25:51 »
Właśnie wygrzebałem AF z głębi szafki i zainstalowałem. Okazało się że znakomicie działa na Win7/64
Prawie rok abstynencji przez niekompatebioność 7/64 z of i ff, a tu rozwiązanie leżało  w szafce i się kurzyło.
Znowu mam skrzydełka  :002:
I'm a colt in your stable     I'm what Cain was to Abel     mister catch me if you can

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #1040 dnia: Lipca 03, 2010, 09:28:10 »
U mnie przy Win7 x64 też nie ma najmniejszych problemów z działaniem Afa.

« Odpowiedź #1041 dnia: Lipca 04, 2010, 14:03:31 »
No dobra. pochwaliłem ciut za wcześnie.
Jeden mały problem jest. Mianowicie lecąc na wysokości trawy chmury ma się poniżej poziomu gruntu.
To taka mała niedogodność. Wszystko inne jak na razie działa.
I'm a colt in your stable     I'm what Cain was to Abel     mister catch me if you can

« Odpowiedź #1042 dnia: Lipca 15, 2010, 22:00:18 »
Wydaje mi się, że F-16 w AF jest "wykastrowany". Jeśli patrzeć na Tactical Reference to na pewno. Ćwiczę dogfighty na działka z MiGiem-29 i naprawdę trzeba się napocić. Walka na działka przeciwko F-16 to relaks w stosunku do tego co z MiG-29. Ja wiem że MiG ma mniejsze obciążenie powierzchni i ciągu, ale bez przesady. Ucieczka w górę też nie za dużo daje, bo jeśli mamy 100 węzłów przewagi to i tak MiG nas dogania. Są na niego sposoby, ale wydaje mi się, że przewaga MiGa jest za duża. Gdyby przeciwko F-16 nie było tak dużo łatwiej to ok, jestem słaby i trzeba się podszkolić (wiadomo, że jestem i trzeba się podszkolić;). A jaka jest wasza opinia? Bo np. w OF4.7 MiG-29 już tak nie wywija strasznie tylko, że jakiś większy "hardcor" w kampanii i mam 1 fps...
'"Pana, pana. Po ile te choinki?"

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #1043 dnia: Lipca 28, 2010, 22:00:10 »
Nie chcę zaśmiecać wątku o wspólnym lataniu więc będę kontynuować tutaj.

AF na Win7 działa, gorzej z OF...
Ja sobie musiałem XP doinstalować, przez co zresztą mało nie straciłem swoich ważnych danych siedzących na partycji z 7. :P
No właśnie mi nie działa... Tzn odpala się, wchodzi do kokpitu, ale po chwili jest freeze (ale gra dalej działa, tzn reaguje na ESC, E), poza tym na ekranie konfiguracji pasek od przepustnicy wychodzi poza zakres, gdy mam ją fizycznie ustawioną dopiero gdzieś w 3/4 (próbowałem ponownej kalibracji, ale nic nie dało). Podobnież nie daje się wycentrować ANT ELEV i MAN RNG. Z XP mam o tyle problem, że zgubiłem gdzieś płytę :/
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #1044 dnia: Lipca 28, 2010, 22:46:21 »
Udało mi się w zasadzie rozwiązać oba problemy: Kotka musiałem ponownie sflashować i skalibrować, natomiast żeby AF się nie wieszał było trzeba przełączyć na zakładce z ustawieniami graficznymi tryb z Direct3D T&L HAL na samo Direct3D HAL. Pojawił się przez to inny problem (ale z tego co widzę na różnych forach to b. dużo osób ma ten sam kłopot) - AF zaczął klatkować... Chyba nie pozostaje nic innego jak przekopać dom w poszukiwaniu płytki z XP.
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

« Odpowiedź #1045 dnia: Lipca 28, 2010, 23:43:18 »
Pamiętaj też o płytce Win7, żebyś miał z czego później przywrócić bootloader. ;)

« Odpowiedź #1046 dnia: Września 20, 2010, 17:44:03 »
Witam.

Wiem, że to pytanie już było ale spróbuję je ponowić.
Chodzi mi o lądowanie za pomocą instrumentów, a dokładnie o misję treningową nr. 10:
LANDING FROM A BASE LEG POSITION USING THE INSTRUNENTS.

Czy ktoś mógłby mi pomóc w tym temacie?
Wytłumaczyć co z czym się je?

Bardzo proszę o pomoc. Z moim angielskim jest ciężko ale staram się jak mogę.
Przeszedłem już przez RAMP START, lądowanie na podstawie widoku, umiem namierzyć cel- zniszczyć go, ale ugrzęzłem w tym temacie.
Miło by było gdyby ktoś objaśnił tą lekcję.

Dzięki z góry.

Pozdrawiam

elgyd

edit

OK.DAŁEM RADĘ :001:

Udało się i już wiem jak wylądować za pomocą instrumentów,
Jedno pytanie.
Wyczytałem już na forum, że te mapki lotnisk, które są w manualu F4 AF nie zawsze zgadzają się z TACAN które możemy zobaczyć podczas lotu na przykład wciskając parę razy 2 NUM na tych kartkach notatnika z mapką.
Problem leży w tym, że w rozdzielczości 1280/1024 nie za bardzo są one czytelne.
Czy gdzieś w necie można znaleźć taką rozpiskę?

Pozdrawiam

elgyd
« Ostatnia zmiana: Września 20, 2010, 19:22:27 wysłana przez Syringe »

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #1047 dnia: Września 21, 2010, 13:14:05 »
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #1048 dnia: Września 22, 2010, 16:46:57 »
OK. Dzięki. Znalazłem.

:001:

« Odpowiedź #1049 dnia: Września 23, 2010, 19:51:50 »
Witam

Mam problem.
Włączam tryb AIR TO AIR i mimo, że pod klawisze do ruszania znacznikiem na MFD mam podpięte strzałki na klawiaturze to znacznik się nie rusza.
Czy robię coś nie tak. Czy może mam coś jeszcze zablokowane?
Pomóżcie.

Dzięki