Autor Wątek: Kokpit własnej roboty - ful wypas ...  (Przeczytany 75932 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Kokpit własnej roboty - ful wypas ...
« Odpowiedź #285 dnia: Września 20, 2013, 04:53:42 »
Cześć.

Ja używam HSC do obsługi outputu z X-plane - wykorzystuję te same offsety co FSUIPC (używam pluginu XPUIPC, który emuluje FSUIPC).
W X-plane input jest bardzo prosto obsługiwany, poprzez mapę ok 1000 klawiszy, do których można przypisać tak na prawdę wszystko, więc tym tematem w ogóle nie muszę się zajmować.

W każdym razie poniżej fragment pliku *hcps, który wykorzystuję do zapalania diod w autopilocie.

//////////////////////////
//Autopilot LEDs variables
/////////////////////////

//AP Mode in
variable $APModein {module = "FSDataInput";id = "07BC";type = int; direct = in;}   
//AP Mode out
variable $APModeout {module = "simOUT";id = "COM14_led_040_038";type = bool;direct = out;}   

////////////////////////
//Autopilot LEDs actions
////////////////////////

// AP LED
variable_changed $APModein
 { $APModeout =  GetBitState( $APModein , 10000000 );   }

Postęp w pracach nad kokpitem: Galeria zdjęć Google+

« Odpowiedź #286 dnia: Września 21, 2013, 14:03:05 »
A masz może skrypt, który steruje jakimś przełącznikiem opartym na ofssecie ?

Zobacz tutaj : http://il2forum.pl/index.php/topic,12641.msg297797.html#new
« Ostatnia zmiana: Września 21, 2013, 14:29:00 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #287 dnia: Września 21, 2013, 16:11:08 »
Hi.
Niestety skupiałem się tylko na outpucie, ale to nie powinien być żaden problem.
Musiałbyś przeanalizować jakiś skryptów na input i podziałać metodą prób i błędów.

Pozdrawiam
Leszek

« Odpowiedź #288 dnia: Września 21, 2013, 19:38:34 »
Lechtej, cały czas pracuje na zasadzie prób i błędów :)

No właśnie odczytywać zmienne np. zapalania diody już potrafię, ale nie umiem nic uruchomić metodą offsetów i bitów danych. 

Będę dalej próbował. Dziś mam plan uruchomić cokolwiek w samolotach korporacji Microsoft – oczywiście za pomocą offsetów.

« Odpowiedź #289 dnia: Września 22, 2013, 11:15:39 »
Mam nadzieję, że Ci się uda.
Na razie mogę tylko teoretyzować, bo jestem daleko od domu.

Czy sprawdzałeś może na forum pl-vacc:
http://forum.pl-vacc.org/viewforum.php?f=68&sid=9c777889a2932157c0c86ffec616d8a4

Tu jest mały wstęp.
http://forum.pl-vacc.org/viewtopic.php?f=68&t=29959&p=291661&hilit=Offsety+skrypty#p291661

Pozdrawiam
Leszek

« Odpowiedź #290 dnia: Września 22, 2013, 14:49:39 »
Tu jest mały wstęp.
Na tej stronie jest Zajac, który pisał skrypty do swojego kokpitu. O nim myślałem, ale nie pamiętałem gdzie go szukać.

« Odpowiedź #291 dnia: Września 23, 2013, 08:46:35 »
Jakież było moje wielkie zdziwienie kiedy okazało się, że w artykule ”Offset Mapping for PMDG 737NGX” jest napisane czarno na białym :

“….. All offsets are READ ONLY. To change values please use the Events (known as "controls" in FSUIPC) as listed in the "PMDG_NGX_SDK.h" file which you can find in the PMDG 737NGX SDK….”

To dlatego potrafię tylko odczytywać dane z symulatora ale nie umiem nic włączyć wykorzystując offsety zawarte w w/w artykule.

Dzięki za linki. Na pewno tam zajrzę. 

« Odpowiedź #292 dnia: Września 26, 2013, 23:24:20 »
Znalazłem i zakupiłem sobie monitorki 8" i tym samym rozpocząłem swoją zabawę w pitolenie. Jako że po remoncie zostało mi kilka kawałków drewna, zrobiłem sobie z nich biurkowy "kokpit" w którym właśnie osadzam ramki thrustmastera oraz wspomniane monitory. W późniejszym terminie dołączę do tego ICP, a co potem to już się zobaczy.

Dla wszystkich, którzy mają ramki Thrustmaster i chcieliby w przyszłości wyposażyć je w monitory:
http://allegro.pl/monitor-pos-do-systemu-sprzedazy-terminal-nowy-i3554750821.html

Cena atrakcyjna, choć ja załapałem się na cenę jeszcze 199.00, a obecna 299 jest od jakiegoś tygodnia. I tak jest to, jak na razie, najtańsza opcja jaką udało mi się znaleźć. Monitory działają, testowałem je w Falcon BMS i... no wrażenie niesamowite.
I'm a colt in your stable     I'm what Cain was to Abel     mister catch me if you can

« Odpowiedź #293 dnia: Września 27, 2013, 04:44:39 »
Czy mógłbyś zamieścić fotkę przedstawiającą jak to wygląda w rzeczywistości?
Czy usuwałeś ramki z monitorów, czy też ramki Thrustmaster są na tych ramkach monitorów?
I jeszcze mam pytanie, w jaki sposób zrealizowałeś podłączenie monitorów? Widzę, że jest tam złącze D-sub 15 pin, ale jak to podłączyć żeby to banglało- każdy ma swoją kartę, czy jak?

« Odpowiedź #294 dnia: Września 27, 2013, 08:41:04 »
W rzeczywistości wygląda tak, jak te na fotografii z allegro,

z zastrzeżeniem, że na dostarczonych do mnie nie było żadnego logo. Ramek nie usuwałem, zastanawiałem się nad tym i doszedłem do wniosku że wersja mojego pitu to dopiero beta, to i zmiany mogą wystąpić, a wtedy obudowa może się jeszcze przydać. Kolejnym powodem ich zostawienia był fakt, że monitor nie ma żadnych śrub mocujących, całość jest sklejona lub połączona na zapadki i na oko wygląda na to że istnieje ryzyko uszkodzeń podczas dłubania. Zresztą napisałem że monitorki dopiero osadzam, co właśnie czynię w przerwach pisania.
Ustrojstwo podłącza się jak każdy inny monitor. W moim przypadku - posiadałem kartę HD4850 z dwoma wyjściami dvi więc dokupiłem identyczną i teraz mam ich (wyjść dvi) cztery. Oczywiście okazało się przy okazji, że zasilacz też trzeba wymienić. Wsadziłem w komputer drugą kartę, korzystając z oprogramowania ATI wykryłem i ustawiłem parametry nowych monitorów, a potem już z poziomu Falcon BMS poustawiałem co ma gdzie wyświetlać. Monitory są podpięte do kart na przejściówce DVI - VGA. Wszystko to jest w rzeczywistości proste, i każdy kto choć raz podpiął pod komputer monitor potrafi to zrobić.

Słowo o firmie sprzedającej:
W opcjach sprzedaży (dostawa) jest, że w paczce (koszt 20 zł) może być tylko jeden monitor. W efekcie przy zakupie 2 szt. zapłacić musiałem za 2 przesyłki. Paczka doszła jedna i o dziwo zmieściła im się w niej więcej niż jedna sztuka. Strasznie mnie takie zagrywki irytują. Może to nie złodziejstwo, ale od granicy złodziejstwości leży strasznie blisko.
Zadzwoniłem, pan od sprzedawcy oczywiście powciskał mi kitu, po czym zaproponowałem: zwrot za jedną przesyłkę lub przesłanie drugiej (pustej) paczki, bo za nią zapłaciłem. Trzecią alternatywą było spotkanie w sądzie. Wybrali zwrot.
Poza tym incydentem wszystko odbyło się sprawnie.
I'm a colt in your stable     I'm what Cain was to Abel     mister catch me if you can

« Odpowiedź #295 dnia: Września 27, 2013, 09:40:24 »
Z tą fotką, to chodziło mi o zdjęcie zestawu: przedmiotowy monitor + ramka Thrustmaster.
Ale mniemam, iż właśnie nad tym pracujesz, więc nie mam pośpiechu. Spokojnie dokończ i jak będziesz miał chwilę i chęci w przerwie pomiędzy lotami to byłbym wdzięczny za taką fotkę :)
Podłączenie rzeczywiście nie wygląda na skomplikowany proces - przynajmniej z tego opisu. Ciekawe czy w moim laptopie się zmieści dodatkowa karta :). Bo jak nie to będę musiał do tego zestawu dokupić stacjonarkę... :|

« Odpowiedź #296 dnia: Października 02, 2013, 14:18:02 »
Witam.
Moje cudowne ustrojstwo stworzone z odpadów budowlanych właśnie wyschło po lakierowaniu sprayem czarny mat.
Monitory są zainstalowane, ramki też. Wszystko podpięte i ustawione w FalconBMS. I wszystko działa.
Dodatkowo na Samsungu działa FalconIPC, którego znajdziecie w wątku http://il2forum.pl/index.php/topic,15898.0.html

Poniżej dwie fotki dość marnej jakości, ale i tak się pochwalę. Deska, na której są ramki i monitory zamontowana jet pod kątem około 30st. Dzięki czemu patrzę na MFD prosto. Dodatkowo Ta sama deska zamontowana jest jak "drzwiczki w półce na kapcie" to znaczy, że mogę ją otwierać z góry na dół i bez problemu dostać się do środka.

Teraz pozostało zwalczyć nawyk klikania myszką po ekranie i będzie ok.
Oczywiście to tylko prototyp zrobiony na szybko, więc jak każda prowizorka ma szanse na długie i bezawaryjne działanie  :)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #297 dnia: Października 02, 2013, 15:48:21 »
Wygląda całkiem przyzwoicie zwłaszcza jak na wykonanie recyclinkowe :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #298 dnia: Października 02, 2013, 15:49:00 »
MFD wyglądają świetnie, najważniejsze że wszystko jest funkcjonalne i działa tak jak chciałeś :)
Przyznam że miałeś bardzo dobry pomysł z tymi monitorami od terminali. Szkoda że nie udało Ci się pokazać jak to wygląda od strony ich montażu do ramek Thrustmastera. Też jestem ciekaw jak to do siebie jest spasowane chociażby pod względem wymiarów zewnętrznych obu urządzeń. Może udało by Ci się zamieścić jakąś fotkę i krótki opis na temat konstrukcji. Pewnie oprócz mnie, jeszcze kilka osób jest zainteresowanych tym tematem...
Poza tym gratuluję pomysłu i wykonania  ;)

« Odpowiedź #299 dnia: Października 02, 2013, 16:23:16 »
Gratulacje, te monitory to dobry pomysł (cena).