Autor Wątek: Czas uderzyć do ED!  (Przeczytany 11363 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

maverickdan

• Gość
Czas uderzyć do ED!
« dnia: Marca 09, 2006, 20:12:12 »
Witam
Na wstępie chciałbym napisać, że może mój post wybiega zbyt śmiało w stronę czegoś ,co może wydawać się niemożliwe, ale do odważnych świat należy.
Rozmawiając z Schmicht’em wpadliśmy na pewien pomysł. Jak ogólnie wiadomo ED często ma problemy z odpowiednim odwzorowaniem samolotów i nie tylko.
Pewnie wszystkim nam zależy, aby wszystko w loku było coraz lepsze i jak najlepiej odwzorowane względem realistyki. Na pewno każdy z nas ma samolot,  którym chciał by polatać. Lista życzeń była by pewnie bardzo długa. Wszyscy wiemy, że Schmicht i Razorblade1967 ciężko pracują nad  PL MODEM i mają pewne problemy.
Pomysł jest następujący: z naszego forum spokojnie można było by, zebrać grupę ekspertów z dziedziny informatyki i programowania[Schmicht Razorblade1967 może ktoś jeszcze?] oraz lotnictwa ZSSR[Kusch ,może ktoś jeszcze?] i sił powietrznych U.S.A[Sundowner, może ktoś jeszcze?] .Jeżeli udało by się stworzyć taką grupę, można  by napisać list w imieniu waszej grupy. Zawartość takiego tekstu widział bym miej więcej tak: tworzymy grupę ludzi interesującą się lotnictwem wojskowym……ble ble ble…….chcielibyśmy wziąć udział w rozbudowaniu tego niesamowitego symulatora, aby stał się jak najbardziej realistyczny i posiadał jak największą ilość samolotów ,krajów może nawet powiększenie mapy o Europę. Nasza forma pracy była by całkowicie bezpłatna. Oczywiście prace były by konsultowane z wami. ble ble ble . Pisząc taki list do ED nic nie ryzykujecie. W tym przedsięwzięciu tylko można coś zyskać(narzędzia do pracy w plikach i wskazówki) można też dodać ,że bierzecie czynny udział w polskim forum poświeconym lotnictwu i temu symulatorowi.  W gębę nikt nie da. Poza tym jak to mawiał mój mądry ”wuj”, „Jak cię wyrzucą drzwiami to próbuj wejść oknem”
Ps. może wreszcie dostałbym  upragnionego IFF  w skanowaniu pionowym i odwzorowanego HUD’a. Ktoś pomyśli – marzenia ściętej głowy. Jeszcze 100lat temu na ludzi, którzy próbowali latać patrzeli wszyscy jak na wariatów i co?.

Pozdrawiam
Maverickdan
« Ostatnia zmiana: Marca 12, 2006, 20:49:43 wysłana przez Kos »

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Czas udeżyc do ED!
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 09, 2006, 20:24:58 »
Czemu nie :)  Tylko potrzeba kogoś kto ladnie napisze list po rosyjsku albo angielsku a później albo na ich forum albo bezpośrednio :)

Cel szczytny ale czy wypali?
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 09, 2006, 20:28:51 »
Spróbować nie zawadzi, ale trzeba pamiętać o jednym - po 1.2 Lock nie jest już na tapecie ED, a prawa do gry trzyma nadal Ubikacja.

maverickdan

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 10, 2006, 07:32:35 »
Czy się uda? Hmm dopóki nie spróbujecie to się nie dowiecie. Do pracy panowie, pisać list.
Ja trzymam szczerze kciuki.

Pozdrawiam
Maverickdan

« Odpowiedź #4 dnia: Marca 10, 2006, 09:42:16 »
Z mojej strony - pełna współpraca jeżeli chodzi o "fabryczne" stworzenie Polski (i nie tylko) do LO 1.xx.
Co do kontaktu z ED czy Ubi to jak pisałem w podobnej sprawie w innym wątku, moja znajomość języków angielskiego i rosyjskiego jest może wystarczająca do praktycznych kontaktów miedzyludzkich  :001: (chociaż ten drugi język, z przyczyn wiadomych nieco "zardzewiał"  :004: ) to jednak jeżeli chodzi o oficjalną korespondencję, raczej powinien zająć się tym ktoś, którego wiedza językowa jest bardziej profesjonalna.

Jeżeli chodzi o stronę programową to analizując zmiany wprowadzone w LOFC 1.1 (wstawienie Su-25T i rozbudowa np. C-130) stwierdzam że nie ma żadnego problemu (przy dostępie do odpowiedniego oprogramowania "fabrycznego") aby wstawić polskie samoloty typów istniejących w LO jako odrębne maszyny z własnym zestawem skinów itp. Nawet nie będzie to wymagało dużego zachodu bo można oprzeć się na istniejących modelach lotu itp. - zmiany mogłyby dotyczyć wyposażenia kokpitów itp.

Kwestii mapy nie analizowałem, ale sadzę, że to raczej kwestia czasu i cierpliwości niż wielkich zmian programowych.
« Ostatnia zmiana: Marca 10, 2006, 09:50:57 wysłana przez Razorblade1967 »

Offline F. von Izabelin

• *
  • Prawy człowiek lewicy
    • CMHQ Flying Circus
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 10, 2006, 18:30:04 »
Ja się mogę zgłosić do ładnego przetłumaczenia listu:) (patrz strona PAT-a, tylko nie pomylić moich tłumaczen z tymi co wyglądają jakbym pisał je po pijanemu i z blantem w buzi:)
Chociaż kroczę Dolina Śmierci,
zła się nie uleknę...
bo lecę na 6 kaflach i się wznoszę...

maverickdan

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 11, 2006, 08:59:30 »
Witam
Ciał bym jeszcze poznać zdanie na ten temat Kuscha. Kieruje też do niego pytanie czy mógł/chciał by się znaleźć w grupie ekspertów w dziedzinie lotnictwa ZSSR.
Druga sprawa, to czy jest ktoś, kto napisze ładnie list, bo rozumiem że tłumacza już mamy.
Myślę że Qrdl mógł by napisać ładny list, ale to tylko propozycja.

Pozdrawiam
Maverickdan

« Odpowiedź #7 dnia: Marca 11, 2006, 09:50:15 »
Przydałby się ktoś kto jest obeznany ze stronkami ED i innymi. Ja ich raczej nie śledzę, więc do kontaktów z ED ktoś bardziej obeznany z tematem byłby wskazany. Jak pisałem wcześniej obiecuję pełną współpracę przy modyfikacjach, skinach itp.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 11, 2006, 10:30:58 »
Do tej pory się tutaj nie wypowiadałem bo nie chciałem w was zabijać nadziei, chociaż jestem realistą zabarwionym szczyptą optymizmu to nie widzę tutaj żadnych szans na powodzenie. No chyba kiedy pojawi się już inny produkt ED to może wtedy. Oczywiście na informacje na temat "ruskiego" sprzętu możecie na mnie liczyć oraz jak podejrzewam nie tylko na mnie ale i osób bardziej kompetentnych.

Kontakt jest na stronie Lock-On;
http://www.lockon.ru/index.php

webmaster@lockon.ru - system administrator of the site! Please, write your login to speed up the answer!

team@lockon.ru - LockOn development team

All technical problems (hardware and software) should be sent to following email address:
support@lockon.ru - LockOn technical support

A także na stronie ED;
http://www.eagle.ru/

Moscow address: Eagle Dynamics, 125502, Moscow, Lavochkina st., 19, Russia

Tel.: +7 (095)455-57-71

Tel/fax: +7 (095)455-57-01

e-mail: main@eagle.ru

"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 11, 2006, 10:38:26 »
Witam,

Pomysł na wspólpracę wydaje sie ciekawy, ale chyba jednak ED nie odczuwa potrzeby współpracy - może się mylę, ale obawiam się, że podzielam zdanie Kuscha  :005:
Proponowałbym na początek zapodanie ED pl-moda. To jest coś konkretnego i na bardzo wysokim merytorycznie poziomie, jest się czym pochwalić. W zasadzie mogliby włączyć pl-moda do 1.2... przynajmniej tak mi się wydaje, a to już byłby wielki sukces, biorąc pod uwagę nasz sprzęt w symulatorach...

pozdrawiam,
qrdl

« Odpowiedź #10 dnia: Marca 11, 2006, 12:06:32 »
Moje zdanie jest podobne -  proponowałbym taką opcję, która może mieć szansę powodzenia:

Wstawienie do LO 1.2 Polski jako dodatkowego państwa z nastepującym sprzętem:

MiG-29A - flyable
MiG-29G - flyable
Su-22  - AI
F-16 - AI
An-26 - AI
C-130 - AI
Mi-24 - AI
Mi-8 - AI

Zestaw skinów nastepujący:

1. Ponieważ mało realne jest wstawienie wszystkich polskich skinów MiG-ów jak to jest w PL-MOD2 to proponowałbym wstawienie trzech rodzajów malowania dla MiG-29A:
- stare (w końcu LO odtwarza początek lat 90-tych)
- 1 plm
- 1 elt
Za wyjatkiem pierwszego skiny są zrobione (wystarczy usunąć numer i dać czerwony generowany - zresztą mogły by być tylko dwa - to nieco starsze jak w 1plm i nowsze dla maszyn poremontowych)
Natomiast dla MiG-29G - uniwersalne malowanie dla 41 elt (też z sumie gotowe - wystarczy wybrać jeden "reprezentatywny samolot" i usunąć numery), pewnie realne byłoby stworzenie numeru czterocyfrowego. czerwonego gdzie pierwsze dwie cyfry to 41.
2. Dla Su-22M4 (Su-17M4) - trzy skiny dla 7,8 i 40 elt - dwa są gotowe, a wykonanie trzeciego to sprawa szybka i prosta.
3. Dla F-16 trzy skiny dla 3,6 i 10 elt - są gotowe
4. Dla C-130 - skin jest gotowy
5. Odrębna sprawa to AN-26, ponieważ ma ten sam skin co An-30, ale można iść na kompromis i na defaultowym dać generowane szachownice.
6. Dwa skiny dla Mi-24 i dwa lub trzy dla Mi-8 - też są gotowe.

Wstawienie zestawu wojsk lądowych, OPL i MW - w sumie tylko zmiany w MEInit, bo można wykorzystać tak jak w PL-MOD to co jest w LO (chyba, że LOFC 1.2 dodaje coś co pasuje dla Polski to wtedy można też jeszcze dodać jakieś obiekty).

Ponieważ modyfikacje te nie wymagałyby większych zmian w programie (samoloty są już w LO - tylko kwestia przydzielenia im skinów, skiny praktycznie gotowe), no tylko stworzenia generowanych numerów i szachownic, ale przy dostępie do odpowiednich programów to pewnie żaden problem. Dodatkowe numery dla państw przecież są bo nie wykorzystali tych planowanych dla Iraku, Iranu, Włoch i Grecji.

Taka opcja może miała by jakąś szansę powodzenia. Można spróbować ich przekonać, że jest wielu polskich potencjalnych użytkowników ich płatnego w końcu dodatku 1.2 itp. ble, ble, ble ... można oczywiście przesłać PL-MOD2 itd.

Takie jest moje zdanie na temat poruszony w tym wątku - szanse to może z 10%, ale pewnie warto spróbować.

PS. No tak jeszcze jedna sprawa - trzeba by zrobić polskie medale, stopnie, znaki jednostek oraz flagę tak jak to jest w LO z zachowaniem tego kanału Alfa czy jak to tam jest zwane - nie znam się na tym, ale może znajdzie się ktoś kto to odpowiednio poprawi.
« Ostatnia zmiana: Marca 11, 2006, 12:14:23 wysłana przez Razorblade1967 »

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 11, 2006, 12:40:45 »
Myślę że napisać można, uda się to dobrze, nie to trudno. Poza tym My mamy co pokazać na starcie, a to też plus bo dajemy znak że nie skończy się na gadaniu. Potrzeba kogoś kto tylko ubrałby to w słowa :)
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

maverickdan

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 12, 2006, 08:32:30 »
Witam
Panowie całkowicie zgadzam się z KosiMazakiem. Jest ktoś, kto ładnie napisze ten list?
Jak już pisałem nikt w mordę nie da, w tym przedsięwzięciu można tylko coś wygrać.
Pozdrawiam
Maverickdan

« Odpowiedź #13 dnia: Marca 12, 2006, 09:41:36 »
OK jeżeli uważacie, że warto to zróbmy to !

W tym tygodniu przeprowadzę analizę jakie zmiany zaproponować ED - tak aby ingerencja w samą grę nie była zbyt duża, bo tylko wtedy może mieć to jakieś szanse powodzenia. Skoro F. von Izabelin zrobi tłumacznie to ten problem mamy "z głowy", ale potrzebuję pomocy "forumowiczów" w dwóch sprawach:

1. Trzeba zrobić "profesjonalne" stopnie i medale - na zasadzie takiej jak to jest w LO czyli z kanałem alfa. Dotychczasowe są zrobione w sposób uproszczony (dopasowany po prostu kolor tła), co prawda pewnie większość użytkowników moda tego nie zauważa, ale jeżeli mamy to dać ED do wstawienia to musi być to zrobione tak samo jak w grze. Materiały są, Schmeisser zrobił graficznie wygląd tego wszystkiego tylko teraz trzeba to dać w odpowiednim formacie z kanałem alfa. Czekam na kontakt osoby umiejacej to wykonać (na pewno można - bo Japończycy tak zrobili w swoim modzie - oprócz tych ich stopni i medali to resztę wykonali nieciekawie  :021:).

2. Jeżeli ktoś się gdzieś natknie na informację o tym ilu w Polsce może być graczy w LO to też poproszę o kontakt (trzeba w końcu jakoś ich przekonać, że warto). Może ktoś bywający często na różnych serwerach gry mógłby zrobić taką prywatna analizę ilu ludzi bawi się tą gierką. Dane o ilości osób piszących na różnych forach (w tym naszym) o LO tez będą przydatne.

Czekam na kontakt  :001:

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 12, 2006, 11:32:02 »
Witam,

Jeżeli ktoś się gdzieś natknie na informację o tym ilu w Polsce może być graczy w LO to też poproszę o kontakt (trzeba w końcu jakoś ich przekonać, że warto).

Mam wrażenie, że argumentacja powinna iść w kierunku tego, że my posiadamy flyable migi29, że Polska jest członkiem nato, że jest sporym krajem, etc. Fakt ilu jest graczy imo jest pośledniejszy, bo np. ilu graczy ma Gruzja? Możnaby ew. zapytać na forum lockon.ru, ile jest tam zainteresowanych włączeniem pl-moda do FC/BS.

pozdrawiam,
qrdl