Autor Wątek: Brak odpowiedniego uzbrojenia w sprzęcie US, trudne misję i zwiechy LO  (Przeczytany 7282 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sirGio

• Gość
To jest moje pierwsze wystąpienie na tym forum. Witam wszystkich. Zacznę w złym stylu, bo od narzekania.
Otóż do tej pory latałem na FS od wersji 5 do 9. Stwierdziłem jednak, że warto by komuś wlepić pigułę, bo grzeczne latanie od lotniska do lotniska już mnie trochę znudziło.
Latałem trochę na USAF i Falcon 4. Teraz próbuję na Lock-On (starym). USAF był na „piatkę” – miodny, niezbyt trudny, dużo samolotów, Falcon na „ szóstkę” , ale dla kompletnych maniaków. Każdy klawisz obłożony czterokrotnie! Lock-On kupiłem ponad rok temu w sklepie jak gdyby nigdy nic, ale LO-FC już nie można normalnie kupić. To samo z nową wersją Falcona. Dlaczego ? LO z natury rzeczy jest rusofilski. Ja nie latam ruskimi tak jak i nie latam niemieckimi z przyczyn ... jakoś mi to nie przechodzi. F15 i A10 są jakby nie dorobione. Gdzie słynne HARM, AMRAAM, DURANDAL, PAVEWAY, gdzie Mavericki w F15 ? Poza podstawowymi rakietami i bombami opisanymi w manualu nie ma opisów działania innych- także w encyklopedii.  Jakie bomby mam zastosować do niszczenia radarów zamiast HARM, a jakie do niszczenia lotnisk zamiast DURANDAL, itd. Poza tym LO często mi się zawiesza (zamraża) i muszę resetować kompa. Kartę mam chyba nie taka złą- Radeon 9600 z 256 RAM.  Niektóre misje wydają mi się nie do przejścia. Jak mogę zbombardować okręty bombami z A-10, jak do mnie strzelają rakietami ? Mam kilka MAVERICK’ów, ale mają one za mały zasięg, żeby uprzedzić SAM-y. Nie mam HARM-u, żeby z daleka zniszczyć radar. No dobra, tyle narzekania. Obiecuje, że już nie będę. LO bardzo mi się podoba pod wieloma względami i chciałbym się do niego bardziej przekonać. Gdyby tak jeszcze zamiast nowego ruskiego dodali nowy np. F-18 !

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 21, 2006, 12:30:39 wysłana przez KosiMazaki »

McHaron

• Gość
Odp: Tak ogólnie
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 21, 2006, 09:54:43 »
OK, tym razem moja kolej :).

SirGio drogio. Lock-On to symulator różniący się zupełnie od pozostałych wymienionych przez Ciebie. To, że jest grą niezbalansowaną jeśli chodzi o maszyny Amerykańskie a Rosyjskie (Radzieckie), to wiadomo od dawna. To, że w dodatku Rosyjskie rozwiązania są dużo lepiej i "soczyściej" wymodelowane od Amerykańskich, to też wiadomo od dawna. Wiele piany ubito na tym forum w temacie wymodelowania samolotów z obu stron. Niestety, jeżeli masz zamiar latać tylko na sprzęcie Hamburgerskim, póki nie opracujesz odpowiedniej taktyki i nie poznasz maszyny dogłębnie, będziesz prawdopodobnie obrywał :). Ale się nie łam, chyba najlepszy gość na HL, Pilotasso (pierwsze miejsce w rankingu na (504) lata właśnie na F-15 i nie przeszkadza mu brak EOS'a.

Jeżeli chodzi o maszyny A/G To że jest po równo ( Su-25(T) vs A-10 ) To nie znaczy, że obie maszyny mają identyczne przeznaczenie. Sorry! A-10 Misji SEAD na S-300 na otwartym terenie to raczej nie wykonasz :). Chyba, że poczekasz, aż się wystrzela i dopiero podlatywać zaczniesz...

Tak samo F-15, możesz go tylko uzbroić w A/A, nie wsadzisz na niego nic z A/G. To jest F-15C i tyle. IFF'a też brak w trybie walki krótkodystansowej. (Skanowanie pionowe).

Na razie tyle, ktoś coś doda?

Ja Ci radzę, poczytaj dobrze forum, bo nie odkryłeś nic nowego. LOMAC już dawno wyszedł, LO:FC, w sumie też, a za drzwiami puka 1.2 LO:BS.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Tak ogólnie
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 21, 2006, 12:25:44 »
A za taką nazwę tematu powinienem odrazu odstrzelić! Czy naprawdę tak ciężko krótko sformułować o czym się będzie pisać w poście? No, nic, poprawiam bo to twoje pierwszy wystąpienie na forum...

Witamy  :020: :020: :020:
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Odp: Brak odpowiedniego uzbrojenia w sprzęcie US, trudne misję i zwiechy LO
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 21, 2006, 14:18:37 »
A-10 ani F-15C nie przenosi rakiet AGM-88 HARM, chociaż teoretycznie mogłyby, jednakże by wykorzystać ten pocisk do maksimum potrzebna jest odpowiednia modyfikacja awioniki aby współpracowała z tym pociskiem, warto również byłoby dodać zasobnik taki jak AN/ASQ-213 HTS. W siłach zbrojnych USofA samoloty A-10 ani F-15 nie wykonują misji SEAD, jest to domena samolotów F-16 (w USAF), F/A-18 i EA-6B (w US Navy), do połowy lat 90'tych również F-4G (USAF - głownie Gwardia Narodowa).

F-15C nie przenosi broni powietrze ziemia, chociaż teoretycznie istnieje taka możliwość, np. ostatnio odbywają się testy zrzucania SDB (Small Diameter Bomb) z F-15C, lecz zanim przejdzie to do wykorzystania operacyjnego, wszystkie Orły uzyskają modyfikacje z nową awioniką, radarami AESA itp. czyli za co najmniej 5 lat.

Bomby Paveway, Durandal oraz JDAM są przenoszone przez A-10, ich brak w grze można spokojnie wytłumaczyć lenistwem programistów.

tomek1988

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 21, 2006, 15:34:18 »
Bomby Paveway, Durandal oraz JDAM są przenoszone przez A-10, ich brak w grze można spokojnie wytłumaczyć lenistwem programistów.
Szczególnie bomby Durandal, ponieważ w ich przypadku wystarczyłoby zrobić wygląd, fizykę i napis na HUD :) (tak mi się przynajmniej wydaje, to Ty jesteś na forum ekspertem od farmerskiego sprzętu :)).
Z Paveway i JDAM byłoby już więcej zabawy...

Offline lancer

• *
  • ka-boom!
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 21, 2006, 15:49:36 »
A-10 ani F-15C nie przenosi rakiet AGM-88 HARM, chociaż teoretycznie mogłyby, jednakże by wykorzystać ten pocisk do maksimum potrzebna jest odpowiednia modyfikacja awioniki aby współpracowała z tym pociskiem, warto również byłoby dodać zasobnik taki jak AN/ASQ-213 HTS.

Istniejacy w grze A-10A ma raczej mozliwosc przenoszenia jedynie pociskow. Szansy na odpalenie nie ma bo brak odpowiedniej szyny danych by chocby w trybie samoobrony je odpalac. No chyba ze w ramach LASTE cos wiecej zrobili, a ja o tym nie wiem  :121:
Co do F-15C to czytalem (niestety nie moge znalezc zrodla - nie moge znalezc :005: ), ze w czasie najnowszej wojenki ktores skrzydlo bojowo wykorzystalo te pociski wlasnie z pokladu tej wersji Orla.

No istniejacy w grze A-10 to raczej nie zawojowal by duzo. Samodzielnie naprowadzane Pavewaye A-10 zrzucaly dopiero w 2003r korzystajac z Lantirnu, Liteninga dostal dopiero od 2001r, a pelne wykorzystanie mozliwosci tych zasobnikow istnieje dopiero wraz z A-10C. Gra nie uwglednia tez mozliwosci podswietlenia celu przez zrodlo zewnetrzne. No nie mowiac o tym ze nia wymodelowanego zadnego zasobnika celowniczo-nawigacyjnego. Z JDAM jest jeszcze gorzej bo gra nie potrafi obslugiwac GPSa, a A-10A z JDAM nie lata. Dopiero A-10C jest przygotowany na to (chyba ze mowa o prowizorkach, czyli programowaniem bomby przed lotem). Dodatkowo A-10A mial takie smieszne ograniczenia, ze jednorazowo potrafil zabrac tylko 1 typ bomb, bo wylicznik przechowywal balistyke tylko wagomiaru bomby.

Ogolnie to caly problem polega na tym, ze w grze sa samoloty w wersjach w zasadzie nie wiadomo jakich. Z kazdego wzieto po kawalku, sklejono i wyszlo cos. Tylko nie bardzo do konca wiadomo co. To samo tyczy sie tez maszyn radzieckich/rosyjskich. Np Su-25T Kh-31P nie obsluguje. A powinien.
Panowie, jesteście oficerami Armii Stanów Zjednoczonych. Oficerowie żadnej innej armii na świecie nie mogą tego o sobie powiedzieć. Zastanówcie się nad tym!

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 21, 2006, 16:34:07 »
Np Su-25T Kh-31P nie obsluguje. A powinien.

To jest tym bardziej śmieszne że zamodelowano zasobnik celowniczy Fantasmagoria, w realu jak najbardziej dedykowany do wspólpracy z wymienionymi pociskami.

McHaron

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 21, 2006, 19:06:07 »
Chłopaki mnie zawsze powalają swoją wiedzą ...

« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 22, 2006, 10:24:30 »
Jak już narzekamy , to wielka szkoda,że twórcy gry zapowiedzieli ponoć że będą dodawać do symulatora tylko maszyny jednomiejscowe. A to wielka szkoda! Bo przecież F-15 E, czy chociażby Su33 , o F-111 nie wspomnę to byłąby przednia zabawa, zwłąszcza w sieci z kumplem w jednym kokpicie- możnaby go opiórkac , za to że w czas nei wyrzucił flar ;).
Faktycznie widać ,że logika twórcy wydaje się absurdalna w kwestii dodawania nowego sprzętu. Bo ilew rzeczywistości jest w służbie takich Ka -50??. Osobiście wolałbym nawet MiG-a 23 lub 27 niż śmigłowca, który bojowo chyba jeszcze nie nabył doświadczenia (chyba że się mylę?).
Odnośnie wyliczania braku uzbrojenia to lista pewnie byłaby długa. Możliwość "spuszczania" GBU 28 - słynnego "głebokiego gardła" też by na pewno była mocno porządana (choć tutaj mogłem dać plamę bo ta zabawka może jest w FC.)
Jednak tak naprawdę, narzekanie tutaj nie powinno byc na miejscu(mimo faktycznie kilku znaczących niedociągnięć) Na chwilę obecną seria LO-FC-BS  idzie w dobrym kierunku. NAjważniejsze jest jedno- że nie ma tutaj sytuacji , jak w przypadku serii FB- PF czyli "dzieła" kolegów z drugiego końca miasta, gdzie każdy kolejny patch  czyni grę coraz bardziej niezdatną do użytku, pogłębiając frustrację każdego trzeźwo myślącego człowieka(niekoniecznie mającego doświadczenie w lataniu).Ale nie mówmy hop- jak się okaże że F-15 wykręci w walce kołowej MiG a 29 to szukam innego symulatora  :D
Obecne formy marnowania czasu: FC, ArmA, czasem FSX
Zapraszam:  http://pvrt.dbv.pl/news.php

McHaron

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 22, 2006, 10:32:07 »
No to szukaj innego symulatora, bo w LO:FC F-15 spokojnie kręci MIG'a -29'go. Nie wierzysz??? Pogadaj z Mav'usiem :). To Ci pokaże... tylko, że ... to się zaczęło od LO:FC, a Wy chyba na 1.02 latacie, gdzie (jak mówi Mav) F-15 był niedomodelowany :).

maverickdan

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 22, 2006, 11:31:38 »
Witam
Sprawa wygląda tak w FC faktycznie wykręcę miga 29, ale jeżeli mam 50% paliwa. W sumie na ten pomysł wpadłem przypadkowo sprawdzając w walce kołowej, jaka ilość paliwa w f15 odpowiada ilości paliwa w migu. Sprawdzaliśmy zużycie sposób następujący: kręciliśmy się w koło aż zabraknie komuś paliwa no i Mig 29 spadł, którego prowadziłem, a Emo sobie jeszcze poleciał nad lotnisko i wylądował. Sam jestem ciekaw jak wygląda sprawa w 1.02, bo wtedy latałem zatankowany do pełna. Jeszcze jedna sprawa, pewnie większość z was to wie, ale napisze. Jeżeli w F-15 przed podczepieniem zbiorników ustawimy ilość paliwa w samolocie na 50% to po odrzuceniu mamy szybki i zwrotny samolot. Ja ustawiam paliwo na 55% potem podwieszam zbiorniczek. Latam oszczędnie jak migiem, w razie draki, zbiornik wywalam i mam najlepsze przyspieszenie i zajmuje drugie miejsce w zwrotności.

Pozdrawiam
Maverickdan

ps. nie na darmo F-15 sostał okrzyknięty jednym z samolotów wszechczasów :021:.

McHaron

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 22, 2006, 12:12:21 »
No proszę ... i wszystko jasne.

Offline lancer

• *
  • ka-boom!
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 22, 2006, 14:19:41 »
A to wielka szkoda! Bo przecież F-15 E, czy chociażby Su33 , o F-111 nie wspomnę to byłąby przednia zabawa, zwłąszcza w sieci z kumplem w jednym kokpicie- możnaby go opiórkac , za to że w czas nei wyrzucił flar ;).

No ale Su-33 to my mamy  :001: Chyba chodzilo Ci o Su-30/34.

Bo ilew rzeczywistości jest w służbie takich Ka -50??.

8?  :021:

Osobiście wolałbym nawet MiG-a 23 lub 27 niż śmigłowca, który bojowo chyba jeszcze nie nabył doświadczenia (chyba że się mylę?).

Oj nabyl. Postrzelal sobie do pastuchow w Czeczenii. Podobno nawet sie w tym sprawdzil.
Panowie, jesteście oficerami Armii Stanów Zjednoczonych. Oficerowie żadnej innej armii na świecie nie mogą tego o sobie powiedzieć. Zastanówcie się nad tym!

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 22, 2006, 14:46:35 »
Jakby F-15C nie wykręcał MiGa to byśmy szukali innego symulatora :D Wystarczy popatrzeć na wykresy czasu skrętu na stronie producenta i poradnikach na SimHQ porównujące parametry tych maszyn :)

Prawdziwy problem leży w tym, że świat symulatora jest gdzieś w równoległym wszechświecie, bo przedział czasowy kompletnie tutaj nie pasuje:
- F-15 ma po trochu z każdej modernizacji od roku 1985 do 1994
- Ka-50 będzie w wersji jakiej lata obecnie
- Stryker będzie w grze (weszły do uzbrojenia w 2003 roku)
- Malowanie AH-1W USMC to przedział 1987-1993
- M730 Chaparral zakończył definitywnie służbę w 1997 roku (proces wycofywania rozpoczął sie w 1994)
- AIM-120C wszedł do produkcji w roku 1996
- Izraelskie F-4E sa w starej wersji, która latała do 1989, potem zostały przerobione na Kurnass 2000

I tak można wymieniać do jutra. Ale niezaprzeczalnie LockOn jest najlepszym symulatorem do Dogfightu Online istniejącym obecnie.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 22, 2006, 14:53:32 »
A Predator? zapomniałeś o Predatorze, będzie w 1.2  :118:

Ps;
A przypisywanie Durandali do A-10 to nadużycie, coś jak gotowanie herabty w garnku zawieszonym nad ogniskiem, które znajduje się pod oknem naszego bloku.Teoretycznie można, ale lepiej w czajniku...
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 22, 2006, 14:59:44 wysłana przez Kusch »
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg