Autor Wątek: 8.V.1945 pamiętna data ??  (Przeczytany 1365 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

8.V.1945 pamiętna data ??
« dnia: Maja 08, 2006, 08:33:49 »
Jedno dziadostwo sie w Europie skończyło a drugie się zaczęło,jakie znaczenie ma ta data dzisiaj dla nas po tylu latach ,zapraszam do dyskusji :D .

Odp: 8.V.1945 pamiętna data ??
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 08, 2006, 10:08:29 »
Dla nas ma raczej małe, ponieważ z okupacji niemiecko-radzieckiej, staliśmy się "kolonią" ZSRR. Najbardziej jest mi żal wszystkich żołnierzy, którzy walczyli o wolność Polski w zachodnich armiach i w AK, a po powrocie do ojczyzny byli mordowani, a w najlepszym wypadku zamykani w więzieniach.
Cytat: Sir Fred Hoyle
Space isn't remote at all. It's only an hour's drive away, if your car could go straight upwards

« Odpowiedź #2 dnia: Maja 08, 2006, 16:05:08 »
Najbardziej jest mi żal wszystkich żołnierzy, którzy walczyli o wolność Polski w zachodnich armiach i w AK, a po powrocie do ojczyzny byli mordowani, a w najlepszym wypadku zamykani w więzieniach.
[']Cześć ich pamięci[']
Nasi bohaterowie odchodzą. Moi już odeszli, dbajcie o swoich

Dla nas ma raczej małe, ponieważ z okupacji niemiecko-radzieckiej, staliśmy się "kolonią" ZSRR.
Ja tam z akademika mam świetny widok(jakbym się z rozpędził to z okna na pierwszy rząd wskoczę :P) na cmentarz żołnierzy radzieckich poległych w czasie wyzwalania Opola... Jak było naprawdę to juz zupełnie inna bajka
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34
Meta QUEST 3 / Thrustmaster Warthog + TFRP

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 09, 2006, 08:47:47 »
A ja rok w rok 11 listopada stawiam świeczkę i kufajmanom na bytomskim cmentarzu  komunalnym, i kajzerowskim soldaten pochowanym na cmentarzu przy ul. Piekarskiej

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 09, 2006, 09:14:25 »
Data ma znaczenie pierwszorzędowe. Kto tego nie rozumie - trudno. Co było potem - to inna sprawa.
Jak można wiązać tę datę z radziecką okupacją Polski ? Okupacja już trwała z od '39 r (z 3-letnią przerwą) i zebrała większe żniwo w ludziach niż okres po 1945 r.
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

« Odpowiedź #5 dnia: Maja 09, 2006, 20:24:14 »
Jedno dziadostwo sie w Europie skończyło a drugie się zaczęło...

Dla nas ma raczej małe, ponieważ z okupacji niemiecko-radzieckiej, staliśmy się "kolonią" ZSRR.

Pogląd raczej skrajny - osobiście jednak widzę pewną różnicę - ale polemizował nie będę - to temat na pracę doktorską, a nie krótką odpowiedź na forum.

Najbardziej jest mi żal wszystkich żołnierzy, którzy walczyli o wolność Polski w zachodnich armiach i w AK, a po powrocie do ojczyzny byli mordowani, a w najlepszym wypadku zamykani w więzieniach.

Dla mnie wszyscy żołnierze bez względu na to gdzie walczyli: na zachodzie czy na wschodzie, w AK czy AL są równi - pamiętajmy, że bez względu na to jak zapatrujemy się na kwestię wojennej i powojennej historii naszego kraju - obwiniać za taką sytuacje można jedynie polityków, a nie żołnierzy.
Zresztą w większości przypadków o działaniu w takim czy innym ruchu oporu decydował przypadek, możliwość kontaktu, czy teren na którym się akurat przebywało niż poglądy polityczne (pewnie większość zwykłych żołnierzy nie miało żadnych poglądów politycznych - biednym zawsze wiatr w oczy). Podobnie było z tym, gdzie się walczyło na zachodzie czy na wschodzie - zwykle decydowały możliwości, a nie chęci.

A ja rok w rok 11 listopada stawiam świeczkę i kufajmanom na bytomskim cmentarzu  komunalnym, i kajzerowskim soldaten pochowanym na cmentarzu przy ul. Piekarskiej

... i bardzo słusznie! Pamiętajmy, że większość żołnierzy walczyło w wojnach nie dlatego, że chcieli, a dlatego że nie mieli innego wyjścia (mam na myśli oczywiście o tych z poboru, a nie zawodowych).

Moim zdaniem należy wyraźnie rozgraniczyć kwestię żołnierzy walczących na wojnie od polityków, którzy te wojny wywołują (a także potem decydują o wykorzystaniu ewentualnych zwyciestw, która odnieśli żołnierze  :003:) - tych pierwszych nie wolno dzielić na lepszych i gorszych.

« Odpowiedź #6 dnia: Maja 10, 2006, 20:35:11 »
To prawda, każdy żołnierz walczy walczy o sprawę swojego kraju, radzieccy żołnierze walczyli o naszą wolność - to fakt, ale niestety jak napisałeś decyzje podejmowane są odgórnie wielu ludzi ginie w efekcie zapędów wodzów, a nie z własnej woli.
Cytat: Sir Fred Hoyle
Space isn't remote at all. It's only an hour's drive away, if your car could go straight upwards