Oto co udało mi się odnaleźć w kwestii "latających aktorów" odgrywających japońskie samoloty:
A6M Orginalne:1.
numer rejestracyjny - NX-712Z (USA)
numer "japoński" - X-133
model - A6M3
udział w filmie - ?

2.
numer rejestracyjny - NX-46770 (USA)
numer "japoński" - 61-120
model - A6M5
udział w filmie - ?
Repliki:1.
numer rejestracyjny - VH-ZKO (Australia)
numer "japoński" - 288
wykonany z samolotu - Harvard Mk IV
udział w filmie - "Tora, Tora, Tora"

2.
numer rejestracyjny - ? (Wielka Brytania)
numer "japoński" - AI-310
wykonany z samolotu - T-6 Harvard
udział w filmie - ?

3.
numer rejestracyjny - N2048 (USA)
numer "japoński" - V-128
wykonany z samolotu - T-6 Harvard
Zniszczony w pożarze w 1994
D3A "Val"1.
numer rejestracyjny - N63163 (USA)
numer "japoński" - AII-252
wykonany z samolotu - Vultee BT-13
udział w filmie - ?

2.
numer rejestracyjny - ? (USA)
numer "japoński" - BI-211

3.
numer rejestracyjny - N56867 (USA)
numer "japoński" - BI-211

4.
numer rejestracyjny - N67208 (USA)
numer "japoński" - BI-257

5.
numer rejestracyjny - N65837 (USA)
numer "japoński" - $$-147
B5N "Kate"1.
numer rejestracyjny - N3725G (USA)
numer "japoński" - AII-356
wykonany z samolotu - North American SNJ-5
udział w filmie - ?

2.
numer rejestracyjny - N3242G (USA)
numer "japoński" - AI-313
wykonany z samolotu - North American SNJ-5
udział w filmie - ?

3.
numer rejestracyjny - N7062C (USA)
numer "japoński" - BII-310
wykonany z samolotu - North American SNJ-4 Texan

4.
numer rejestracyjny - N2047 (USA)
numer "japoński" - $-310
wykonany z samolotu - North American AT-6

Trochę zdjęć zbiorowych i ciekawszych fotek:

Zdjęcia oryginalnego latającego A6M3 typ 22
http://www.vg-photo.com/fighter/zero/zero.htmlSzukam jeszcze danych dwóch replik "Zer" EII-142 i $-7757

Co do filmu
"Pearl Harbor" to podobno grało tam 16 replik i jedna maszyna oryginalna (A6M) czyli pewnie większość latających replik, które umieściłem powyżej - film jest w miarę nowy więc pewnie przy opisach zdjęć nie ma takiej informacji (zdjęcia są czasami dość stare)
Co do tych dwóch replik A6M wykonanych podobno przez rosyjską firmę "Strieła" na potrzeby filmu "Pearl Harbor" - to nie znalazłem żadnej informacji (przebrnąłen po rosyjsku

przez całą stronę tej firmy, ale się nie pochwalili), ponieważ znalazłem informację, że produkują tam
Jak-3M:
"Oznaczenie to noszą latające repliki Jaka-3, budowane od 1992 w niewielkiej ilości przez zakłady Strieła w Orenburgu, bazujące częściowo na oryginalnych planach. Samoloty te mają konstrukcję całkowicie metalową z elementami kompozytowymi. Napęd stanowi amerykański silnik Allison V-1710 o mocy 1325 KM, śmigło Hamilton Standard. Samoloty pozbawione są uzbrojenia i posiadają nowoczesne wyposażenie pilotażowe. Do 2001 zbudowano 12 sztuk dla celów kolekcjonerskich."
Więc kwestia budowy replik "Zer" dla filmu jest chyba bardzo prawdopodobna.
Wracając na ziemię
Kilka fotek "niemieckiego" czołgu grającego w serialu
"Stawka większa niż życie" - jest to T-34-85, któremu zmieniono kształt na "bardziej kanciasty" - nie wiadomo w sumie jaki niemiecki wóz ma przedstawiać, ale na plus realizotrom trzeba oddać, że ta "baszanka" jest filmowana krótkimi ujęciami, dodatkowo ma zawsze maskowanie i raczej nie pakuje się na pierwszy plan - co powoduje, że nie rzuca się zbytnio w oczy i nie razi kiepskim podobieństwem do orginału.

Za to w serialu bardzo popularny jest transporter BTR-152 (był podstawowym transporterem LWP w latach pięćdziesiątych i sześćdziesiątych do czasu zastąpienia go przez SKOT-y) grający zarówno wozy niemieckie ...

... jak i amerykański transporter w ostatnim odcinku serialu (za towarzysza ma oryginalny Scout Car M3)

Oczywiście nie można się czepiać, że w kilku scenach niemieccy żołnierze używają radzieckiej broni bo to akurat się zdarzało - szczególnie pod koniec wojny. PPSz wz.41 (tzw. "Pepesza") dorobiła się niemieckiego oznaczenia MP 717 i nawet część zdobytych egzemplarzy przerobiono na kaliber 9 mm i dostosowano do magazynka od MP-40, natomiast nowszy PPS wz.43 był używany pod nazwą MP 709. W filmie widać czasem na drugim planie niemieckich zołnierzy kbk Mosin wz.44 - ale to też jest do zaakceptowania, podobnie jak wzmacnianie ognia "ślepakami" z powojennej broni na dalszym planie, ale w odcinku "Liść dębu" (czy jakoś tak?) realizatorzy trochę "przedobrzyli" pakując na pierwszy plan niemiecką obsługę rkm z radzieckim, powojennym PRD i robiąc zbliżenie spadachroniarza z AK:

Szczytem ignorancji jest mundur amerykańskiego generała - proponuję przyjrzeć się kołnierzowi - polskie tzw. "korpusówki" - lotnicze (he, he też mam takie - teraz wiem, że "hamerykanskie"

)

A tak przy okazji wcześniej
Magneto wygrzebał zdjęcie, które było przykładem tandety w wykonaniu atrapy (bo o replice nie mogło być mowy) niemieckiego czołgu to teraz dzięki
MiGolowi "dokopałem" się do fotek dobrze wykonanej repliki Jagdpanther (no może nie tak jak ta w "Kompanii Braci" ale prawie - zdjęcia są z zeszłego roku więc może ją już poprawili i wykończyli) na bazie T-55 - czyli jednak "Polak też potrafi".