Co do zbieżności uzbrojenia ...
Schmeiss kiedyś coś tam napomknał o zbieżności
pionowej ...
Było to taki sobie wtrącenie w jakimś topicu.
Zainteresowało mnie to jednak i okazało się, że jest to element nie mniej wazny od zbiezności poziomej.
Jak dla mnie w tej chwili - nawet wazniejszy ...
Ale po kolei.
Ustawienia zbiezności zależą w dużej mierze od przyzwyczajeń.
Ktoś kto trafia z 500 po przejściu na 200 bedzie miał kłopoty z trafieniem czegokolwiek.
Ja osobiście mam ustawioną zbieżność na 200m.
Dlaczego ?
Kółko w celowniku Bf'a czy Fw jest ustawione na 100m (w "gołym" PF'ie czy w "starym" ile było ustawione na 200m).
Jak dla mnie jesli gość wypełnia mi połowę celownika to już jest ok.
Druga sprawa to jesli strzelam z większych odległości to daje to efekt shotguna i czasem seria z 400m daje lepsze efekty niż ze 150

Co do wspomnianej przeze mnie zbiezności pionowej : w samolotach z centralnie zamontowanym uzbrojeniem (Bf'y , bylejaki, parchy) poprawne celowanie zalezy w dużej mierze od tego czy trzymamy się własnych ustawień zbieżnosci pionowej.
Np.
Zbieżność ustawiona na 100 (w grze nie ma rozróżnienia na "poziomą" i "pionową" - zmieniamy obie).
Samolot przed nami nie wykonuje uników - jesteśmy dokładnie za nim w linii prostej - celujemy w dokładnie w środek.
Strzelamy ze 100m -wszystko wchodzi.
Strzelamy z 50m - wszystko idzie "pod niego"
Stzrelamy z 200m - wszystko idzie "nad niego" - możemy mu co najwyżej urwać ster wysokości.
To "przenoszenie" ma olbrzymie znaczenie w czasie odkładania poprawki kiedy strzelamy w skręcie.
To tyle moich własnych doświadzceń - zaznaczam, że niekoniecznie muszą się sprawdzać u kogoś innego

Żeby być na 110% pewnym, zwycięstwa trzeba stosować starą zasadę Tommiego :
"
Go in close, and then when you think you are too close, go on in closer...”/
Zawsze podchodź blisko i kiedy wydaje Ci się, że jesteś za blisko – podejdź jeszcze bliżej .../Major Thomas B. "Tommy" McGuire, USAAF
Drugi na liście asów USA, WW-II
38 Zwycięstw
Wtedy nie jest potrzebna zbieżność ani odkładanie poprawek ...

Ramm.
ps. równie ważny w strzelaniu online jest ping. Strzelanie offline i online różni się własnie wielkością pinga - to on decyduje o wielkosci popawek.
Pozdrawiam.