Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502691 razy)

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #1530 dnia: Sierpnia 29, 2010, 21:21:57 »
Ja mam takie pytanie: czy warto się ładować w podstawkę 1366? Czy ma ona w ogóle jakąś przyszłość? Podobno i tak nowa podstawka za chwilę będzie, ale przecież na starej też coś się dziać nadal może...

Mam taki dylemat bo zastanawiam się nad i7 930 lub i5 760.

W przypadku socket 1366 i mobo z chipsetami serii X58 mam RAM na trzech kanałach, oraz w przypadku płyty z USB 3.0 - SLI chodzi bez ograniczeń (a na chwilę obecną zakup dwóch GTX 460 1GB). Tyle że to wszystko ma tak na prawdę znikome czy wręcz żadne znaczenie dla normalnego użytku domowego (chyba że ktoś się punktami w benchmarkach podnieca)... Więc tak dumam, czy może ta podstawka niesie w sobie jakiś potencjał... Bo wymienione procesory różnią się ceną o jakieś 400 zł, a w grach różnica jest niezauważalna ponoć...

Druga sprawa: czy dyski SSD są warte zachodu? Wydawanie 7 stów by czekać na załadowanie widowsa kilka sekund krócej wydaje mi się absurdem... A poziom głośności zwykłych hdd jakoś nigdy mnie nie denerwował.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1531 dnia: Sierpnia 29, 2010, 23:21:44 »
Zarówno LGA 1156 jak i LGA 1366 nie mają wielkiej przyszłości, bo już zapowiedziani są ich następcy. A co, chcesz kupić "przyszłościowy" komputer?  :021:

Według mnie 1366 nie jest warte dużo wyższej ceny, ale co kto lubi...

Co do SSD, to odczuwalne przyśpieszenie systemu jest dużo większe niż nawet po solidnym podkręceniu procesora, po prostu komputer staje się bardziej responsywny. Oczywiście nie ma co oczekiwać cudów, ale na dysk systemowy + programy nadaje się jak najbardziej. Pod gry raczej nie ma sensu, tam dysk nie jest wąskim gardłem, chyba że przy instalacji :)

"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1532 dnia: Sierpnia 30, 2010, 07:44:28 »
Dysponując sporym zapasem gotówki i parciem na Intela brałbym 1366, natomiast szukając dobrej wydajności w przystępnej cenie brałbym AM3. Ta druga daje większe możliwości w stosunku do wyboru gratów, a i 6-cio jajowce na nią zapowiadają.

SSD wciąż drogie, a i zapisem na dyskach coś tam wymodzili znowu. Ja bym sobie jeszcze SSD darował i cierpliwie czekał na 60GB w dobrej cenie :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1533 dnia: Sierpnia 30, 2010, 17:09:05 »
Pewnie, że składam przyszłościowego kompa. Pięć lat minimum ma wszystko na maksa śmigać. :D (Autentyk, gdzieś ostatnio na forum tematycznym czytałem jak ktoś łudził się, że coś takiego można złożyć.)

A na poważnie - jak mam do wyboru podstawkę na której coś się będzie jeszcze działo, tak że przy wymianie procesora za 1,5-2 lata jest szansa, że nie będę musiał wymieniać zarazem płyty głównej, to czemu nie? Chcę złożyć kompa z górnej półki, który będzie przynajmniej rok łykał wszystko w FullHD, z detalami na max. Ot taką mam zachciankę i mam środki by ją sobie spełnić... Odpokutowałem za wszystkie czasy grając w gry na minimalnych detalach z pikselami wielkości ziaren ryżu, hehe.

Ale ok, widzę, że nie bardzo jest się chyba w ten i7 930 i mobo z 1366 pakować. Tylko jakoś nie mogę fajnej płyty znaleźć na 1156... Wszyscy polecają MSI P55-GD65. Dobra, stabilna do kręcenia płyta, choć szkoda, że bez USB 3.0 i SATA 6Gb, co już za rok może się spokojnie przydać (a PCI do karty z wejściami USB 3.0 pewnie będę miał wykorzystane lub zasłonięte)... Poza tym 6GB RAM (aktualnie naturalny wybór dla płyt 1366) to jakoś to wielkość jakaś taka... w sam raz na teraz. Na na dualu 1156 - 4GB trochę mało, a 8 GB za dużo. ;)

Co do SSD - pytanie tylko co to jest dobra cena... :) Mi się marzy Corsair F60. Odczyt i zapis ma oszałamiający (sekwencyjny, ale zawsze :) ). Za 650 zł się chyba kupi. Tylko ból, że to za rok będzie połowę tej ceny warty. A za dwa lata w markecie przy kasach obok kondomów leżeć będą jak pen-drivy 8GB dziś. :D

W prawdzie Samsunga F3 500 GB w RAID0 za śmieszne pieniądze można mieć, ale to przecież zapis, a nie odczyt na tym głównie zyskuje.

Nie wiem, jeszcze chyba się wstrzymam. Choć podobno nigdy nie mam dobrego momentu do zakupu... Ale zaraz wyjdą dopracowane GTX 475 i 485, ATI wyskoczy z Southern Islands, to będzie się działo i trochę to w cenach namiesza.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 30, 2010, 17:18:18 wysłana przez Jascha »

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1534 dnia: Sierpnia 30, 2010, 18:49:34 »
Pewnie, że składam przyszłościowego kompa. Pięć lat minimum ma wszystko na maksa śmigać. :D (Autentyk, gdzieś ostatnio na forum tematycznym czytałem jak ktoś łudził się, że coś takiego można złożyć.)

A na poważnie - jak mam do wyboru podstawkę na której coś się będzie jeszcze działo, tak że przy wymianie procesora za 1,5-2 lata jest szansa, że nie będę musiał wymieniać zarazem płyty głównej, to czemu nie? Chcę złożyć kompa z górnej półki, który będzie przynajmniej rok łykał wszystko w FullHD, z detalami na max. Ot taką mam zachciankę i mam środki by ją sobie spełnić... Odpokutowałem za wszystkie czasy grając w gry na minimalnych detalach z pikselami wielkości ziaren ryżu, hehe.

Za 2-3 lat ai tak wymienisz płytę, bo okaże się, że na nowy procesor będzie w niej działał ale na pół gwizdka. Tudzież na płytach pojawi się stado nowych rozwiązań np. optyka zamiast ścieżek lub graty typu super dźwięk czy też USB4 albo SATA15. Można poskładać kompa z wysokiej półki ale nie za koszmarne pieniądze na którym da się pograć w gry ze słusznymi detalami. Nie dalej jak miesiąc temu sąsiad poskładał sobie za 10k zł kompa właśnie: 1156, MSI Big Bang Fuzion, GF480 itd. Pomijam fakt, że płyta była uwalona i musiał reklamować (przesyłki z Irlandii kosztują), a potem się okazało, że jednak Hydra nie obsługuje dwóch GPU na karcie. W ten sposób się wyleczył z kompów z górnej półki. Zresztą sam nie jeden taki miałem i wiem jak to wygląda z autopsji. Za pół roku będziesz kombinował co tu zmienić, żeby nie stracić za wiele, a przy okazji poprawić wydajność. To tak na marginesie.

Ale ok, widzę, że nie bardzo jest się chyba w ten i7 930 i mobo z 1366 pakować. Tylko jakoś nie mogę fajnej płyty znaleźć na 1156... Wszyscy polecają MSI P55-GD65. Dobra, stabilna do kręcenia płyta, choć szkoda, że bez USB 3.0 i SATA 6Gb, co już za rok może się spokojnie przydać (a PCI do karty z wejściami USB 3.0 pewnie będę miał wykorzystane lub zasłonięte)... Poza tym 6GB RAM (aktualnie naturalny wybór dla płyt 1366) to jakoś to wielkość jakaś taka... w sam raz na teraz. Na na dualu 1156 - 4GB trochę mało, a 8 GB za dużo. ;)

Jeśli polecają to posłuchaj rady. USB3.0 i SATA 6Gb to narazie przyrodnicze ciekawostki. Urządzeń wspierających jest niewiele i składać celowo kompa pod te zabawki jest nonsensem. Ile po drodze było takich rzeczy które miały  zrewolucjonizować świat komputerów: SATA 1.5Gb i wyparcie IDE, PCIE zamiast AGP, SLI/CF zamiast pojedyńczej grafiki, HT w procesorach Intela, wielojajowce, Rambus, HDRAM i Blueray, 64-bity, Dual channel, i-RAM, WD Raptory, itd. Podobny los może czekać to o czym wspominałeś stąd albo czekać, aż to będzie w standardzie i wszyscy będą to dodawać do gratów, a przede wszystkim używać albo skłądąć sobie kopa mocnego na chwilę obecną i cieszyć się z tego jak gierki zapylają (bądź nie, bo różnie z tym bywa i jest zonk).

Co do SSD - pytanie tylko co to jest dobra cena... :) Mi się marzy Corsair F60. Odczyt i zapis ma oszałamiający (sekwencyjny, ale zawsze :) ). Za 650 zł się chyba kupi. Tylko ból, że to za rok będzie połowę tej ceny warty. A za dwa lata w markecie przy kasach obok kondomów leżeć będą jak pen-drivy 8GB dziś. :D

Dla mnie dobra cena to taka która pozwoli kupić jak największy dysk za jak najmniejsze pieniądze z zachowaniem pewnej uniwersalności samego grata. SSD jest szybkie i owszem jak się bawisz w benchmarki. A teraz załóżmy kupisz 60GB, wydasz na to 800zł lub lepiej i masz dysk na sam system. Tylko, za dwa lata wyjdzie Windows 8, który z niewyjaśnionych przyczyn będzie potrzebował 60GB na samego siebie. W tym momencie jesteś ugotowany, bo znowu jesteś na styk. O ile nie wymyślą nowszego szybszego dysku bądź jakiegoś nowego wynalazku o nazwie SSDx. FSXa na tym nie postawisz, bo za mały i cała apra pójdzie w gwizdek jak gra będzie ładować się z klasycznego HDD. SSD zdążysz zawsze kupić. Lepiej chyba móc sobie spokojnie postawić system, dorzucić do tego FSXa z miliardem dodatków bez psinki, że zaraz Ci miejsca braknie. Dla mnie o wiele ciekawsze jest już zmontowanie RAIDu na osobnym sprzętowym kontrolerze, gdzie sam kontroler to wydatek 300-400$ który ma własne chłodzenie, RAM i przy okazji jest na PCIe.

W prawdzie Samsunga F3 500 GB w RAID0 za śmieszne pieniądze można mieć, ale to przecież zapis, a nie odczyt na tym głównie zyskuje.

Nie żebym się czepiał ale w RAID 0 zyskuje się na zapisie i odczycie z racji dzielenia plików na poziomie bajtów na dwa urządzenia. Szybkość kosztem bezpieczeństwa.

Nie wiem, jeszcze chyba się wstrzymam. Choć podobno nigdy nie mam dobrego momentu do zakupu... Ale zaraz wyjdą dopracowane GTX 475 i 485, ATI wyskoczy z Southern Islands, to będzie się działo i trochę to w cenach namiesza.

Nie odradzam zakupu porządnego kompa ale nie polecam wydawania worka pieniędzy na to zwłaszcza, że czasy mamy jakie mamy i co pół roku zapowiadają rewolucję w branży. Kubeł zimnej wody na łeb i wtedy można myśleć.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1535 dnia: Sierpnia 30, 2010, 19:27:21 »
Mam zakup puszki za 5000 zł za sobą. Generalnie po pewnym czasie kac zawsze jest, co byś nie kupił. :) Ale sprzęt śmigał i działa sobie u rodziców do dziś. Ale nadal nie mogę przeboleć głupich wyborów typu - nagrywarka DVD za 1400 zł (sic!) - był 2003 czy 2004 rok. Można się było spokojnie obejść bez tego. Czy też mobo z SATA i RAID (wtedy to była nowość). RAID nie wykorzystałem do dziś, pierwszą rzecz na SATA podłączyłem miesiąc temu (padła nota bene ta zeje*ista nagrywarka)... :D

Chciałbym teraz uniknąć tego typu trefnych decyzji. Zaś samo kupowanie kompa z górnej półki nie uważam za coś złego. Kupując tańszy i dokładając za pół roku coś nowego wychodzi się potem często w gruncie rzeczy na to jedno... Tyle że na raty się to rozkłada.

Co do RAID 0 - odnośnie bezpieczeństwa, rozumiem, że masz na myśli to, że jak już coś się posypie to padną wszystkie podpięte dyski, tak? Często się o tym wspomina, no ale przecież jak ma się jeden HDD i się popsuje, to też się wszytko traci. Czy też chodzi o to, że dyski w RAID 0 są bardziej podatne na awarie? (btw. F3 ponoć niezawodne są ;) )

Kubeł zimnej wody już wylałem. Na początku miałem kupić puszkę za 8k. Teraz jest już dużo taniej, choć nadal jest to pewnie dla niektórych nieprzyzwoicie dużo (ale tak to jest jak wszystkie komponenty mają być fest - karta dźwiękowa, dobra obudowa, solidny modularny zasilacz 80+, wydajne chłodzenie procesora + wentyle do obudowy.... jak Kowalski składa kompa za 1500 zł to tych kosztów tam w ogóle nie ma, kupi obudowę za 150 zeta z zasilaczem i wio... też można oczywiście).

To jest właśnie pytanie - do ilu warto wpompować kasy w kompa na raz. Wydajność a zdrowy rozsądek - ot dylemat. ::)

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1536 dnia: Sierpnia 30, 2010, 19:41:52 »
Dla mnie dobra cena to taka która pozwoli kupić jak największy dysk za jak najmniejsze pieniądze z zachowaniem pewnej uniwersalności samego grata. SSD jest szybkie i owszem jak się bawisz w benchmarki. A teraz załóżmy kupisz 60GB, wydasz na to 800zł lub lepiej i masz dysk na sam system. Tylko, za dwa lata wyjdzie Windows 8, który z niewyjaśnionych przyczyn będzie potrzebował 60GB na samego siebie. W tym momencie jesteś ugotowany, bo znowu jesteś na styk. O ile nie wymyślą nowszego szybszego dysku bądź jakiegoś nowego wynalazku o nazwie SSDx. FSXa na tym nie postawisz, bo za mały i cała apra pójdzie w gwizdek jak gra będzie ładować się z klasycznego HDD. SSD zdążysz zawsze kupić. Lepiej chyba móc sobie spokojnie postawić system, dorzucić do tego FSXa z miliardem dodatków bez psinki, że zaraz Ci miejsca braknie. Dla mnie o wiele ciekawsze jest już zmontowanie RAIDu na osobnym sprzętowym kontrolerze, gdzie sam kontroler to wydatek 300-400$ który ma własne chłodzenie, RAM i przy okazji jest na PCIe.

SSD są po prostu szybkie. Kropka. Kompletne przeciwieństwo RAIDu właśnie który w benchmarkach jest dobry, a w codziennym użytkowaniu więcej z nim problemów niż pożytku. Albo super szybkich pamięci RAM które są dobre do poprawy słupków w Evereście, ale nie szybkości działania systemu i gier.

Wrzucanie gier a zwłaszcza FSX na SSD sensu dużego nie ma, co zresztą wyżej napisałem. FSX nawet testowałem, nic to nie daje, bo zwłaszcza podczas wczytywania to procesor jest na maksa obciążony. W końcu to wtedy najbardziej przydają się więcej niż 2 jajka.

Kwestia miejsca na dysku zależy od tego jak kto użytkuje kompa. Według mnie 60GB to absolutne minimum jeśli na tym ma być instalowany Windows nowszy od XP. Mnie z 80GB (czyli 74.5 GiB) zostało raptem 10, ale dawno nie robiłem porządków i mam 3 użytkowników na kompie. Ale całe oprogramowanie potrzebne mi do pracy się zmieściło.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #1537 dnia: Sierpnia 30, 2010, 20:51:53 »
Kompletne przeciwieństwo RAIDu właśnie który w benchmarkach jest dobry, a w codziennym użytkowaniu więcej z nim problemów niż pożytku.

Jakich problemów? Możesz coś więcej napisać, bo na chwilę obecną zamierzam się właśnie w RAID 0 ładować (prawdopodobnie pod Win 7 64-bit, jeśli ma to jakieś znaczenie).

Btw, zapomniałem się do tego odnieść:

Jeśli polecają to posłuchaj rady.

Tą płytkę MSI polecają wszyscy, ale jak na benchmarku.pl zacząłem sprawdzać wiek w profilach tych eksperten, to średnio wychodzi 13-15 lat (WTF!?). Więc jakoś bez entuzjazmu do tych rad podchodzę. ;)

EDIT:

@Jascha
W RAID0 dane są zapisywane na dwóch dyskach w celu szybszego dostępu do nich ale jak padnie jeden dysk to macierz idzie do Bozi razem z plikami, bo wtedy masz tylko np. połowę instalatora. Krótko mówiąc z dwóch dysków i więcej tworzy się jedną dużą przestrzeń, a dane w kawałkach zapisywane są na każdym z dysków. Przy Intelu da się uratować. W każdym razie jest szansa. Przy normalnych dyskach tracisz dane z jednego dysku, a reszta cała.

Cóż kto co lubi :).

To kumam. Ale chodzi mi o to czy przy korzystaniu RAID, poprzez system zapisu czy inne właściwości macieży, ryzyko padnięcia dysku jest większe niż przy używaniu pojedynczego HDD?
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 30, 2010, 20:58:52 wysłana przez Jascha »

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1538 dnia: Sierpnia 30, 2010, 20:55:48 »
@Some1
Ja używam RAIDu 0 od dawna, większych problemów z nim nie miałem. Pomijam, że to softowy itd. Czasami mu się zdarzy wywalić jakiś błąd ale w większości to są fałszywe alarmy. Odpukać od kilku miesięcy nic się z nim nie zdarzyło i działa jak złoto. Różnice są zwłaszcza w kopiowaniu dużych plików i przy wczytywaniu się gier. Podejrzewam, że na fizycznym sprzętowym kontrolerze było by lepiej. Zdaję sobie też sprawę, żę były na nich problemy ze sterownikami ale to jest wliczone w ryzyko.

Co do miejsca do Win 7 to moim zdaniem 50GB styka pod warunkiem trzymania gier na innym miejscu. 40Gb to takie minimum i od biedy się da. Trzeba tylko od czasu do czasu pozbywać się niepotrzebnych rozrośniętych plików. Katalogi: "Prefetch" (tu to raczej wywala się dla szybszego startu), "Temp", "Windows", wyłączyć hibernację jak się nie używa, itd. Wbrew pozorom sporo tam plików instalacyjnych (C://Windows) po łatkach, które są nie potrzebne. no chyba, że ktoś ma zamiar je odinstalowywać. Mój zajmuje tak w porywach od 26-30GB po roku czasu katowania i kilku poważniejszych wysypkach. Grunt, że dycha i to całkiem nieźle o dziwo.

WinStatDir do ręki i ognia :).

@Jascha
W RAID0 dane są zapisywane na dwóch dyskach w celu szybszego dostępu do nich ale jak padnie jeden dysk to macierz idzie do Bozi razem z plikami, bo wtedy masz tylko np. połowę instalatora. Krótko mówiąc z dwóch dysków i więcej tworzy się jedną dużą przestrzeń, a dane w kawałkach zapisywane są na każdym z dysków. Przy Intelu da się uratować. W każdym razie jest szansa. Przy normalnych dyskach tracisz dane z jednego dysku, a reszta cała.

Cóż kto co lubi :).

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1539 dnia: Sierpnia 30, 2010, 21:02:41 »
Jakich problemów? Możesz coś więcej napisać, bo na chwilę obecną zamierzam się właśnie w RAID 0 ładować (prawdopodobnie pod Win 7 64-bit, jeśli ma to jakieś znaczenie).

najpoważniejszy to chyba błąd na jednym dysku. Wpisz w google: "Intel+Raid0+Error Occurred".

Btw, zapomniałem się do tego odnieść:

Tą płytkę MSI polecają wszyscy, ale jak na benchmarku.pl zacząłem sprawdzać wiek w profilach tych eksperten, to średnio wychodzi 13-15 lat (WTF!?). Więc jakoś bez entuzjazmu do tych rad podchodzę. ;)

Intel, dobra jednostka zasilania, nieźle się kręci, dobrze wygląda, ma potencjał, stosunkowo tania.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #1540 dnia: Sierpnia 31, 2010, 23:55:06 »
QRA mać, w końcu mogłem zakupić zestawik, zlekasza zresztą podrasowany co do oryginału, ale karta graficzna - Palit GTX460 1GB przyszła padnięta. Już od biosu pokazuje czerwone i żółte paseczki poziome, tak i na nowej, jak i na starej płycie głównej.

Jutro z rana dzwonie do Esc.pl, na szczęście nowa płyta główna ma też wbudowaną grafikę.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #1541 dnia: Września 01, 2010, 10:29:48 »

Esc.pl chyba problemów robić nie będzie i wymienia Palita na Gigabyte, więc z instalacją FSX trzeba jeszcze się wstrzymać, ale mam pewien komentarz co do tego:

Kup chociaż Gigabyte Luxo 1000 - jedna z najtańszych obudów o rozsądnej jakości i dobrej wentylacji. Tylko zablokuj boczne otwory.

Podobnie z chłodzeniem procka, szczególnie gdy będzie kręcony. Dobrze mieć Fortisa:
Damn you, damn you to hell !  :121:

Akurat kupiłem oba i... kosztowało mnie to prawie godzinę życia i poharatane ręce.

Luxo M1000 jest tak skonfigurowana, że zasilacz znajduje się na dole i płyta główna jest montowana bardzo wysoko. Fortis HE1225 ma gigantyczny radiator. I teraz zaczyna się problem, otóż montaż Fortisa na AM2/AM3 wymaga dostępu do zestawu z boków. Czyli w gruncie rzeczy instalacji procesora i chłodzenia przed montażem płyty głównej w obudowie. Tylko, że radiator jest tak duży, że nie da się w ten sposób płyty głównej zainstalować, bo po prostu nie wchodzi na przeznaczone dla niej miejsca z powodu ramek obudowy. Trzeba zainstalować płytę główna w obudowie, a potem na to radiator... który swoimi gabarytami skutecznie zasłania WSZYSTKO na czym trzeba dalej pracować (śruby, nakrętki i otwory) i żeby się do nich dostać trzeba na prawdę drobnych dłoni, albo zapasu plastrów.

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #1542 dnia: Września 06, 2010, 11:17:47 »
Niektórzy twierdzą, że warto wstrzymac się z zakupami nowych części do jesieni, bo może być taniej:

http://www.maximumpc.com/article/news/slow_sales_pc_industry_could_translate_bargains_fall

A propos gabarytów schładzaczy - zachciało mi się cichego kompa więc sprawiłem sobie coś dużego by wentylator chodził rzadziej i ciszej. Dziwnym trafem :) nie uwzględniłem jednego parametru aktualnie posiadanej obudowy:

http://picasaweb.google.com/lh/photo/d0FIMaIXVoZt8VuGJc_UFEYWlvWu-upiz8tzypodpK8?feat=directlink

« Odpowiedź #1543 dnia: Września 17, 2010, 16:38:52 »
Po sześciu latach zabawy na Celeronie 2,8 GHz przychodzi pora zmiany sprzętu ( planuję to zrobić w listopadzie ). Chciał bym przejść na i5, ale jest ich kilka do wyboru. Który procek z serii i5 byście polecili? Czy warto brać procesor ze zintegrowaną grafiką, i przez jakiś czas mieć kompa bez karty graficznej ( oszczędność kasy ). Na kompie ma działać karta satelitarna skystar 2 DVB-s obsługiwana programem DVBViewer no i symulator-y Lock on (2) FC, Ka-50 Black Shark a w przyszłości nawet DCS: A-10C Warthog  :020: . Dysk 250GB mam na początek myślę ze starczy, co do pozostałych komponentów proszę o jakieś rady i wskazówki  :001:. Sprzęt będzie podłączony do monitora 19" LG seria L1970HQ.
Z góry dzięki za pomysły.
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

« Odpowiedź #1544 dnia: Września 22, 2010, 10:41:56 »
Słuchajcie a co sądzicie o takiej konfiguracji:
Procek: Intel Core i5-760 2,8 GHz 8MB cache s. 1156 Box http://www.proline.pl/?r=biuletyn&p=CORE+I5-760+2%2C8
Chłodzenie procesora: SilentiumPC Spartan HE923 http://www.proline.pl/?r=biuletyn&p=SPC+SPARTAN+HE923
Płyta: Asus P7P55D P55 s.1156 http://www.proline.pl/?p=ASUS+P7P55D
Pamięć: RAM GoodRam 2x2GB DDR3-1333 Dual Chanel CL9 http://www.proline.pl/?r=biuletyn&p=GR1333D364L9%2F4GDC
Kart(y)a graficzn(e)a: Sapphire HD5670 1GB 128 PCI-E GDDR5 http://www.proline.pl/?r=biuletyn&p=SAP+HD5670+1GB
                              ASUS GTX465 1024MB 256bit PCI-E http://www.proline.pl/?p=ASUS+GTX465
                              Sapphire HD5750 1GB 128 PCI-E GDDR5 Vapor-X http://www.proline.pl/?p=SAP+HD5750+1GB+V
Zasilacz: OCZ StealthXStream OCZ600SXS-EU 600W http://www.proline.pl/?r=biuletyn&p=OCZ+OCZ600SXS-EU
obudowa: Cooler Master Elite RC-334-KKN1-GP Black 159 zł http://www.proline.pl/?p=COOL+ELITE+RC334+S%2FB
Całość wyniosła 1964zł + jeszcze jakaś karta graficzna.
Zatwierdzili byście taki zestaw? No i jaką kartę wybrać ( czy inwestować od razu w DirectX 11 )? A może macie jakiś inny pomysł?  :001:
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack