Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502693 razy)

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #1740 dnia: Marca 30, 2011, 22:55:17 »
Coś tam jednak zmienię, karta dość stara, a procesor jeszcze chyba obleci? Tu: http://nvision.pl/2-rdzeniowy-procesor-i-karta-graficzna-NVIDIA-GeForce-Nigdy--Articles-430-ndetails-1.html napisali, żeby nie brać GF tylko ATI z powodu sterowników. Czy ma sens dokupowanie HD 6850 do tego zestawu?. Zasilacz mam 450W Tagan.

« Odpowiedź #1741 dnia: Marca 31, 2011, 00:21:17 »
Może pobawiłbyś się i zobaczył co jeszcze da się wycisnąć z tego proca? Sam kiedyś miałem takiego i udało mi się uzyskać stabilne 4,4GHz na powietrzu. Te procki mają w sobie dodatkową moc. ;)

Wcześniej z takim procem działała GTX275, później zmieniłem na Radeona HD5850 i powiem, że wzrost wydajności był odczuwalny. Wcześniej nie wiedziałem o działaniu sterowników przy 2-rdzeniowych prockach i jakoś się tym nie przejmowałem. Wszystko chodziło ładnie.
Jednak nie jestem pewien czy 450W wystarczy, wiem że 550W wystarczał.
Pozdrawiam.

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #1742 dnia: Marca 31, 2011, 01:02:01 »
Dzięki Dziobas!
Czyli OC procesora + HD 6850 lub 5850?

« Odpowiedź #1743 dnia: Marca 31, 2011, 20:17:32 »
Seria 6ta Radeonów to rozwinięcie piątej. Dodano usprawnienia w architekturze. Dzięki temu odczujesz pewien wzrost wydajności w porównaniu z kartą z serii 5ej.
Jednak jeżeli bierzemy pod uwagę dobrą kartę w dobrej cenie to 6850 jest ok :) .
Oczywiście weź pod uwagę, że nie jestem pewien co do zasilacza czy wystarczy. Poszukaj może na googlach czy taki zasilacz wystarczy, myślę, że da się coś znaleźć.
Pozdrawiam.

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #1744 dnia: Marca 31, 2011, 20:20:59 »
Dzięki Dziobas pogooglam, a w razie czego wymiana zasilacza (będzie pod nowy zestaw).

« Odpowiedź #1745 dnia: Kwietnia 01, 2011, 07:24:39 »
Cześć, no wiec tak dzik staje się PrO  8) a mianowicie nadszedł czas na zakup pedałów (wszystko przez Black Sharka), zastanawiam sie nad dwoma modelami CH ProPedals lub Saitek Pro Flight Rudder Pedals. Cena ta sama, mam x-52 i miło by było do kompletu dokupić pedały Saiteka, z drugiej strony kusi mnie CH ta firma zawsze wydawała mi się bardziej Pro ;) Prosze o porade (zwłaszcza jeśli chodzi o bezawaryjność).

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1746 dnia: Kwietnia 01, 2011, 12:11:57 »
Bawiłem się wynalazkiem od firmy CH i to co mi się spodobało to to, że owe  w miejscu neutralnym mają coś na wzór zapadki co pozwala łatwiej wycentrować orczyk. Przynajmniej mi wydało się to wygodniejsze. Wygląd rzecz gustu. Spotkałem się, że niektórzy narzekali na zbyt małe podpórki dla stóp. Ja jednak nie narzekałem i nie odczuwałem dyskomfortu z tym związanego.

Sam posiadam pedały Saiteka i nie mam powodów do narzekań. Dzielnie znoszą trudy walki w RoFa, mają możliwość regulacji podpórek, są stabilne. Da się wyregulować opór. Troszkę mi brakuje tej zapadki co w CH.

W sumie to bardzo zbliżone do siebie produkty pod względem jakościowym jak i wytrzymałościowym.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1747 dnia: Kwietnia 01, 2011, 12:22:26 »
Hmm, mój Saitek też ma zapadkę w centrum.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1748 dnia: Kwietnia 01, 2011, 14:33:53 »
Hmm, no popatrz a nie mam i co w związku z tym?
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1749 dnia: Kwietnia 01, 2011, 14:38:12 »
W związku z tym część Saiteków ma taką zapadkę. Pytanie czy te starsze, czy te nowsze.

« Odpowiedź #1750 dnia: Kwietnia 02, 2011, 02:08:38 »
Bardziej mi sie podobają pedały Saiteka, są bardziej "bad ass" ;) Trochę się obawiam o wytrzymałość w necie krąży wiele negatywnych opini o produktach Saiteka, choć mój x52 ma już prawie dwa lata i nie narzekam (nie działa tylko klawisz T6). Jutro się przejde do lokalnego komputer molocha pod nazwą PC World, jak będą mieli to kupie. Zobaczymy czy maja modele starsze czy nowsze;)

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #1751 dnia: Kwietnia 02, 2011, 13:19:50 »
Moje traktowanie w DCS:BS znoszą więc chyba nie jest tak źle z nimi.
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #1752 dnia: Kwietnia 02, 2011, 19:10:55 »
Nie mają, banda leniwych angoli;) oczywiscie iphony i konsole zajmują pół sklepu. Ale za to kupiłem drukarke, skaner i kopiarke w jednym, nie wiem po co mi to:P

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #1753 dnia: Kwietnia 02, 2011, 22:13:25 »
No niestety panowie jestem muł kompletny w tym OC. Co bym nie zrobił, zarówno co proponował Mazak, jak i co znalazłem w necie, nic nie działa. Restart kompa i żadnych zmian. Żadnych efektów. Nie mogę ustawić pamięci 5-5-5-20 bo ostatnia wartość jest maks 18. Chyba że (a raczej napewno ) cos źle robię. Zainstalowałem program do OC od Asusa to mi BS walił i nic z tego również nie było. Planuję że w ciągu pół roku kupie nowy sprzęt to na mi się poprawi, teraz chyba dam sobie spokój z tym OC bo potrzebuje jednak info jak kozie na wozie.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1754 dnia: Kwietnia 02, 2011, 22:24:34 »
Obniż taktowanie pamięci tak, żeby nie przekraczały nominalnych wartości na niepodkręconym komputerze, i podkręcaj sam procesor. OC pamięci i tak praktycznie nic nie daje, nawet jak będą działać trochę wolniej, to nic się nie stanie.