Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502853 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marzen

• *
  • Dzban Fan :)
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #2250 dnia: Września 24, 2012, 11:03:14 »
Dzięki Mazaku !!!

Offline mj

• *
« Odpowiedź #2251 dnia: Września 29, 2012, 00:55:03 »
Szybkie pytanie: składam komputer, na płycie ASRock P67 Pro3 B3 zauważyłem, że na srebrnej blaszce nad niebieskim radiatorem chipsetu jest folia - ładnie docięta, jak np. na nowym dekoderze SAT. Zostawić ją czy usunąć? Nie ma żadnej informacji, żeby to odkleić. Zapomnieli to zrobić w fabryce, czy celowo zostawili?

« Odpowiedź #2252 dnia: Września 29, 2012, 07:57:52 »
Zdecydowanie usunąć. To folia ochronna przed zarysowaniami.  Wg mnie cała ta blaszka to jedno wielkie nieporozumienie. Zasłania bardzo skutecznie radiator obniżając znacząco jego skuteczność.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

« Odpowiedź #2253 dnia: Listopada 27, 2012, 13:22:37 »
Marudziłem niedawno, że mój DCS dostaje czkawki przy teksturach ustawionych na HIGH. W czasie lotu dysk prawie cały czas doczytuje tekstury, szczególnie przy zmianie widoku czy nawet obróceniu wirtualnej głowy. Kilka dnie temu zainstalowałem nowe tekstury do Fallouta i miałem podobne przycinki.
W związku z tym pytanie. Potrzebuję szybszych dysków czy może więcej pamięci? A może to i to?

Obecnie mam 4GB RAMu, a dysk z grami wyciąga ok. 55MB/sek dla plików wielkości 1-8MB. Nie siedzę w temacie na co dzień więc nie wiem czy to wystarczająco jak na dzisiejsze standardy. W sklepach widzę dyski ze średnim transferem 150MB/sek, ale cholera wie jak to w praktyce wygląda.

« Odpowiedź #2254 dnia: Listopada 27, 2012, 14:52:50 »
4GB RAM to mało raczej. Ja mam obecnie 8 GB oraz 1 GB na karcie graficznej. Przycinki też się zdarzają - ale tylko w DCS co świadczy raczej o produkcie ED.

Inne gry, Crysisy, Modern Warfare, Battlefieldy działają bez jąknięcia.

Prędkość odczytu z dysku jest w mojej opinii wystarczająca.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #2255 dnia: Listopada 27, 2012, 14:59:45 »
Zacznij od porządków czyli postaw Windowsa na świeżo. Potem sterowniki, DCS oraz defragmentacja.. Objawy które opisałeś pasują. Na tym etapie nie szukał bym usterek fizycznych. Kolejną sprawą są programy antywirusowe, te mogą takie rzeczy też powodować i ogólnie rzecz ujmując to co masz w tle uruchomione.

W transferze twojego dysku bym specjalnie nie doszukiwał się problemów, bo wygląda na prawidłowy. U mnie dwa dyski jednotalerzowe w RAID 0 na ICH10R maksymalnie  wyciągają 170-180MB/s, średnio 130MB/s, minimalnie 90MB/s (sprawdzane HDTune). Zakładając, że masz SATA II to z tych 150MB/s co podaje producent myślę, że realna realna wydajność będzie na poziomie połowy z tego.

Gdy to zawiedzie wtedy dokup sobie RAMu, bo ten jest banalnie tani w tej chwili (DDR3). Oczywiście nie wykluczone, że twój dysk powoli zaczyna umierać i stąd takie zaciachy się pojawiają ale to trzeba stwierdzić. Można przyjrzeć się co mówi o dysku S.M.A.R.T. i pomału eliminować. tak czy siak świeży system Ci jest do tego potrzebny.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2256 dnia: Listopada 27, 2012, 15:21:52 »
System jest świeży, postawiony 2-3 tygodnie temu. Jeśli chodzi o zdrowie dysku to faktycznie, nie jest z nim najlepiej od ponad roku. S.M.A.R.T. pokazuje 80% życia. Mimo to dysk działa, w miarę stabilnie. Czasami zdarza mu się zamyślić na 5-10 sekund, ale to akurat nie związane jest z powyższym problemem. W tym konkretnym przypadku wyraźnie słychać, że HDD pracuję.

Spróbuję przenieść DCSa na inny dysk. Jak to nie pomoże to następnym krokiem będzie pamięć. Już od dawna zabieram się za jej upgrade.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #2257 dnia: Listopada 27, 2012, 15:32:56 »
Pokaż tego smarta.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #2258 dnia: Listopada 27, 2012, 16:23:19 »

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #2259 dnia: Listopada 27, 2012, 17:14:48 »
Dysk ma realokowane sektory, nadaje sie do wymiany gwarancyjnej albo do wyrzucenia.

« Odpowiedź #2260 dnia: Listopada 27, 2012, 17:40:09 »
Te walnięte sektory są już od prawie 2 lat. Jeszcze pociągnie :). Nie licząc tych dwóch problemów z wydajnością dysk spisuje się bez zarzutów. Mam na nim tylko gry więc nawet jak padnie płakał nie będę.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #2261 dnia: Listopada 27, 2012, 17:46:54 »
No to czemu w ogóle narzekasz na wydajność popsutego dysku?

Przycięcia są typowym objawem takich problemów.

« Odpowiedź #2262 dnia: Listopada 27, 2012, 17:52:08 »
Podobno 50MB/sek to wystarczająca wydajność, więc chyba nie w tym problem. Przeniosę DCS na inny dysk i zobaczę czy problem dalej występuję.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #2263 dnia: Listopada 28, 2012, 07:50:08 »
Każdy dysk może sobie przenieść sektory i tak działać latami o ile ta liczba nie rośnie to nie ma co panikować. Można odpalić  program pokroju HDD Regenerator i oznaczyć te sektory. Oczywiście może się zdarzyć, że dysk jest trafiony w jakiś inny sposób i diagnostyka nic nie wykaże dlatego wypadało by o ten dysk zadbać.

Sam w takich sytuacjach zaczynam od podstaw, zmieniam kabel SATA tudzież przepinam do innego gniazda, następnie testy, nowe partycje, defragmentacja. Możesz jeszcze w wierszu poleceń wpisać: "chkdsk /f /r" oczywiście bez "". Jak możesz sobie przenieść na inny dysk to zrób tak i sprawdź czy przyniesie to jakiś efekt.

Takie zaciachy, mogą się też pojawiać z powodu braku pamięci RAM. Zaczyna go brakować i dysk zaczyna korzystać z pliku wymiany.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2264 dnia: Listopada 28, 2012, 09:43:57 »
Odpaliłem DCS z innego dysku i zero poprawy. O ile w szybkich misjach da się latać z teksturami HIGH to w kampanii dysk co chwilę doczytuje.
Zakładam, że to jednak brak pamięci. Dodatkowe 4GB już są w drodze.
Jak napisałem wcześniej uszkodzonego dysku nie mam zamiaru wymieniać. Działa bez problemów. Wczoraj przeszedł nawet surface test (tylko odczyt).