Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502695 razy)

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #330 dnia: Marca 23, 2007, 13:27:47 »
No to jeśli dołożysz wentylator od Ninjy to będzie mniej wydajnie niż w przypadku Ninjy. Poza tym jest większy od SI-128, o ile dobrze pamiętam.... podobnie o jakości nie wspominając.

Mniej wydajne? Pow. oddawania ciepła wynosi (o ile się nie mylę) ok. 7000cm2, wentylator od ninjy kręci się od 600-1222rpm, a tampten ze stałą prędkością 1300rpm (rozumiem, że będzie mniej wydajne jeżeli będzie się obracać z prędkością 600rpm, ale za to ciche. Z resztą po co mi 1300rpm kiedy procek będzie miał powiedzmy 36*C, wystarczy 600rpm). Z resztą sama masa mówi o tym, że jeden ma większą pow. oddawania ciepła niż inny.

Większy on raczej nie jest, SI-128 ma ok.14x12 cm a ten ma 12x12 cm. Przy tym 12x12cm mam pewność, że wejdzie i nie będzie o nic zawadzać. Natomiast z SI-128 może być problemz tymi 2cm więcej, do tego dochodzi dodatkowy koszt zapinki.

OK, już prawie wiem (a że prawie robi różnicę ;) ) to się ostatecznie zapytam co będzie lepsze:

to:
http://www.komputronik.pl/Wentylatory_/_modding/Thermalright/Thermalright_SI_128/pelny,id,32198/

czy to:

http://www.komputronik.pl/Wentylatory_/_modding/Thermaltake/wentylatory_CPU/Thermaltake_Big_Typhoon_4_in_1/pelny,id,19610/

W jednym mam 6 rurek po 6mm każada (oraz wikszą pow. oddawanie ciepła), a w drugim mam 4 rurki po 8mm każda (mniejsza pow. oddawania ciepła).

Pozdrawiam :)

Też pozdrawiam :)
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #331 dnia: Marca 23, 2007, 16:22:49 »
Same obroty to nie wszystko
Wentylatory mogą mieć takie same obroty ale inną wydajność czyli przepływ powietrza wyrażany w m³/h bądź wartością liczbową CFM,  która jest okolom dwa razy większa niż przepływ wyrażany w m³/h.
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34
Meta QUEST 3 / Thrustmaster Warthog + TFRP

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #332 dnia: Marca 23, 2007, 20:40:15 »
Mniej wydajne? Pow. oddawania ciepła wynosi (o ile się nie mylę) ok. 7000cm2, wentylator od ninjy kręci się od 600-1222rpm, a tampten ze stałą prędkością 1300rpm (rozumiem, że będzie mniej wydajne jeżeli będzie się obracać z prędkością 600rpm, ale za to ciche. Z resztą po co mi 1300rpm kiedy procek będzie miał powiedzmy 36*C, wystarczy 600rpm). Z resztą sama masa mówi o tym, że jeden ma większą pow. oddawania ciepła niż inny.
Dziobas, nie przywiązuj aż tak bardzo wagi do powierzchni oddawania ciepła... bo powietrze jeszcze musi mieć szansę odebrać ciepło z tej wielkiej powierzchni. Porównaj powierzchnię oddawania ciepła w Infinity i w np. Noctua NH-U12F czy Ultrze120. Pierwszy posiada znacznie większą, a wydajnościowo nie jest szczególnie wydajniejszy... a w niektórych testach wypada nawet znacznie gorzej. Nie to, że w ogóle to nie ma znaczenia, bo to oczywiście bzdura - ważny jest również projekt.
BigTyphoon wypada przeważnie słabiej niż Ninja czy TR HR-01.... ale nie jakoś kolosalnie. Pytanie czy dla średniego jakościowo Thermaltake'a warto Ci zmieniać Ninję.
Większy on raczej nie jest, SI-128 ma ok.14x12 cm a ten ma 12x12 cm. Przy tym 12x12cm mam pewność, że wejdzie i nie będzie o nic zawadzać. Natomiast z SI-128 może być problemz tymi 2cm więcej, do tego dochodzi dodatkowy koszt zapinki.
Faktycznie, masz rację. Aczkolwiek BigTyphoon jest centymetr wyższy.
Wedle recenzji i testów oba chłodzenia są porównywalne.

Dla mnie wybór jest oczywisty, ale sam zdecyduj, bo nie musisz tak maskymalistycznie podchodzić do tego, jak ja :D W końcu nie wstyd zaoszczędzić te ok.50zł wybierając BigTyphoona.
OK, już prawie wiem (a że prawie robi różnicę ;) ) to się ostatecznie zapytam co będzie lepsze:

to:
http://www.komputronik.pl/Wentylatory_/_modding/Thermalright/Thermalright_SI_128/pelny,id,32198/

czy to:

http://www.komputronik.pl/Wentylatory_/_modding/Thermaltake/wentylatory_CPU/Thermaltake_Big_Typhoon_4_in_1/pelny,id,19610/

W jednym mam 6 rurek po 6mm każada (oraz wikszą pow. oddawanie ciepła), a w drugim mam 4 rurki po 8mm każda (mniejsza pow. oddawania ciepła).
Tak jak wspomniałem, chłodzenia są porównywalne. Zastanów się dobrze czy warto Ci tę Ninję zmieniać dla nich. Ja bym zmienił na SI-128... bo jak tylko patrzę na ten cooler to aż mi się chce go mieć :D Poza tym doskonale zdaję sobie sprawę co to znaczy jakość od Thermalrighta. Jak to się trzyma w dłoni i patrzy potem na blister od Thermaltake'a i to co ma w środku to wierz mi, ale nie chce się mieć już nic innego poza Thermalrightem ;)
Ale ja to nie Ty, więc zastanów się dobrze.

Może np. warto za te pieniądze zmienić obudowę, która zapewni Ci lepszy obieg powietrza i pomieści duże chłodzenia (to tak na przyszłość :P ) - Coolermaster Elite 330 i masz za 134zł dwa miejsca pod 120mm wentylatory, które powinny całkiem skutecznie wentylować wnętrze. Ewentualnie dokupić dwa Coolinki VS12 i będzie cicho, a w razie potrzeby wydajnie (regulacja obrotów potencjometrami). W moim odczuciu ta obudowa to mistrzostwo świata w tej cenie - bezśrubkowy montaż, dobra wentylacja i całkiem niezła jakość jak na tę cenę + jeszcze przedni panel z metalowej siatki i z boku dwa otwory wentylacyjne.
Ninję byś zachował, ale miałaby być może lepsze warunki w tej budzie :)

Pozdrawiam raz jeszcze :roll:

« Odpowiedź #333 dnia: Marca 23, 2007, 21:01:10 »
Ładna obudowa :)

Właśnie porównałem wymiary z moją obecna i prawie różnicy nie ma. Dłuższa jest ok ok 2cm o szersza od mojej też o 2 cm.
Ale pewnie ta siatka z przodu i 12 cm wentyl na tylniej ściance zmienia sytuację.

Obecenie mam obudowę z litym frontem (plastik).

Prawdę mówiąc też już myśłałem o 2 takich wentylatorach:

http://www.komputronik.pl/Wentylatory_/_modding/Coolink/do_obudow/Coolink_Blue_Fan_Basic_92_mm_11_dB_/pelny,id,33160/

Jeden z przodu, a drugi na tylniej ściance obudowy. Nie powinno być ich słychać.

Teraz po zmianie pasty na silver 5 przy otwartej obudowie temperatura spadła mi o 10*C na procku, ale nadal przy zamkniętej obudowie przy super Pi 32M rośnie do 55*C, wolno, ale rośnie.
Pozdrawiam.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #334 dnia: Marca 24, 2007, 00:20:13 »
Ładna obudowa :)

Właśnie porównałem wymiary z moją obecna i prawie różnicy nie ma. Dłuższa jest ok ok 2cm o szersza od mojej też o 2 cm.
Jeśli jest o 2cm dłuższa to raczej znaczenia to wielkiego mieć nie będzie... ale jeśli o 2cm szersza to prawdopodobnie będziesz mógł sobie w przyszłości sprawić najwydajniejsze chłodzenia pokroju Infinity (a spróbuj tylko lol), Noctuy, Ultry120... czy IFX-14 :021:
Jest to zatem spora różnica :roll:
Ale pewnie ta siatka z przodu i 12 cm wentyl na tylniej ściance zmienia sytuację.

Obecenie mam obudowę z litym frontem (plastik).
Myślę, że to może sporo zmienić... zwłaszcza, że to działa po trosze jak filtr.
Prawdę mówiąc też już myśłałem o 2 takich wentylatorach:

http://www.komputronik.pl/Wentylatory_/_modding/Coolink/do_obudow/Coolink_Blue_Fan_Basic_92_mm_11_dB_/pelny,id,33160/

Jeden z przodu, a drugi na tylniej ściance obudowy. Nie powinno być ich słychać.
Powiem tak - to są, jak to kiedyś Kosi określił, mieszadła do powietrza.
W mojej opinii nie warto kupować wentylatorów o tak niskiej stałej liczbie obrotów. To faktycznie będzie ciche... ale i mizernie wydajne. Co gorsza, jak zapragniesz lepszej wentylacji, to nie przeskoczysz tego... i będziesz musiał zmienić wentylatory.
Ja mam kontroler obrotów i wydaje mi się to najlepszym rozwiązanie - samemu decydować co się w danej chwili chce.
Jednym słowem to albo to.
Ten Silverstone jest przy okazji trochę większy, więc i ma większe możliwości... choć przy maksymalnych obrotach pewnie trudno będzie wytrzymać ;)
Teraz po zmianie pasty na silver 5 przy otwartej obudowie temperatura spadła mi o 10*C na procku, ale nadal przy zamkniętej obudowie przy super Pi 32M rośnie do 55*C, wolno, ale rośnie.
Dziwne są te temperatury dla mnie trochę.
Zmień albo chłodzenie na jedno z tych, które rozważałeś (nie zapomnij mu dostarczyć powietrza z jakiegoś bocznego otworu w obudowie) albo wymień obudowę z wentylatorami.

Ewentualnie to wszystko może być pic na wodę, bo diodka w procesorze jest niestety przeważnie mało wiarygodnym biegłym w podawaniu temperatur :roll:

Pozdrawiam

« Odpowiedź #335 dnia: Marca 24, 2007, 00:48:36 »
Drogie te wiatraki, ale jakość kosztuje.

Ogólny pogląd na to mam.
Szykuje się jednak większe odkładanie niż myślałem.

A co do diody na procesorze, to raczej nie kłamie (przynajmniej mi się tak wydaje ;) ) bo jednak komp się kilka razy wyłączył.

Jeszcze pytanie do tej obudowy ;)
Rozumiem, że napędy chowają się za panelem i jak wysuwa się tacka to się klapka w panelu otwiera?
Oraz, czy jest coś bardziej wpadające w kolor srebrny ;)
Pozdrawiam.

5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #337 dnia: Marca 24, 2007, 14:20:21 »
Drogie te wiatraki, ale jakość kosztuje.
Możesz zdecydować się na jakieś tańsze wentylatory, ze stałą liczbą obrotów... ale jakieś z wydajniejszych. Np. takiego Silverstone'a albo takiego Coolinka, pod warunkiem, że załatwisz sobie jeszcze kontroler obrotów (taki czy taki) i jeszcze jakiś rozdzielacz 3pin z Allegro do dwóch-trzech wentylatorów, które chcesz do kontrolera podłączyć.
Wtedy powinno być wydajnie i chyba odrobinę taniej.
Możesz sobie też na przyszłość zafundować jakiś porządny kontroler (ja mam cuś takiego), bo jeśli myśleć o porządnym wietrzeniu wnętrza i ciszy na zawołanie to bez tego ani rusz. Tyle, że niestety to już jest wydatek :|
Ogólny pogląd na to mam.
Szykuje się jednak większe odkładanie niż myślałem.
No... jeśli zamierzasz wszystko zmienić to ofkors wydateczek będzie większy.
Ja kupilem Asusa Vento 3600 za 450zł, a chłodzenie z panelikiem wynioslo mnie chyba ze 600zł łącznie... jak więc widzisz jest na co wydawać :D
A co do diody na procesorze, to raczej nie kłamie (przynajmniej mi się tak wydaje ;) ) bo jednak komp się kilka razy wyłączył.
Mam nadzieję, że diodka faktycznie trzyma się blisko prawdy. Warto mieć na uwadze jednak i to, że diodka nie musi tylko zawyżać bądź zaniżać odczytów... może też być źle zeskalowana po prostu.
Jeszcze pytanie do tej obudowy ;)
Rozumiem, że napędy chowają się za panelem i jak wysuwa się tacka to się klapka w panelu otwiera?
Oraz, czy jest coś bardziej wpadające w kolor srebrny ;)
Elite 330 jest chyba tylko w tym kolorze, tj. czarna z elementami srebrnymi.
Jest Centurion od tej samej firmy, ale nie wiem czy warto za ten srebrny kolor tyle dopłacać.
Nie chciałbym też skłamać w związku z tymi panelami. Nie wiem czy się je wyjmuje czy się otwierają. Z jednej strony nie widać przycisków na nich, a z drugiej na zdjęciach widać jakby jakieś zawiaski.
http://www.komputronik.pl/Obudowy/Yesico/Obudowa_Yesico_8989_OPENAir_Silver/pelny,id,28232/
Dosłownie jakbyś miał kompa zmontowanego "na pająka" taniej nie dostaniesz
Yesico Open Air to całkiem fajna buda... ale już o kolejne 130zł droższa i nie jakaś bezkonkurencyjna. W tej cenie można już wybrać naprawdę fajną obudowę... jakiegoś Silverstone'a czy LianLi... no może za 300zł ;)

Pozdrawiam

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #338 dnia: Marca 26, 2007, 19:16:48 »
Mam ogromną prośbę o pomoc. Mój syn ma komputer oparty na płycie ASUS A7V600X (VIA KT600 socket A, FSB 800MHz), procesor: Athlon 1400+ (1,05GHz),pamięć 512MB 400MHz, garfika: Geforce 3 Ti200, dysk:60GM ATA133. Chciałbym go zmodernizować i mam pytanie: jaki procesor można i opłaca się wsadzić do tej płyty? Jaką ewentualnie kartę graficzną (AGP) warto dokupić (w zależności od procesora) - myślałem o Bartonie 2500 i GF 7600, ale nie wiem czy ten procesor nadaje się do tej płyty. Procesor i karta raczej nie będą kręcone. Czy wystarczy boxowy wiatrak od Athlona który jest obecnie w komputerze?
Bedę bardzo wdzięczny za porady.

« Odpowiedź #339 dnia: Marca 26, 2007, 20:04:00 »
Płyta obługuje takie magistrale: 266/ 333/ 400 MHz, barton działa na magistrali 400 MHz więc powinien działać. Na wszelki wypadek można wgraćnajnowszy bios.

Ten Barton to dobry wybór. Świetnie się kręciły, nawet do odpowiedników 3200 :)
Boxowy wiatrak spokojnie wystarczy.

Co do grafiki, to jaką? 7600 GT czy GS? GT jest droższa ale ma szybsze zegary i możliwe, że inne pamięci. Z reztą więcej można powiedzieć gdy dostanie się np: link do karty graficznej, którą jest się zainteresowanym.
A może raderony?
Ale w kwestii raderonów niech się wypowi ktoś inny bo ja nie mam raderona, z resztą nigdy nie miałem więc trudno mi coś na ich temat powiedzieć. Wiem, że Mazak ma spore doświadczenie z tymi kartami.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #340 dnia: Marca 26, 2007, 20:11:05 »
To mocno leciwy sprzęt.
Jak chcesz zmienić proca i grafikę, to szarpnij się jeszcze na płytę i unowocześnij platformę.
Za bartona zapłacisz min. 200zł, za grafikę 400 - 500zł.
Pomyśl o tym:
http://www.skapiec.pl/site/cat/13/comp/82770
http://www.skapiec.pl/site/cat/1/comp/104520
http://www.skapiec.pl/site/cat/7/comp/136564
http://www.skapiec.pl/site/cat/14/comp/110370

Dokładasz 200zł i masz nową w miarę tanią platformę. Tak sądzę  :004:
P.s.
Istotne jest też ile chcesz wyłożyć na modernizację komputera; tej grafiki i proca, które masz, raczej już nie sprzedasz.

« Odpowiedź #341 dnia: Marca 26, 2007, 20:24:39 »
Co by pasowało dokupić :
1. Barton 2500
2. 512MB RAMu
3. Grafa zależy ile kasy che się wydać na modernizację
Co do 7600 ja jadę na 7600GS od Galaxy zegarki stockowe prawie jak GT. 500/1450 dla tego GS'a wersja GT dysponuje zegarami 560/1400. Ale spokojnie te Galaxy ciągnęły bez problemów 600/1600 zatem sporo więcej niż GT. Zasługa rewelacyjnych pamięci Samsunga 1,2ns
http://www.komputronik.pl/Karty_graficzne/AGP_x4/x8/chipset_nVidia/GeForce_7600GS/GeForce_7600GS_Galaxy_256MB_TV/DVI_BOX_AGPx8__500/1450_/pelny,id,36058/
Co prawda nie na chłodzeniu Zalmana ale różnica cenowa nie jest jakaś ogromna
Co do Radeonów to jest w podobnej cenie x1600/x1600 Pro albo x1650XT niestety dwie pierwsze w ogóle się nie opłacają natomiast trzecia jest w niektórych grach wydajniejsza nawet niż 7900GS(bodajże w NFS Carbon na 1024x768), ale dwie stówy droższa niż GF
Jak na mój gust to najlepsza będzie 7600GS od Galaxy.
Niestety rewelacyjny x1950 który jest aktualnie bezkonkurencyjny na AGP to wydatek prawie 900zł (taki urok AGP)

« Odpowiedź #342 dnia: Marca 26, 2007, 20:35:05 »
Nie zgadzam się, że X1950PRO na AGP to 900zł

http://www.skapiec.pl/site/cat/14/comp/142859
http://www.skapiec.pl/site/cat/14/comp/137194

Jak się szuka to mniej się płaci  :003:
« Ostatnia zmiana: Marca 26, 2007, 20:40:39 wysłana przez Doe_PL »

« Odpowiedź #343 dnia: Marca 26, 2007, 20:54:50 »
No ok faktycznie pisałem na szybko i nie zajrzałem na skąpca :)
Co do zmiany platformy to zależy od kasy można wziąć s.939, płyty tanie, ale tam znów są drogie procki co prawda można pozostać przy starym ramie ewentualnie dokupić kostkę, Można też zdecydować się na s.AM2  procki tanie jak barszcz złaszcza X2-dwu jajowce, ale za to płyty droższe i trzeba niestety wymienić Ram na DDR2. Rzecz jasna wyszło by taniej jakby się sprzedało stare graty ma to swoje plusy gdyż garafika jest tańsza i to sporo pod PCI-Ex a także i DDR2 jest tańsze niż DDR, ale ja bym i tak pozostał przy Socket A dokupił Bartona ewentualnie Sempa pod s.A drugą kostkę 512MB i Galaxy GF7600GS Premium czyli właśnie 500/1450MHz. To spokojnie starczy na długo

« Odpowiedź #344 dnia: Marca 26, 2007, 21:08:49 »
Co do zmiany platformy to zależy od kasy można wziąć s.939, płyty tanie, ale tam znów są drogie procki

Teraz ja się nie zgodzę.

Np: na allegro: procek AMD 3000+ s.939 - ok 180zł
Za AMD 64 4000+ - ok 300zł

Ceny orientacyjne, tzn. nie jestem pewien w 100%, ale ogolnie coś koło tego stoją.
Pozdrawiam.