Mniej wydajne? Pow. oddawania ciepła wynosi (o ile się nie mylę) ok. 7000cm2, wentylator od ninjy kręci się od 600-1222rpm, a tampten ze stałą prędkością 1300rpm (rozumiem, że będzie mniej wydajne jeżeli będzie się obracać z prędkością 600rpm, ale za to ciche. Z resztą po co mi 1300rpm kiedy procek będzie miał powiedzmy 36*C, wystarczy 600rpm). Z resztą sama masa mówi o tym, że jeden ma większą pow. oddawania ciepła niż inny.
Dziobas, nie przywiązuj aż tak bardzo wagi do powierzchni oddawania ciepła... bo powietrze jeszcze musi mieć szansę odebrać ciepło z tej wielkiej powierzchni. Porównaj powierzchnię oddawania ciepła w Infinity i w np. Noctua NH-U12F czy Ultrze120. Pierwszy posiada znacznie większą, a wydajnościowo nie jest szczególnie wydajniejszy... a w niektórych testach wypada nawet znacznie gorzej. Nie to, że w ogóle to nie ma znaczenia, bo to oczywiście bzdura - ważny jest również projekt.
BigTyphoon wypada przeważnie słabiej niż Ninja czy TR HR-01.... ale nie jakoś kolosalnie. Pytanie czy dla średniego jakościowo Thermaltake'a warto Ci zmieniać Ninję.
Większy on raczej nie jest, SI-128 ma ok.14x12 cm a ten ma 12x12 cm. Przy tym 12x12cm mam pewność, że wejdzie i nie będzie o nic zawadzać. Natomiast z SI-128 może być problemz tymi 2cm więcej, do tego dochodzi dodatkowy koszt zapinki.
Faktycznie, masz rację. Aczkolwiek BigTyphoon jest centymetr wyższy.
Wedle recenzji i testów oba chłodzenia są porównywalne.
Dla mnie wybór jest oczywisty, ale sam zdecyduj, bo nie musisz tak maskymalistycznie podchodzić do tego, jak ja

W końcu nie wstyd zaoszczędzić te ok.50zł wybierając BigTyphoona.
OK, już prawie wiem (a że prawie robi różnicę
) to się ostatecznie zapytam co będzie lepsze:
to:
http://www.komputronik.pl/Wentylatory_/_modding/Thermalright/Thermalright_SI_128/pelny,id,32198/
czy to:
http://www.komputronik.pl/Wentylatory_/_modding/Thermaltake/wentylatory_CPU/Thermaltake_Big_Typhoon_4_in_1/pelny,id,19610/
W jednym mam 6 rurek po 6mm każada (oraz wikszą pow. oddawanie ciepła), a w drugim mam 4 rurki po 8mm każda (mniejsza pow. oddawania ciepła).
Tak jak wspomniałem, chłodzenia są porównywalne. Zastanów się dobrze czy warto Ci tę Ninję zmieniać dla nich. Ja bym zmienił na SI-128... bo jak tylko patrzę na ten cooler to aż mi się chce go mieć

Poza tym doskonale zdaję sobie sprawę co to znaczy jakość od Thermalrighta. Jak to się trzyma w dłoni i patrzy potem na blister od Thermaltake'a i to co ma w środku to wierz mi, ale nie chce się mieć już nic innego poza Thermalrightem

Ale ja to nie Ty, więc zastanów się dobrze.
Może np. warto za te pieniądze zmienić obudowę, która zapewni Ci lepszy obieg powietrza i pomieści duże chłodzenia (to tak na przyszłość

) -
Coolermaster Elite 330 i masz za 134zł dwa miejsca pod 120mm wentylatory, które powinny całkiem skutecznie wentylować wnętrze. Ewentualnie dokupić dwa
Coolinki VS12 i będzie cicho, a w razie potrzeby wydajnie (regulacja obrotów potencjometrami). W moim odczuciu ta obudowa to mistrzostwo świata w tej cenie - bezśrubkowy montaż, dobra wentylacja i całkiem niezła jakość jak na tę cenę + jeszcze przedni panel z metalowej siatki i z boku dwa otwory wentylacyjne.
Ninję byś zachował, ale miałaby być może lepsze warunki w tej budzie

Pozdrawiam raz jeszcze