Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502480 razy)

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #3435 dnia: Kwietnia 25, 2017, 11:49:04 »
A to nie będzie przekład procentowy wprost proporcjonalny jak do testów na samym PC i monitorze?

Pewnie będzie, ale najpierw ktoś musi taki test zrobić w grach które mnie najbardziej interesują: WT, BoX, DCS, iRacing. Na razie nic ciekawego na forach tych gier nie widać. Poczekam do maja, czerwca jak AMD wypuści swoją kartę. Raczej zostanę przy NVIDII, ale może ceny trochę spadną. 1.5 roku temu kupiłem 980ti za 500GBP, dzisiaj 1080ti chodzą po 700GBP. Nawet wliczając inflację i spadek wartości funta to jednak przesadzili z ceną.

Pisząc o znikomym przyroście klatek w DCS miałeś na myśli wersję 1.5xx czy 2.xxx? Ta druga podobno lepiej wykorzystuje GPU.

« Odpowiedź #3436 dnia: Kwietnia 25, 2017, 11:54:17 »
Od kart nVidii super wyników w DCS (i podobnych) nie ma się co spodziewać skoro nie od dziś wiadomo, że najważniejszy jest tam procesor ...
Karta 1080Ti chłodzona cieczą proszę bardzo ;)
http://pclab.pl/news73866.html

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #3437 dnia: Kwietnia 25, 2017, 12:03:47 »
Karta 1080Ti chłodzona cieczą proszę bardzo ;)
http://pclab.pl/news73866.html

Taką kartę ma także EVGA w swojej ofercie. Nazywa się to GTX 1080 FTW Hybrid. Osobiście uważam, że jak topić to tylko blokiem full cover żeby wystudzić maksymalnie wszystko co się da (pamięci, VRM, etc.), a nie tylko samo GPU i to jeszcze symboliczną pompką. Co kto lubi :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #3438 dnia: Kwietnia 25, 2017, 12:28:45 »
Osobiście uważam, że jak topić to tylko blokiem full cover żeby wystudzić maksymalnie wszystko co się da (pamięci, VRM, etc.), a nie tylko samo GPU i to jeszcze symboliczną pompką.

Amen :)
ps.
Kolega qrdl logos chciał gotową wersję chłodzoną cieczą.
Oczywiście zawsze może kupić coś od EKWB ale to już są inne pieniądze ...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #3439 dnia: Kwietnia 25, 2017, 13:07:13 »
Miło z Twojej strony, że się podzieliłeś spostrzeżeniem.

Tak, dla akurat tych simów nie ma większego sensu się przesiadać przy normalnym zastosowaniu (przy blokadzie 60 fps w każdym, czyli DCS 1,5, IL-2 CoD, BoS, RoF) dalej jest 60 i płynność taka sama (może jakby ktoś się jarał, czy coś ma 120 czy 160 fps to byłoby widoczne ale pytanie po co? Nawet przy AJS37 w DCS pojawiła się jakaś przycinka, ale może to bug w modelu (poprzednio tego nie było, latałem 5 min tylko). 980 Ti sobie bardzo dobrze radziła. Kwestia może jednak inaczej nieco wyglądać na 4K (a to masz) no i faktycznie przy VR. Różnice za to odczuwalne są w płynności P3D. X-Plane za to się nie odpala, komp się resetuje przy ładowaniu obecnie. LOL. Może muszę go przeinstalować, bo dziad albo coś pamięta, albo co innego. Pik energetyczny to nie jest, bo karta łyka wszystkie benchmarki i stres testy bez zająknięcie na wattach mojego zasilacza (850).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #3440 dnia: Kwietnia 25, 2017, 16:11:29 »
O MSI wiem, o tym zresztą pisałem. Tego typu karta to ok 930 jurków... Jeśli natomiast chodzi o kompaktowe chłodzenie kart, to nie wiem czy się rozumiemy. Ja nie chcę z karty wyciskać HGW i jeszcze ciut. Swojej obecnej karty http://www.gigabyte.pl/products/page/vga/gv-n98txtreme_w-6gd#kf  nie kręcę, a dzięki wodnemu chłodzeniu jest bardzo, bardzo cicho, jak nigdy nie miałem. Kapujecie? To się nazywa kultura pracy - karta jest cały czas zimna i w ogóle nie można `na ucho` wyczuć z jaką prędkością chodzi, a przy 2-3 wiatrakach zawsze słychać. Aha, ma jeszcze jedną zaletę. Wkładasz i działa. Ja za stary jestem na jakieś rurki, złączki, pompki CO etc.  :evil:.

@Mazak
The optimized pump and the full coverage copper base on GPU/RAM/MOSFET  - czyli to nie tylko same GPU, źródło: http://www.gigabyte.pl/products/page/vga/gv-n98txtreme_w-6gd#kf

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #3441 dnia: Kwietnia 25, 2017, 16:55:33 »
A kto mówi o kręceniu? Jak chcesz kręcić to tylko suchy lód i kontener ;). Poza tym po co to kręcić? Chyba tylko sztuka dla sztuki dla "benczsmarka", bo klatek Ci pod dostatkiem. Twój 980 jest może bardziej przykryty ale już 1080 zaprezentowane tutaj tak nie mają. Przekonać Cię nie zamierzam, tak jak Ty nie przekonasz mnie, że takie słomki, mała chłodnica i zintegrowana pompka to chłodzenie wodne. To tylko układ AiO i od nich ludzie najczęściej zaczynają. Temat przerabialiśmy jak kupowałeś to cudo i nie ma sensu do tego wracać. Być może ma to swoje plusy (tak jak napisałeś) ale ja ich tam nie widzę :). Na końcu zresztą dodałem "co kto lubi" czyli nie zamierzałem prostować nikogo.

Żeby nie było niedomówień. Trochę kompów chłodzonych wodą w swoim życiu zrobiłem, kilka kart zwodowałem i gdybym wracał do "utopieńców" to przy takiej cenie wyjściowej inwestowałbym w blok full cover i solidny układ z możliwością rozbudowy. Nie widzę sensu bawić się w półśrodki tego typu jak na tych 1080-ach.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #3442 dnia: Maja 17, 2017, 15:08:15 »
Panowie, muszę kupić SSD 512GB, budżet ... powiedzmy do 1000 zł, zaproponujcie coś proszę, na dziś mam Plextora M5 256GB, ale za mało to na dziś, by system razem z grami i programami się pomieścił.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #3443 dnia: Maja 17, 2017, 15:13:05 »
Mam samsunga EVO 850 500Gb oraz dwa EVO 850 250Gb, wszystkie działają bez zarzutów. Mam też starszy 840 Pro 250Gb, też działa bez problemów.
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #3444 dnia: Maja 17, 2017, 15:51:29 »
Panowie, muszę kupić SSD 512GB, budżet ... powiedzmy do 1000 zł, zaproponujcie coś proszę, na dziś mam Plextora M5 256GB, ale za mało to na dziś, by system razem z grami i programami się pomieścił.

Chcesz zaszaleć, to sobie ssd kup na m.2, o ile masz złącze na płycie głównej. Teoretycznie będziesz miał ~10x większe prędkości w stosunku do zwykłego ssd... ale chyba tylko bez problemu na W10.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #3445 dnia: Maja 17, 2017, 15:53:49 »
Dzięki za sugestie. W10 mam resztę muszę sprawdzić - przede wszystkim co to jest  m.2 ;-)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #3446 dnia: Maja 17, 2017, 16:01:14 »
Dzięki za sugestie. W10 mam resztę muszę sprawdzić - przede wszystkim co to jest  m.2 ;-)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Np. tutaj https://www.komputronik.pl/informacje/co-nowego-w-dyskach-twardych-zlacze-m2/
Mam na takim dysku system i kilka gier, np. DCSa. Prawdę mówiąc jakoś specjalnie nie jest szybciej niż na zwykłym ssd, ale podoba mi się forma, tzn. wpina się dysk w mobo i tyle, bez kabelków, bez zajmowania dodatkowego miejsca :-).

« Odpowiedź #3447 dnia: Maja 17, 2017, 16:26:08 »
M.2. - to rodzaj złącza dysku, tak jak znany Ci SATA II i SATA III, ale czy odzczujesz aż taką różnicę? Zwkykły SSD to już zdecydowana różnica co do dysku HDD, M.2. jest raczej dla fanatyków - przynajmniej teraz. Zapewne wydasz na taki dysk zdecydowanie więcej, a prawdopodobnie nie zaóważysz zbyt wielkiej różnicy z SSD. A zapewnie nie z takimi grami jak DCS... Jest to też nowość i słysząłem o problemach z nim i w Win10, zależne od konfiguracji sprzętu.
Jak dla mnie na tą chwilę, to zabawka dla mających troszkę kasy do wydania, a ty masz ograniczony budżet. Na EVO 850 500Gb wydasz jakieś 750-800zl,  na EVO 960 500Gb to 1050-1100zł. Może róznica nie aż taka straszna ale zdecydowana, sam wybieraj co chcesz :) .  Oczywiście jest to przyszłość

Uważaj - na M.2. są też dyski które mają prędkość taką samą jak zwykłe dyski SSD (550-570MB/s.), ale są i takie jak EVO 960, którego prędkość odczytu to 3200 MB/s.
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

« Odpowiedź #3448 dnia: Maja 17, 2017, 16:36:11 »
Dokładniej M.2 to rodzaj "fizycznego" złącza, tak podpięty dysk może komunikować się magistralą SATA lub PCI-E, a to wszystko jeszcze może obsługiwać protokół NVMe, i dopiero to ostatnie rozwiązanie jest bardzo wydajne. W praktyce trzeba sprawdzić co obsługuje płyta i kupić odpowiedni dysk na M.2 (SATA lub PCI-E).

« Odpowiedź #3449 dnia: Maja 17, 2017, 17:49:54 »
Polecam Goodram Iridium Pro 480GB. Dobre parametry, dobra gwarancja. No i nasz ci on... Mam taki 240GB.
http://www.benchmark.pl/aktualnosci/goodram-iridium-iridium-pro-wydajne-dyski-ssd-cena-specyfikacja.html
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...