Panowie nadeszła wiekopomna chwila i postanowiłem w miesiącu listopadzie kupić nowego kompa. Nastawienie pod VR i monitor z rozdziałką 3840 x 2160 [16:9].
Dziś jest to:
Kingston HyperX DDR3 2x4096MB 1600MHz CL9 BOX
obudowa SilentiumPC Gladius M40
Thermalright HR-02 Macho 120
Intel Core i5-4670K 3.4GHz BOX
Asrock Z87 Extreme3
grafa NV 1060 6GB
monitor EIZO Foris FG2421
zasilacz 700W Tagan
i wszystko pójdzie do sprzedaży z czasem, na razie zostawię monitor i grafę, nie chcę by żona dostała zawału i muszę wydatek rozłożyć powiedzmy na kwartał

.
Czyli na już potrzebuje waszej pomocy w wyborze:
- proca (AMD czyt Intel?) ostatniego AMD miałem wtedy gdy kupowałem pierwszego Sturmovika
- płyty
- chłodzenia
- obudowy (moja obecna ma fajną rzecz, zewnętrzny interfejs do podpinania dysków, bardzo mi to przypasowało i chciałbym takie coś mieć, lub wymienną kieszeń)
- pamięci 16BG (?)
- dysku SSD 1TB
- zasilacza
do tego dołożę grafę za jakiś krótki w miarę czas i monitor oraz docelowo, też w miarę szybko VR, bo powiedzmy, HP Reverb mi się marzy. Musi to więć być skomponowane całościowo pod w/w założenia. Pieniądze? Cóż, oceniam całościowy wydatek wszystkich gratów na 10 koła (mogę trochę dołożyć) z VR razem i monitorem, musi mi posłużyć na kilka kolejnych lat do grania wiecie w co i dla syna do LoLa (LoL

). Obecny sprzęt dobrze służył z drobnymi zmianami 6 lat i ten też może by tyle pociągnął, niestety nie mam już tyle czasu na granie, więc jak już usiądę, to chcę się czuć jak w raju (graficznym

żeby ze spokojem patrzeć jak się palę w rozdziałce 3840 x 2160 ze wszelkimi reschade, free sync (

) i innymi duperelami o których tam ciągle informują red. YoYek z Qrdlem dookoła. I tyle.