Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 501695 razy)

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #4350 dnia: Października 25, 2022, 00:13:26 »
Ja się zastanawiam pomiędzy Gigabyte Z690 Gaming X DDR4, a MSI PRO Z790-A WIFI w komplecie z i7-13700KF.
System: Intel Core i7-13700K, MSI Z790 Edge WiFi, G.Skill 32GB 6800 MHz, MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB, Corsair RM1000x, Windows 11 64 bit

Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube - Filmy z latania w FSX, X-Plane i innych gier oraz symulatorów

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #4351 dnia: Października 25, 2022, 06:43:39 »
Ta Z790-A to bardzo porzadna plyta z dobra sekcja zasilania. Ja akurat z niej zrezygnowalem bo potrzebuje dwa wyjscia na USB3.2 z plyty, wiec pozostal mi -P. Co do tego Gigabyte - bardzo dobra cena, plyta jakby z polki cenowej wyzej, duzo oferuje, ale czesc osob skarzy sie na piszczace cewki (co gorsza w stanie IDLE, nie pod obciazeniem) wiec mnie to troche zniechecilo, ale zalezy na jaki model sie trafi.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #4352 dnia: Października 26, 2022, 18:53:06 »
AMD urządziło obniżki cen na procesory AM4 plus dodają Uncharted gratis. 5800X3D za 1700PLN to całkiem atrakcyjny upgrade dla grających w symulatory na starszych Ryzenach. https://www.sferis.pl/procesor-amd-ryzen-7-5800x3d-i295048
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #4353 dnia: Października 26, 2022, 21:50:08 »
Poważnie się zastanawiam nad przejściem na czerwoną stronę. Chyba nigdy nie miałem procesora innego niż Intel. ;D

Czy przesiadka z i5-9600K na ten 5800X3D to byłby jakiś wielki skok wydajnościowy? Dodam, że na pokładzie mam na razie jedynie RTX2070S. Planuję wymianę, ale nie przy tych cenach i dostępności. Jeśli trzeba, poczekam na kolejną serię. Gram w 1440p.

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #4354 dnia: Października 26, 2022, 22:26:40 »
Różnica byłaby spora, biorąc pod uwagę że 9600K to mniej więcej odpowiednik Ryzena 3700. Ale oczywiście tylko w miejscach, gdzie karta graficzna nie jest już ograniczeniem. Tam gdzie masz obciążenie karty graficznej bliskie 100%, wymiana procesora wiele nie zmieni.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #4355 dnia: Października 26, 2022, 22:57:24 »
W związku z przesiadką na RTX 3080 planuję w przyszłym miesiącu wymienić zasilacz "na wszelki wypadek". Szukam następcy posiadanego Corsair CX600M, którego kupiłem niedawno... no dobra, tak mi się zdawało... 8 lat temu. ;)
Obecnie na pokładzie: MSI MAG Z390 TOMAHAWK, i5-9600K @ 4.7 GHz, MSI RTX 3080 Gaming X, G.SKILL 32GB(2x16GB) 3200MHz CL16 Ripjaws V Black, Kingston A2000 M.2 NVMe 500GB, Crucial MX500 1 TB, WD Blue 2 GB, nagrywarka DVD jakaś Asusa, SB Audigy EX na PCIe, 5 wentylatorów 120 mm. Buda duża, SilentiumPC Gladius X80 ze zdemontowanym górnym koszyczkiem na dyski.
W planach najbliższych nic, za rok - dwa może przesiadka na jakieś i5/i7 11 generacji.
Grafika zostanie na dłużej a możliwa przesiadka, to dopiero używki RTX 4080. Raczej nie RTX 3090. Zostaję przy nvidii ze względu na G-Sync.
Zestaw nie kopał, nie kopie i nie przewiduję żeby w przyszłości kopał pseudowaluty.
Głównie działa w 2D, a w weekendy gry AAA/MSFS. Nie renderuję 3D, nie renderuję filmów.

Po lekturze forum i google sądzę, że 750W powinno wystarczyć.
Potrzebuję 3 wtyczki 8 pin do karty graficznej (pomimo, że karta i tak z tego nie korzysta). Obecnie korzystam z jednego kabla z 2 wtyczkami + rozdzielacz 8 pin). W domyśle na nowym zasilaczu będzie to konfiguracja 2 kabli (linii) przy czym na jednym będą wpięte obie wtyczki a na drugim tylko jedna.
Pełna modularność nie jest mi w zasadzie potrzebna, bo i tak kabel do płyty głównej jest zawsze podłączony. Chociaż jak widzę, to obecnie przeważają modele modularne.
Ciekawi mnie jednak niemała różnica w cenie między pół- a w pełni modularnymi zasilaczami. Same gniazda, wtyczki i zarobienie kabli nie kosztuje ze 100 - 150 zł. Czym się więc różnią takie zasilacze (oprócz gniazd)?

Wstępnie myślałem nad:
- Corsair TX850M 850W - 600 zł chociaż brak drugiego kabla 8 pin do płyty pewnie będzie wadą w przyszłości a i ogólnie konfiguracja wtyczek już trąci myszką - MOLEX vs SATA;
- be quiet! Pure Power 11 FM 750W 80 Plus Gold - 560 zł
- be quiet! Straight Power 11 750W 80 Plus Gold - 650 zł
- Corsair RM750x 750W 80 Plus Gold - 700 zł;
- Seasonic Focus GX 850W 80 Plus Gold - 700 zł;

Jakieś porady i zalecenia?
Jaka jest różnica między odmianami essential (Pure Power) a premium (Straight Power) u be quiet? Oczywiście poza minimalną różnicą w ilości wtyczek.
« Ostatnia zmiana: Października 27, 2022, 10:16:22 wysłana przez KosiMazaki »
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #4356 dnia: Października 27, 2022, 00:07:21 »
Plus Gold'y to są już naprawdę perełki. Coś co ma sprawność około 90% jest już warte uwagi jak najbardziej, ponieważ to dużo więcej niż 80 :). W kwestiach zabezpieczeń w zasadzie wszędzie jest to samo w markowych produktach. Ogólnie czym większy pod względem "W" tym lepiej (zabezpieczasz sobie ewentualne piki i jakąś rozbudowę kompa na przyszłość). To, że weźmiesz 1000W, a sprzęt Ci będzie ciągnął 550W, to zasiłka będzie mieć po prostu margines, ale dalej będzie brała te 550W (ps. czasem przy zasilaczach można znaleźć krzywe, które pokazują ich sprawność przy konkretnych poziomach wykorzystania, wtedy fajnie można sobie dobrać odpowiednią moc dla siebie wraz z rezerwą, ale to już taka analiza "techniczna" i nie każdy producent to pokazuje). Kolejną sprawą - to ja bym zwracał uwagę na kable, lubię w oplotce dość sztywne, zwłaszcza do płyty głównej i procka. Dla tego procka i GPU to 750W starczy ale tak na styk w zasadzie. Mój znajomy ma 750 i jest ok dla 3080 ale ja osobiście lubię mieć margines większy. Teraz kupiłem 1250 pod ew. przyszłościową 4090, dla której niby 850W starcza, ale nie odważyłbym się. Za dużo mam USB zajętych do naszych symulatorowych kontrolerów itp. ;).
« Ostatnia zmiana: Października 27, 2022, 00:13:20 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #4357 dnia: Października 27, 2022, 00:32:37 »
Ja mogę tylko napisać, że mam tgo Corsaira RM750x i sobie chwalę. Kupowałem w 2019 roku za 450 zł btw. :o Wcześniej miałem HX650 i wytrzymał ponad 9 lat. A sumie nadal jest sprawny i mam go jako zasilacz zapasowy, a wymieniłem go tylko dlatego, że zaczął hałasować wentylator. Więc ja osobiście doświadczenia z firmą Corsair mam dobre i dlatego pozostaję na razie jej wiernym klientem. Zasilacz jest pół-pasywny, czy przy niskim obciążeniu wentylator się nie załącza. Cecha wg mnie jak najbardziej pożądana. Ale z tych modeli co podałeś, ten Seasonic na 850W jest kuszący (100W więcej w tej samej cenie i porządna marka).

Teraz kupiłem 1250 pod ew. przyszłościową 4090, dla której niby 850W starcza, ale nie odważyłbym się. Za dużo mam USB zajętych do naszych symulatorowych kontrolerów itp. ;).

Te urządzenia peryferyjne / kontrolery to raczej mają znikome zużycie. Zawsze można sobie też dokupić aktywny hub USB. Wyjdzie taniej, niż branie zasilacza 400W więcej na zapas. ;)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #4358 dnia: Października 27, 2022, 11:12:23 »
Yoyku dałeś się porwać marketingowi i magii cyferek. Nie wszystko złoto co się świeci. Jesli weźmiesz zagłębisz się w temat to żadnych 10% (gold vs bronze) tam nie zobaczysz. Różnice są, ale nie tak duże, aby się na to pokusić i o to walczyć. No
 chyba, że porównujemy np. bronze do tutanium.

Dla 240V czyli dla nas norma mówi (przy obciążeniu 20%/50%/100%):

80 Plus - 82%/85%/82%
80 Plus Bronze - 85%/88%/85%
80 Plus Gold - 90%/92%/89%

Czy w zależności jak się tam patrzy to 5-7%, a często zasilacze teoretycznie z niższych norm potrafią lepiej trzymać parametry niż te, które tę certyfikację mają. Kwestia w jaką półkę cenową ma się dany sprzęt wpasowywać, bo certyfikacja też kosztuje. Dlatego nic na siłę, warto kupić zasilacz dobry, sprawdzonej marki (bo tu też bywa różnie), najlepiej dobrze przetestowany w reckach (o to już coraz trudnej). Najważniejsza w zasilaczu jest linia +12V, bo z tego idzie papu dla proca i grafy. Reszta to w zasadzie się nie liczy. Dyski jadą z 3,3V jak dobrze pamięta, 5V jedzie z USB, więc najpoważniejsze co jej może się przytrafić to ładowanie telefonu komórkowego. Nawet jak płyta pobiera coś z tych dwóch napięć to i tak będą to wartości symboliczne. Do tego wystarczy dodać, że większość z Nas ma SSD, a nie HDD, a napędy DVD to już też rzadkość, więc te linie siedzą i się nudzą przez większość czasu :). Zresztą Jascha słusznie napisał o tym jak kontrolery wpływają na obciążenie zasilacza :). Jakości przewodów niestety nie ma jak sprawdzić, bo grubość izolacji o niczym nie świadczy.

Rzemyk powiem inaczej. Twój zasilacz jeśli działa poprawnie to nie ma co się o niego bać i wymieniać go prewencyjnie. W moim przekonaniu (a przerabiałem to ostatnio na XFX Pro 650W i przesiadce na RTX3080) jedyne co się może wydarzyć to to, że będzie głośniejszy i będzie wkur... Wszak był półpasywny i jak mu dorzuciliśmy większe zużycie prądu, to się chłopina mocniej zgrzał i trochę ten półpasywny tryb przestał działać. Póki co wymieniliśmy wentyl i trochę się polepszyło. Akcja na przetrwanie, bo docelowo komp jest podkręcany itd., ale miesiąc gorszy dla portfela, więc daliśmy mu szansę. Sam używam od wielu lat be quiet! Power Zone 1000W 80 Plus Bronze, którego kupiłem okazyjnie dla zabawy z Radeonami i Crossfirem. Pomimo wieku złego słowa o nim powiedzieć nie mogę i ciągnie wszystko bez zająknięcia.

Pure vs Straight Power różnią się detalami np. innym wentylatorem, ale chyba z ciekawszych rzeczy to to, że Pure Power ma dwie linie 12V z większą ilością Amperów w stosunku do Straight. Występują różnice w długości kabelków i ilości wtyków. Jeden jest zrobiony wg normy ATX 2.52, a drugi 2.4. Tutaj więcej niuansów wyczytasz.

https://www.bequiet.com/en/compare/powersupply/result?model-compare%5B%5D%5B%5D=BN318&model-compare%5B%5D%5B%5D=BN282

Gdybyś jednak miał zmieniać zasilacz to serce mi mówi Seasonic, ale rozum Pure Power :). Szkoda topić kasy wg mnie. A tak naprawdę każdy jest godny polecenia. Gdybyś bawił się w ekstremalne OC to wtedy można kombinować, a tak do normalnego użytkowania kompa każdy z nich zrobi robotę. Sam pisałeś, że większość czasu spędzasz na pulpicie, a grasz w weekendy. Kupowanie na zapas tez mija się z celem, bo dzisiaj zmieniają się wizje, standardy, podstawki, co chwilę i może się okazać, że za kilka lat twój zasilacz i tak trzeba będzie zmienić. Jesteś świadomym konsumentem i w kompach siedzisz nie od dziś. Znasz swój budżet na to, więc tutaj już musi być twoja decyzja czy chcesz sobie dołożyć kilka groszy i wziąć droższy model czy zostać przy tańszym.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #4359 dnia: Października 27, 2022, 18:42:00 »
Panowie doradzicie... :roll:
Czy odczuwalna będzie przesiadka z I5 6600K,_RTX2070, 32GB DDR4, monitor 1080p na to samo tylko oparte na procu RYZEN 5 5600X?
Chodzi mi głównie o symulatory.
« Ostatnia zmiana: Października 27, 2022, 19:23:24 wysłana przez KosiMazaki »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #4360 dnia: Października 27, 2022, 22:09:04 »
No dobra, system postawiony na nowo :), wszystko poszło bezboleśnie, ale jeszcze w nic nie latałem, muszę poinstalować wszystko. Natomiast z lekka temperatury dziwne. W spoczynku w sumie ok, między 40-50 st.C. Ale przy stres testach z CPU-Z temp. dochodzi momentami (bardzo krótkie skoki) do 100 stopni. :o Nie wiem, może pasta (użyłem takiej co miała 3-4 lata, ale to się raczej nie przeterminowuje), bo chłodzenie wodne, więc powinno być ok wszystko. Wrzucę nową pastę w weekend i się zobaczy czy coś pomogło. W sumie tu widzę, że gościu od recenzji też pisze o takich pikach.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #4361 dnia: Października 27, 2022, 22:45:58 »
To nadmiernie rozpędza się reakcja łańcuchowa i zanim pręty zostaną wsunięte - pojawia się pik temperatury  :evil:.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

« Odpowiedź #4362 dnia: Października 28, 2022, 08:22:32 »
Różnica byłaby spora, biorąc pod uwagę że 9600K to mniej więcej odpowiednik Ryzena 3700. Ale oczywiście tylko w miejscach, gdzie karta graficzna nie jest już ograniczeniem. Tam gdzie masz obciążenie karty graficznej bliskie 100%, wymiana procesora wiele nie zmieni.

Odnośnie tych 5800X3D to widzę, że ostatnio ładnie zeszły z cenami. Z poziomu 2300 PLN we wrześniu, do 1750 PLN teraz (w oficjalnej dystrybucji). Szkoda tylko, że to AM4... :/

« Odpowiedź #4363 dnia: Października 28, 2022, 14:17:50 »
Ryzeny 5 5600 też ostatnio ładnie staniały. Czaiłem się od dawna na tego procka. W końcu wczoraj wyrwałem za 670 zł (+kod do Uncharted).
Bartek
Aztec.pl

« Odpowiedź #4364 dnia: Października 29, 2022, 00:48:23 »
Myślicie, że te ceny procków od AMD utrzymają się już na takim niskim poziomie czy to chwilowe ?