Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502841 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #795 dnia: Marca 24, 2008, 23:43:50 »
Szczerze mówiąc to nie rozważałbym Radeona HD3870 X2 z prostego względu - często jego wydajność jest niższa niż pojedynczego GF8800GT, zaś po włączeniu upiększaczy (wygładzanie, filtrowanie) jest jeszcze gorzej. Sam sympatyzuję niejako z AMD/ATI i miałem ich dwie karty ostatnio, ale ufam w tym względzie chłopakom z Tygodnika Komputerowego - wydajność jest zdecydowanie za niska. Sterowniki nVidii też nie są idealne... ale przede wszystkim można sobie wybrać kilka rodzajów robionych przez pasjonatów - np. XG Warcat, a do ATI przez długi czas (przynajmniej pod Vistę 64bit) był z tym spory problem. nVidia kłamie? Na pewno, ale ATI w tym nie jest gorsze. Vide wydajność w benchmarkach różnych gier dużo wyższa niż ogólna... albo zmniejszające się FPS w zależności od uszkodzenia auta w Collinie. Jak dla mnie obie firmy są siebie warte, ale ostatnio mam wrażenie, że po prostu z nVidią jest zdecydowanie mniej problemów. Jeśliby ktoś myślał o Linuxie jeszcze to tym bardziej.

Doe_PL - dobrych obudów do 100zł nie ma. Aby mieć pewność, że nie będzie rezonować trza kupić co najmniej Coolermastera Centurion 534 za ok. 180zł. To jest chyba najtańsza, nieźle zaprojektowana obudowa o blasze stalowej o grubości 1mm.

Arkadius - Na Twoim miejscu nabyłbym procesor Intela E8400, płytę Gigabyte GA-EP35C-DS3R i grafikę GF8800GT (najlepiej z innym niż referencyjne chłodzeniem - np. Asus Glaciator) lub GTS.

PolBaj - Odradzam Ninję również przez te kołki. Raz - potrafią ładnie wygiąć płytę wcale nie poprawiając szczególnie docisku, a poza tym znane są przypadki, w których te Scythe się odpinały. Kompletna pomyłka - Scythe Ninja czy Mugen trzeba kupować tylko z zapinką Scythe Retention Kit... ale wtedy to już przestaje być zbyt atrakcyjny zakup. Ninja to dobry cooler generalnie do pracy pasywnej... a tak to tylko taki sobie. Jeśli drobniutki Pentagram HP-100AlCu to jednak zbyt niska półka to warto pomyśleć np. o Pentagramie HP-120AlCu Karakorum (zwykły HP-120AlCu to zupełnie inny cooler) lub też o Thermalright HR-01 (do dostania na Allegro za 89zł), do którego dokupić należy wentylator (np. Acutake - oba dostaniesz u AAC) i jakieś opaski zaciskowe do montażu czy może Xigmatek HDT-S1283 do dostania w madtech.pl czy silent-pc.pl. Tanie i bardzo wydajne coolerki. W przypadku Pentagrama Karakorum jest to cooler bardzo nowy i ponoć świetny wydajnościowo. Xigmatek ma również świetną wydajność, ale i PWM do wentylatora.
Jeszcze słówko apropos płyty głównej - ten Asus, jeśli czujesz się do marki przywiązany jest chyba OK, ale po co przepłacać skoro chyba równie dobre płyty jak rzeczony wyżej Gigabyte GA-EP35-DS3R (jeśli potrzeba Ci LPT na tylnim panelu to GA-P35C-DS3R) lub Foxconn P35A-S (nie AX-S czy jakoś tak).

Pozdrawiam :)

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #796 dnia: Marca 25, 2008, 00:15:22 »

Jeszcze słówko apropos płyty głównej - ten Asus, jeśli czujesz się do marki przywiązany jest chyba OK, ale po co przepłacać skoro chyba równie dobre płyty jak rzeczony wyżej Gigabyte GA-EP35-DS3R (jeśli potrzeba Ci LPT na tylnim panelu to GA-P35C-DS3R) lub Foxconn P35A-S (nie AX-S czy jakoś tak).

Dla kogoś kto nie podkręca ekstremalnie to jednak zdecdowanie Gigabyte. Przećwiczyłem oba modele, płyta Gigabyte ma niemal perfekcyjny BIOS (profile, automatyka doboru timingów, stabilność - ani razu nie musiałem resetować zworką a różne rzeczy z nią robiłem) i ogólnie jest jakaś taka bardziej kulturalna. Foxconn jest strasznie siermiężny, ale za to ma COM i LPT, no i przede wszystkim wyższe FSB. Ale do E8400 zupełnie wystarczy Gigabyte.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
« Odpowiedź #797 dnia: Marca 25, 2008, 00:32:04 »
Koledzy proszę o podpowiedz. Waham się nad zakupem 4GB ramu, Geil Ultra 4x1GB. Zastanawiam się czy grając w Lomaca pod XP wykorzystam dobrodziejstwa takiej ilości ramu? Obecnie posiadam 4x512 Geil dual 800, proc AMD AM2 6400+ 3200@3400, GF 7900GTX, Płyta Gigabyte 570 SLI S4. Zaznaczam że na XP będę ciągnął jak tylko długo będzie to możliwe, o Viscie póki co nie chcę słyszeć :118:
11:05 PM

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #798 dnia: Marca 25, 2008, 00:36:05 »
Pod 32 bitowym xp nie wykorzystasz, jak i nie potrzebujesz do LO aż tyle. W gruncie rzeczy możesz wymienić 2x512 na 2x1 do łącznej ilości 3GB, ale wielkiego zysku wydajności to nie da.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #799 dnia: Marca 25, 2008, 01:10:51 »
Zły pomysł, 32 bitowy Windows nie obsłuży poprawnie takiej ilości ramu.

http://chris.pirillo.com/2007/08/30/32-bit-windows-and-4gb-of-ram/

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #800 dnia: Marca 25, 2008, 11:16:15 »
Some1, ale ten EP35C-DS3R to nadaje się chyba również do podkręcania, co? :roll:

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
« Odpowiedź #801 dnia: Marca 25, 2008, 11:19:12 »
OK. dzięki chłopaki już wiem ze wydam kasę na co innego :004:
11:05 PM

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #802 dnia: Marca 25, 2008, 11:21:04 »
Some1, ale ten EP35C-DS3R to nadaje się chyba również do podkręcania, co?
Nadaje nadaje, napisałem "ekstremalnego", bo FSB kończy mu się około 470MHz, powyżej przestawało toto działać stabilnie (przynajmniej w mojej sztuce - rev. 2.1) Ale podkręcanie w tych granicach to była czysta przyjemność. Pamięci na auto, FSB w górę i działa. A jak nie działa to reboot z domyślnymi ustawieniami, wchodzimy do BIOS'u, wgrywamy z powrotem profil, poprawka FSB w dół i tak w kółko aż zadziała. Kiedy zobaczyłem tę płytę to pomyślałem sobie "czemu nie ma zworki do resetu BIOS'u?" (są tylko piny), okazało się że nie była potrzebna, płyta zawsze wstawała.

JG300_Lecter

• Gość
« Odpowiedź #803 dnia: Marca 28, 2008, 16:06:59 »
Witam! Wlasnie zastanawiam sie nad zmiana procesora. Mam Semprona 2600+ na plycie epoxa 8kda3i i zastanawiam sie nad kupieniem Athlona 64 3200+ . O ile wiem to powinno dzialac ale ten Athlon jest w wersji OEM czyli bez chlodzenia. Czy mozna na niego zalozyc standardowe chlodzenie od Semprona?

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #804 dnia: Marca 28, 2008, 17:09:28 »
Można założyć. Chłodzenia są takie same.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #805 dnia: Marca 31, 2008, 22:55:58 »
Witam ponownie.
Części do kompa już kupione ( do chłodzenia kupiłem nie Ninje a Pentagrama Karakoru - dzięki Labienus ) i tu pojawia się mały problem podczas montażu. Mam zasilacz Neotec Maximus 440W gdzie do podpięcia zasilania MB mam wtyczkę 24 pinową i 4 pinową natomiast na płycie Asus P5K-E jest złącze 24 pinowe i !!! uwaga !!! 8 pinowe. Zdębiałem bo nie mam 8 pinowej wtyczki w zasilaczu. W instrukcji wyczytałem, że mogę pod to złącze podpiąć 4 lub 8 pinową wtyczkę ale że nie daje wiary moim umiejętnością językowym to postanowiłem się zapytać czy rzeczywiście mogę tak zrobić. Druga ciekawa sprawa to to, że na zdjęciach tej płyty w necie na 8 pinowym gnieździe 4 piny są zasłonięte zaślepką, której ja nie mam (gdybym używał wtyku 4p.). Zastanawiam się czy ta zaślepka nie jest wymagana przy użyciu wtyczki 4p.

ps. ach ta technika ....i człowiek się gubi. Pozdrawiam PolBaj

http://pl.asus.com/prog_content/middle_enlargement.aspx?model=1655 - to ta płyta
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #806 dnia: Marca 31, 2008, 23:06:38 »
Tak, możesz podpiąć w gniazdo 8 pinowe tą wtyczkę 4 pinową, bo to tylko wyrównanie +12 volt. Jedna wtyczka 8 pinowa to dwie wtyczki 4 pinowe, a w każdej 4 pinowej masz po dwa żółte kabelki (+12v) i dwa czarne (masa/uziemienie).
« Ostatnia zmiana: Marca 31, 2008, 23:11:41 wysłana przez KosiMazaki »

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #807 dnia: Marca 31, 2008, 23:26:15 »
Dzięki za tak szybką odpowiedź. Idę składać dalej  :021:
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

Tomahawk

• Gość
« Odpowiedź #808 dnia: Kwietnia 01, 2008, 21:05:07 »
Ostatnio mi sie zebrało na ulepszenie troche starego kompa. Wiem już że dokupię 1gb ramu. Pozostaje jeszcze kwestia zmiany karty graficznej. Mianowicie:
1. Za ile mogę sprzedać GF6600 256/128 Palit?
2. Jaką kartę będę mógł kupić dokładając 120-150 zł (może być używana). Na chwilę obecną zastanawiam się między R X1900Pro, R 3650 i GF 7600 (GF 8600GT jest ponoć słabszy od tego R 3650 więc w zasadzie odpada)

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #809 dnia: Kwietnia 01, 2008, 21:26:22 »
HD3650 i 8600GT mają zbliżone do siebie wyniki, więc każda z nich będzie dobra. W zależności od gry jedna wypada lepiej lub gorzej. Na 1900Pro też spokojnie sobie popykasz w większość gier. Czysto poglądowo na świeżej grze:

http://www.benchmark.pl/r.php?file=http://www.benchmark.pl/artykuly/testy/Karta_do_UT3/strona-2.html

A na przyszłość dobrze by było jakbyś podał resztę kompa, jakie gniazdo i ogólnie sumę jaką chcesz przeznaczyć, bo skąd mogę wiedzieć za ile sprzedałeś/sprzedaż tego 6600.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 01, 2008, 21:40:56 wysłana przez KosiMazaki »