Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502836 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #840 dnia: Maja 15, 2008, 17:37:32 »
Ten Enermax wygląda fajnie, jest w nowej specyfikacji ale te 20A na liniach +12 jakoś mnie nie przekonuje. Podoba mi się jego sprawność na poziomie 90%, ale jeśli mam być szczery to jednak czułbym się bardziej komfortowo mając na pokładzie jakieś 430 watt, nawet jeśli mają mieć zaledwie 17A to i tak to styka. Grunt to stabilny zasilator.

A co do obudowy to IMHO ja zwracam uwagę na środek. Z 534 miałem do czynienia i sprawiali pozytywne wrażenie. Aluminium z przodu to miły akcent. Środek również OK, tylko trzeba uważać na kieszenie dla dysków tzn. chodzi mi o te, w których wtyczki są od strony boku obudowy. Zdarza się, że normalne kable są zgniatane i może to doprowadzić do usterki, wtedy najlepiej wymienić je na kątowe. Natomiast ten Lancoon K7 przypomina trochę obudowę od Mac'a tylko też trzeba się zastanowić czy się z tych wszystkich dobrodziejstw skorzysta.

Ps. Moim ulubieńcem wciąż pozostają serwerowe racki... pure performance i nic więcej ;)
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #841 dnia: Maja 15, 2008, 21:14:56 »
Ten Enermax ma 30A, a nie 20A :)
Wydaje mi się, że chodzi przede wszystkim o moc, jaką może zasilacz dostarczyć na linii 12V, więc to, że będzie miał nominalną moc nawet 500W niekoniecznie ma wpływ. Popraw mnie, jeśli się mylę. Nie wiem po prostu czy warto dla własnego samopoczucia bawić się w wydatki tylko dla nazwy.
Można sobie wybrać np. tego samego Enermaxa tylko w wersji 425W - blisko 400W tylko na linii 12V, co jest całkiem przyjemnym wynikiem. No, ale wtedy z obudów wchodzi w rachubę tylko taki Coolermaster Elite 33x czy Sharkoon Rebel 9 Eco.

Mnie ten Lancool K7 imponuje po prostu jakością, która jest w tej cenie po prostu niespotykana. Oglądałem ją sobie w sklepie i muszę powiedzieć, że naprawdę trudno jej cokolwiek zarzucić. Wiem, że obudowy się nie głaska... ale to fajna sprawa jak obudowa jest pokryta szczotkowanym aluminium. Poza tym kwestia czyszczenia kiedyś dotyka każdego - z łatwością zdejmowany panel i filtry to całkiem użyteczna rzecz. Zupełnie inny poziom ergonomii, jeśli to można tak ując, niż np. w Antecu 300, w którym trzeba każdą zaślepkę wyjąć i każdą gąbeczkę przedmuchać. Kwestia prowadzenia i upinania pod panelem montażowym płyty głównej to również bardzo użyteczna sprawa... choć pewnie dla mnie bardziej, bo ja nawet jak w swoim Instytucie otwieram komputer to odruchowi zaczynam kombinować, jak tu lepiej upiąć kable :P

Pozdrawiam

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #842 dnia: Maja 15, 2008, 22:00:42 »
Korci mnie ten Lancool :) Myślę, że kupie to, a potem zobaczę ile mi zostanie na zasilacz.

Offline Ros

• *
  • Uziemniony
« Odpowiedź #843 dnia: Maja 16, 2008, 10:40:22 »
Witam,

Piszę trochę z duszą na ramieniu bo pytanie dotyczy tak przestarzałego sprzętu, że aż strach. :)
Mam obecnie w domu komputer w następującej konfiguracji:

płyta: MSI K7T Turbo (MS-6330 v3.0)
procek: Athlon XP1800+
pamięć: 256MB PC133
grafa: GF 2MX
zasilacz: 400W (firmy nie pamiętam niestety)

Chciałem nieco podrasować ten sprzęt tzn. dokupić RAM-u (płyta obsługuje do 1.5GB), zmienić kartę graficzną. Budżet mam bardzo ograniczony (400 zł na kartę i pamięć to max) więc raczej nie będę w stanie zmienić płyty i procesora.
Dlatego też ośmielam się prosić Was o poradę dotyczącą wymiany karty graficznej. :) Moja płyta obsługuje AGP 4x, ale niektóre karty graficzne (Radeony 9700/9800, X800/X850) pracują zarówno na AGP 8x jak i 4x tylko czy wtedy procesor (nawet podkręcony) i pamięć nie będzie wąskim gardłem?
Co więc polecicie takiemu bidakowi jak ja? :)
Though I fly through the Valley of Death I shall fear no Evil for I am at 80,000 feet and climbing
36 Quai des Orfevres

5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34
Meta QUEST 3 / Thrustmaster Warthog + TFRP

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #845 dnia: Maja 16, 2008, 11:26:53 »
A może tak
http://allegro.pl/item361114653_microstar_sempron_le_1200_1gb_ddr2_gef6100_gw_ss.html
http://allegro.pl/item362160526_geforce_7600gt_pci_express_tanio_od_1zl.html

Można chyba lepiej, o ile się chce kupić sprzęt nowy i na gwarancji:

I jest i wydajniejsza karta, i nowy sprzęt, i gwarancja, i więcej pamięci, i szybszy procesor... i 408zł :)

Pozdrawiam

P.S. Przy odrobinie szczęścia dotychczasowy zasilacz to uciągnie, bo ww. zestaw mało prądu potrzebuje. Procesor energooszczędny, a karta graficzna zintegrowana w mostku :)

Offline Ros

• *
  • Uziemniony
« Odpowiedź #846 dnia: Maja 16, 2008, 11:50:42 »
[...] I jest i wydajniejsza karta, i nowy sprzęt, i gwarancja, i więcej pamięci, i szybszy procesor... i 408zł :)

Labienus,

Cenowo Twoja propozycja to rewelacja tylko mnie ta karta graficzna odstrasza bo ten Radek to bardzo wykastrowana wersja X700... A jednak zależy mi żeby trochę pograć na tym kompie, głównie w starsze tytuły ale jednak.

Pozdrawiam,
Ros
Though I fly through the Valley of Death I shall fear no Evil for I am at 80,000 feet and climbing
36 Quai des Orfevres

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #847 dnia: Maja 16, 2008, 12:16:22 »
A ja nieco inaczej:

E1200 -                  125zł
GA-P31-S3G -          170zł
1GB kingston 667 -     60zł
Asus 7300GT Silent - 139zł
-----------------------------
RAZEM:                   494zł

Dodam, że to taka wypadowa. Z tego Celerona można sporo jeszcze wycisnąć, można zamiast niego za ok 50zł więcej wyrwać E2140 lub E2160. Grafa może też zrobić wypad na jakąś używaną z Allegro (np. tam juz za 80zł się da wyrwac taką grafę). Demona za 400zł i tak sie nie poskłada, a każda z tych propozycji która padła będzie i tak szybsza od tego co obecnie.

I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

silientbob

• Gość
« Odpowiedź #848 dnia: Maja 16, 2008, 12:23:35 »
Witam,

Piszę trochę z duszą na ramieniu bo pytanie dotyczy tak przestarzałego sprzętu, że aż strach. :)
Mam obecnie w domu komputer w następującej konfiguracji:

płyta: MSI K7T Turbo (MS-6330 v3.0)
procek: Athlon XP1800+
pamięć: 256MB PC133
grafa: GF 2MX
zasilacz: 400W (firmy nie pamiętam niestety)

Miałem niemal identyczny sprzęt.
Procesor wymieniłem na  Athlon XP 2400 Thoroughbred -  (około 100 PLN)
dodałem 2 kości pamięci po 1G      (niestety dość drogo ok. 100 za sztukę)
kartę wymieniłem na GF 6200 256DDR (około 100 PLN)
Wszystko się mieści w ramach 400 złotych.

Nie jest to wypas ale w starsze gierki buja bez przycinania. Niestety z płyty którą mam to max co się da wycisnąć. Z tym sprzętem jednak w iłka w trybie perfect nie pograsz (karta obsługuje pixel shader ale uber wodą się nie nacieszysz ze względu na pokaz slajdów, - sądzę że procesor nie wyrabia a trochę się boje go kręcić, bo athlony lubią się grzać) w pozostałych jak najbardziej.

Ceny podałem nowych komponentów, można je wyrwać nieco taniej używane.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #849 dnia: Maja 16, 2008, 12:36:32 »
ROS, weź też pod uwagę, że wymieniając bebechy na nowe, stare możesz sprzedać i troszkę grosza na nową grafikę uzbierać.

Też jestem zdania, że jednak nie warto walczyć z tą platforma, lepiej wymienić.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Ros

• *
  • Uziemniony
« Odpowiedź #850 dnia: Maja 16, 2008, 12:47:33 »

Dzięki Panowie za wszystkie podpowiedzi, na pewno mam teraz nad czym myśleć. :) Najgorsze jest to, że nawet ten skromny budżet który posiadam obecnie może się skurczyć ze względu na różne nieprzewidziane wydatki. :005:
W każdym razie jeszcze raz dziękuję za to że Wam się chciało. :)

PS. Silentbob -> musiałeś mieć nowszą wersję tej płyty (a było ich kilka) bo na mojej XP 2400 nie pójdzie. Sprawdzałem to na stronie MSI.
36 Quai des Orfevres

silientbob

• Gość
« Odpowiedź #851 dnia: Maja 16, 2008, 12:58:23 »
Płytę mam asrocka która już obsługuje AGP x8 ale to i tak najtańszy syf za 74 złote jakieś 2 lata temu, kupiłem bo moja wcześniejsza full wypas Abita spaliłem. Jak dodasz RAMu i wymienisz kartę to i tak się poprawi. Athlon XP 1800 to mimo wszystko w miarę wydajny procesor i zamieniać na XP 2000 + się nie opłaca zbytnio.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #852 dnia: Maja 16, 2008, 20:14:21 »
Labienus,

Cenowo Twoja propozycja to rewelacja tylko mnie ta karta graficzna odstrasza bo ten Radek to bardzo wykastrowana wersja X700... A jednak zależy mi żeby trochę pograć na tym kompie, głównie w starsze tytuły ale jednak.

Pozdrawiam,
Ros

Tak, rozumiem. To może coś takiego jeszcze:

RAZEM: 426zł
Pamięci mniej, ale zintegrowana karta znacznie wydajniejsza. Obecnie to najszybszy zintegrowany układ obok GF8200. Wg ostatniej recenzji na PCLab przyjdzie na niej spokojnie pograć w FEAR itp. tytuły. Zaś za kolejne 50zł dokupisz kolejny 1GB RAMu :) Pamięć jest tania jak barszczyk i warto ją raczej prędzej niż później sobie dokupić :roll:

Pozdrawiam

« Odpowiedź #853 dnia: Maja 20, 2008, 10:51:47 »
Witam Szanowne Towarzystwo.

W najbliższym czasie planuję dokonać modyfikacji posiadanego sprzętu. Mam wszakże problem natury finansowej, który sprowadza się do kwestii zasilacza. Obecnie dysponuję Tracer`em o mocy 400 W i niestety z uwagi na budżet jestem zmuszony dokonać modernizacji bez wymiany zasilacza co może skutkować pewnymi ograniczeniami.
Rozważam zakup jednego z procesorów:
1. AMD ATHLON X2 5600+ (socket AM2) BOX – 89W
2. AMD ATHLON X2 6000+ (socket AM2) BOX – 125W
Reszta konfiguracji po ewentualnej modyfikacji:
ASUS M2N NFORCE430 HT DCDDR2 AC6 LAN1GB  SATA2 RAID
DDR2 2048MB PC800 KINGSTON HyperX (2x1024MB)
ZOTAC GF 9600 AMP! Edition
SB Live! Value
+ nagrywarka DVD oraz nagrywarka CD-RW (choć nie wiem w jakim celu jeszcze to trzymam)
Dyski twarde: Seagate 320 GB Sata, Seagate 60GB Pata

Pytanie brzmi zatem czy jeżeli zakupię drugi z wymienionych procesorów to z podaną resztą konfiguracji zasilacz Tracer 400W wytrzyma czy też pożegna się z życiem ? Czy też lepiej jest zakupić 5600 i dokonać ewentualnego overclockingu do 3,0 GHz  ? Obecnie posiadam Athlon`a 64 3800+ 2,4Ghz i według różnych źródeł potrzebuje on 89W (producent więc pewniejsze) bądź 123W (niektóre sklepy).

Pozdrawiam.
"W gwardii oddawano broń i tornister tylko razem z życiem"
Coignet

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #854 dnia: Maja 20, 2008, 12:19:16 »
Z całym szacunkiem Gladius, ale to chyba nie ta kolejność. Wymień zasilacz i dopiero wtedy zastanów się nad tym czy posiadasz środki do dalszej modernizacji. Czy Tracer wytrzyma czy nie to pewnie i sam producent nie będzie wiedział. Athlonki ciągną trochę, a przy 3GHz nawet więcej niż trochę. Ja wiem, że wymiana zasilacza nie niesie z sobą odczuwalnych zysków, ale to dość istotna część komputera - po co masz się narażać na niebezpieczeństwo jakiegoś uszkodzenia sprzętu czy utraty danych. Może się okazać, że nic się nie stanie, ale to nie będzie oznaczać, że nie ryzykujesz.

Wystarczy, że kupisz sobie za mniej niż 100zł zasilacz ModeCom MC-350 (nie żaden Feel) i już będziesz mógł raczej spokojnie bawić się w dalszą modernizację skoro finanse stanowią problem.

Co się tyczy reszty konfiguracji - to czy nie oszczędniej byłoby nabyć platformę Intela? Gigabyte na P31 + jakiś Pentium E2180. Oszczędniej i ze względu na wydatek i ze względu na pobierany prąd - vide kwestia zasilacza. Podobnie możesz poszukać tańszej wersji GF9600GT. AMP Edition od Zotaca to podkręcona wersja, która jest droższa i wobec Twoich możliwości raczej nie ma większej potrzeby w to inwestować. Również pamięć to zbyt łaski, jak sądzę. Kingstony HyperX generalnie wcale nie muszą się lepiej podkręcać od zwykłych GoodRAMów... a jeśli o podkręcaniu nie myślisz to tym bardziej nie warto.

Pozdrawiam