Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 505566 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #1785 dnia: Kwietnia 07, 2011, 12:02:14 »
janweg: ja na swoim E8400 mam takiego Zalmanaplus wentyle i bardzo sobię chwalę.

some1: ja wziąłem R3 bo ma zasłonięte przednie wentylatory co daje całkiem sporą różnicę w głośności. Trochę głupio są umiejscowione są przednie USB bo przynajmniej u mnie jak się coś do nich wepnie nie można otworzyć szuflady z klawiaturą, ale problem jest rozpoznany i przy następnej okazji półeczka pod kompem pójdzie na ognisko. :021: Sama obudowa mi się spodobała bo jest super wygłuszona ale wystarczy wykręcić parę śrubek i można w niej zamontować siedem wiatraków w tym trzy 140mm chociaż wtedy zaczyna trochę szumieć. :banan
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1786 dnia: Kwietnia 07, 2011, 12:09:17 »
Oprócz nowej karty graficznej i zasilatora zakupiłem  dysk SSD Corsair 60GB (na system i ew. COD) i tu pytanie, jaki format plików zastosować NTFS, czy FAT32? Podobno do SSD szybszy jest FAT. I druga sprawa, mam teraz C2D E8400 z boxowym chłodzeniem, jakie ew chłodzenie kupić do OC (wydajne i ciche)?
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

Fat32 to relikt przeszłości, więc zostaje tylko NTFS. Poza tym jest bezpieczniejszy i co ważne w przypadku dysku SSD pozwala tworzyć linki symboliczne co pozwala przenieść niektóre foldery aby nie zajeżdzać dysku SSD. Ponadto SSD i ogólnie kompy są już na tyle szybkie, że nie zobaczysz różnicy w wydajności między nimi.

Co do chłodzenia to podałem wyżej SilentiumPC Fortis, ewentualnie tańszy Spartan lub coś podobnego np. Scythe Ninja (oddałem łosiowi za 65zł z przesyłką), Mugen.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1787 dnia: Kwietnia 07, 2011, 12:10:46 »
Dzięki za informacje Meki. Ja już jestem zdecydowany na R3, drugą podlinkowałem Noemu jakby wolał coś przewiewniejszego i bez drzwiczek :) Ponoć R3 bez dodatkowych wentylatorów raczej słabo chłodzi jeśli zostawimy wszystkie osłony na miejscu.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #1788 dnia: Kwietnia 07, 2011, 12:18:26 »
Bo szczelna jest i te dwa standardowe wiatraczki nie dają rady. Ja mam zamontowane sześć. Odpuściłem tylko boczny wiatrak bo nie ma filtra i trzeba by częściej kompa sprzątać. :118:
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

empeck

• Gość
« Odpowiedź #1789 dnia: Kwietnia 07, 2011, 12:22:31 »
Nie lubię Was.

Teraz mi się już mój Chieftec nie podoba i też chcę taką R3, muszę tylko jakoś nalepkę Windowsa odlepić...

« Odpowiedź #1790 dnia: Kwietnia 07, 2011, 12:52:02 »
Spokojnie Scythe ninja wystarczy do E8400. Sam mam takie chłodzenie (i to jeszcze pierwszą wersję, kupiona za czasów s939 ;) ). Spokojnie dawało sobie radę z mocno przetaktowanym E8400, a teraz daje spokojnie radę z Q9650 ;) . Do niego wentyl 800 rpm i jest ok :) .

Poszukaj na allegro, albo w jakiś sklepach. Nie powinno dzisiaj wiele kosztować.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #1791 dnia: Kwietnia 07, 2011, 12:53:31 »
Witam.

W niedzielę padł mi 5letni dysk Seagate. Nie wykrywa go w biosie, generalnie lipa trochę.

Napiszcie mi proszę, co teraz najlepiej kupić? Musi mieć minimum 250GB, cena maksymalnie 200pln. Czytam opinie o nowych dyskach i z komentarzy wnioskuję, że nowe dyski padają jak muchy po 3-4 latach. Jak jest naprawdę? Na co uważać przy zakupie dysku?

« Odpowiedź #1792 dnia: Kwietnia 07, 2011, 13:08:57 »
Za tą cenę możesz spokojnie szukać czegoś w okolicach 1TB ;) . Obecnie posiadam trzy dyski SAMSUNGa i nie mogę złego słowa powiedzieć.
Pozdrawiam.

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #1793 dnia: Kwietnia 07, 2011, 13:23:03 »
Kosi, Mekki, Dziobas, Wielkie dzięki!

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1794 dnia: Kwietnia 07, 2011, 15:13:29 »
Napiszcie mi proszę, co teraz najlepiej kupić? Musi mieć minimum 250GB, cena maksymalnie 200pln. Czytam opinie o nowych dyskach i z komentarzy wnioskuję, że nowe dyski padają jak muchy po 3-4 latach. Jak jest naprawdę? Na co uważać przy zakupie dysku?

Padają tak samo jak padały. Powiedział bym nawet, że trochę mniej, bo jednak potrafią mięć większą pojemność talerzy co wpływa bezpośrednio na mniej mechanicznych części. Poza tym warunki pracy są ważne. Sam mam 2x Samsungi 320 F1 w Raid 0, do tego starusieńki Maxtor 180GB na SATA 1,5 i wszystko wciąż działa bez problemów. Lekko to już 4 latka i wszystko cacy.

Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 135 zł
Samsung 1TB 64MB Cache F3 - 190 zł

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1795 dnia: Kwietnia 07, 2011, 15:23:10 »
Oraz ułożenie dysku. Ważne jest by leżał naklejką do góry, nie elektroniką.
Gdy dysk leży do góry nogami to jego żywotność skraca się 10ciokrotnie, a na boku o ile mnie pamięć nie myli to 4rokrotnie.
Szczególnie jest to ważne przy dyskach przenośnych w kieszeniach.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #1796 dnia: Kwietnia 07, 2011, 15:57:15 »
Dzięki za odpowiedź.

Zauważyłem, że nie piszecie nic o Seagate'ach czy WD'kach, które uważałem za najlepsze firmy produkujące twardziele. Dlaczego używacie/proponujecie akurat Samsungi?

Przyglądając się bliżej elektronice mojego Seagate'a można zauważyć jakieś układy produkcji....Samsunga. Nie zdziwiłbym się gdyby nie było żadnych różnic pomiędzy konkretnymi modelami dysków różnych firm :P.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1797 dnia: Kwietnia 07, 2011, 16:14:49 »
A na przykład dlatego:  http://pclab.pl/art38935-3.html i http://www.purepc.pl/sprzet_pc/ranking_najbardziej_awaryjnych_podzespolow_pc

W swoim czasie Samsung zostawiał konkurencje w tyle (talerze o pojemności 333GB itd.),  teraz konkurencja go dogoniła i wprowadziła podobne dyski. W sumie i tak każdy kupuje to co mu najbardziej pasuje.

« Odpowiedź #1798 dnia: Kwietnia 07, 2011, 16:17:06 »
O ile się nie mylę to ostatnio Seagate wykupił Maxtora, dla przykładu „STM3250820AS” dla Maxtora oraz „ST3250820AS” dla Seagate. Poza naklejką na urządzeniu te dyski w zasadzie niczym się nie różnią.
Chyba WD ostatnio wykupiło HITACHI, a szkoda bo dyski HITACHI sobie chwalę. Osobiście do WD mam ostrożne podejście, miałem dwa dyski tej firmy i zawsze coś z nimi było nie tak.

Na samsungu nigdy się nie zawiodłem, miałem kilka dysków samsunga w kompie, każdy działał jak należy. Można spokojnie brać dyski tej Firmy gdyż ostatnio ich jakość się poprawiła.
Seagate miało spore problemy z wadliwą serią dysków 7200.11 - krótka informacja o tym z portalu twojepc.pl

O problemach z dyskami Seagate Barracuda 7200.11 informowaliśmy jeszcze w listopadzie ubiegłego roku. Wówczas cała sprawa dotyczyła jedynie modeli o pojemności 1.5 TB, jednak z biegiem czasu fora internetowe wypełniały się niepokojącymi informacjami dotyczącymi dysków 7200.11 o innej pojemności. Obecnie wiadomo już, że wadą objęte są również niektóre serie dysków o pojemności 160, 320, 500, 640 GB i 1TB, a także modele z serii ES.2 i Maxtor DiamondMax 22. Wadliwe dyski przestają być wykrywane przez komputery przeciętnie w czasie od 3 do 5 miesięcy po zakupie, przechodząc w tryb braku dostępu do danych związany z bezpieczeństwem.

Niektóre napędy cierpią również na problemy z samoczynnym resetowaniem się, polegające na chwilowym zatrzymywaniu się talerzy podczas pracy. Na stronie Seagate znajduje się baza dysków objętych wadą. Producent obiecuje wydanie nowego firmware dla wszystkich wadliwych serii.

Załączyli również zdjęcie z listą wadliwych egzemplarzy:

Bardzo dobrą konstrukcją SAMSUNGA były dyski o pojemności 320GB (chyba była to seria F1). Jeden talerz + mało części ruchomych = szybkie czasy dostępu do danych, wysokie transfery, mała awaryjność.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #1799 dnia: Kwietnia 07, 2011, 16:27:53 »
Oraz ułożenie dysku. Ważne jest by leżał naklejką do góry, nie elektroniką.
Gdy dysk leży do góry nogami to jego żywotność skraca się 10ciokrotnie, a na boku o ile mnie pamięć nie myli to 4rokrotnie.
Skąd ta informacja? Np. Seagate dopuszcza montaż w dowolnym położeniu. Sam mam kilka Barracud w Quiet Drivach, co wymusza pozycję „do górny nogami” i nigdy nie miałem z tym żadnych problemów. 10-cio krotne skrócenie żywotności to gruba przesada.