Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 504641 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #2370 dnia: Czerwca 15, 2013, 14:39:26 »
Co do napędu, jeżeli jest na SATA to może zostać jeśli nie odtwarzasz BR, natomiast jeśli jest jeszcze na IDE to wymiana będzie raczej konieczna bo w nowych płytach raczej od tego odchodzą i wtedy być może napęd BR ma sens...

IMO nie warto już kupować wewnętrznego napędu, sam wywaliłem mój stary, który po latach kurzenia się w obudowie odmówił posłuszeństwa. Teraz mam zewnętrzny DVD (jakieś 50 zł droższy), który sobie leży zapuszkowany w pudełku i wyciągam go tylko w razie potrzeb, czyli w zasadzie postawienie systemu.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #2371 dnia: Czerwca 16, 2013, 21:43:21 »
Ok, dzięki. Nie wymienię w takim razie dvd, BR nie potrzebuję a dvd do tego co robię starczy.

Czy boksowe chłodzenie do tego i5 bez kręcenia wystarczy? Mam jakieś dobre do mojego obecnego proca ale chyba pójdzie razem z płyta do sprzedaży.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #2372 dnia: Czerwca 17, 2013, 08:14:30 »
Box specjalnie do niczego się nie nadaje, a już na pewno nie do kręcenia. Weź sobie Thermalright HR-02 Macho i powinieneś mieć spokój.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2373 dnia: Czerwca 17, 2013, 21:50:34 »
Z tym stockowym coolerem nie jest tak źle, te proce mają już całkiem znośne TDP i bez kręcenia ten BOX daje radę żeby to odebrać, w dobrze wentylowanej budzie będzie ok... no chyba że jesteś miłośnikiem ciszy i spokoju to już nie specjalnie... :P Najpierw zainwestuj w jak najlepsze podzespoły a na cooler przyjdzie czas i wtedy ten który polecił KosiMazaki będzie dobrym wyborem, ewentualnie w podobnych pieniądzach Scythe Grand Kama Cross... Jeżeli chcesz coś bezkompromisowego to polecam Prolimatech Armagedon plus dobry wentyl albo najlepiej dwa, może to być np. Enermax Magma  ;)

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2374 dnia: Czerwca 18, 2013, 07:59:01 »
Jeśli to tam sama akcja jaką Rutkov robi co kilka lat to lepiej niech od razu kupi to co trzeba, bo potem znowu palcem nie dotknie kompa ;).

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #2375 dnia: Czerwca 20, 2013, 13:44:06 »
Panowie dzięki za rady, wziąłem je pod uwagę. Tylko z jednym mam problem, nie mam przekonania do ATI. Jest coś w zamian z NV czy mam się nie wygłupiać i brać tego 7950?
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2376 dnia: Czerwca 20, 2013, 13:53:12 »
ATI możesz nie być przekonany ale nie przejmuj się jej już nie ma ;). Jest AMD. U Nvidii masz GTX770. A cała reszta to zabobony.

« Odpowiedź #2377 dnia: Czerwca 20, 2013, 14:17:06 »
Dokładnie ;) Problemy które dotykają dzisiejszych kart to głównie kwestia niedopracowanych sterowników które zdarzają się u obydwu producentów...
Poza tym AMD wychodzi taniej w zakupie i użytkowaniu (GXT 770 jest chyba troszkę bardziej prądożerny w 3D). Jednym słowem nie ma chyba sensu dokładać 400zł do karty która tak naprawdę nie zrobi dużej różnicy w wydajności...  Zaoszczędzoną kasę zainwestuj w lepszą budę i chłodzenie do proca :D

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #2378 dnia: Czerwca 20, 2013, 16:23:29 »
Chłodzenie będzie jak Kosi kazał :) , Ogólnie zmierzam do (niestety jak zwykle przekroczę budżet):
płyta - MSI Z87-G45 Gaming lub ASRock Z87 EXTREME3
grafa -  Sapphire HD 7970 BOOST lub Gigabyte GTX 770 WindForce 3X OC albo zostanę przy propozycji Freemana bo karte mogę za rok, dwa wymienić
proc - raczej i5 niż i7
obudowa - SilentiumPC Gladius M40 Pure Black tylko nie wiem czy zmieści sie macho do niego
pamięć - Crucial BLS2CP8G3D1609DS1S00CEU - 8MB
no i wentyl Macho
jadę po bandzie finansowej, ale mam słabą wolę i troche kasy w firmie do wydania :)
wymiana nastapi w lipcu jak zona wyjedzie :)

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2379 dnia: Czerwca 21, 2013, 07:38:09 »
W twoim wypadki i7 sobie odpuść. Za zaoszczędzone pieniążki lepiej sobie sprawić SSD lub odkładać na drugą identyczną do CF. Co do pytania czy chłodzenie wejdzie link poniżej rozwiąże twoje wątpliwości:

http://chlodzenie.net/reviews/silentiumpc-gladius-m40-vs-wysokie-coolery-cpu-2/8/

Może być na styk ale boczek powinien się zamknąć ;).

« Odpowiedź #2380 dnia: Czerwca 21, 2013, 10:26:00 »
Co do tematu kart graficznych, to sporo zależy od optymalizacji gry pod kartę producenta, np. ostatnio spotkałem się z tym problemem w przypadku Skyrim i współpracy z ATI, niestety ta gra została zoptymalizowana pod NVidię i w przypadku ATI występują mikroprzycięcia. Druga sprawa, to wykorzystywanie w grach, PhysX-a (np. Batman), którego też w ATI nie uświadczysz. Trzecia sprawa, wykorzystywanie CUDA, niestety niektóre programy korzystają z tej funkcji (np. Blender).

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2381 dnia: Czerwca 21, 2013, 13:08:54 »
Optymalizacje temat rzeka. Bez względu którego producenta możesz się z tym problemem spotkać. PhysX można obejść zostawiając jakąkolwiek kartę graficzną Nvidii do liczenia fizyki.

« Odpowiedź #2382 dnia: Czerwca 22, 2013, 00:03:25 »
PhysX można przerzucić na CPU. Stanowi to oczywiście dodatkowe obciążenie i gorsze rozwianie ale jednak jest taka możliwość. W Batman AC grałem ostatnio na 7950 i PhysX działał liczony przez procesor.

« Odpowiedź #2383 dnia: Czerwca 22, 2013, 10:37:54 »
Zależy w jakiej rozdzielczości planujesz grać - jeżeli 1920x1200 to raczej nie ma sensu. Poza tym osobiście brałbym GTX 770, chyba że ta 670 to jakaś okazja. Lepiej poczekać miesiąc, czy coś koło tego, aż ceny się ustabilizują żeby kupić bardziej przyszłościową kartę.
Nie chciało mi się czekać, karta przyszła wczoraj :). Małe porównanie:

GRAGTX560  GTX770
BMS 4.32 UP6     3360
METRO 20333570
pCARS4376
DCS WORLD2848
RFACTOR 22655
ARMA 33680
Ustawienia w grach takie same dla obu kart.

Niestety karta działa tylko ze sterami 320.18, a z tymi są same problemy. Metro wykrzacza mi się po kilku minutach, podobnie Arma3 - z błędem:
Faulting module name: nvwgf2um.dll, version: 9.18.13.2018. Nvidia podobno już nad tym pracuje.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2384 dnia: Czerwca 22, 2013, 10:40:10 »
Niestety karta działa tylko ze sterami 320.18, a z tymi są same problemy. Metro wykrzacza mi się po kilku minutach, podobnie Arma3 - z błędem:
Faulting module name: nvwgf2um.dll, version: 9.18.13.2018. Nvidia podobno już nad tym pracuje.

No ale to tylko na kartach AMD są problemy... ;)