Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502785 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #3900 dnia: Lipca 24, 2019, 14:01:56 »
Nie zmienia to faktu, że porównujesz kartę nową z używką - to raz. Jeśli trafisz na kartę używaną z gwarancją, to przecież nie pełną, tylko z jakąś częścią (resztką) okresu gwarancyjnego - to dwa. Nie wspomnę o tym, że jak mam zaoszczędzić 300 zł na karcie, która być może napierdzielała gdzieś w jakiejś koparce 24/7 - to ja osobiście "dziękuję, postoję".

Te karty mają praktycznie taka samą wydajność. Raz wychodzi kilka fps więcej dla jednej, raz dla drugiej w zależności o tytułu. Nie wiem gdzie Ty tam "sporo ustępuje" widzisz. :) Że na 1080p w Deus Ex zamiast 107 wyszło 119 fps? :056: Z tych testów wychodzi raczej zbliżona wydajność - szczególnie jeśli bierzemy pod uwagę nowe tytuły i wyższe rozdzielczości. Pomijam już zupełnie to, że nowa karta jednak obsługuje Raytracing i DLSS, których GTX po prostu nie obsługuje.

Nie zrozum mnie źle. Jestem wdzięczny za Twoją opinię, ale nie do końca jestem w stanie zrozumieć tok rozumowania, gdzie zakup 2070 Super jest "be", ale zakup 1080Ti "cacy". Plus nie zgadzam się z jakimś tworzeniem narracji, że 1080Ti to karta wydajnościowo lepsza od tej 2070 Super. Bo tak po prostu nie jest.

PS. Tak, wiem że link do sklepu to tańszy model od tej w teście. Ta z testu kosztuje bodajże 300 zł więcej. Za to ma się 3 wentyle zamiast 2 i 15 (słownie: piętnaście) Mhz wyższe taktowanie rdzenia w trybie boost. Akurat taki link mi się wkleił, nie zwracam na to uwagi bo i tak patrzę zawsze na wartości referencyjne.
« Ostatnia zmiana: Lipca 24, 2019, 14:11:40 wysłana przez Jascha »

« Odpowiedź #3901 dnia: Lipca 24, 2019, 15:21:12 »
Spoko, cieszę się, że chyba już wiesz co wybrać ;)

PS w VR każda klatka więcej to dużo. Szczególnie w takim DCS. Jeśli nie dociągasz do taktowania gogli i wskakuje AWS lub jego odpowiednik to jest mocno średnio z obrazem. W DCS brakuje najmocniejszym kartom kilka fps, aby się cieszyć. Tak więc dlatego 10 fps to mega dużo. Sam ostatnio podciągałem procka na 5 GHz i karte o 300MHz...  aby miec kilka klatek wiecej. To tak z mojej perspektywy patrząc. Na monitorze już nie gram w nic, ale gdyby tak było to te 10 miałbym w nosie.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #3902 dnia: Lipca 24, 2019, 22:35:24 »
Zgadza się. Podjąłem decyzję i zamówiłem tą kartę MSI Ventus. :) To czy decyzja okaże się opłacalna, wyjaśni się dopiero za jakiś czas, ale wg mnie to ostatni dzwonek by ten GTX 1070 za jakieś sensowne pieniążki sprzedać, a to też ma duże znaczenie.

« Odpowiedź #3903 dnia: Lipca 28, 2019, 19:46:41 »
Serwus. Historia taka, że kartę kupiłem, ale w trakcie jej wymiany poszła płyta główna (wyładowanie elektrostatyczne ją zabiło chyba)... ;(

Czeka mnie więc wymiana mobo, a doszedłem do wniosku, że jak już i tak wymieniam to przesiadam się na nowy procesor również (aktualnie mam i5-6600K). Naturalnym wyborem wydaje się i5-9600K, który ma w miarę sensowną cenę, 6 rdzeni i praktycznie 2x lepszą wydajność niż procesor, który teraz mam (w procesach wielowątkowych). Intel i7-9700K wychodzi chyba najmniej sensownie, bo trzeba dopłacić ponad 500 zł za procek z dwoma rdzeniami więcej bez HTT (sic!)... No i oczywiście jest i9-9900K z ceną z kosmosu, ale jednak najwyższą wydajnością (67% przyrost w przypadku procesów wielowątkowych w stosunku do i5-9600k http://hwbench.com/cpus/intel-core-i5-9600k-vs-intel-core-i9-9900k).

Komputer jest głównie do grania. Wiem że różnice są znikome między tymi procesorami w tym aspekcie, zwłaszcza w wyższych rozdzielczościach niż 1080p. Kodowanie video itp. wykonuję w sumie ostatnio często, ale nie jest dla mnie problemem jak mi się będzie plik generował w 1 h zamiast w 30 min.

Pytanie jest jednak następujące - czy ten i9 opłaca się jednak może do VR? Gdzieś tam w końcu na pewno chciałbym zakupić jakieś urządzenie do tego i zastanawiam się czy potem ten i5 nie będzie wąskim gardłem. Niestety nie udało mi się znaleźć jednoznacznych informacji na ten temat.

https://forums.eagle.ru/showthread.php?t=230430
Tu ktoś wychwala, ale po przesiadce z i7 4820k.

Jakieś przemyślenia? Ja raczej skłaniam się do tego i5 9600k, bo jest ostatecznie 2 razy tańszy. Z drugiej strony procesor planuję wymienić dopiero po ok. 5 latach (teraz robię to tylko dlatego, że padła płyta), więc stąd te wątpliwości.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #3904 dnia: Lipca 29, 2019, 18:42:58 »
Namieszałeś w stylu nie chcem, ale muszem :-). Jak już musisz, to możesz, jak możesz to nie chcesz etc.
Ja nie będę pisał co mam, bo znowu wyjdzie, że się chwalę, to samo ma zresztą Redaktor :-). Skupiając się tylko na jednym, na VR, to technologia, która wciąga wszystko bez problemu. Nie ma też sensu racjonalizować. Masz kasę, swędzi Cię, to kupuj wiadomo co i będziesz miał przynajmniej poczucie spokoju i 8 jajek. Ja pakuję kasę w graty całkowicie nieracjonalnie i nawet nie próbuję się usprawiedliwiać... choć nie znaczy, że potem nie mam wyrzutów sumienia, mam, ale cóż poradzić... każą uwalniać w sobie wewnętrzne dziecko, to uwalniam  :evil:.

« Odpowiedź #3905 dnia: Lipca 30, 2019, 11:03:35 »
No bo faktycznie jest to klasyczna sytuacja, że "nie chcem, ale muszem" - w sensie, modernizacji tych podzespołów teraz nie planowałem, ale zostałem do tego poniekąd zmuszony przez nagły zgon płyty.

Ja nie oceniam - jak Cię stać na takie topowe graty i Ci z tym dobrze, to świetnie. :) Ja teoretycznie też mogę kupić i skrzynkę tych procesorów, ale mam po prostu typowy poznański charakter jeśli chodzi o wydatki. :D Od czasu też pozwalam sobie na szaleństwo jak zakup XB271HUbmiprz 3 lata temu. Ale zasadniczo nie lubię kupować tych bajerów z najwyższej półki cenowej bo są po prostu mało opłacalne. Jak wspomniany monitor, który kosztuje teraz jakieś 1000 zł mniej.

Oczywiście każdy sam podejmuje decyzję co się mu opłaca, a co nie. Zdecydowałem się na i5-9600k. Z tych testów co widziałem - gdybym zajmował się streamingiem, renderingiem itp. to może i9 by się opłacił. Na ten moment nie wykorzystam po prostu jego możliwości. Co do VR to znalazłem gdzieś wypowiedzi, że możliwości i9 przydadzą się do VR bezprzewodowego (?). Jednakże, ja zakup zestawu VR mam w planach nie wcześniej niż za rok, a może nawet później (wydaje mi się, że na ten moment ta technologia jest nadal zbyt świeża i niedopracowana). Wiec kupno na i9 na ten moment było dla mnie po prostu nieopłacalne. W grach i tak nie zauważę różnicy bo to może kwestia 2-3 fps.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #3906 dnia: Lipca 30, 2019, 12:38:49 »
Panowie, dywagacje co do zakupów sprzętów do peceta są bez sensu.  Jascha podchodzi bardzo pragmatycznie i Qrdl też, obie opcje szanuję a bliżej mi do Qrdla w podejściu :-). Mnie też stać na wypasiony ale nie mam czasu by z niego korzystać, więc mam opory przed wydaniem kasy. Sprzęt mam już 5 letni i też bym coś kupił nowego bo mnie kusi natura gadżetowca bardziej, niż potrzeba, bo wszystko mi chodzi ok. Wiem jednak, że popularyzacja VR wymusi na większości z nas (bez względu na poziom zamożności - bo na odczuwaniu realizmu latania nie oszczędzamy ;-) ) podwyższenie standartu sprzętu. I zrobię to, nawet mając świadomość, że mam czas na najwyżej dwie trzy godziny w tygodniu z nadzieją głupiego, że może w bliskiej przyszłości będę miał go więcej. Proszę więc jednocześnie za pomocą tego wątku o odpowiedź na moje i kolegi pytanie w wątku o VR w temacie starszego sprzętu.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #3907 dnia: Września 13, 2019, 01:00:38 »
Mam takie pytanie : muszę dołożyć SSD do płyty Asrock H81M: https://www.asrock.com/mb/Intel/H81M/index.pl.asp#BIOS
Myślałem o GOODRAM CX300  https://www.morele.net/dysk-ssd-goodram-cx300-120gb-sata3-ssdpr-cx300-120-1058287/
CL100:  https://www.morele.net/dysk-ssd-goodram-cl100-g2-120gb-sata3-ssdpr-cl100-120-g2-5616536/
CX400:  https://www.morele.net/dysk-ssd-goodram-cx400-128gb-sata3-ssdpr-cx400-128-5043543/
Patriot:    https://www.morele.net/dysk-ssd-patriot-burst-120gb-sata3-pbu120gs25ssdr-978121/

I teraz pytanie czy mobo sprzed 5 lat będzie współpracować z nowym SSD?
Pytanie nie jest bezzasadne bo mój stary Abit AB9 @ 2007 nie widział Samsunga 840...
Zapewne trzeba będzie zrobić update BIOS'u dla św spokoju :-) Bo nawet nie wiem jaki jest wszak to nie jest to mój PC...
« Ostatnia zmiana: Września 13, 2019, 07:58:22 wysłana przez KosiMazaki »

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #3908 dnia: Września 13, 2019, 07:56:16 »
Będzie współpracował. Nie wiem czemu Abit nie widział dysku ale pewnie to kwestia ustawień, wszak SATA jest kompatybilne wstecz. Abit już dawno nie ma żadnego wsparcia, bo firma zdechła, więc może tutaj tkwił problem.

Do starszych kompów zamawiałem Patriota Burst i dysk działa jak złoto. Tobie polecam Goodrama CX400, bo ma największą pojemność zyskujesz. Przy ograniczonym budżecie te 8GB piechotą nie chodzi. Niemniej namawiam na większy dysk. Dopłacasz niewiele więcej, a zyskujesz dwa razy większą pojemność.

Pamiętaj, że w tych dyskach do dyspozycji będziesz miał mniej miejsca niż podają w nazwie. Przy takim 120GB do dyspozycji będziesz miał 112GB i do tego musisz uważać, żeby nie zapchać dysku na maksa, bo wydajność spadnie. Zakłada się, że dyski powinno się zapychać do 80% pojemności. Jedne są bardziej, drugie mniej podatne na to ale zjawisko występuje. Przemyśl...

Biosu raczej wymieniać nie będziesz musiał. pamiętaj tylko, żeby go wpinać pod porty SATA III i w biosie ustawić tryb AHCI.
« Ostatnia zmiana: Października 10, 2019, 20:51:17 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #3909 dnia: Października 11, 2019, 08:48:39 »
Będę kontynuował tutaj, by nie zaburzać wątku o RTXach.
Tak, dojrzewam powoli do wymiany sprzętu. Z przyczyn praktycznych bardziej kieruję się w stronę laptopa. Generalnie potrzebuję do pracy, ale że się wciągnąłęm już trochę, to chciałbym móc latać w VR na tym sprzęcie też. Aktualnie przychylam się do Lenovo Legion Y540 z kartą GTX 1660Ti. Rozumiem, że to wystarczy by sensownie latać, ale czy jest sens dołożyć i kupić Y740 z RTX2060? Drogo, ale zawsze mam ten argument, że to do pracy ;-)

Są benchmarki, testy, etc., ale chciałem spytać Was tutaj - praktyków. Czy też macie jakieś alternatywy dla powyższych setów?

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #3910 dnia: Października 11, 2019, 08:57:19 »
Graty w laptopach zawsze są nieco słabsze niż desktopach, a jak wiadomo VR wyciska co się da ze sprzętu. Dlatego jeśli już chcesz iść w tym kierunku, to staraj się wziąć możliwie najmocniejszy sprzęt na jaki sobie możesz pozwolić i tu skłaniałbym się ku RTX2060. Y740 to wielka kobyła, więc musisz mieć duże biurko i dobry plecak do przenoszenia. Y540 jest wygodniejszy, ale też starszy, choć nie powinno być problemów z graniem. Chyba, że dopadnie Cię throttling itp. rzeczy trapiące laptopy do grania.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #3911 dnia: Października 11, 2019, 11:56:14 »
Cześć panowie

będę musiał w końcu zainwestować w nowe podzespoły mojego PCta ze względu na to, że być może przerzucę się na VR (HP Reverb). Oczywiście wszystko pod DCSa.
Grafikę już mam, do zmiany jest procek, płyta i pamięć.

Aktualna specyfikacja to:
i5-4670k
ASRock Z87 EXTREME4
24GB DDR3
RTX 2070 Super Palit JetStream

Na początku myślałem o zmianie samego procka na i7-4790k, ale można go wyłapać za niecałe 1000 zł i tutaj stwierdziłem, że chyba to nie ma sensu. Do tego dochodzi jeszcze bottleneck, który może wystąpić.
Poszukałem jakichś aktualnych konfiguracji na Intel i AMD (cenowo maks. 2400 zł):

Intel: https://www.morele.net/komputery/dyski-i-nosniki-danych/dyski-ssd-518/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=565441
AMD: https://www.morele.net/komputery/dyski-i-nosniki-danych/dyski-ssd-518/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=565439

Co sądzicie na ich temat?
Jest coś do poprawienia?
Może jakieś inne konfiguracje zaproponujecie?
No i co lepsze pod DCSa z VR, Intel czy AMD?

« Odpowiedź #3912 dnia: Października 11, 2019, 12:02:30 »
Oba te lapki mają i7-9750H na pokładzie, który jest trochę wolniejszy od mojego desktopowego 6700k. Powiedziałbym że to minimum do latania w VR. Nastaw się na ustawienia Balance w IL-2 i minimalny zakres renderowania terenu. W szybkich misjach wyciągniesz 90fps ale w multi będzie ciężko.

« Odpowiedź #3913 dnia: Października 11, 2019, 12:09:34 »
Co sądzicie na ich temat.
Jest coś do poprawienia?
Może jakieś inne konfiguracje zaproponujecie?
Jeśli chodzi o procesor Intela to możesz kupić wersję KF. Zawsze to 150 zł taniej.

« Odpowiedź #3914 dnia: Października 11, 2019, 12:39:00 »
Jeśli chodzi o procesor Intela to możesz kupić wersję KF. Zawsze to 150 zł taniej.

W sumie racja. I tak nie będę używał zintegrowanej grafiki.
A co z platformą na AMD? Będzie lepszym wyborem, czy jednak Intel?