Autor Wątek: Mi-28N wchodzi do służby  (Przeczytany 72182 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline uziel101

• 16th VTFS
  • *
  • samoloty, czołgi, pociągi
Mi-28N wchodzi do służby
« dnia: Czerwca 06, 2006, 10:33:26 »
Na razie niewiele – 50 sztuk, ale zawsze coś.
Za PAP-em:

5.6.Moskwa (PAP/AP) - Rosyjskie lotnictwo wojskowe otrzymało
pierwszy egzemplarz śmigłowca bojowego nowej generacji Mi-28N -
poinformował w poniedziałek minister obrony Siergiej Iwanow,
cytowany przez agencję RIA Nowosti.
Jest to pierwszy model śmigłowca bojowego, jaki wszedł do
produkcji seryjnej od upadku ZSRR. Urządzenia pokładowe
umożliwiają załodze pełną kontrolę pola walki także w nocy.
W trakcie spotkania z prezydentem Władimirem Putinem Iwanow
oświadczył, iż swymi parametrami nowa maszyna zdecydowanie
przewyższa Mi-24 - obecny standardowy śmigłowiec bojowy rosyjskich
sił zbrojnych.
"To dobry rezultat, gratuluję wam" - powiedział w relacji RIA
Nowosti Putin.
Jeszcze w marcu dowódca rosyjskich sił powietrznych, generał
Władimir Michajłow, oświadczył, iż do roku 2010 wojsko kupi 50
sztuk Mi-28N.
Wzrost cen ropy znacznie zwiększył w ostatnim czasie dewizowe
wpływy Rosji, umożliwiając skierowanie dodatkowych środków na
techniczną modernizację armii.
Pierwsza wersja Mi-28 (w terminologii zachodniej Havoc) została
oblatana jeszcze w 1982 roku, ale nie weszła do służby - w
przeciwieństwie do konkurencyjnej maszyny Ka-50, użytkowanej przez
wojsko w ilości około dziesięciu sztuk. Wariant do działań nocnych
Mi-28N odbył pierwszy lot w kwietniu 2004 roku. Jego uzbrojenie to
30-milimetrowe działko i do 16 przeciwpancernych pocisków
kierowanych. (PAP)

That's Vietnam music... can't we get our own music?

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Odp: Mi-28N wchodzi do służby
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 06, 2006, 10:41:25 »
50 sztuk to oni już zamawiali Ka-50, a jak wiadomo program i tak wylądował w śmietniku.

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 06, 2006, 20:43:31 »
Słyszałem że Havoc nigdy miał nie wejść do służby
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 06, 2006, 20:49:09 »
Tak, najpierw miał wejść Ka-50, podpisano kontrakt... mur berliński upadł, to jednak zdecydowano się na tańszego Mi-28... nagle potrzeba było jednak śmigłowca nocnego więc na chwilę wygrał znowu Ka-50/52, tylko po to by zaraz stracić na rzecz Mi-28N, po wielu latach, teraz podpisano kontrakt, ale patrząc na sposób w jaki wszelkie systemu uzbrojenia są wdrażane w Rosji - z wieloletnimi opóźnieniami, nie widzę jakoś przyszłości tutaj zbyt świetlanej. Szczególnie, że rząd nadal płaci Kamowowi, za kończenie prac na tej garstce niedokończonych Ka-50 co zalegają w fabryce, a ich standard wyposażenia zmienia sie z dnia na dzień.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 17, 2006, 16:35:20 »
Pierwsze ćwiczenia z udziałem Mi-28 właśnie się rozpoczeły. W rozgrywanych na Białorusi ćwiczeniach "Tarcza sojuszu" biorą udział min. zmodernizowane Su-27SM, Su-24M, Su-25SM oraz dwa Mi-28N.

MINSK, June 15 (RIA Novosti) - Belarus will host a joint large-scale military exercise with Russia on June 17-25, to be attended by the leaders of a regional security bloc's member states, a Belarusian Defense Ministry spokesman said Thursday.

The Union Shield-2006 command and staff exercises will involve a total of 8,800 servicemen, of which about 7,000 will represent Belarus, the spokesman said.

He said the leaders of the Collective Security Treaty Organization (CSTO) countries (Armenia, Belarus, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Russia, and Tajikistan) were expected to attend the exercise, which will be conducted within the framework of the organization.

Military observers from over 40 countries will be invited to attend the exercise, the spokesman said.

Russia's 1,800-strong force will include units of the 20th Army of the Moscow Military District, alongside air force and air defense units. Russia is set to deploy strategic bombers, Su-24M Fencer tactical bombers, Su-27SM Flanker fighters, two new Mi-28N Night Hunter attack helicopters and a modernized A-50 Mainstay AWACS plane.

The exercise will also involve 40 tanks, 180 armored infantry carriers, 140 anti-tank guided missiles, and 30 multiple launch rocket systems.

http://en.rian.ru/world/20060615/49570840.html
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 13, 2006, 22:08:00 »
Mi-28N na ćwiczeniach "Tarcza sojuszu"

Offline uziel101

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 14, 2006, 09:46:35 »
Jeden z tych Mi-28N to maszyna z serii "eksperymentalnej" jeszcze, a druga z  pierwszej produkcji seryjnej. W trakcie ćwiczeń "Tarcza sojuszu" służyły m.in. jako CAS.  Białorusinom tak się spodobało, że są zainteresowani pozyskaniem Mi-28N. Tylko, że jak nie mają kasy na gaz w "rynkowej" cenie, to skąd wezmą na śmigłowce  :002:

Russia Deploys Mi-28N Helicopter during Union Shield 2006 Excercise
Rostvertol
Wed, 12 Jul 2006, 01:11

During the “Union Shield 2006” Russian-Byelorussian large-scale headquarters exercises the Mi-28N helicopter, for the first time accomplishing tasks in military maneuvers, proved its full readiness to be used in real battlefield environment. 

For participation in the exercises two Mi-28N helicopters, the experimental and first serial ones, were suspend from the final stage of the state joint tests. Helicopters including the Mi-28N were used at the final phase of the exercises for close fire support of tank columns. Due to helicopter’s high piloting characteristics only two preliminary flights were performed by the helicopters crews during preparation for the exercises in order to practice group flying and master the tactics of operation in pair. 

During the exercises the Mi-28N helicopter crews demonstrated nap-of-the-earth flight; steep climb followed by a fire attack from diving and approach for a repeated attack. Unguided missiles were launched at assumed enemy’s targets followed by firing the airborne gun. 

The Commander-in-Chief of the Russian AF Army General Vladimir Mikhailov underlined that the Mi-28N proved its high tactical-technical characteristics and that the decision of Russian Federation’s top officials to put the helicopter in the inventory was correct. 

The officials from the Byelorussian Ministry of Defence informed as well of their interest in acquiring the Mi-28N for the National Air Forces. 

http://www.defencetalk.com/news/publish/article_006837.php

Offline uziel101

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 07, 2006, 16:38:06 »
Nowe wieści dotyczące zakupów. Podczas wizyty (12.07) w Rostowie minister obrony Siergiej Iwanow zapowiedział, że w ciagu 9 lat zakupionych zostanie 67 Mi-28N, a do końca tego roku - siedem.

cytat za http://www.defense-aerospace.com
   On the 12th of July 2006 Vice Prime Minister � Minister of Defence of the Russian Federation - Sergey Ivanov having visited Rostvertol plc (Russia, Rostov-on-Don) said that the country will always support the defence enterprises manufacturing competitive products. 

�The Ministry of Defence finally staked on the Mi-28N helicopter which will be the basic combat helicopter for our Armed Forces�, - said Sergey Ivanov. 

He informed as well that the Ministry of Defence till the end of 2006 shall buy from Rostvertol plc 7 new Mi-28N helicopters - the Night Hunters. 

�Due to helicopters high efficiency in fighting against terrorists� - the Minister added, - �the MoD within 9 years shall buy from the Rostov enterprise 67 Night Hunters. 

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 23, 2006, 13:19:01 »
Kilka zdjęć 2óch egzemplarzy Mi-28N (nr. '014' z serii przedseryjnej oraz produkcyjny '32') na ćwiczeniach "Tarcza Sojuszu".

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 23, 2006, 15:45:25 »
Fajne zabawki ;]
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 29, 2007, 21:57:55 »
Nad Rostowem takie coś widzieli:

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 30, 2007, 16:25:07 »
Co by o tym nie mówić, to kawał ślicznego sprzętu jest...tak samo zresztą jak Ka-50...

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 14, 2007, 21:23:10 »
Zdjęcia egzemplarza produkcyjnego nr '37', wcześniej nie fotografowanego. Rzuca się w oczy brak radiolokatora.

Offline Norbertnaviedzony

• Trolle
  • *
  • Viper all the way :)
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 15, 2007, 00:26:21 »
Odnosze nieodparte wrażenie że Havoc to taki skopiowany Apache  :511: (albo na odwrót?)  , oprócz przodu kadłuba zewnętrznie są prawie identyczne... Ciekawe kto kim sie inspirował, bo jakoś małoprawdopodobne jest żeby to był przypadek  :053:

F-16 is a sexy beast - just the best looking fighter jet in existence - the most beautiful machine human being has ever built!

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 15, 2007, 00:48:14 »
Mnie tam jakoś nie przypomina specjalnie Apacha. Znaczy układ oczywiście zbliżony, ale to samo można powiedzieć o kilku europejskich śmigłowcach szturmowych. Tak się po prostu projektuje takie wiatraki, z pominięciem kilku odszczepieńców w stylu Kamowa :)

Inna sprawa, że nos to on ma jak klamka od zakrystii. Brzydka maszyna :)