Autor Wątek: touch screen jako uzupełnienie wirtualnego kokpitu  (Przeczytany 9370 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: touch screen jako uzupełnienie wirtualnego kokpitu
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 06, 2008, 00:07:25 »
Czy możesz dokładnie opisać co rozumiesz pod pojęciem
matrycy starego laptopa
czy myślisz o klawiaturze?drugie pytanie dotyczy
na zwykły monitor możliwy do podłączenia pod PC
.Co przez to rozumiesz?Krótko mówiąc jaka jest idea Twojego pomysłu?

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 06, 2008, 00:23:04 »
Mam na myśli matrycę, czyli ekran LCD od laptopa. Na allegro pełno jest starych laptopów za grosze. Gdyby udało się zmusić taką matrycę do pracy w charakterze monitora można by ją wykorzystać do współpracy z nakładką dotykową i Touch Buddy i wyeliminować bardzo kosztowny zakup małego monitora LCD.
Mówiąc najprościej, jak to możliwe - w moim pytaniu chodzi o to, czy można posługując się lutownicą i ogólnie dostępnymi środkami i narzędziami wymontować z laptopa sam ekran i podpiąć go jako monitor do desktopowego peceta?

« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 06, 2008, 08:28:01 »
Dzięki za wyjaśnienie.Ja ten pomysł przedstawiłem kiedyś na forum i dostałem odpowiedź,że jest to możliwe ale skąplikowaneskomplikowane.Mam starego laptopa i chciałem wykorzystać ekran jako monitor.Nie znam się na budowie laptopów,ale przypuszczam,że jest na płycie sterownik,który steruje matrycą i można go zdekomponować i dorobić elektronikę tak aby można było to podłączyć do wejścia karty graficznej.Może jest na forum ktoś znający budowę laptopów,kto mógłby odpowiedzieć na pytanie czy jest to możliwe i jakim kosztem?
« Ostatnia zmiana: Stycznia 06, 2008, 10:50:19 wysłana przez some1 »

« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 06, 2008, 09:07:29 »
Za podobne pieniądze możesz kupić gotowy ekran dotykowy LCD (np firmy Lilliputh) w rozmiarze 7"
A ja właśnie szedł bym w duży monitor LCD 17cali ew. dwa mniejsze 12-15cali, i prócz TouchBuddy wrzucił bym na niego F4Glass. Robiłem już testy na laptoku podłączonym do sieci. Działa wyśmienicie, nie trzeba dzielić ekranu, wskaźniki można wymieszać z przełącznikami. Gdyby f4glass pokazywał jeszcze MFD to bo nic więcej nie brakowało by do szczęścia. Można by też w ogóle zrezygnować z osobnych programów i nakładkę dotykową zainstalować na głównym monitorze. Wtedy wystarczy latać w 3d kokpicie, OF i RV mają całkiem niezłe clickable kokpity. Problem widzę tylko w trzęsącym się obrazie a więc celowaniem w przyciski.

« Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 06, 2008, 10:13:06 »
Właśnie skończyłem testować F4 Glass na laptopiku p150  :020:
Fajnie wygląda , tylko laptopik za słaby  :002:
Trzeba ekranik lcd kupić i będzie mini kokpit :D

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 06, 2008, 11:21:12 »
A ja właśnie szedł bym w duży monitor LCD 17cali ew. dwa mniejsze 12-15cali, i prócz TouchBuddy wrzucił bym na niego F4Glass. Robiłem już testy na laptoku podłączonym do sieci. Działa wyśmienicie, nie trzeba dzielić ekranu, wskaźniki można wymieszać z przełącznikami. Gdyby f4glass pokazywał jeszcze MFD to bo nic więcej nie brakowało by do szczęścia. Można by też w ogóle zrezygnować z osobnych programów i nakładkę dotykową zainstalować na głównym monitorze. Wtedy wystarczy latać w 3d kokpicie, OF i RV mają całkiem niezłe clickable kokpity. Problem widzę tylko w trzęsącym się obrazie a więc celowaniem w przyciski.

Cóż rozwiązanie kuszące, ale jak już pisałem nie dla wszystkich. Dla mnie minusy są dwa:
- zaporowa cena dużej nakładki dotykowej (o monitorze dotykowym nie wspominając bo za to można mieć kompa, albo przynajmniej bardzo dobrego proca i grafikę do latania).
- zapaćkany paluchami główny monitor, to nie jest coś, na czym chciałbym latać

A poza tym latam w Locka, więc nie mam klikalnego kokpitu i potrzebuję Touch Buddy.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 06, 2008, 11:27:58 wysłana przez vowthyn »

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 06, 2008, 13:10:28 »
Vito wyguglałem tylko takie coś: http://forum.purepc.pl/lofiversion/index.php?t116299.html
Niestety link podany na końcu nie działa (topic z 2005 roku), jednak z opisu można wnioskować, że jest to możliwe. Pytanie tylko jakimi środkami.

« Odpowiedź #22 dnia: Stycznia 06, 2008, 14:40:43 »
E tam.
Żadne TouchBuddy czy TrackIR nie zastąpi tego; http://www.youtube.com/watch?v=WT-hjSrMzsg&feature=related
Od tego to już jest jedynie lepszy prawdziwy F16.  :118:
Tylko skąd kasę i miejsce na coś takiego wytrzasnąć ?  :005:

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 06, 2008, 15:24:21 »
W jaki sposób jest rozwiązane wyświetlanie obrazu? Jakiś projektor rzutowany na sferyczną powierzchnię? Bardzo wyraźnie widać zdeformowanie kształtów.

damos

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 06, 2008, 16:04:40 »
W jaki sposób jest rozwiązane wyświetlanie obrazu? Jakiś projektor rzutowany na sferyczną powierzchnię?
Mniej więcej. Jednak to obraz jest rzutowany -  nie projektor :)

« Odpowiedź #25 dnia: Stycznia 06, 2008, 19:05:18 »
Chciałbym zwrócić uwagę na fakt,że w F4Glass niektóre wskazania przyrządów są niedokładne,piszę o tym pod linkiem.
http://www.il2forum.pl/index.php/topic,8494.msg137657.html#msg137657
Natomiast F4Glass z FalconGauges 2.0 działa bardzo dobrze.Jest to bardzo dobre rozwiązanie,oczywiście uzupełnione klikanym minikokpitem.Brak niestety wyświetlanego MFD.   

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #27 dnia: Stycznia 10, 2008, 01:47:24 »
Jesss, coś chyba jednak znalazłem. Vito, czy mógłbyś rzucić na to okiem znawcy? http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic583346.html
Wygląda na to że moje majaczenia da się jednak zrealizować.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #28 dnia: Stycznia 10, 2008, 02:57:12 »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #29 dnia: Stycznia 10, 2008, 08:26:35 »
Moim zdaniem jest to do zrobienia myślę o konwerterze VGA-LCD.Płytka PCB jest do kupienia za nieduże pieniądze(24 zł) pozostałe elementy nie powinny być zbyt drogie,myślę o układzie AD 9980.Montaż powierzchniowy zastosowanych elementów jest możliwy w warunkach domowych przy zastosowaniu cienkiego grotu w lutownicy.Chętnie przeczytałbym artykuł opisujący projekt tzn.Elektronika Praktyczna 9/2006.Jestem ciekawy czy ktoś produkuje i sprzedaje konwertery VGA-LCD.Vowthyn podziwiam Ciebie za wytrwałość w poszukiwaniu rozwiązań problemów.