Czy używace pedałów w w trakcie walki np. do dokładnego celowanie, czy do swobodnego latania oraz podczas kołowania? Nie mam kierownicy, ale mam wrażenie, że takie pedały nie są zbyt dokłądne i lepszy jest twist joy.
Może odpowiem nie dokładnie w temacie wątku, ale być może będzie to pomocne.
W tej chwili uzywam Saiteka Evo. Bez pedałów. Orczyk jako twist w rączce.
W walce nie używam orczyka wogóle. Nigdy. Przynajmniej do celowania. W FB (bo o tej grze mówię) mam przesunięte suwaki zupełnie na dół. Twist działą tylko w maxymalnym wychyleniu. Dlaczego tak zrobiłem ?
Ponieważ przy ruchach joyem w walce lub manewrowaniu mimowolnie skręcasz joyem - ja przynjamniej nie potrafię utrzymać nadgarstka w tej samej pozycji przy róznych wychyleniach na osiach X i Y. I momowlnie skręcałem osią Z co powodowało dziwne tańczenie celownika przy strzelaniu.
Twista używam tylko przy kołowaniu na płycie i manewrach unikowych w czasie walki (ostre skręty, uniki, "dziwne latanie" ).
Przez pewiem okres czasu używałem pedałów od zestawu R220 (bodajże - nazwy dokładnie nie pamiętam) Kierownicy Saitek'a.
Pedały działały sprawnie i co najważniejsze - były dokładne. Byc może to duże uogólnienie w staosunku do zestawów "sticte" do latania CH lub Saiteka, ale były one dokładniejsze niż twist w rączce. Drugim elementem zestawu był joy CH Fighter Stick
Ogólnie latało się przyjemnie - ale ...
No właśnie.
Joy był za dokładny. Dziwnie to brzmi kiedy dokładnośc i precyzja są najbardziej pożądanymi cechami w joysticku.
Być może nie rozgryzłem całego oprogramowania do końca, ale problem lezy tez w trochę w konstrukcji samego joy'a. Nie ma płynnego przejscia pomiędzy osiami, drązek poruszą sie bowiem po kwadracie. Jest taki przeskok kiedy drąga prowadzisz na "ukos". I tutaj własnie przydają sie pedały.
Cała sztuka polega bowiem na przyzwyczajeniu się do wykonywania skrętu "z nogą".
Jest to bardziej odpowiadające realiom latania (na tyle o ile sie orientuję na temat prowadzenia samolotu w realu) i być może dobrze się to sprawuje w walce.
Ja tego nie wiem. Nie byłem w stanie się przestawić. Zresztą model lotu w FB jest taki jaki jest i mój Cyborg Evo doskonale sobie radzi.
Fighter Stick i pedały czekają na lepszy symulator.
Ramm.
ps. Jasli za bardzo odbiegłem od tematu wątku - sorki. Przenieście do tematu zalinkowanego przez Razora, lub usuńcie.