Już jakiś czas (powoli dobijam do 20 lat) korzystam na prywatnym komputerze tylko z linuksa, więc może dorzucę swoje trzy grosze

. Osobiście wybrałem Debiana w wersji testing i pulpitem KDE (zaczynałem od Kubuntu) i teraz mam na swoim PC i trzech laptopach (ojca, siostry, dziewczyny). Problemów z obsługą sprzętu jakichś szczególnych nie miałem (na starym laptopie siostry był problem z obsługą karty WiFi - trzeba było ściągnąć sterowniki spoza repozytorium). Używałem do niedawna karty Nvidii (1080Ti) i też działało - był kiedyś problem przez kilka wersji jądra nie budowały się prawidłowo moduły, ale w końcu poprawili. Żeby unknąć takich problemów, przesiadłem się niedawno na Radeona

Uwaga natury ogólnej: jak byś instalował, to daj osobną partycję dla katalogu /home (w przypadku konieczności/chęci przeniesienia się na nowy komputer, to zdecydowanie ułatwia operację: instalujesz nowy system na docelowym kompie, przerzucasz katalog /home i masz wszystko jak na starym).
W temacie symulatorów to nie będę zbyt pomocny. Od dłuższego czasu nie latam w "poważne" tytuły, ale Pierwszy Iłek śmigał bez problemów na Wine. Rise of Fligth United też bangla(ł). Steam z Protonem teraz naprawdę jest mega komfortowym sposobem na granie, bez konieczności większego kombinowania i umiejętności z zakresu mistrza konsoli

Na tej stronce można sobie sprawdzić jak radzi sobie interesujący nas tytuł na Steam:
https://www.protondb.com/ (wygląda na to, że DCS powinien działać, ale wymaga trochę kombinowania
https://www.protondb.com/app/223750). Nie wiem jaz z obsługą poważniejszych kontrolerów (sam mam Seitek Evo i działa bez problemów

). Jak się przymierzałem do HOTASa to ludzie pisali, że daje się temat ogarnąć (to było naprawdę dawno temu, ale raczej nie powinno być gorzej).
Trochę gierek, które na pewno działają na linuksie:
Middle Earth: Shadow of Mordor
Middle Earth: Shadow of War
SpinTires
Mudrunner
Snowrunner
Jagged Alliance 3
Ace Combat 7

"nowe" Tob Rajdery (wszystkie trzy części)
Pillars of Eternity I i II (natywne wersje)
Endless Legend
Civilization V i VI
Sid Mayer's Civilization: Beyond Earth
Stellaris
XCOM: Enemy Unknown
XCOM 2
Saints Row: The Third
Carcassonne
Ticket to ride
Splendor
Wiedźminy (wszystkie trzy)
Wreckfest
Oprócz zabawy używam jeszcze komputera do "wywoływania" zdjęć i Darktable naprawdę daje radę

O narzędziach dla programistów to można by książkę napisać

Jak nie ma się jakichś mocno specyficznych wymagań (licencjonowany soft działający tylko na Windows) to linuks naprawdę jest bardzo fajnym systemem. Ojciec używa sprzętu do szeroko pojętego internetu, pisania/skanowania/drukowania dokumentów, grania w pasjanse i mahjonga. Siostra po przejściu z Windowsa trochę narzekała na początku, ale jak kupiła laptopa to dzwoniła, że przy najbliższej wizycie mam być przygotowany do instalacji linuksa, bo ona z tym systemem już nie może

Moim zdaniem warto dać szansę pingwinowi