Autor Wątek: Linux ante portas  (Przeczytany 27930 razy)

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Odp: Linux ante portas
« Odpowiedź #150 dnia: Maja 02, 2008, 23:14:34 »
Ja od kilku miesięcy testuje sobie Mandrivę 2008 Xtreme 2. Dostałem ją na pewnej konferencji za darmo a podobno kosztuje ok 100 zł. Lepsze od Ubuntu imho, ma wszystko od startu co potrzeba polskiemu użytkownikowi w kwestii mp3, filmów i innych rzeczy związanych z patentami. Menadżer pakietów jest chyba najbardziej przyjazny z poznanych przeze mnie (kilka). Jak najbardziej polecam.

ps. Oczywiście nr 1 to Fedora :)
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #151 dnia: Sierpnia 09, 2008, 00:51:14 »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

303_Hornet141

• Gość
« Odpowiedź #152 dnia: Października 28, 2008, 18:26:17 »
Tylko dziś CrossOver za darmo

Firma CodeWeavers udostępniła dzisiaj do darmowego pobrania swoje oprogramowanie - CrossOver, które bazuje na Wine i pozwala na uruchamianie pod Linuksem wielu programów dedykowanych dla Windows. Czas kiedy kończy się możliwość bezpłatnego pobrania programu upływa jutro o 7 rano (wg. naszego czasu).

Ogromne zainteresowanie z jakim spotkała się nietypowa promocja spowodowało problemy z dostępnością strony CodeWeavers, jednak udostępniona tymczasowa strona pozwala na ściągnięcie programu oraz wpisaniu swojego adresu e-mail, na który w przecigu kilku dni zostanie przesłany numer seryjny.

Strona tymczasowa: http://down.codeweavers.com/

Źródło: http://www.linux.pl/

« Odpowiedź #153 dnia: Października 28, 2008, 22:23:39 »
Dla mnie bajer :)
Chyba przeprosze Ubuntu, aby sprawdzić jak to działa :)
Pozdrawiam.

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
« Odpowiedź #154 dnia: Października 28, 2008, 22:34:52 »
Chyba poproszenie o serial wystarczy, pewnie będzie można zawsze później ściągnąć program.
Szczerze mówiąc nigdy nie próbowałem, jakoś wine mnie nigdy nie zawiódł.
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

303_Hornet141

• Gość
« Odpowiedź #155 dnia: Października 31, 2008, 05:38:52 »
Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #156 dnia: Kwietnia 23, 2009, 20:53:01 »
Żeby wątek nie umarł:
http://i.pinger.pl/pgr211/5691b83a0008e47349e9d9a1/lin.jpg

A na poważnie, pojawiła się nowa wersja Ubuntu, czekamy na nową Fedorę w międzyczasie testuję sobie Mandrive 3 Ex. Jest w czym wybierać, a już 5 maja beta W7  :002: Żyć nie umierać  :banan
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #157 dnia: Kwietnia 23, 2009, 21:13:12 »
I po co to wszystko, wiecej niż jednego naraz nie użyjesz*, a jeszcze nie ma takiego który ma wszystko. :)

*Tak wiem, że można wirtualizować, ale nie będę VMware stawiał tylko dlatego że na drugim systemie mam ładniejszy komunikator.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
« Odpowiedź #158 dnia: Kwietnia 23, 2009, 23:44:40 »
No chyba że się pracuje w takim środowisku :), ja osobiście mam kontakt z 5 różnymi dystrybucjami rodziny Linux.
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

« Odpowiedź #159 dnia: Kwietnia 24, 2009, 10:16:12 »
Heh i tak najładniejszy komunikator to ekg ;-)

PS. Mój faworyt to Slackware :-) Pozdrawiam pingwinową brać :)

« Odpowiedź #160 dnia: Stycznia 04, 2026, 13:05:39 »
Panowie, pozwolę sobie wskrzesić ten zapomniany temat, bo to jest (był?) chyba główny forumowy wątek dotyczący systemów Linux.

Otóż...

Od 3.11 pozostaję wierny Windowsowi (choć nie każdej jego odsłonie). Zawsze byłem jakoś uprzedzony do Linuxa. Że nie jest tak przystępny jak Windows. Że są problemy z kompatybilnością sterowników i gier. Itp. Itd. A może po prostu byłem za leniwy. :P Biorąc pod uwagę, że Windows 10 stracił ostatnio wsparcie łatek bezpieczeństwa, a generalnie Microsoft idzie w kierunku, z którym mi nie do końca po drodze (tj. coraz bardziej nachalne wciskanie AI), zacząłem się zastanawiać nad przesiadką. No może jest to za mocne słowo na początek, bo raczej planuję zacząć od postawienia sobie takiego systemu do testowania na jednym ze starszych laptopów. Moje rozumienie tematu jest takie, że Linux obecnie to zupełnie inny (czyt. dojrzały) system niż w czasach, gdy ten forumowy wątek był aktywny. Jest coraz bardziej popularny (również np. dzięki Valve) i do tego bardziej bezpieczny niż Windows. Więc chyba warto spróbować.

W każdym razie moje pytanie jest takie - czy ktoś tutaj na stałe korzysta wyłącznie z Linuxa (jakiego?) i jak mu się z tym żyje (również w kontekście symulatorów)?

Jaka dystrybucją warto zainteresować się na początek, wg stanu na dzień dzisiejszy?

« Odpowiedź #161 dnia: Stycznia 04, 2026, 14:20:13 »
raczej planuję zacząć od postawienia sobie takiego systemu do testowania na jednym ze starszych laptopów.
Zawsze alternatywnie można sobie potestować Linuxa na wirtualnej maszynie na aktualnie używanym kompie czy laptopie z windowsem.
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

« Odpowiedź #162 dnia: Stycznia 09, 2026, 21:10:02 »
No więc na starym, nieużywanym laptopie zainstalowałem sobie Linux Mint w wydaniu Xfce (idealne na starszy sprzęt). To chyba jedna z bardziej popularnych dystrybucji, głównie z racji tego, że jest bardzo przyjazna nowym użytkownikom. Pierwsze wrażenia są bardzo pozytywne. System bardzo intuicyjny i przejrzysty. Laptop z 2011 roku śmiga przy tym jak rakieta i w ogóle się nie grzeje. ;D

Do testowania dystrybucji mogę polecić Ventoy. Dzięki temu można sobie wrzucić bootloader na dysk USB i różne dystrybucje w .iso, które można później odpalać i testować w środowisku LIVE bezpośrednio z USB.

Do zainstalowania Linuxa na moim głównym PC jeszcze daleka droga, ale na razie plan jest taki, żeby nieco oswoić się z tym system, bo jednak jest to zupełnie inna filozofia niż Windows. Na kolejnym laptopie planuję zainstalować Linuxa w wersji dual boot, by sprawdzić jak to działa, przy pozostawieniu Windowsa (podobno nie zawsze dobrze to działa).

Aha, do testowania dystrybucji świetna strona, gdzie możemy odpalić demo Linuxa bezpośrednio w przeglądarce:

https://distrosea.com/

« Odpowiedź #163 dnia: Stycznia 10, 2026, 17:11:49 »
Mam laptopa, na którym od jego zakupu w 2016 roku stoi tylko Linux (mimo przypisanej do płyty licencji Windows 10). Używają tego rodzice do Internetu i w zasadzie tyle. Do mniej więcej 2023 roku była to Fedora, całkiem intuicyjny i normalnie radzą sobie z tym ludzie po siedemdziesiątce. Niestety przy której aktualizacji wykrzaczył się system w taki sposób, że nie udało mi się go odzyskać i musiałem zainstalować wszystko na czysto (na szczęście miałem kopię danych). Znowuż padło na Linuksa i obecnie jest to Debian. Stoi na Gnome, podobnie jak poprzednio Fedora, więc nie było problemów z przesiadką. Dane udało się wczytać bez bólu, z ustawieniami różnych aplikacji włącznie. Niestety nie testowałem tego rozwiązania, jako platformy do gier, ale na wirtualnej maszynie wrzuciłem sobie Win7 z oprogramowaniem serwisowym do samochodu i nawet znośnie działało.
Laptop to Lenovo z niższej półki, z jakimś i3, ale po moich upgrejdach ma 16GB RAM i 0,5TB SSD.

« Odpowiedź #164 dnia: Stycznia 11, 2026, 10:40:31 »
Już jakiś czas (powoli dobijam do 20 lat) korzystam na prywatnym komputerze tylko z linuksa, więc może dorzucę swoje trzy grosze ;). Osobiście wybrałem Debiana w wersji testing i pulpitem KDE (zaczynałem od Kubuntu) i teraz mam na swoim PC i trzech laptopach (ojca, siostry, dziewczyny). Problemów z obsługą sprzętu jakichś szczególnych nie miałem (na starym laptopie siostry był problem z obsługą karty WiFi - trzeba było ściągnąć sterowniki spoza repozytorium). Używałem do niedawna karty Nvidii (1080Ti) i też działało - był kiedyś problem przez kilka wersji jądra nie budowały się prawidłowo moduły, ale w końcu poprawili. Żeby unknąć takich problemów, przesiadłem się niedawno na Radeona ;)
Uwaga natury ogólnej: jak byś instalował, to daj osobną partycję dla katalogu /home (w przypadku konieczności/chęci przeniesienia się na nowy komputer, to zdecydowanie ułatwia operację: instalujesz nowy system na docelowym kompie, przerzucasz katalog /home i masz wszystko jak na starym).
W temacie symulatorów to nie będę zbyt pomocny. Od dłuższego czasu nie latam w "poważne" tytuły, ale Pierwszy Iłek śmigał bez problemów na Wine. Rise of Fligth United też bangla(ł). Steam z Protonem teraz naprawdę jest mega komfortowym sposobem na granie, bez konieczności większego kombinowania i umiejętności z zakresu mistrza konsoli ;) Na tej stronce można sobie sprawdzić jak radzi sobie interesujący nas tytuł na Steam: https://www.protondb.com/ (wygląda na to, że DCS powinien działać, ale wymaga trochę kombinowania https://www.protondb.com/app/223750). Nie wiem jaz z obsługą poważniejszych kontrolerów (sam mam Seitek Evo i działa bez problemów ;) ). Jak się przymierzałem do HOTASa to ludzie pisali, że daje się temat ogarnąć (to było naprawdę dawno temu, ale raczej nie powinno być gorzej).
Trochę gierek, które na pewno działają na linuksie:
Middle Earth: Shadow of Mordor
Middle Earth: Shadow of War
SpinTires
Mudrunner
Snowrunner
Jagged Alliance 3
Ace Combat 7 ;)
"nowe" Tob Rajdery (wszystkie trzy części)
Pillars of Eternity I i II (natywne wersje)
Endless Legend
Civilization V i VI
Sid Mayer's Civilization: Beyond Earth
Stellaris
XCOM: Enemy Unknown
XCOM 2
Saints Row: The Third
Carcassonne
Ticket to ride
Splendor
Wiedźminy (wszystkie trzy)
Wreckfest

Oprócz zabawy używam jeszcze komputera do "wywoływania" zdjęć i Darktable naprawdę daje radę ;) O narzędziach dla programistów to można by książkę napisać ;) Jak nie ma się jakichś mocno specyficznych wymagań (licencjonowany soft działający tylko na Windows) to linuks naprawdę jest bardzo fajnym systemem. Ojciec używa sprzętu do szeroko pojętego internetu, pisania/skanowania/drukowania dokumentów, grania w pasjanse i mahjonga. Siostra po przejściu z Windowsa trochę narzekała na początku, ale jak kupiła laptopa to dzwoniła, że przy najbliższej wizycie mam być przygotowany do instalacji linuksa, bo ona z tym systemem już nie może ;)
Moim zdaniem warto dać szansę pingwinowi :)