Autor Wątek: Freetrack - 6DOF  (Przeczytany 277046 razy)

Odp:Freetrack refleksy
« Odpowiedź #1455 dnia: Października 21, 2015, 09:41:06 »
Witam! Zrobiłem czapeczkę z trzema diodami. Działa zaskakująco dobrze na wbudowanej w laptopa kamerze ale jest jeden mankament. Diody czasami powodują refleksy które kamera wyłapuje jako kolejne punkty.

Czy da się temu zaradzić?

Pisownia.
Mazak
« Ostatnia zmiana: Października 21, 2015, 10:05:48 wysłana przez KosiMazaki »

Odp: Freetrack - 6DOF
« Odpowiedź #1456 dnia: Października 21, 2015, 10:05:45 »
Jeżeli masz taką możliwość to spróbuj zastosować "domowej roboty" filtr na kamerę np. z prześwietlonej kliszy fotograficznej lub fragmentu (wewnętrznego) dyskietki.
W oprogramowaniu Freetracka masz również pasek "treshold", którego prawidłowe ustawienie może pomóc. Powinieneś mieć również możliwość dopasowania ustawień kamery - przycisk "Camera".

« Odpowiedź #1457 dnia: Listopada 21, 2015, 13:28:37 »
Po reinstalacji oprogramowania FT 2.2, kiedy wybiorę z list kamerkę PS3 Eye i  klikam na "strat" pojawia się komunikat że program przestał, FT uruchamiam w trybie zgodności i jako administrator. Wcześniej, przed reinstalacją wszystko działało poprawnie. Próbowałem już reinstalacji oprogramowania FT i sterowników do PS3 Eye, zmiana kolorów na 16bit też nic nie dała. W tle nie działają żadne programy, które mogły by powodować ten problem. Wie ktoś może jak to rozwiązać ?
"Jeb*ć, karać, nie wyróżniać. W wolnych chwilach prześladować"

« Odpowiedź #1458 dnia: Listopada 21, 2015, 16:22:09 »
Tak przenieś się na FaceTrackNoIR, jak tak zrobisz to mogę Ci nawet wysłać specjalnego fix'a pod PS3 eye do tego programu bo normalnie też wywala.

« Odpowiedź #1459 dnia: Listopada 21, 2015, 16:50:38 »
FT wywala nawet jeśli ustawię "Demo video", chyba pora zakończyć przygodę i faktycznie przenieść się na FaceTracka.
Slider, jeśli możesz to daj link to PS3 fixa, gdybyś miał jakiś profil pod A-10, KA-50 to też nie pogardzę. ;)

« Odpowiedź #1460 dnia: Listopada 21, 2015, 17:44:00 »
Fix'a mam na PC, będę gdzieś o 20-21 to Ci wyślę i z góry przepraszam że zmuszam Cię do czekania. Ale na pewno wyślę, a co do profili to brak bo nie latam żadną z wymienionych maszynek.

« Odpowiedź #1461 dnia: Listopada 21, 2015, 18:48:56 »
Przy używaniu Freetracka wraz z PS3Eye trzeba doinstalować "pacza" - https://www.dropbox.com/s/n50lqezekni4a8j/Freetrack2.2.0.279CLeyePatch.rar
Do tego (w zależności od wersji sterowników kamery, których się używa) trzeba będzie prawdopodobnie kliknąć "Stream" przed kliknięciem na "Start".

W mojej ocenie zarówno "NoIR" jak i "OT" są beznadziejne w porównaniu do możliwości FT, ale co kto lubi.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #1462 dnia: Listopada 21, 2015, 19:36:14 »
Jeszcze jedna uwaga - jeśli nadal nie będzie działać, to można uruchomić FT z prawami administratora, to wielu pomaga, w tym i mi...   

PS: I rzeczywiście, próbowałem innych wynalazków jak OpenTrack i jego klon HatTrack, i zawsze wracałem do FT, choć ostatnie próby z HT były już dość udane.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #1463 dnia: Listopada 21, 2015, 20:05:15 »
Sorbifer, FT uruchamiam z prawami administratora i zgodnością, ale to nic nie daje.

Caldur, wielkie dzięki za "pacza" :D , szukałem tego na forum FT, ale wszystkie linki dl wygasły. Teraz wszystko działa jak powinno ;D .

Próbowałem z OpenTrack, ale konfiguracja "lini/krzywych" jest znacznie bardziej trudniejsza niż w FT.

Dziękuje wszystkim za pomoc.  :)

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #1464 dnia: Lutego 09, 2016, 08:00:42 »
Jakby Wam nie działał FreeTrack w WarThunderze - jak właśnie mi się zrobiło - to rada na to jest następująca:
1. Uruchomić FT jako administrator
2. Uruchomić samą grę bez launcher'a jako administrator (poszukać sobie pliku aces.exe w katalogu gry)

Nie wiem co zostało zwalone, od początku tej gry wszystko było świetnie ale teraz jest padaka z dostępem do FT i tylko sposób jak wyżej pomaga. Smutne.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #1465 dnia: Lipca 09, 2016, 08:51:27 »
Weszła wersja DCS 1.5.4 i pojawił się problemik. Gra nie chce się odpalać jak w folderze bin jest plik HeadTracker.dll ( wersja  z 28.09.2013 roku  41KB tu jest link http://forums.eagle.ru/showthread.php?t=144652 ), zaletą jego było to, że działał FreeTrack i poruszanie widokiem za pomocą myszki lub klawiszy. Gra odpala się jednak  z wersją 64bit_headtracker_ED ( oczywiście nazwa w  pliku jest taka sama), jednak brakuje z nią poruszania widoków za pomocą muszki czy klawiszy - tylko FreeTrack.
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

« Odpowiedź #1466 dnia: Lipca 31, 2016, 12:33:26 »
Postanowiłem, że podzielę się z wami moją konstrukcją Clip'a. Clip wykonany z plastikowych rurek (Takich do baloników), wygiętych nad kuchenką gazową (Po około 20 razach w końcu się udało), zespojonych klejem, szpachlą modelarską, pomalowanych na czarno. Diody to: Osram SFH 485 P. Umocowane do clipa za pomocą termokurczek. Używam kamerki PS3-Eye z filtrem z prześwietlonej kliszy i mogę korzystać z Track'a nawet w słoneczny dzień. Diody są rewelacyjne, jeśli chodzi o jasność i kąt świecenia, jedyny minus to duży prąd diody. Zasilane pochodzi z dwóch akumulatorków AAA, ale w przyszłości mam zamiar przerobić clip na zasilanie z USB. Clip do słuchawek mocowany jest za pomocą rzepa (Wykorzystany rzep do uporządkowania przewodów). Napiszę jeszcze, że najtrudniej mi było upchać w środku przewody z rezystorami. Zdjęcia udostępniam tutaj: TrackClip by Sparrowhawk.

Ps. Obecnie jedynie ubolewam, że FreeTrack przestał być rozwijany, a żadna z obecnych alternatyw nie dorównuje mu stabilnością i jakością.
System: Intel Core i7-13700K, MSI Z790 Edge WiFi, G.Skill 32GB 6800 MHz, MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB, Corsair RM1000x, Windows 11 64 bit

Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube - Filmy z latania w FSX, X-Plane i innych gier oraz symulatorów

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1467 dnia: Sierpnia 01, 2016, 08:47:01 »
Wygląda bardzo elegancko :). Gratulacje.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1468 dnia: Sierpnia 02, 2016, 19:18:46 »

« Odpowiedź #1469 dnia: Sierpnia 04, 2016, 20:59:58 »
A mam takie pytanko, dlaczego w niektórych wersjach clip'a środkowa dioda jest przesunięta względem dwóch pozostałych? Czy takie rozwiązanie jest lepsze, od tego w którym wszystkie diody są w jednej osi?
System: Intel Core i7-13700K, MSI Z790 Edge WiFi, G.Skill 32GB 6800 MHz, MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB, Corsair RM1000x, Windows 11 64 bit

Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube - Filmy z latania w FSX, X-Plane i innych gier oraz symulatorów