Autor Wątek: Freetrack - 6DOF  (Przeczytany 277544 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Freetrack - 6DOF
« Odpowiedź #465 dnia: Grudnia 17, 2007, 17:43:27 »
U mnie nie ma problemu z zawieszaniem się FT podczas zniknięcia diod z jego pola widzenia. Po prostu wracają diody to i FT zaczyna działać, z tym, że trzeba go wycętrować.

Gładki ja ostatnio dużo latam w FS9 z FT i uważam, że lekkie przycinanie obrazu z FT to niestety norma w tej jego wersji. U Ciebie występują (z tego co piszesz) duże zawieszenia się widoku. Może to wina sprzętu, który nie daje rady. Wiadomo, Microsyf to Microsyf
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

Gładki

• Gość
« Odpowiedź #466 dnia: Grudnia 17, 2007, 20:40:24 »
Widzisz mój sprzęt poniżej? :002: Ja zbadałem sprawę bardziej dokładnie i zauważyłem, że nie mają nic wspólnego z FS'em. W oknie podglądu FT widać takie same. Natomiast w Ił'ku, czy w GTR2, chyba jakieś wygładzanie jest, bo tego efektu nie ma.

« Odpowiedź #467 dnia: Grudnia 17, 2007, 21:14:03 »
 :icon_redface:  Ups no faktycznie.  W takim razie wina FT lub sterów do kamery......
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #468 dnia: Grudnia 17, 2007, 21:32:07 »
Widzisz mój sprzęt poniżej? :002: Ja zbadałem sprawę bardziej dokładnie i zauważyłem, że nie mają nic wspólnego z FS'em. W oknie podglądu FT widać takie same. Natomiast w Ił'ku, czy w GTR2, chyba jakieś wygładzanie jest, bo tego efektu nie ma.

Hmm to może chodzi o ustawienie smoothing we FT w profilu który masz dla FSX'a? Porównaj te opcje pomiędzy swoimi profilami, może to coś pomoże...
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #469 dnia: Grudnia 17, 2007, 22:48:56 »
Eh 3 dzień tracka próbuję okiełznać i nadal nic

Są 4 punkty i jakieś chaotyczne reakcje . Przez większość czasu nie reaguje chociaż widać na podglądzie punkty świetlne i są jeszcze pozaznaczane .

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #470 dnia: Grudnia 17, 2007, 23:17:08 »
Ha! Chyba wiem co jest grane.. Na górnym punkcie widać "podwójny" krzyżyk. To oznacza, że FT nie widzi ich dokładnie. Zapewne na podglądzie te krzyżyki skaczą Ci w obrębie danego punktu świetlnego, czyż nie?? Jeśli tak, to stąd Twoje problemy!
Zmień suwak Treshold tak, aby punkty były wyraźniejsze, a krzyżyki na nich zachowywały się stabilnie.

Ponadto... masz tylko 4 FPSy we FT. Przy takim odświeżaniu FT raczej nie będzie płynnie chodził w simach :/
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #471 dnia: Grudnia 17, 2007, 23:18:14 »
W takiej konfiguracji FT na pewno nie będzie działał!
Punkty są zaznaczane krzyżykami, sam zobacz ile ich widać. 4 punkty = 4 krzyżyki = 4 świecące lampki kontrolne w prawym dolnym rogu. Musisz zwiększyć parametr threshold lub zmienić ustawienia kamery redukując jasność diod.

Uprzedziłeś mnie bip3r.
Rzeczywiście nie zwróciłem uwagi na FPS. Odptaszkuj autoexposure w sterowniku kamery lub użyj przycisku force exposure (zero).
« Ostatnia zmiana: Grudnia 17, 2007, 23:26:02 wysłana przez Tailor »

« Odpowiedź #472 dnia: Grudnia 17, 2007, 23:44:28 »
Nie zdążyłem z edycją..

Pobierz wersję 2.1 tam jest ten przycisk.

« Odpowiedź #473 dnia: Grudnia 18, 2007, 19:11:12 »
Nowa wersja to cud miód i orzeszki. Od razu załapała wszystkie punkty i krzyżyki ma większe :D

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #474 dnia: Grudnia 19, 2007, 08:17:48 »
Jaka nowa? Chyba ta sama v2.1 jak od jakiegoś czasu... Czyżby nowszy build? Hmm... Już ściągam rar-a i porównam pliki...

Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #475 dnia: Grudnia 19, 2007, 09:53:24 »
Witam.

Ja niedawno miałem taki oto problem.
  Przepiąłem kamerę z jednego portu USB do drugiego, z tyłu obudowy  i FT zgubił kamerę. Jej oprogramowanie ją znalazło ale FT nie mógł. Zacząłem szukać po plikach programu FT i okazało się, że w głównym folderze Free Tracka jest plik "reset", skrypt poleceń windows NT. Wystarczy kliknąć na niego dwa razy i wyskakuje dosowe okienko w którym jesteśmy pytani czy chcemy zresetować ustawienia naszego FT. Po zresetowaniu są zachowywane nasze profile ( :010:). Po uruchomieniu FT wszystko zaczęło działać. Znaczna i niespodziewana zmiana  dotyczy FS9. Nie wiem czy są to moje przywidzenia, efekt placebo czy rzeczywiste spostrzeżenia, ale obraz, a w szczególności zoom w FS9 się uspokoiły. Teraz lata się o niebo lepiej.
   Czy ktoś to może potwierdzić?

Polbaj

HL- EKG_Polbaj

« Odpowiedź #476 dnia: Grudnia 22, 2007, 18:47:08 »
Ja sobie daje spokój z FreeTrackiem. Głowa goni jak pijana, trzęsie się cały czas. Program zapowiada się naprawdę całkiem ciekawie ale mi brak jest jednej rzeczy ale baaardzo ważnej, a mianowicie "deadzone". Kiedy patrzę do przodu przez HUD to obraz mi pływa góra-dół (jak na statku) wkurza to mnie na maxa i do póki tego nie poprawią wole rozglądać się za pomocą Hata lub myszki.

Gładki

• Gość
« Odpowiedź #477 dnia: Grudnia 22, 2007, 22:22:42 »
Ale deadzone jest dostępne! Tzn, można ustawić tak krzywe reakcji w FT, aby w położeniu centralnym mieć dużą precyzję, a przy rozglądaniu się mniejszą, i na pewno za ich pomocą można uzyskać deadzone.

« Odpowiedź #478 dnia: Grudnia 23, 2007, 00:01:55 »
Po za tym jest przycisk pause , który blokuje kamerę w danym położeniu.

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
« Odpowiedź #479 dnia: Grudnia 24, 2007, 00:19:24 »
Zrobiłem swojego Freetracka : nastepnie stelaż : Diody z okablowaniem : I na koniec gotowiec : Niestety nie działa, zasilanie z usb nie było trafionym pomysłem  :006:
11:05 PM