Autor Wątek: Freetrack - 6DOF  (Przeczytany 277236 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Freetrack - 6DOF
« Odpowiedź #135 dnia: Października 16, 2007, 09:09:23 »
Zgodnie z sugestią vowthyn
Rozwiązałem problem z diodami. Moja kamera miała po prostu filtr podczerwieni. Rozmontowałem kamerę, odkręciłem obiektyw i zdemontowałem filtr... znaczy ekhemm.. trochę się złamał
wymontowałem filtr IR ,ale czytając manuala na str.12 zauważyłem,że zalecane jest zamontowanie filtru.W związku z czym mam pytanie czy wymontowana płytka 5x5 jest filtrem IR i czy należy ją usunąć,oraz jak rozumieć sugestię w manuale na str.12?Ja w miejsce tej usuniętej "płytki" włożyłem zgodnie z sugestią vowthyn kilka warstw kliszy fotograficznej.
Podaję także link,gdzie jest opisane jak wykonać operację usunięcia "filtru IR"
http://www.theparticle.com/hardware/irqcam/

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #136 dnia: Października 16, 2007, 11:17:12 »
Primo: Default-owy filtr w kamerze usuwa część pasma IR, które dociera do czujnika. Usuwając go mamy większą widoczność diod IR.
Secundo: Dodając zamiast tego filtr z kliszy usuwamy cześć pasma widzialnego docierającego do czujnika.
Ergo - mamy kamerkę mniej lub bardziej IR.

Ale mi się nie udało... Ech! (Dwie lewe ręce, nie widzę innego wytłumaczenia.)

Sorbifer.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #137 dnia: Października 16, 2007, 12:49:28 »
Zrobiłem szybki test kamery z diodą IR LD 271.Usunięcie filtru IR bardzo zwiększyło czułość kamery na podczerwień tak mi się wydaje (szkoda,że nie zrobiłem testu przed usunięciem filtru).Co do interpretacji filtru IR to myślę,że w manuale pod pojęciem filtru IR autor rozumie np.kliszę filmową.Co jest pokazane na rys. na str.12.
Zastanawiam się teraz nad szlifowaniem diod.Wspomniana dioda jest wąskokątna takie tylko mieli w sklepie.

« Odpowiedź #138 dnia: Października 16, 2007, 13:18:50 »
Zapomniałem spytać o wymiary frame.Na str.5 jest rys.3 z wymiarami.Na następnej stronie str6 jest rysunek w skali 1:1,gdzie wymiary są inne niż na poprzednim rys.3.Czy to są rysunki z różnymi wymiarami?Czy wymiary są podawane w mm (na str.13 pod Leds jest mowa o mm)?

« Odpowiedź #139 dnia: Października 16, 2007, 18:09:04 »
Czy wszystkie kamery internetowe mają filtr IR? JA mam Creative WebCam Instant, czy ona też ma taki filtr? Jak to sprawdzić? Niby diody IR widzi, ale może lepiej je zobaczy jak zdejmę taki filtr, jeśli go mam.
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #140 dnia: Października 16, 2007, 18:14:52 »
Tak diodę IR widzi kamera bez filtru:

światło diody jest właściwie białe, z filtrem jest znaaaacznie słabsze i o zabarwieniu niebieskawym/fioletowym.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #141 dnia: Października 16, 2007, 20:04:19 »
Takie małe spostrzeżenie z ostatniej chwili. Włączam dzisiaj FT, a ten nagle pokazuje 20FPS i ani myśli więcej. Nie grzebałem nic w ustawieniach, więc się zdziwiłem, wczoraj wszystko działało OK, posiedziałem dość długo żeby dojść przyczyny, okazała sie prozaiczna, ale może komuś się to przyda. Zauważyłem, że klatki idą do góry jak przybliżam clip do kamery. Pomyślałem chwilę i przypomniałem sobie, że zostawiłem w ładowarce akumulatorki, a do clipa były włożone zwykłe baterie alkaliczne. Nie zwróciłem na to wcześniej uwagi, bo FT doskonale widział diody, i nie było problemu, na podglądzie wszystko w jak najlepszym porządku, trzy bardzo mocne, wyraźne punkty, zero migania czy zakłóceń, w pokoju ciemno. Jednak z jakiegoś powodu jak założyłem na powrót akumulatory to FPS skoczyły od razu do 30 i stoją. Więc może sugestia dla osób, którym kamerka daje mało FPS - pokombinujcie z mocniejszym zasilaniem do waszych clipów, bo najwyraźniej nie jest bez znaczenia nawet wtedy, kiedy na pozór wszystko jest ok i FT widzi diody jak powinien.

Vito - Ty sie o wymiary clipa pytasz?

« Odpowiedź #142 dnia: Października 16, 2007, 20:21:10 »
Tak pytam o wymiary.Mam jeszcze dodatkowe pytania.
1.Ty stosujesz 3 diody,inni 4 czym to jest spowodowane?
3.Czy jest jakaś zależność z stosowaniem rozwiązania z 3 lub 4 diodami a rodzajem gry?Na ostatniej stronie manuale jest zestaw gier i możliwości analizy ruchu głowy,czy to ma jakiś związek z ilością diod?
Podałeś na którymś post wymiary rozstawień swoich diod,czy mógłbyś mi przesłać na PP swój plik konfiguracyjny.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #143 dnia: Października 16, 2007, 20:39:37 »
Stosuję 3 diody bo:

- przy 4 diodach clip jest większy i łatwiej o sytuację, w której będą się wzajemnie zasłaniać
- mam clip zamontowany na słuchawkach z boku
- przerabiałem na clip lampkę 3 diodową
- nie wiadomo mi o żadnych dodatkowych zyskach ze stosowania 4 diod, wręcz przeciwnie (większe zużycie baterii i bardziej skomplikowana budowa clipa)

Co do wymiarów, to najprościej będzie, jak otworzysz w FT zakładkę "setup", wybierzesz interesujący Cię rodzaj clipa (1 dioda, 3 diody z boku głowy, 3 diody na czubku głowy, 4 diody na czubku głowy) i domyślnie wpisane tam wartości potraktujesz jako milimetry. Możesz również odrobinę powiększyć clip (powiedzmy dodać po centymetrze) do podanych tam wartości, będzie większy zakres ruchu i większa dokładność, tylko nie zapomnij wtedy skorygować tych wartości w programie, żeby miał poprawne wymiary do obliczeń. Generalnie wymiary clipa, to sztuka kompromisu między wystarczającą dokładnością a niezbyt dużymi wymiarami (np mnie wkurza, jak w trakcie gry mam coś w polu widzenia, więc zrobiłem tak, żeby nie widzieć swojego clipa). Jeśli wybierzesz clip z 3 diodami postaraj się, aby w neutralnej pozycji głowy diody były w jednej pionowej linii (jak będą ukośnie nachylone, to rozglądanie prawo/lewo i góra/dół powinno być i tak OK, ale będzie wariować przechylanie głowy na boki).
Swój konfig wyślę Ci na maila, ale myślę, że i tak będziesz musiał dojść do własnych ustawień.

« Odpowiedź #144 dnia: Października 16, 2007, 21:17:14 »
Więc tak :003: rozebrałem kamerę ( Creative WebCam Instant) Z tyłu jej obudowy są dwie małe śrubki, które wykręciłem. Oprócz tego obudowa jest połączona zatrzaskami, które delikatnie, ale stanowczym ruchem trzeba odczepić - ja po prostu mocniej pociągnąłem. Sama płytka z sensorem wewnątrz obudowy jest przymocowana kolejnymi dwiema śrubkami, które musimy odkręcić by dostać się do tych , które trzymają przy sensorze soczewką. Płytką jest połączona kabelkiem , który możemy odczepić by ją całkowicie wyjąć, ale da się wszystko zrobić bez odczepiania tego wtyku. Gdy wyjmiemy już soczewkę naszym oczom ukarze się sensor (kwadracik na płytce i nasz znienawidzony filtr IR. To jest taka mała szklana płytka w kształcie kwadratu, włożona między soczewką a sensorem. wystarczy ją delikatnie podważyć, najlepiej wycieniowaną zapałką i powinna lekko lekko odejść. Ja niestety pierwszą próbę zrobiłem pincetą przez co po dwóch stronach filtra lekko go wyszczerbiłem. Na szczęście po ponownym jego włożeniu okazało się, że te minimalne ubytki nie są w ogóle w polu widzenia soczewki (filtr chcę sobie zachować tak na wszelki wypadek jak by mi się coś dowidziało  :004: ). Zmontowałem wszystko razem (oczywiście już bez filtra IR ) dodałem filtr z kliszy  i ......rewelacja  :012:  diody świecą w kamerze jak latarnie morskie  :118:  Opiłowane mają kąt świecenie 180st.

Chyba zakończyłem pracę nad moim FreeTrackiem i klipem do niego. Teraz tylko latać i rozglądać się za wrogiem.......
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

« Odpowiedź #145 dnia: Października 16, 2007, 21:58:24 »
 Vowthyn dziękuję za informacje.PodBaj ma rację kamera po usunięciu filtru IR jest bardzo czuła na promieniowanie IR.

« Odpowiedź #146 dnia: Października 16, 2007, 23:25:36 »
Powalczyłem z moją kamerką i wiecie co...jest rewelacyjnie :002:
Co prawda zapociłem się strasznie przy wyciąganiu filtra IR z optyki kamerki, ale było warto. Teraz diody IR świecą jak reflektory szybko nadjeżdżającego TIR'a w bezchmurną noc :003:
Diody miałem lekko spiłowane i teraz kąty świecenia oceniam w okolicach 180 stopni.
Pełne szaleństwo. Teraz muszę popracować nad samym clipem. Wygląda badziewnie i ledwie trzyma się słuchawek, a więc tuning go nie minie :004:
Już zauważyłem że skalibrowanie całego misternie połatanego clipa z FreeTrackiem będzie trudne, ale 6dof w FSX zrekompensuje mi te trudy.

Kilka fotek, jak diody były widoczne przez mojego Logitecha przed i po operacji kastracji ze szkiełka IR.

Kamera z filtrem IR (szkiełko) i filtrem z kliszy na obiektywie.

Kamera z filtrem IR (szkiełko) i bez filtra z kliszy na obiektywie.

Kamera po kastracji i bez kliszy na obiektywie :002:

Kamera po kastracji i z kliszą na obiektywie.

...i widoczek na okno samego FT po uprzednim dostrojeniu ustawień obrazu.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #147 dnia: Października 16, 2007, 23:41:47 »
Mała uwaga tylko - nie przesadźcie z tymi latarami. Jak już pisałem FT nie lubi również zbyt mocnego światła. Jeśli widok będzie wam szarpał popatrzcie na podgląd FT w zakładce kamery, czy te krzyżyki, które pojawiają się na punktach diod są stabilne i nie mrugają (także na to, czy lampki sygnalizujące diody świecą równo na zielono, czy zdarza się im mrugać). W razie zbyt mocnego światła pomaga opcja "force exposure", no i obcinanie progu na głównym suwaku FT.

« Odpowiedź #148 dnia: Października 17, 2007, 12:32:29 »
Proszę o pomoc.Zanim zmontuję 3 lub 4 diodową ramkę chcę przetestować program z najprostszą opcją 1 single point z jedną diodą.W setup wybieram 1 single point i robię start.Program daje komunikat "operacja nie może być wykonana,ponieważ piny nie są połączone ($80040209)",następnie "co najmniej jeden z argumentów jest nieprawidłowy ($80076057)".Czy muszę coś ustawiać w pliku .ini?Co robię źle?

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #149 dnia: Października 17, 2007, 13:56:23 »
Proszę o pomoc.Zanim zmontuję 3 lub 4 diodową ramkę chcę przetestować program z najprostszą opcją 1 single point z jedną diodą.W setup wybieram 1 single point i robię start.Program daje komunikat "operacja nie może być wykonana,ponieważ piny nie są połączone ($80040209)",następnie "co najmniej jeden z argumentów jest nieprawidłowy ($80076057)".Czy muszę coś ustawiać w pliku .ini?Co robię źle?

Pierwsze widzę, pierwsze słyszę. Hmmm... Sprawdź u nich na forum.

U mnie jedna dioda działała świetnie. Ale już nie działa :-) Operacja usuwania filtru IR i dodania zamiast tego kliszy w kamerze QuickCam Express zakończyła się połowicznym sukcesem - filtr podmieniony, ale kamera przestała działać. Kupiłem Creative Live!Cam Vista IM i od razu mówię - nie polecam, w ciemnościach ledwie co zipie, 9-17 klatek na sekundę. Oddaję do Saturna ( notabene 10% droższe kamery niż MediaMarkt - Wrocław ) i kupuję to co miałem wcześniej, czyli Logitech-a.

Pozdrowienia!
Sorbifer.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.