Autor Wątek: Armed Assault (ARMA i ARMA 2)  (Przeczytany 95871 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mmaruda

• Gość
Odp: Armed Assault
« Odpowiedź #585 dnia: Września 18, 2012, 14:40:20 »
Pojazdami jeździj sam, inaczej będzie słabo. Mody AI... ASR AI -z tego co kojarzę, głównie się skupia na korzystaniu przez komputerowych łamagów ze skrzynek z ekwipunkiem i nieco bardziej logicznym zachowaniu (wycofują się np jak są pod ogniem), drugi godny polecenia to Zeus AI skills - bardziej cisną, rzucają granatami i ogólnie zachowują się bardziej po ludzku. Obydwa mody poprawiają też nadludzką detekcję jak siedzisz w krzorach itd. Na forum BIS jest zbiorczy wątek z listą wszystkich modów AI i opisami co robią.

Warte uwagi jest też to: http://www.youtube.com/watch?v=vklOq6KFQy4

Ja osobiście nie korzystam, bo za dużo guzikologii nieco, ale te bajery to coś, co Arma jako symulacja powinna mieć od początku.

« Odpowiedź #586 dnia: Września 18, 2012, 15:25:15 »
Nie zawsze jest możliwość samemu siąść za sterami. Jak wzywam transport lotniczy to muszę polegać na AI. Właśnie z helikopterem miałem ostatnio przeboje. Raz przy lądowaniu roztrzaskał się o drzewa, drugi raz zabił gościa z mojej drużyny gdy wysiadaliśmy.

Sprawdzę te dwa mody. Zakładam, że nie gryzą się ze sobą?

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #587 dnia: Września 19, 2012, 07:59:30 »
Gryźć się nie powinny. Jeśli idzie o heli, to obawiam się, że wina leży po Twojej stronie - musisz brać poprawkę na głupotę AI (założę się, że grasz w Harvest Red:)), trzeba wybrać odpowiednie lądowisko, z daleka od wroga, najlepiej szerokie i równe pole, no i poczekać z wysiadaniem aż maszyna pewnie usadzi się na ziemi.

Wiem, że to idiotycznie brzmi, ale to Arma - kocha się ją za niesamowitą i elastyczną technologię symulowania pola walki i nienawidzi za to, że gra się w nią jak w coś z lat 90.

Chociaż po krótkim namyśle, to stary Seal Team jednak stwarzał mniej kłopotów.

« Odpowiedź #588 dnia: Września 19, 2012, 12:40:46 »
Zainstaluj sobie ACE 2 tak jak polecano ci to już wcześniej - nie dość, że tak zmienia rozgrywkę, że nie wyobrażam sobie już gry bez niego, to dodatkowo wprowadza poprawki do AI (instalowanie dodatkowych modów zmieniających AI nie jest potem zalecane); ZEU jedyne co powoduje to to, że AI staje się bardzo agresywne, a jego poziom celności podskakuje w kosmos - pojazd z AI potrafi cię zabić z odległości z jakiej go nawet nie zobaczysz przez lornetkę.
Arma 2 to gra zespołowa, nastawiona na multiplayer - podejrzewam, że w Armie 3 to się raczej nie zmieni, a "inteligentne" AI pewnie nie zobaczymy nigdy.

« Odpowiedź #589 dnia: Września 19, 2012, 14:19:01 »
Udało mi się wreszcie odpalić grę z ACE. Walczyłem z tym chwilę bo miałem najnowszą wersje, która działa tylko pod OA. Zeus i ASR również wymagają tego dodatku więc na razie dam sobie z nimi spokój.
Celność można ustawić za pomocą parametrów precisionFriendly=0.5; i precisionEnemy=0.2;. Takie właśnie wartości zaleca autor Zeusa. Sprawdzę to jak dorobię się wreszcie Arrowheada. Kupiłem parę dni temu Train Simulator 2013 i wystarczy wydatków na pierdoły ;).

« Odpowiedź #590 dnia: Września 19, 2012, 15:49:54 »
Arma 2 bez OA to nie Arma tylko jakiś "kastrat" ;-)

« Odpowiedź #591 dnia: Września 19, 2012, 16:04:02 »
Do kampanii wystarczy. Online mnie nie interesuje. OA kupię na pewno, bo wkręciłem się w klimaty afgańskie przy lekturze "Afgańcy...".

« Odpowiedź #592 dnia: Lutego 13, 2013, 14:49:45 »
Widzę, że do instalacji ACE trzeba najpierw zainstalować jakiś Community Base Addons, sporo tam piszą o tym jak to zrobić, oczywiście po angielsku, nie mam pewności czy dobrze to rozumiem. Czy ktoś byłby tak dobry i w paru słowach napisał jak zainstalować na ARMA 2 OA ten Community Base Addons?

Offline laxentis

• *
  • Kamikaze z przypadku
    • ArmA Coop Corps
« Odpowiedź #593 dnia: Lutego 13, 2013, 19:22:09 »
Zainstaluj ACE przez SixUpdatera to sam zainstaluje wszystko, co potrzebne.

« Odpowiedź #594 dnia: Lutego 13, 2013, 19:25:38 »
Dzięki Laxentis, ale co to jest SixUpdater?

« Odpowiedź #595 dnia: Lutego 13, 2013, 21:30:38 »

« Odpowiedź #596 dnia: Lutego 13, 2013, 22:30:16 »
col_Kurtz ha ha, ale śmieszne. Nie do końca o to  mi chodziło, problemy mam raczej z instalacją tego programu. W sumie też nie bardzo wiem o co w nim chodzi.

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #597 dnia: Lutego 14, 2013, 02:33:24 »
Teraz to się nazywa bodajże PlaywithSix - ogólnie to taki programik, który trzeba mieć. Instalujesz to to, odpalasz i masz opcję, żeby bezproblemowo wybrać sobie gorący mod, który Cię interesuje i bezboleśnie go dociągnąć i używać z łatwością jak na Steamie. Jeśli zamierzasz bawić się ACE czy DayZ, to jest to konieczność.

« Odpowiedź #598 dnia: Lutego 14, 2013, 17:59:31 »
Dzięki Mmaruda

« Odpowiedź #599 dnia: Lutego 16, 2013, 11:38:25 »
Zainstalowałem Play With Six, później za jego pomocą ACE, wszystko pięknie działa. Po krótkim czasie postanowiłem w ten sam sposób doinstalować DFD mod (ten z armią fińską), ale ku swojemu rozczarowaniu zauważyłem, że nie mogę uruchomić ACE i DFD jednocześnie. Gdy uruchamiam ACE nie mam fińskich jednostek, gdy uruchamiam FDF nie działa ACE.
Czy można w jakiś sposób uruchamiać mody z Play with six jednocześnie z ACE?