Autor Wątek: Armed Assault (ARMA i ARMA 2)  (Przeczytany 95831 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Odp: Armed Assault
« Odpowiedź #600 dnia: Lutego 16, 2013, 11:53:16 »
Opcja "Add Mods to selected set" z prawej strony z wyszukiwarką modów po tym jak zaznaczysz ACE z głównej listy.

« Odpowiedź #601 dnia: Lutego 16, 2013, 17:27:41 »
Dzięki Sundowner.
« Ostatnia zmiana: Lutego 16, 2013, 19:42:38 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #602 dnia: Lutego 20, 2013, 20:38:28 »
Jakie są wasze odczucia po opublikowaniu COWARMod 1.4? Bo jak na razie, to lepiej mi to podchodzi niż ACE, choć nie spodziewałbym się nigdy że coś się choćby zbliży do poziomu jaki wyznaczył Sickboy z kolegami... Ktoś próbował?
-Mamo dlaczego ci ludzie klęczą?
Bo to synku E24 jedzie.
-A ten za nim, to ma awarię?
Nie synku, to diesel.

« Odpowiedź #603 dnia: Lutego 20, 2013, 21:12:53 »
Nie gryzie się ten mod z ACE? Musiałem odinstaować ACE, czy wystarczyło jak wyłączyłeś w opcjach?

« Odpowiedź #604 dnia: Lutego 20, 2013, 21:26:07 »
Pierwszy wyraz w drugim zdaniu miał być "musiałeś" a nie "musiałem". Cowarmod to Cold War Rearmed?

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #605 dnia: Lutego 21, 2013, 03:47:46 »
Modzik na pewno wart wszelkiej uwagi. Nie siedzę na tyle w Armie, żeby porównywać, ale jakbym miał wybierać, to chyba jeden z top 3 najlepszych modów na mojej liście, kto nie próbował, ten gapa.

« Odpowiedź #606 dnia: Lutego 22, 2013, 00:29:52 »
Cold War to zupełnie inna para kaloszy, fajny pomysł na powrót do nieprzespanych nocy z Operation Flashpoint, ale ciągle bardzo niedopracowany i raczej jako ciekawostka. COWARMod to taka nakładka jak ACE, i moim zdaniem dotychczasowe próby łączenia tego (COWARMod w wersji pod ACE) to już był przerost formy nad treścią. Ale wersja samodzielna teraz jako 1.4, naprawdę daje radę. Właśnie sobie porównuję jeden z drugim, i odkrywam ARMA na nowo kolejny raz. Przewaga ACE nad czymkolwiek innym w kwestii poprawiania oryginalnej ARMA już nie jest tak miażdżąca jak dotąd- nadal jest to najbardziej urealniający rozgrywkę mod, ale jako overhaul chyba na czoło właśnie wysunął się COWARMod.
Dla nieobytych: jeden facet ileś tam czasu spędził na zbieraniu najciekawszych modów do ARMA 2, pokompilował to tak żeby się razem nie gryzło, i zrobił z tego jedną paczkę-gotowca. I to działa wbrew pozorom. Dotyczy wszystkiego- grafiki, dźwięków, AI, sprzętu. ACE dla odmiany zrobiony był od zera jako jeden mod ukierunkowany w zasadzie wyłącznie na urealnieniu działania sprzętów wojskowych i dopiero poprzez to - samej gry.
Stąd ciekawy jestem Waszego zdania, jak to widzicie.
-Mamo dlaczego ci ludzie klęczą?
Bo to synku E24 jedzie.
-A ten za nim, to ma awarię?
Nie synku, to diesel.

« Odpowiedź #607 dnia: Lutego 22, 2013, 01:08:06 »
Takie szybkie pytanie mam. Oprócz dość słabego sprzętu jaki mam, pojawiały się i inne problemy z nakładkami na ARMA 2. Otóż zamrażanie AI. Była akcja, zadyma, wojna i inne fajerwerki i nagle spotykałem koleżków "zastygniętych" w biegu, ale nadal świecących jako cele. Zdaje się, że to właśnie Gunther mi odpisał, że to ogólny problem z AI w ARMA. Jakieś scrypty źle działały i nie mogli sobie z tym poradzić, zwłaszcza, jak się jeszcze poza ogólnymi modami, nałożyło mod z kampanią dla SP. Sama kampania w ARMA jakoś mnie nie urzekła i jak do Cold War Crisis (zrobili nakładkę dla ARMA 2 OA - oficjalnie na stronie BISim OFP Cold War Crisis - to samo, tylko w nowej szacie) wracałem wielokrotnie co jakiś czas, z modami oczywiście. W ARMA 2 kampania na raz i koniec. W OFP podobało mi się przejście od szeregowca, po dowódcę oddziału. I to niezapomniane wrażenie - co ja tutaj robię? ;D Jakoś BiS lepiej się wówczas do tego przyłożyło, teraz, sam nie wiem. Nie jestem fanem MP, wolę sobie w kącie sam dziergać i kombinować akcje.
;)
Jak to teraz działa? Pojawiają się owe kwiatki nadal?

« Odpowiedź #608 dnia: Lutego 22, 2013, 01:55:10 »
Raz zauważyłem i to tylko na mapie, były aktywne dwie jednostki przeciwnika, chociaż zostały już wcześniej zneutralizowane, że tak powiem.
Odnośnie misji w ARMA czy ARMA2, nie mam o nich zielonego pojęcia, od razu odpaliłem edytor i tam zawsze sobie przygotuję coś na co akurat mam ochotę.
Głosie z kibla, może napisz po polsku jak się instaluje ten mod, bo z tego co patrzyłem to trochę tam trzeba pomieszać i do tego jeszcze jest kilka różnych wariantów instalacji.
Fajnie byłoby przejść w kilka osób jakąś specjalnie przygotowaną misję, cooperative contra AI. Nawet w dwie osoby byłaby niezła zabawa, chętnie przygotuję misję.

« Odpowiedź #609 dnia: Lutego 22, 2013, 14:01:30 »
Arma 3 tylko na Steamie. Wersja pudełkowa pojawi się w późniejszym terminie, ale i tak będzie wymagała Steama. Mamy tutaj jeszcze jakiś haterów tego rodzaju dystrybucji :)?

Offline laxentis

• *
  • Kamikaze z przypadku
    • ArmA Coop Corps
« Odpowiedź #610 dnia: Lutego 22, 2013, 14:38:10 »
Na pewno mamy haterów polonizacji LEMu.

« Odpowiedź #611 dnia: Lutego 22, 2013, 14:41:53 »
Arma 3 tylko na Steamie. Wersja pudełkowa pojawi się w późniejszym terminie, ale i tak będzie wymagała Steama. Mamy tutaj jeszcze jakiś haterów tego rodzaju dystrybucji :)?

Ja nie jestem o tyle przeciwny Steamowi jako takiemu, ale pamiętam ile problemów mieli koledzy posiadający wersje steamowe Army 2 żeby spiąć je razem w "CO" oraz odpowiednio zmodować.
Mogę zrozumieć autorów jeżeli chodzi o kwestie finansowe, ale wersja "digital" do pobrania z ich sklepu i niewymagająca Steama też by się przydała.
To, że mogliby nie zdążyć wydać grę w tym roku jakoś do mnie nie przemawia - to taki dziecinny "szantaż emocjonalny". Jeżeli chodzi o mnie to mogą ją wydać i w przyszłym roku, byle by była pozbawiona większych błędów i zoptymalizowana.

« Odpowiedź #612 dnia: Lutego 22, 2013, 14:56:52 »

Masz. Ze Steam było głośno a`propos umów jakie się podpisuje przy wchodzeniu na konto. Nie wchodząc w detale, mam teraz sobie Half-Life 2 w wydaniu Orangeowym, pakiet (TF oraz Portal). Za grosze w pudełku, no, ale by grać, wymagane jest połączenie ze Steam. A umowa mi nie pasuje, bardzo. Chodziło o wyrok sądu, który znosił zakaz handlowania towarami elektronicznymi. Steam wymyślił jakąś nową umowę... I mi się to po prostu nie podoba.
Nie wiem, czy jestem haterem, po prostu byle czego nie podpisuję, jeśli treść mi się nie podoba.
:)

A sam Steam trochę mi obciążał system - nieco leciwy, net też nie jest rozpasany zbytnio.
Co do Arma 3, to i tak nie dla mnie obecnie. Patrz wyżej. Ale ciekawe jak to się będzie miało to modów.
« Ostatnia zmiana: Lutego 22, 2013, 15:01:47 wysłana przez Syringe »

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #613 dnia: Lutego 22, 2013, 15:11:02 »
Zapewne chodzi bardziej o infrastrukturę, żeby to wydać. Jak widać wersja pudełkowa na starcie jest albo zbyt kosztowna, albo problematyczna z innych względów. Gdyby wydali to tylko w swoim sklepie, na pewno spodziewana sprzedaż mogłaby być niższa - w końcu Steam pozwala dotrzeć do większej masy odbiorców, w sumie od razu jest promocja, bo ludziom wyskoczy okienko, że Arma 3 nadchodzi itd. Do tego cała kwestia infrastruktury związanej z cyfrową dystrybucją też odpada.

Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o kasę, rzeczy na Steamie się sprzedają i tyle. Co do hejtowania samej platformy, to osobiście nie mam nic do Steama, ale ogólnie wolę nie musieć instalować tego ustrojstwa, żeby w coś pograć. W 100% rozumiem ludzi, którzy są przeciwni tego rodzaju platformom, aczkolwiek Steam i tak jest najmniej bolesny (Origin czy Yuplay to dopiero ból w zadzie), chociaż zmiany umowy licencyjnej i blokada konta jak nie zaakceptujemy, to moim zdaniem granda. Wciąż nie rozumiem, czemu soft ma być traktowany inaczej niż inna własność intelektualna - nikt przecież nie każe podpisywać umowy licencyjnej na książki. Jedno jest pewne, jeśli idzie o piractwo, to akurat FADE jest chyba najskuteczniejszym DRMem zaraz po systemie Steel Beasts, więc tu akurat Steam punktów nie zbierze, zwłaszcza że jakoś nie słyszałem, żeby pojawiło się tam cokolwiek, czego by nie zcrackowano już w dniu premiery.  ???

« Odpowiedź #614 dnia: Lutego 22, 2013, 15:27:32 »
O mody się nie martwcie. Skoro nie będzie innej wersji niż steamowa to nie będzie problemów z kompatybilnością. Do tej pory było tak, że mod powstał pod wersję stand-alone a twórca nie przetestował jej pod steamową wersją. Teraz nie będzie miał wyboru. Albo mod będzie działał u wszystkich, albo u nikogo.