Autor Wątek: Nowości na rynku gier  (Przeczytany 205461 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Nowości na rynku gier
« Odpowiedź #1050 dnia: Czerwca 13, 2025, 10:29:07 »
Dziś premiera gry od naszego 11Bit Studios: Alters: https://store.steampowered.com/app/1601570/The_Alters/. Wygląda ciekawie, taka mieszanka survivalu, przygodówki, citybuildera w klimacie s-f.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #1051 dnia: Czerwca 16, 2025, 18:29:16 »
Coś w klimacie strategii Regiments i chyba bardziej rozbudowanej, może nie MicroProse ale zapowiada się ciekawie, premiera 19.06: https://store.steampowered.com/app/1604270/Broken_Arrow/. Wrzucę tutaj informacyjnie, ale jak tytuł zainteresuje więcej osób, to można zrobić z tego osobny topic.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #1052 dnia: Czerwca 26, 2025, 22:41:44 »
Ok, nie PC ale znów będziemy mogli ponosić przesyłki i popracować trochę dla Uber Eats ;), Death Stranding 2 już za progiem. Fakt, że filmy to umieją robić też: https://youtu.be/etOOO9Sq7u8?si=TnaMF2mx9aJ1aepf. Co ciekawe na PC renesans przeżywa teraz Death Stranding. Premiera na konsolę nakręciła ludzi na ten tytuł.

www.yoyosims.pl

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #1053 dnia: Czerwca 27, 2025, 09:33:07 »
Zagrałem w 1 i się odbiłem po 10h zyliona cutscenek i trochę gameplaye'u. Podobno dalej jest ciekawiej, ale cóż... Przepadło. :)
Choć recenzje 2 przeczytam i się zastanowię. Cóż szkodzi spróbować, jak będzie kiedyś na promce...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #1054 dnia: Czerwca 27, 2025, 13:23:12 »
To jest chora gra...
[imo]
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #1055 dnia: Lipca 14, 2025, 18:31:12 »
Z tych dwóch gier bliżej mu do Wiedźmina, choć to w sumie nietrafione porównanie, bo to nie jest RPG (choć w sumie jakieś elementy ma). Po prostu gra akcji w otwartym świecie z elementami składanki. Coś w stylu (ostatnich) Assassin's Creed. Co prawda wyszła w 2020 jeszcze na PS4, ale nie wygląda źle. Ta wersja będzie chyba jeszcze nieco podrasowana. Są różne style walki i możliwość eliminowania przeciwników w sposób skryty lub w klasycznej walce.

Ja na pewno kupię i przejdę kolejny raz. Głównie ze względu na bardzo przyjemną i "soczystą" walkę mieczem. Np:

https://youtu.be/nVhXp6FX7Y4?t=177

W końcu mam i ja i sobie pogrywam, trochę może zainspirowany, że na jesieni ma wyjść Ghost of Yotei (chociaż pewnie tylko PS5, a na PC to sobie poczekamy), a trochę w ramach przerywnika, no i że ten tytuł zawsze mnie jarcował. Chodzi to to jak złoto i równie dobrze wygląda. Klimacik też jest. Tak po 6h grania zaczyna wciągać coraz bardziej. Fajne też, że nie ma prawie żadnych znaczników, a kieruje nas wiatr. Jedyne co to faktycznie chyba lepiej by się grało kontrolerem, jest troche kombinacji, które sama myszka nie ogrania, idzie się przyzwyczaić ale to taki pewien minus.
« Ostatnia zmiana: Lipca 14, 2025, 20:33:14 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #1056 dnia: Lipca 18, 2025, 13:06:38 »
Ja też kupiłem Ghost of Tsushima jakiś czas temu w promocji. Pogrywam sobie od czasu do czasu, ale bez ciśnienia, bo ukończyłem ją już wcześniej na PS5 i w sumie zbyt dobrze pamiętam. Zgadzam się, że nadal wygląda nieźle, mimo ze już ostaje od najnowszych standardów graficznych. Bardzo lubię widoczki jakie oferuje ta gra.

Tak jak pisałem, walka sprawia mi masę frajdy. Nie jest to po prostu tępe łupanie po przyciskach, tylko trzeba np. dostosować postawę do danego typu przeciwnika. Późnijże pojedynki z roninami naprawdę potrafią być wymagające, zwłaszcza na trudnym poziomie trudności.

Fajnie zrobiona progresja i zdobywanie nowych umiejętności, zwłaszcza tych skrytych. Pro-tip - warto nie ulepszać tanto do ostatniego poziomu. Na poziomie 1 i 2 te skryte zabójstwa są znacznie bardziej satysfakcjonujące i realistyczne. Na najwyższym 3 poziomie, są nienaturalnie szybkie. Ewentualnie można sobie zapisać stan gry przed i sprawdzić samemu.

Polecam też grać z japońskim dubbingiem. Naprawdę daje odpowiedni klimat. Choć fajne jest to, że jak w przypadku wielu gier SONY, jest też dostępny pełny polski dubbing.

Co do gamepada, to nie wyobrażam sobie grać bez w przypadku tej gry. Mam i ten od PS5 i ten od XBOX. Pad od PS5 jest fajny, że ma te adaptacyjne triggery. Akurat w tej grze ta funkcja ma wsparcie na PC, więc np. można wyraźnie poczuć opór przy nacisku gdy np. naciągamy cięciwę łuku. Fajny bajer. Niestety pady PlayStation nadal nie mają pełnego wsparcia na PC (brak dedykowanych sterowników) i czasem płatają figle przy połączeniu przez Bluetooth (ale po kablu USB nie miałem takich sytuacji). Pad XBOX nie ma takich problemów plus dodatkowym atutem są wymienne baterie (AA), które też dłużej trzymają (no i można stosować ładowane akumulatorki). Pady PS5 nie mają takiej opcji (ładowanie tylko po USB-C) i stosunkowo szybko się rozładowują. Te pady kosztują grosze w porównaniu z Twoimi innymi peryferiami YoYo, więc nie wiem nad czym się zastanawiasz. Boisz się, że zostaniesz kanapowcem? :evil:

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #1057 dnia: Lipca 18, 2025, 18:49:10 »
Co do gamepada, to nie wyobrażam sobie grać bez w przypadku tej gry.

Ja mam i to 2. Jeden dla PS (ale jakaś podróba) i XBox'owy, natomiast po prostu nie lubię grać padem na kompie. Może przy TV i konsoli ma to sens, ale jakoś przy PC mi się średnio podoba (tym bardziej, że gram na laptopie więc i tak mam mało przestrzeni). Na pewno z padem jest jeszcze miodniej, bo przy mysz + klawiatura czasem są kombinacje od czapy. Np. wyzwania, te mini gra z bambusami, kompletnie partaczę, bo to kombinacje - prawy myszki, lewy, S, W, prawy itp. Konia z rządem temu kto to zalicza. Na teraz mam 21h za sobą, parę rzeczy bym zmienił, ale generalnie fajnie się gra i grafika mi się mega podoba jak i wydajność, tylko w domu się wkurzają bym grał na słuchawkach, bo ten świst katany, a potem jęki i krzyki i tryskająca posoka mogą wyprowadzić z równowagi ;).

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #1058 dnia: Lipca 22, 2025, 13:40:51 »
Tak myślę tylko, że przełączanie ręczne postaw w GofT to pomysł nieco z dupy. Powinien to być automat, a ty jedynie uczysz się postaw i technik. W sumie nawet tak na logikę, to protagonista widząc osiłka z samym mieczem, sam powinien przyjąć inny stal walki niż do tarczownika. Generalnie gra mi się jednak podoba, potem wciąga, niektóre "Opowieści" są całkiem całkiem, inne takie dość płytkie, bez polotu, wyjęte z Assasyna ale gra się miodnie, zwłaszcza jak się zrozumie style walki i połączy to ze wskaźnikami na wrogach. DLC z weyspą Iki jeszcze nie zacząłem, ale pewnie zaraz tam przejdę. Ps. o co chodzi postaciami "bajarz legend"? Tam jest informacja, że opuścisz grę, tzn. jakiś tryb legend.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #1059 dnia: Lipca 22, 2025, 17:14:28 »
Mi się ręczne przełączanie postaw podoba. Stanowi jakiś dodatkowy element trudności. Zresztą, generalnie i tak nie musisz zmienić postawy by ubić dany typ przeciwnika. Po prostu przy właściwej technice robisz to szybciej.

Tryb legend to osobny tryb kooperacyjny GoT (nie grałem). Po prostu można wejść w ten tryb z poziomu świata gry, a nie z menu. W ustawieniach możesz wyłączyć te ikonki na mapie.

Wyspa Iki jest przewidziana chyba dla bardziej rozwiniętych postaci (choć też tego nie przerobiłem). Generalnie wydaje mi się, że lepiej ukończyć najpierw wątek główny.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #1060 dnia: Lipca 22, 2025, 18:34:30 »
Mi się ręczne przełączanie postaw podoba. Stanowi jakiś dodatkowy element trudności.

I zupełnie niepotrzebny. Innymi postawami też można siekać, ale animacje i skuteczność jest lepsza.

Wyspa Iki jest przewidziana chyba dla bardziej rozwiniętych postaci (choć też tego nie przerobiłem). Generalnie wydaje mi się, że lepiej ukończyć najpierw wątek główny.

Ja mam postać mocno już rozwiniętą, 42h gameplaya za mną (więc w zasadzie już nie mam w czym wybierać oprócz wątku głównego), punktów rozwoju też już nie mam w zasadzie na co wydawać. Zwycięska młócka i sikając krew to codzienność mojego Jina ;D.

Iki rozpoczęte. Nieco inna historia w innym klimacie. Nie będę spojlerował, ale nieco odbiega od klimatu z samej Cuszimy. Wrogowie nieco trudniejsi ale to w związku z pewną sprawą, którą trzeba eliminować jako pierwszą ;).

« Ostatnia zmiana: Lipca 22, 2025, 23:41:01 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #1061 dnia: Września 19, 2025, 12:15:23 »
Wczoraj premierę miała gra Dying Light: The Beast.

https://store.steampowered.com/app/3008130/Dying_Light_The_Beast/

Bardzo dobre oceny. Przystępna cena. Przeważa opinia, że to jest pełnoprawny sequel do DL1 (gra do dziś trzyma się świetnie). DL2 to niestety było nieporozumienie. Na szczęście Techland wyciągnął prawidłowe wnioski z tego dlaczego dziś w DL1 gra więcej ludzi niż w DL2.

« Odpowiedź #1062 dnia: Września 24, 2025, 22:13:57 »
Wyskoczyła mi na telefonie reklama nowej gry, obecnie jeszcze coming soon na steamie:
https://store.steampowered.com/app/3985030/Air_Defender/
Air Defender

Symulator(?) operatora systemu obrony powietrznej, którego zadaniem jest wykrycie, identyfikacja i ewentualne przechwycenie ruchu powietrznego na obszarze UK pod koniec Zimnej Wojny.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #1063 dnia: Października 14, 2025, 09:42:24 »
Ruszyło demko polskiej gry RTS - Systematic War. Generalnie na duży plus, że w tym akurat wypadku mamy do czynienia z ekspertami od konfliktów zbrojnych w zakresie merytorycznym: https://youtu.be/2kkH2T-6Ew4?si=4rG7lKVwyZlsxFNW, a nie przypadkowych developerów. Tak w ramach ciekawostek w zarządzie jest Krystian Zieć, ... tak to ten od F-16C 8). No i drugi plus - potyczki m.in PL vs RU i mapy Polski jak i okolic. :evil:

https://store.steampowered.com/app/3270430/Systemic_War/

www.yoyosims.pl