Autor Wątek: Open Falcon  (Przeczytany 27553 razy)

Offline some1

• Global Moderator
Odp: Open Falcon
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 24, 2006, 18:34:02 »
Ech,jak napisałem taką ładną odpowiedź, ze screenami, to mi sie Falcon zwiesił, gdy szukałem jakiegoś sposobu na odpalenie HARM'ów i wszystko szlag trafił.

Z tym dopalaczem to oczywiście nie ma porównania z dopalaczami wykonanymi z użyciem efektów cząsteczkowych (FS) albo Heat Blur (LockOn), ale wśród zrobionych na samych teksturach ten jest najlepszy, ma też płynną animację - nie ma porównania z tym badziewiem, które jest w LO po wyłączeniu efektu cieplnego. BTW, czadowy ten Hornet, skąd taki efekt?

@Mazak, musisz poczekać na Fighter Ops.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 24, 2006, 19:15:02 »
Jak narazie same problemy z OF, za chiny ludowe niemoge ustawić joya. Mam Saiteka X45 a w setupie niemoge przypisać żadnego przycisku do jakielkolwiek funkcji bo ciągle pokazuje że mam jeden z przycisków wciśnięty. Kolejna rzecz 3D pit, poprostu niemogę się rozglądać, w outside view i 2D jest ok ale w 3D niereaguje wogóle na HAT. Commsy raz są raz nie, po trafieniu Maverickiem cel poprostu znika. Jak narazie tyle, ale coś mi się zdaje że trzeba bedzie przeprosić się z AF i wyczekiwać FF4 oraz Fighter Ops. :015:

Iche

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 24, 2006, 20:18:11 »
Ja też mam x45, tyle że używam symulacji klawiatury ustawionej w "profile editor". Uzywam tego samego konfigu co do AF i nie mam żadnych problemów. Trzeba zmienić tylko jeden klawisz do obsługi radaru.

« Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 24, 2006, 22:06:44 »
nie ma porównania z tym badziewiem, które jest w LO po wyłączeniu efektu cieplnego
Chyba im jeszcze z Flankera zostało :005:
BTW, czadowy ten Hornet, skąd taki efekt?
Model Aerialfoundry ($, recka u YoYa) zmodyfikowany przez Vingadora Turbinę (dziwnie wyszła ta odmiana :002:) z www.forums.simflight.com, dochodzą nowe dopalacze, efekt kondensacji itp. Jeśli jesteś zainteresowany efektami, to wyślij PM :001:

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpnia 25, 2006, 00:45:12 »
[...]
To, co mnie najbardziej wkurzało w starym Falconie, to znikające pojazdy naziemne, co "trochę" utrudniało ich wizualne atakowanie. Nadal po cofnięciu widoku znikają, ale może teraz to nie będzie tak bardzo przeszkadzać, bo w 3D zawsze można zrobić zoom.
Teraz widać:

A teraz nie:

Wydaje mi się jednak, że i bez zooma widać pojazdy.. tzn chmurki pyłu za pojazdami, bo odległość jest znaczna. Na prawo od poziomego ramienia krzyżyka na HUD widać jedną, a nieco na lewo od skrzyżowania linii pion/poziom, nieco ponad poziomą widać kolejne 2 cele. Pozostałe są gorzej widoczne, bo zlewają się z tłem, ale nie zniknęły.
Z takiej odległości to i w realu ciężko byłoby dostrzec te cele.. a zooma w oczkach w realu nie mamy :)
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpnia 25, 2006, 16:06:15 »
Cóż, jest to jakieś wytłumaczenie, dla mnie jednak pozostaje to po prostu ułomność gry i jej silnika.

HARM'y na szczęście działają, i to w kolorze:

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpnia 25, 2006, 16:56:42 »
Cóż, jest to jakieś wytłumaczenie, dla mnie jednak pozostaje to po prostu ułomność gry i jej silnika.

some1

byłeś na wysokości 4240 stóp (ok. 1.3 km) w odległości conajmniej kilku kilometrów (przyjmijmy 5 km, bo nie widzać na tamtym screenie radaru ani HSD) od celu. Więc całkowita odległość od Twoich wirtualnych oczu pilota do celu to ok. 5.2 km !!! (wyliczone z twierdzenia Pitagorasa ;) )

Powiedz mi.. jak w realu Ty byś chciał dojrzeć obiekt o długości kilku metrów z takiej odległości ??

Poza tym wciąż nie rozumiem, gdzie tu [b[ułomność[/b] gry, skoro wcześniej twierdziłeś, że obiekty znikają bez zooma, a ja na podstawie tego samego screena udowodniłem Ci że je widać, tylko są zbyt małe z tej odległości, aby można było sobie zajrzeć do środka pojazdu ;)

13WELT YouTube Channel

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpnia 25, 2006, 22:37:49 »
Widzę bip3r, że bronisz swojego zdania i chwała Ci za to, ale mnie chodzi o co innego, wcale nie twierdzę, że z ponad 5 km mam dostrzegać wyraźnie czołgi. Może nie wybrałem zbyt dobrze screenów obrazujących to zjawisko, więc stąd to nieporozumienie. Więc teraz wyjaśniam dokładnie co miałem na myśli.

Screeny te zostały zrobione z tego samego miejsca, bawiłem się tylko kątami widzenia. Na lewym widać wyraźnie 2 pojazdy zaznaczone strzałką. Odległość do nich to jakieś ~2 mile (waypoint jest na wprost, niecałą milę od drogi i 2.5 mili od samolotu, one są nieco bliżej) ale nie o to chodzi. Na prawej fotce lekko cofnąłem zoom, wręcz minimalnie, i oba pojazdy... zniknęły. Tak naprawdę są tam widoczne w postaci pojedynczych pikseli (kompresja do jpg też zrobiła swoje), tyle, że w czasie gry ciężko dostrzec taki poruszający się piksel lekko ciemniejszy od otoczenia, chyba, że faktycznie za nim jest chmura kurzu :) Wystarczy jednak przybliżyć widok lub podlecieć bliżej, a pojazdy dosłownie wyskoczą spod ziemi.

Problem pojawia się w kokpicie 2D. Standardowo musi w nim być szeroki kąt widzenia, szerszy niż na screenach powyżej. Wyglądać będzie to tak:

Jak widać nic nie widać (poza kurzem) i nic nie będzie widać aż do odległości około jednej mili, co mocno utrudnia podejście z bombami w trybie CCIP. W innych wersjach Falcona kokpit 3D też nie był w takich sytuacjach wielce pomocny, bo tam HUD także szedł w rozsypkę po zrobieniu zoomu, nie mówiąc już o działaniu i przydatności pozostałych instrumentów pokładowych. Co parę razy doprowadzało mnie do pasji podczas bombardowania jadących po polach czołgów.

A tutaj jeszce jeden "smaczek", tym razem bez zmiany FOV pilota. Patrzę na wprost, i widzę transportery, parzę na transportery, i nie widzę transporterów:

Na pociechę dodam, że w innych grach także zdarzają się podobne zjawiska.

W LockOnie jest podobna skokowa zmiana, ale zachodzi ona w odległości około jednego kilometra i powoduje ją przełączenie modelu pojazdu z uproszczonego na pełny, tak jak na screenach poniżej (transporter wewnątrz kręgu celownika)

Nie ma natomiast wyskakujących spod ziemi pojazdów, którym nagle dziesięciokrotnie zwiększa się ilość przypadających nań pikseli ani znikających po zmniejszeniu zooma czołgów.

Zresztą jak napisałem wcześniej również w Open Falconie ten problem (przynajmniej dla mnie jest to jakaś tam niedogodność do której nie jestem przyzwyczajony) traci na znaczeniu, dzięki sprawnie działającemu kokpitowi 3D.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpnia 26, 2006, 00:57:52 »
ok.. nie mam więcej pytań :)

tamte screeny po prostu nie oddały tego, co pokazałeś na obecnych.. Poddaję się  :001:

13WELT YouTube Channel

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpnia 26, 2006, 01:50:17 »
A tutaj jeszce jeden "smaczek", tym razem bez zmiany FOV pilota. Patrzę na wprost, i widzę transportery, parzę na transportery, i nie widzę transporterów:

Na pociechę dodam, że w innych grach także zdarzają się podobne zjawiska.
Te zjawisko występuje we wszystkich grach ;) jest to spowodowane tym, że świat 3D jest zapisany w prostej macierzy, a widoczność jest opierana na współrzędnych X,Y,Z względem obserwatora, a nie na podstawie długości wektora miedzy obiektem, a obserwatorem. Tak jest po prostu łatwiej i szybciej, a że mniej realnie.... no cóż. Choć np ruch ludzkie oko wychwytuje lepiej poza centrum widoczności, bliżej obrzeży, gdzie obraz jest nieostry.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpnia 26, 2006, 16:27:09 »
Foo Fighters "Everlong" z tekstami z lotów jako tło menu jest świetne  :banan , ale wie ktoś może jak to ustawić żeby sensownie chodziło... 10FPS w kokpicie 2D przy 1280x960 przy wyłączonych bajerach typu FSAA, to trochę niezbyt zadowalająca ilość, szczególnie, że powinienem to odpalać w 1280x1024. No i jeszcze nie rozgryzłem jak dać moją przepustnicę żeby działała tak jak powinna... czyli w ogóle  :020:

« Odpowiedź #26 dnia: Sierpnia 26, 2006, 23:35:20 »
Pierwsze testy za mną .... i taki myk to nie normalne troche żeby na jednym myśliwcu zdjąć średnio 5 Su27 w Dogfight. W FF3.1 walka z Migiem 29/ Su 27 to była modlitwa żeby trafić w tej 1 sekundzie jak przejdzie przed celownikiem a zwykłe kręcenie kółek  kończyło się czapą..... W OF na F14 jednym samolotem miałem 9 Su n koncie, F18- 5 sztuk, na F-16 też  5.... spróbowałem na Migu 19..... Wynik 1-0 dla Miga 19 (!!!!) przeciw Su 27. Choć przyznaje tu już było dramatycznie trochę (oczywiście poziom ace).

Z tymi FPS to nie wiem u mnie jest 20/25 w kampanii na lotnisku również a mam dosyć słaby sprzęt (1,6ghz +Gf6600GT+1gb ram)   
\___[O}====-
 /OOOOO\

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpnia 27, 2006, 00:06:32 »
A instalowałeś HiTiles ? Bo może to u mnie zżera tyle zasobów. Chociaż w sumie raczej nie, bo klatki spadają w kabinie 3D i na externalu.

A2.2+, 768MB, R9600XT/256

« Odpowiedź #28 dnia: Sierpnia 27, 2006, 02:30:28 »
Tak instalowałem te freeware
\___[O}====-
 /OOOOO\

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpnia 28, 2006, 20:28:54 »
Albo coś robie źle, albo BMS mnie nie lubi, niezależnie od ustawień graficznych nie jestem w stanie wyjść ponad 10fps w widoku kokpitu 3D i externalu (mierzone w instant action nad północną Koreą)

- Epox 8K9A7I (KT400A)
- AMD AthlonXP 2200+ (1,80GHz)
- 768MB RAM DDR (1x256 + 1x512)
- Radeon 9600XT 256MB (Gigabyte) [Omega 3.8.273]
- SoundBlaster LIVE! Player1024