Widzę bip3r, że bronisz swojego zdania i chwała Ci za to, ale mnie chodzi o co innego, wcale nie twierdzę, że z ponad 5 km mam dostrzegać wyraźnie czołgi. Może nie wybrałem zbyt dobrze screenów obrazujących to zjawisko, więc stąd to nieporozumienie. Więc teraz wyjaśniam dokładnie co miałem na myśli.

Screeny te zostały zrobione z tego samego miejsca, bawiłem się tylko kątami widzenia. Na lewym widać wyraźnie 2 pojazdy zaznaczone strzałką. Odległość do nich to jakieś ~2 mile (waypoint jest na wprost, niecałą milę od drogi i 2.5 mili od samolotu, one są nieco bliżej) ale nie o to chodzi. Na prawej fotce lekko cofnąłem zoom, wręcz minimalnie, i oba pojazdy... zniknęły. Tak naprawdę są tam widoczne w postaci pojedynczych pikseli (kompresja do jpg też zrobiła swoje), tyle, że w czasie gry ciężko dostrzec taki poruszający się piksel lekko ciemniejszy od otoczenia, chyba, że faktycznie za nim jest chmura kurzu

Wystarczy jednak przybliżyć widok lub podlecieć bliżej, a pojazdy dosłownie wyskoczą spod ziemi.
Problem pojawia się w kokpicie 2D. Standardowo musi w nim być szeroki kąt widzenia, szerszy niż na screenach powyżej. Wyglądać będzie to tak:

Jak widać nic nie widać (poza kurzem) i nic nie będzie widać aż do odległości około jednej mili, co mocno utrudnia podejście z bombami w trybie CCIP. W innych wersjach Falcona kokpit 3D też nie był w takich sytuacjach wielce pomocny, bo tam HUD także szedł w rozsypkę po zrobieniu zoomu, nie mówiąc już o działaniu i przydatności pozostałych instrumentów pokładowych. Co parę razy doprowadzało mnie do pasji podczas bombardowania jadących po polach czołgów.
A tutaj jeszce jeden "smaczek", tym razem bez zmiany FOV pilota. Patrzę na wprost, i widzę transportery, parzę na transportery, i nie widzę transporterów:

Na pociechę dodam, że w innych grach także zdarzają się podobne zjawiska.
W LockOnie jest podobna skokowa zmiana, ale zachodzi ona w odległości około jednego kilometra i powoduje ją przełączenie modelu pojazdu z uproszczonego na pełny, tak jak na screenach poniżej (transporter wewnątrz kręgu celownika)

Nie ma natomiast wyskakujących spod ziemi pojazdów, którym nagle dziesięciokrotnie zwiększa się ilość przypadających nań pikseli ani znikających po zmniejszeniu zooma czołgów.
Zresztą jak napisałem wcześniej również w Open Falconie ten problem (przynajmniej dla mnie jest to jakaś tam niedogodność do której nie jestem przyzwyczajony) traci na znaczeniu, dzięki sprawnie działającemu kokpitowi 3D.