Autor Wątek: Robimy samolot do FS9 - Lublin R-XIII D (i R-XIII ter też)  (Przeczytany 49946 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

empeck

• Gość
Robimy samolot do FS9 - Lublin R-XIII D (i R-XIII ter też)
« dnia: Sierpnia 28, 2006, 21:57:04 »
Jako że to mój pierwszy post na forum, to chciałem się przywitać z wszystkimi i z góry przeprosić, jeśli założyłem wątek nie w tym dziale co trzeba.

Wraz z kolegą budujemy powoli Lublinka, docelowo ma trafić do FS9 i (uwaga, prowokacja  :121: ) do CFS3 (o ile nam sił starczy). To dopiero początek prac, jako że sam model 3d to nawet nie połowa drogi ;), a do skończenia tego też nam trochę (dużo) brakuje.

W związku z powyższym mam małą prośbę do grona oficerów pilotów, poszukujemy referencji tego samolotu, konkretnie w tej chwili potrzebujemy danych (rysunki, zdjęcia, cokolwiek) na temat podwozia, tego całego bałaganu, który podtrzymuje skrzydła (przepraszam za brak technicznej terminologii) i kokpitu.

Aby nie być gołosłownym mały preview z prac:

http://img102.imageshack.us/my.php?image=01xq6.jpg
http://img123.imageshack.us/my.php?image=02dw1.jpg

W planie mamy zrobienie wersji R-XIII D, R-XIII ter, oraz cywilnej.

Z góry dzięki za wsparcie.

PS. Jeżeli ktoś widzi jakiekolwiek nieścisłości z oryginałem to proszę się nie krępować, tylko wytykać.

Tu będzie lepiej - nie zginie "w barze". Życzę powodzenia w pracy - mój ulubiony rodzaj maszyny w FS9: mały, stary i z jednym silnikiem.
Razorblade1967
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 28, 2006, 22:12:13 wysłana przez Razorblade1967 »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Robimy samolot do FS9 - Lublin R-XIII D (i R-XIII ter też)
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 29, 2006, 07:44:59 »
Świetnie, oby wam się tylko udało go skończyć. Materiałów ogólnie jest na temat Lublina, włącznie ze zdjęciami kabiny. Jak sobie przypomnę gdzie to wyślę info.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 29, 2006, 07:56:59 »
Myśle, ze powinniście się skontaktować z Rolą. Ma doświadczenie zarówno w zbieraniu materiałów, ale też złe doświadczenia jeśli chodzi o wprowadzanie podobnych projektów w zycie. Szczerze bedę Wam  powodzenia, bo polskich samolotów nigdy za dużo.
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

Offline F. von Izabelin

• *
  • Prawy człowiek lewicy
    • CMHQ Flying Circus
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 29, 2006, 12:03:16 »
Poszukaj niejaki "Roli", Rola, etc:), on robi dodatek do BoB'a o nazwie 1939, i ma bardzo dużo materiałów na temat przedwojennych polskich samolotów.
Chociaż kroczę Dolina Śmierci,
zła się nie uleknę...
bo lecę na 6 kaflach i się wznoszę...

empeck

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 29, 2006, 12:22:54 »
Yoyo - jakbyś znalazł fotki kabiny, to byłoby rewelacyjnie :)

Nie planujemy takiego projektu jak Rola, obaj pracujemy na pełnym etacie jako graficy 3d przy tworzeniu gry (niestety nie symulatora, jako ze naszym pięknym kraju simów się nie tworzy :( ), a Lublin jest projektem który sobie dłubiemy po godzinach.

Co do Roli i jego projektu to mniej więcej znam sytuację, nie postowałem dotychczas tu, na forum, ale czytam je już dośc długo :)

Dzięki za wsparcie.

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 29, 2006, 17:29:50 »
Jak dobrze pamiętam to PZL_Eric robił dla Roli tego Lublina bo pokazywali fotki modelu 3D

empeck

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 29, 2006, 19:20:52 »
Faktycznie, poszukałem na forum i rzeczywiście, model był robiony, ale niestety screenów już nie ma :(

Co do wyboru modelu, to chciałem modelować RWD-17, ale niestety nie miałem na tyle dużo referencji by zacząć pracę.

Po prostu mam ostrego fioła na punkcie samolotów na pływakach, dlatego zdecydowałem się na Lublina R-XIII. Szczerze mówiąc to chodzi za mną włoski CANT Z-506 w polskim malowaniu, ale to może kiedyś :)

Aha - dzięki dla Razorblade'a za przeniesienie wątku i za dobre słowa.

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 29, 2006, 22:56:02 »
Ładny .... ile tris??? I w czym robiony??? Będą normale i spectular??
\___[O}====-
 /OOOOO\

empeck

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 29, 2006, 23:17:38 »
W tej chwili ma ok 30k trójkątów, ale pojechalismy za bardzo z silnikiem, jeden cylinder ma ok 2,5k ;) Chcemy się zmieścić w 35tys trisów na maksymalny LOD dla exteriora. Ile pójdzie na interior to jeszcze nie wiem, nie zastanawialiśmy się nad tym.

Robiony jest w Softimage XSI 5.11, potem przez .obj go przerzucę do Gmaxa. Normali nie będzie (FS9 chyba w ogóle normali nie obsługuje, a FSX jeszcze jest w lesie), specular raczej tak (nie wiem jak FS9, ale CFS3 speculary obsługuje).

empeck

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 31, 2006, 22:20:13 »
Taki mały update:

http://img438.imageshack.us/my.php?image=clipboard3ay3.jpg
http://img365.imageshack.us/my.php?image=clipboard4js9.jpg

Trochę utknąłem ze względu na brak dobrych refek kabiny, ale research trwa ;)

« Odpowiedź #10 dnia: Września 02, 2006, 23:02:21 »
Poczekajcie na FSX - bump i spec mapy.
No i nie trzeba się martwic o polygony - i tak nowy obliczacz trza kupic  :020:

pozdrawiam
ROB

empeck

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Września 03, 2006, 19:30:21 »
Normali raczej nie będzie, ponieważ narazie FSX nie ma, najprawdopodobniej za szybko go nie kupię, przewidywana cena powyżej 300 zł za wersję droższą, mnie nieźle ostudziła.

Jest to mój pierwszy samolot tworzony z myślą o FS9, więc chcę sięprzy nim jak najwięcej nauczyć, przy następnym będe mógł poszaleć, poza tym chcę go też wrzucić w CFS3.

« Odpowiedź #12 dnia: Września 03, 2006, 20:58:29 »
Rozumiem. W FS9 możesz zrezygnowac z niższych LODów.
Nie wiem ile zewnętrznych tekstur przewidujesz dla FS9 (mój typ: 4 x 1024x1024)  ale w CFS3, aby w pełni działał model zniszczeń, główna zewnętrzna tekstura to max 1024x1024 (a to dzisiaj troche za mało na bardzo dobrze wyglądający modelik w FS9).

Gdzie ten Rola? Takie rzeczy chłopaki robią a ten gdzieś łazi...

pozdrawiam
ROB

empeck

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Września 03, 2006, 21:22:19 »
Rozumiem. W FS9 możesz zrezygnowac z niższych LODów.
Nie wiem ile zewnętrznych tekstur przewidujesz dla FS9 (mój typ: 4 x 1024x1024)

Myślałem o 3x1024x1024 (skrzydła/kadłub/kabina+drobiazgi)+1x512x512 (pilot).

Cytat: ROB
w CFS3, aby w pełni działał model zniszczeń, główna zewnętrzna tekstura to max 1024x1024

Thx za info, znalazłem w necie sposób na włączenie textur 2048x2048 w CFS3, zobaczę jak to działa. Nic nie stoi na przeszkodzie aby pod CFS3 zrobić inne mapowanie, model i tak będzie trzeba przerabiać. Texturę mogę przenieść w XSI przy pomocy renderowania do textury z jednego obiektu na drugi.

Z czystej ciekawości, grasz w CFS3?

Gdzie ten Rola? Takie rzeczy chłopaki robią a ten gdzieś łazi...

;)

pozdrawiam
ROB

Ja także.

Jeszcze pytanko, zajmujesz się modelowaniem?

« Odpowiedź #14 dnia: Września 03, 2006, 23:15:04 »
Z czystej ciekawości, grasz w CFS3?

CFS3? Bardzo dobra platforma dla majsterkowiczów. Ale cierpie na wstręt do wstrętnych kokpitów, więc nie gram (chociaż ostatnio polatałem sobie ale to był ładny kokpit. Ładny bo mój  :002:).

pozdrawiam
ROB