Autor Wątek: Serwery... tylko bez ***** że sie nie da  (Przeczytany 23840 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

balc3r

• Gość
Odp: Serwery... tylko bez ***** że sie nie da
« Odpowiedź #30 dnia: Września 14, 2006, 12:05:44 »
Witajcie  :004:

Piekne dzieki - moze bede mogl hostowac jakies wieksze walki na moim sprzecie?  :karpik
ja na sprzęciku A-Barton 2600+@ledwo 2105 MHz i 1,5 GB ramu z łączem - Download 4Mbps i Upload 512kbs (dokładnie wczoraj) - 9 osób bez żadnych problemów ;) (misja od qrdla) - po zmianie łącza (poprzednio Upload w granicach 384/420kbs) jeszcze nie testowaliśmy ile osób utrzyma na maxa (oczywiście uzależnione od obiektów ruchomych na danym terenie działań).

co do serwerka bardzo chętnie dodam kilka złociszy (może być z przedpłatą na kilka miesięcy)
Pozdrawiam.

funny_man

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Września 14, 2006, 15:49:13 »
U mnie jednak nici z nowego lacza - TPSA mnie nie lubi i nie chce mi dac w promocji :/

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #32 dnia: Września 16, 2006, 12:33:30 »
No panowie (panie tutaj nie chcą zaglądać, suszarki maja u siebie w łazience  :121: ) trzeba zrobić jakieś zestawienie części "naszego grata" i zrobić ich wycenę, bo pytanie "ile na to dasz" zanim wiadomo ile to będzie kosztować nie ma sensu.

funny_man

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Września 16, 2006, 12:42:36 »
A jakiej klasy ma to byc komputer i czy ma sie skladac z nowych podzespolow czy jakas uzywka?

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #34 dnia: Września 16, 2006, 13:14:25 »
Tak jak pisałem wcześniej, 1GB ramu, procesor około 1.80GHz i ze dwa małe dyski w raidzie 1+0, krata graficzna zintegrowana z płyta, albo jakaś pokroju R9200.

funny_man

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: Września 16, 2006, 13:54:38 »
Mozesz mi wytlumaczyc dlaczego chcesz uzyc tak nisko taktowanego procesora? Z tego co wiem LO w glownej mierze korzysta wlasnie z tego podzespolu.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #36 dnia: Września 16, 2006, 14:10:00 »
Bo to ma być serwer, a nie komputer do grania    :021:
a takiego Opterona 244 słabym bym nie nazwał  :121:

funny_man

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: Września 16, 2006, 14:23:58 »
A czy moglbys w paru slowach przyblizyc mi idee serwera LO? poniewaz z tego co mi wiadomo nie istnieje mozliwosc postawienia serwera dedykowanego. Stad mysle ze serwer jest jakby jednym z playerow,  myle sie? Czy to sa jakos specjlnie spreparowany LO? Nie bardzo moge rozgryzc dlaczego wystarczy tak slaby(zalezy jak patrzec) sprzet do postawienia tej gry zwlaszcza ze maja sie na nim rozgrywac bardzo duze misje. Nie wiem jak jest w LO ale w innych grach odopwiednio duza ilosc FPS na serwerze gwarantowala wystarczajaco duza ilosc klatek u klientow. Czy w LO jest tez taka zaleznosc?

Przepraszam ze mecze pytaniami zamiast pomoc, ale to dla mnie dosc intrygujacy temat. Kiedy poznam specyfike LO w roli serwera to latwiej bedzie mi cos doradzic jak chodzi o sprzet.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #38 dnia: Września 16, 2006, 14:38:33 »
Ale niech będzie jednym z playerów. Idea dedykowanego serwera polega na tym że nie musisz miec egzemplarza z grą żeby postawić serwer bo pliki są za free. W tym wypadku odpalasz normalnie grę na low detalach w 640x480, stawiasz serwer i masz serwer dedykowany bo nikt fizycznie z tego kompa nie gra. Ona służy tylko za serwer więc czy będzie grafa klatkować czy też nie to juz szczegół byle by to klatkowanie nie odbiło się na klientach do niego sie podłączających.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #39 dnia: Września 16, 2006, 15:19:19 »
Nawet klatkowania nie będzie jak się da Theater View (F10).

Dobra wszedłem sobie na www.skapiec.pl i skomponowałem taki punkt odniesienia do przyszłych rozważań:

proc   AMD Sempron 64 2600+ s.754 - 151 zł

płyta:  Epox EP-8KDA3I nForce3    - 112 zł
lub zintegrowane z kartą kraficzną :  Gigabyte GA-K8N51GMF GeForce 6100 OEM (w jednym sklepie tylko) - 150 zł
ASRock K8Upgrade-VM800   Via K8M800 (UniChrome Pro 3D Graphics) -145 zł (tylko czy LO na tym odpali)

najtańsza grafika Radeon 9200SE ~90 zł

pamięci Goodram 1Gb PC3200 DDR   - 380 zł    (nołnejmy 360zł)
lub DDR2 1 GB Goodram  - 320 zł ale to trzeba kombinować nową platformę.

dysk: Maxtor Diamond Max Plus 9 60GB SATA 7200rpm 8MB 1 mies gwarancji 140 zł

zasilacz: nie znam się na zasilaczach w cenie do 100 zł, może ktoś coś zasugeruje? Fortron?

Podsumowując wychodzi blisko 1200zł bez RAID'u no i ceny z różnych sklepów więc dochodzą koszty przesyłki.

Niestety pamięci są %$**% drogie nieważne czy stare czy nowe.
Cena nowej platformy na AM2 jest tak naprawdę porównywalna. Procesor kosztuje tyle samo, pamięci są nieco tańsze, ale za to płyta główna droższa.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #40 dnia: Września 16, 2006, 15:35:10 »
Na przykład
ECS C51GM-M AM2 GeForce 6100  - 213 zł
pamięci j.w. Goodram 1GB DDR2 (2x512 kosztowałoby tyle samo)  - 318 zł
procesor AMD Sempron 64 2800+ BOX - 165 zł

w tej cenie to z Intela tylko Celerony D, a komp z Celeronem D 2,5 GHz którym miałem niewątpliwą przyjemność się bawić miał wydajność jak mój stary Athlon XP 1800+

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #41 dnia: Września 16, 2006, 15:46:40 »
Upierałbym sie przy dwóch dyskach w RAIDzie, od tak żeby misje sie szybciej ładowały  :121:

Tutaj jest mały programik do zautomatyzowania serwera Locka:
http://www.verbalass.com/dedmac/

funny_man

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: Września 16, 2006, 15:48:00 »
Dziekuje za objasnienie dzialania serwera. Teraz rozumiem jak to ma wygladac!!!  :564:

Smiem sadzic ze robienie maszyny na starych podzespolach byloby sensowne jesli kupilibysmy uzywki. Natomist przy zakupie nowych czesci znacznie lepiej bedzie postawic cos "nowego". Tak jak slusznie zauwazyl some1 cena sklepowych czesci nowe i starszej generacji jest zblizona a rozbudowac w przyszlosci bedzie latwiej nowa platforme.

Nie wiem do jakiej ceny mamy sie ograniczac w tym sprzecie ale jedno wiem na pewno ze nie powinno sie przycinac na zasilaczu do serwera!! Ostatnio mialem okazje naprawiac kompa po tym jak zasilacz nie wytrzymal i zjaral cala MB wraz w urzadzeniami. Jesli trzeba cos taniego to moze to: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=18978

Nie jest to drogi zasilacz a za mniej niz 100zł to mozna tylko razem z obudowa kupic i nie ukrywajmy ze bedzie to "prawie jak zasilacz".

Caly czas zastanawiam sie tez nad opcja RAID 0 (bo na pewno taka nalezaloby zastosowac). Nie wiem czy nie wydajniej pracowalby ten serwer z jednym dyskiem ale za to z 2GB ramu. Mam u siebie taka wlasnie ilosc pamieci operacyjnej i co najwazniejsze w takim przypadku WYLACZONY SWAP( plik stronicowania). Dla niewtajemniczonych napisze ze daje to tyle, ze nic nie jest wczytywane do pamieci wirtualnej (na dysk twardy) tylko calosc dziala w RAMie. Daje to niebagatelny przyrost wydajnosci komputera - kazdy kto kiedys tego probowal wie o czym mowie. Boje sie tylko ze taka ilosc pamieci moze i tak okazac sie za mala na serwer z olbrzymia misja. Zakup 2GB i NIE wylaczenie SWAPa nie ma sensu - wtedy na pewno lepszy bedzie uklad z dwoma dyskami spietymi w RAID 0.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #43 dnia: Września 16, 2006, 15:53:31 »
Caly czas zastanawiam sie tez nad opcja RAID 0 (bo na pewno taka nalezaloby zastosowac).
Chyba raczej RAID 0+1, jest równie szybki, ale bezpieczniejszy. Szczególnie, że każdy dysk jaki kupimy będzie Overkillem jeżeli chodzi o pojemność wiec na zwiększaniu jej nam nie zależy.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #44 dnia: Września 16, 2006, 16:04:37 »
Niestety pamięci to najdroższy komponent w całym systemie. Już lepiej chyba dołożyć do RAID'u, a najwyżej w przyszłości myśleć o dołożeniu pamięci (tu nowa platforma ma przewagę) Tyle że ja bym nie kupowal używanego dysku, w końcu to jedna z bardziej wrażliwych na mechaniczne uszkodzenia części.

Zgadzam się, że nie warto urywać tych kilkudziesięciu złotych kupując stary sprzęt, chyba, że trafiłby się używany w dobrej cenie, jeśli akceptujemy ryzyko związane z takim zakupem.

Zastanawia mnie też, czy nie dałoby sie "zmodować" Lock'a. Skoro najwięcej czasu zajmuje wczytywanie tekstur, więc czy nie dałoby się pousuwać ich wszustkich lub zastąpić wersjami low-fi?
Obecnie istnieje możliwość tworzenia własnych plików CDDS i nawet ktoś na forum.lockon.ru pisał jak wrzucić swoje tekstury w innym niż właściwy rozmiarze do nowego pliku.