Autor Wątek: Problemik - HUD na MFD  (Przeczytany 1965 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Marxx

• Gość
Problemik - HUD na MFD
« dnia: Października 31, 2006, 11:32:04 »
Witam,

Napotkałem na drobny problem, zapewne trywialny ale w oparciu o dostępną dokumentację nie mogę go jakoś rozwiązać. Po przełączeniu MFD na HUD (przez stosowną opcję SMS) MFD nie daje możliwości powrotu na SMS i na okreslonym MFD widok HUD pozostaje "na stałe" - klawisze OBS są nieaktywne tzn. nie wpływają na funkcjonowanie HUD, opcja przełączania MFD (domyślne [ lub ] ) dają tylko HUD lub stronę "BLANK" z nieaktywnymi klawiszami OBS. W zasadzie nie korzystam z podglądu HUD na MFD pomijając zabawy w namiastkę IFR "bez widoczności" bądź przypadkowy wybór tej opcji na ekranie SMS ale warto by wiedzieć, czy jest możliwość "odkręcenia" takiego wyboru.

Korzystam z F4AF+1.07 i kokpitów Stopworks.

Przy okazji :) - dzień dobry, do świata Falcon'a powracam po dość długiej przerwie i cóż .. pierwsze 25h nalotu już za mną.

Pozdrawiam,
Marek

Miszon

• Gość
Odp: Problemik - HUD na MFD
« Odpowiedź #1 dnia: Października 31, 2006, 18:26:21 »
Na MFD nie wyświetla się HUDa, a już na pewno nie przez SMS (Storage Management System), który jak sama nazwa wskazuje, służy do zarządzania podwieszeniami. Ja przynajmniej nie znam takiej możliwości. Sprawdź w manualu czy wszystkie nazwy są rzeczywiście takie jakie podałeś.

P.S. Witam i pozdrawiam  :001:

Marxx

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Października 31, 2006, 18:38:33 »
Jak problem wygenerować :
01-Basic Handling
Prawe MFD "]"
Dwa razy kliknąć na SMS
Trafiamy na ekran zarządzania gdzie do wyboru mamy FLIT, WPN, RWR i między innymi HUD
Klikamy na OBS'a odpowiadającego za HUD (drugi od lewej u góry) i mamy w MFD wyświetlony HUD

... a problem się rozwiązał bo położony obok OBS (pierwszy od lewej u góry) wrzuca na "BLANK" skąd można wrócić do normalnych stron ... co znalazłem przy okazji tego ćwiczenia więc serdecznie dziękuję za pomoc :). Pora wracać na lotnisko w Puli ;)

Pozdrawiam,
Marek

Miszon

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Października 31, 2006, 18:51:11 »
Nie mam okazji teraz tego sprawdzić, ale wierzę na słowo; dawno a może nawet nigdy nie korzystałem z opcji HUD na MFD stąd wydawało mi sie że jej nie ma. Dodam tylko, że ta opcja nie ma nic wspólnego z SMS, po prostu klawiszem ']' przełączasz się miedzy trzema "zapamiętanymi" stronami MFD (pokazane u dołu MFD pod odpowiednimi OBS'ami) ale dowolną z tych trzech stron możesz zamienić na którąś z całej puli dostępnych opcji MFD, by mieć ją "zapamiętaną". Ta zamiana dokonuje się właśnie poprzez podwójne naciśnięcie OBS'a co przenosi cię do listy wyboru opcji MFD.

Pozdro.

Marxx

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Października 31, 2006, 21:06:27 »
Ano właśnie dokładnie tak .. przyznam, że nazwa SMS jest nietrafiona - po prostu nie wiedziałem jak określić stronę MFD z wszystkimi opcjami.
Zastosowanie HUD na MFD wydaje mi się dość abstrakcyjne - przydaje się chyba tylko przy zabawach w pełen IFR czyli np. próbie lądowania bez wyglądania z kabiny do "rozsądnej wysokości" :)) albo innych tego typu dziwnych zabawach.

Pozdrawiam i wracam na Bałkany - przypominanie sobie świata F4 poprzez kampanię boli .. oj boli .. :)

Marek