Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 442882 razy)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #1320 dnia: Lipca 27, 2008, 20:53:06 »
Jeśli chodzi o wersje "Rufe" to nie dało się w nim odczepiać pływaka. Przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo.

Zbiorniki z paliwe odrzucało się CTR+T
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1321 dnia: Lipca 27, 2008, 23:42:48 »
E tam Demon. Mówiłem Ci już, ze pływaka nie odrzucasz bo jak wylądujesz  :011: :021:
Jeśli chodzi o AI to może Olo podczepił pływak pod zbiornik paliwa i zapomniał odnotować ten szczegół w FM dla AI :020:

Offline Alive

• Trolle
  • *
  • Pleased to meet you Hope you guessed my name.
    • II. Gruppe Jagdgeschwader 7 "Nowotny" homesite
« Odpowiedź #1322 dnia: Lipca 28, 2008, 00:04:41 »
Co wy tam palicie koledzy? :D
Taaa.. Radomskie, a Szmajs ma kamele :D

Pokaż ty mnie tracka gdzie zeros odrzuca pływaka... nah.. bosz..
elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

Kazik - California Über Alles

Diobeł

• Gość
« Odpowiedź #1323 dnia: Lipca 28, 2008, 06:56:53 »
Trzeba się ustawić tyłem do wroga i cierpliwie poczekać aż nam ten pływak odstrzeli.

sniper

• Gość
« Odpowiedź #1324 dnia: Lipca 28, 2008, 14:52:07 »
Czy ma ktoś (Aircraft Guide) po Polsku w PDF ????? ,a jak ktoś ma to prosił bym o przesłanie tego.
I jeszcze jedno pytanie na jakich hostach gracie przez neta.
« Ostatnia zmiana: Lipca 28, 2008, 15:02:13 wysłana przez sniper »

jaqbov

• Gość
« Odpowiedź #1325 dnia: Lipca 28, 2008, 16:20:41 »
Tu znajdziesz linka do między innymi manuala: http://www.il2forum.pl/index.php?topic=3114.0

A co do grania to chyba wszyscy grają na Hyperlobby na różnorakich "hostach"  :003:

link do HL: http://hyperfighter.sk/. W w/w linku też jest link do HL ale błędny więc użyj tego. Ściągnij, zainstaluj i załóż konto logując się (szczegóły w manualu na stronce) ..i lataj!

baji

• Gość
« Odpowiedź #1326 dnia: Lipca 28, 2008, 17:58:39 »
Witam, chciałbym poprosić o pomoc doświadczonych bombardierów!

Uczę się bombardować wg tekstu napisanego przez Ziuka. Chciałbym opanować metodę bombardowania bez używania Toggle Sight Mode (automatu zrzutu  jeśli dobrze rozumiem).
Rozumiem, że abusrdem jest trzymanie celownika na kącie 0 stopni i czekanie aż na krzyżyku pojawi się cel. Automat zrzuca bomby w pewnym momecie, którego ja nigdy nie potrafię wyczuć.

Oto jak rozumiem procedurę bombardowania (bez użycia automatu), bardzo proszę o wyprowadzenie mnie z błędów.
Kiedy jestem na odpowiednim kursie i z kabiny pilota mniej więcej widzę cel, włączam stabiliaztor i przechodzę do stanowiska bombardiera. Wprowadzam wysokość i prędkość samolotu. Ustawiam celownik na obiekcie. Koryguję lot sterami kierunku (Rudder Trim). I nie wiem co dalej.

Próbuję korzystać z programu Bombsight Table 2 ale nie wiem jak określić odległość do celu a tym samym kąt. Jak to zrobić?

btw
Lini do maunala nie działają :/

jaqbov

• Gość
« Odpowiedź #1327 dnia: Lipca 28, 2008, 19:12:34 »
Co do 'Bombsight Table 2' pamiętaj że możesz go używać podczas lotu i zmieniać sobie wysokość i prędkość. (Aplikacja działa w tle). Co do odległości to daruj sobie.. bo wyświetla tylko czas po którym osiągniesz cel, po prostu wpisz kąt jaki Ci wyświetla 'Bombsight Table 2' i bombs away!  :004:

Pamiętaj żeby prędkość dać w TAS, a nie IAS.

Dziś się tym bawiłem i samemu trudno wycelować. W misjach coop ma to sens takie celowanie...ale w locie samemu jest to prawie niemożliwe.
Po osiągnięciu 3000m pułapu trafiałem w cel, ale tylko dlatego że była duża baza z dużą ilością celów. Po prostu ciężko utrzymać pułap i prędkość nie widząc przyrządów w widoku pilota i przytym jeszcze manipulować celownikiem i przeliczać kąt...
Trzeba by być Chuck'iem Norris'em, i rozwalać 109'tki  rudder-em z półobrotu  :020: żeby prowadzić udane bombardowanie z pułapu i pilotować jednocześnie.

Ponadto użyj szukaj masa cała poradników i opisów na tym forum... nawet mini opowiadania widziałem :P

Szczerze mówiąc to ja automatu nie rozumiem :P zawsze mi od razu na HL bomby zrzucał  :005: i tyle było z tego automatu...

Link do manuala działa tylko wooolno +/- 2,3 kB/s
« Ostatnia zmiana: Lipca 28, 2008, 19:17:59 wysłana przez jaqbov »

baji

• Gość
« Odpowiedź #1328 dnia: Lipca 28, 2008, 19:21:10 »
po prostu wpisz kąt

ale gdzie? Chodzi o "Increase/Decrease Sight Distance" tak?

jaqbov

• Gość
« Odpowiedź #1329 dnia: Lipca 28, 2008, 22:00:47 »
Dokładnie tak. Ustawianie celownika góra dół (tak łopatologicznie)

W Pe-2 jest fajny celownik gdzie nie musisz obliczać konta tylko ustawić wysokość i prędkość a kąt ustawić tak co by się celowniki nakładały... ale nadal utrzymywanie prędkości/wysokości do łatwych nie należy.
Jeszcze możesz ustawiać prawo lewo ... to niweluje wpływ wiatru i pochyłu/ślizgu samolotu. Ale nawet Chuck Norris nie ma 6 pary oczyu co by na chyłomierz patrzeć i na czuja wiatr liczyć :P Więc ustaw zawsze na zero.... a nóż trafi :P

baji

• Gość
« Odpowiedź #1330 dnia: Lipca 28, 2008, 22:06:43 »
Haha! Pierwsza próba i odrazu sukces! Wielkie dzięki!
Problem w tym, że musiałem co chwila robić pauze i grałem na 1/4 prędkości gry  :003:
Widziałem Pe-2 na filmiku szkoleniowym i niestety nie zakochałem się w nim tak jak w B17G :020: ale niestety nie można nim latać  :005: dlatego operuję na B25
Jeszcze raz dzięki!

« Odpowiedź #1331 dnia: Lipca 28, 2008, 22:23:12 »
Widziałem Pe-2 na filmiku szkoleniowym i niestety nie zakochałem się w nim tak jak w B17G :020: ale niestety nie można nim latać

Zajrzyj tutaj a niemożliwe stanie się możliwe.

http://allaircraftarcade.com/forum/index.php

baji

• Gość
« Odpowiedź #1332 dnia: Lipca 28, 2008, 22:52:14 »
Serio? :karpik Proszę możesz podać dokładny link? Szukam przez wyszukiwarkę ale znajduje mi jakieś filmiki i jakiś Tiger Moth - czy to o to chodzi?

« Odpowiedź #1333 dnia: Lipca 28, 2008, 22:57:16 »
Serio serio....
http://allaircraftarcade.com/forum/viewtopic.php?t=3114&start=0
Też na to długo czekałem. Niestety sporo tu z B25, ale kiedyś to nie było możliwe  :karpik

baji

• Gość
« Odpowiedź #1334 dnia: Lipca 29, 2008, 09:51:14 »
Jeszcze jedno pytanko: czy jest jakiś dobry sposób by utrzymywać samolot w formacji? Mam z tym problem, szczególnie z dostosowaniem prędkości.

Aaa! I w co powinienem się zaopatrzyć by móc grać online? (mody, programy itp)
Mam już HyperLobby Pro 3.x Client, i gdzieś wyczytałem że aktualna wersja IL2 sturmovik 1946 to 4.09i - czy tak?
« Ostatnia zmiana: Lipca 29, 2008, 10:00:21 wysłana przez baji »