Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 443117 razy)

Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #1455 dnia: Września 12, 2008, 13:07:08 »
Czy ktoś wie dlaczego Ił-2 nie widzi joya Logitech Force 3d Pro?
Po instalacji sterówników zrobiłem test joya i wyglądało że wszystko jest ok ale w ustawieniach go nie widać.

help :)
Coś mi się zdaje, że już po uruchomieniu gry, w głownym menu -> sterowanie -> sekcja STEROWANIE HOTAS, nie ustawiłeś odpowiednich osi joystika (lotka/ster wysokości/ster kierunku).
Dopiero wtedy joystik poprawnie zadziała w grze.
Prawdziwy programista wiesza się razem z programem ...

test_m4a1

• Gość
« Odpowiedź #1456 dnia: Września 12, 2008, 15:55:25 »
W sterowaniu HOTAS mam napisane "ster wysokości - Os x" a ten drugi to Y. Jest jeszcze oś obrotu Z. Ale nijak nie mogę ustawić też innych klawiszy. Po prostu Joy jakby nie żył. Ił nadal go nie widzi.
Jak chciałem ustawić np ogień 1 na klawiszu powiedzmy innym to one też nie reagują...

Wie ktoś o co chodzi :/

Dodam tylko że w takiej grze jak np. Pacific Warriors 2 JOY działa bez żadnego problemu.

Od Boba Fett
Poprawiłem literówki i drobne błędy, pisz troszkę wolniej :-)

« Ostatnia zmiana: Września 12, 2008, 16:26:53 wysłana przez Boba Fett »

Offline JG300_Hauptmann Kuba

• JG300
  • *
  • Jagdflieger
« Odpowiedź #1457 dnia: Września 12, 2008, 16:16:03 »
Popieram przedmówcę - sprawdź to a jeżeli nadal nic, spróbuj sprawdzić joy'a na innym kompie lub w innej grze.

test_m4a1

• Gość
« Odpowiedź #1458 dnia: Września 12, 2008, 16:27:15 »
Sprawdziłem w innej grze - działa.

Może jak coś źle robie w tych ustawieniach ponieważ zaznaczam to pole zmiany klawisza i kręce JOYem. To sie jakos inaczej robi? W ustwieniach Logitecha w tym programiku mam ustawione juz wszystko. Chyba że to jakos inaczej sie robi?
« Ostatnia zmiana: Września 12, 2008, 17:31:20 wysłana przez test_m4a1 »

« Odpowiedź #1459 dnia: Września 12, 2008, 19:44:50 »
Robi się to dokładnie tak jak ...robisz  :001:
A jak pokręcisz joyem to masz jakieś zmiany w HOTAS? Zatwierdzasz zmiany w ustawieniach?
Spokój cechuje Mistrza.

« Odpowiedź #1460 dnia: Września 12, 2008, 19:48:07 »
Sprawdziłem w innej grze - działa.

Może jak coś źle robie w tych ustawieniach ponieważ zaznaczam to pole zmiany klawisza i kręce JOYem. To sie jakos inaczej robi? W ustwieniach Logitecha w tym programiku mam ustawione juz wszystko. Chyba że to jakos inaczej sie robi?

Po pierwsze - uruchamiasz plik il2setup, tam jest m.in. zakładka gdzie zaznaczasz, że masz joystik.
Następnie uruchamiasz grę, w menu głownym wchodzisz do ustawień HOTAS, klikasz na pole po prawej stronie opisu i:
- Lotka - ruszasz joyem w prawo (lub w lewo) aby pojawił sie napis Oś X
- Ster wysokości - ruszasz joyem w górę (lub w dół) aby pojawił się napis Oś Y
- Ster kierunku ...... obracasz rączką w prawo (lub w lewo) aby pojawił sie napis Obrót Z
Na końcu oczywiście klikasz na ZASTOSUJ.

Potem ustawiasz samolot na lotnisku lub lecisz sobie w quick mission i w widoku z zewnątrz sprawdzasz jak reagują wszystkie stery, czy we właściwym kierunku. Jeżeli nie, to poprawiasz to w opcjach HOTAS.
Prawdziwy programista wiesza się razem z programem ...

test_m4a1

• Gość
« Odpowiedź #1461 dnia: Września 12, 2008, 21:27:12 »
Wielkie, na prawde wielki dzięki Jurekt49. Właśnie zaznaczenia tej opcji mi brakowało :)

Teraz ił-2 widzi JOYa i pozostaje mi tylko zabawa z ustawieniem JOYa.

Serdecznie dziękuje Wam za pomoc! :)

Mam tylko prośbe do moda czy mógłby zdjąć ze mnie opcje "moderowany" i zamienić ją na "obserwowany" - wiem że na początku popełniłem parę błędów ale teraz postaram się być bardziej wytonowany na forum :)

Offline Alive

• Trolle
  • *
  • Pleased to meet you Hope you guessed my name.
    • II. Gruppe Jagdgeschwader 7 "Nowotny" homesite
« Odpowiedź #1462 dnia: Września 12, 2008, 22:50:21 »
Mam tylko prośbe do moda czy mógłby zdjąć ze mnie opcje "moderowany" i zamienić ją na "obserwowany" - wiem że na początku popełniłem parę błędów ale teraz postaram się być bardziej wytonowany na forum

Obstawiałbym zatroszczyć się o stylistykę wklepywanych postów (można poprosić tatę o pomoc)  Może nie od razu poezja pisana, ale choć urzędowa forma zwracania się o pomoc :) Rzecz dwa: wpisz łaskawcze swój wiek, to może zadziałać jedynie na Twoją korzyść choć zdarzają się przypadki, takie jak Wosiek :D
elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

Kazik - California Über Alles

test_m4a1

• Gość
« Odpowiedź #1463 dnia: Września 12, 2008, 23:41:43 »

Do błędów się przyznałem, przeprosiłem i postaram się poprawić, więc z łaski swojej może już zejdź ze mnie :)

Offline Kos

• Global Moderator
« Odpowiedź #1464 dnia: Września 13, 2008, 12:11:37 »
Mam tylko prośbe do moda czy mógłby zdjąć ze mnie opcje "moderowany" i zamienić ją na "obserwowany" - wiem że na początku popełniłem parę błędów ale teraz postaram się być bardziej wytonowany na forum :)

Żółte ostrzeżenie (Moderated) pozostanie jeszcze przez pewien czas. Jest to okres w którym każdy Twój post będzie sprawdzany i albo zatwierdzany (wtedy trafi na Forum), lub nie (jeśli będzie naruszał regulamin).

Alive - ogranicz się w pouczaniu użytkowników i pozostaw to Moderatorom. Jeśli jednak już tak bardzo chcesz to robić to skorzystaj z Prywatnych Wiadomości (PW).
Dziadek Kos

bartek

• Gość
« Odpowiedź #1465 dnia: Września 15, 2008, 11:07:17 »
Proszę Koleżeństwo o pomoc w następującej sprawie:
Mam Vistę 64 bitową i chciałbym zainstalować "starego" Iłka czyli IŁ-2 Sturmovika, niestety pomimo wielu prób wciąż mi się to nie udaje, wcześniej na XP nie było z tym najmniejszych problemów.....
Pozdrawiam i dzięki za wszelką pomoc
Bartek

Offline Ger0nim0

• Administrator
  • Ojciec Założyciel
    • Wszystko
« Odpowiedź #1466 dnia: Września 15, 2008, 11:21:36 »
Jakieś bliższe szczegóły ? Kod błędu, opis, cokolwiek co pozwoli odpowiedzieć coś więcej poza wróżeniem z fusów.

bartek

• Gość
« Odpowiedź #1467 dnia: Września 15, 2008, 11:36:26 »
Zupełnie nic się nie dzieje, uruchamiam instalatora, Vista pyta "czy jestem pewien", ja potwierdzam i cisza......

Offline Ger0nim0

• Administrator
  • Ojciec Założyciel
    • Wszystko
« Odpowiedź #1468 dnia: Września 15, 2008, 12:35:37 »
Spróbuj prawym klawiszem -> uruchom jako Administrator

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1469 dnia: Września 15, 2008, 13:03:14 »
Wyłącz ta kontrole uzytkownka w ustawieniach kont. Zrób restart i wtedy puść instalkę. Ewentualnie skopiuj zawartośc płyt na dysk i odpal instalator.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"