Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 472142 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #2595 dnia: Września 12, 2010, 22:35:16 »
A6M2 ma jakąś przesłonę na celowniku , jak ją się ściąga bo w instrukcji o tym nie napisali.

Macie namiar na działającego torenta do up ? Jak na razie ściągnąłem takiego w 3 częściach i wywaliło misje w IŁku.

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #2596 dnia: Września 13, 2010, 00:27:55 »
Przesłonę z celownika spróbuj ściągnąć komendą "Toggle Reticle Dimmer", standardowo chyba Ctrl+D

Link do torrenta do UP 2.01 jest w tym temacie http://ultrapack.il2war.com/index.php/topic,1536.0.html
a dokładniej to ten plik http://ultrapack.il2war.com/index.php?action=dlattach;topic=1536.0;attach=923
Nie wiem skąd masz 3 części, normalnie jest on w 9ciu.

« Odpowiedź #2597 dnia: Września 15, 2010, 18:40:50 »
No to teraz ja mam kilka pytań początkującego ;] :

1. Gdzie dorwać jakiś tutorial do SST, a dokładniej wyjaśnienie jak się tworzy makra typu: wciśnij button 5 = klawisz1, puść button 4=klawisz2. Ewentualnie proszę o wytłumaczenie jak to zrobić. Przewertowałem kilka stron w w dziale software, a opcja szukaj też nie dała oczekiwanych rezultatów.

2. Lądowanie. Do stu piorunów :002:, wczoraj bite 2-3h samego lądowania, dziś kolejne 2,5h. No za cholerę nie mogę postawić tego żelastwa na ziemi. Gdzie jest problem? Otóż, po pierwsze, albo spadam przed pasem, albo jak się uda dolecieć to prędkość jest zbyt duża. Brak mi tego wyczucia - jak próbuje korygować ciągiem silnika to zazwyczaj jest już za późno, albo przesadzę i zapindalam z powrotem 250 km/h tuż nad pasem. Po drugie, dużym problemem jest samo wcelowanie w pas równolegle do jego osi i utrzymanie tego kierunku zaraz po zetknięciu się kołami z nawierzchnią pasa. To dla mnie jak jazda na byku. W ciągu tych kilku godzin wylądowałem bez uszkodzenia maszyny całe 5 razy (i to było wczoraj, dziś mi się już nie udało tego powtórzyć) z czego bodaj 2 razy samolot po zatrzymaniu był na głównym pasie. Reszta boczkiem, albo za. Co prawda próbuję wylądować FW190-A8, które przy samym starcie daje do wiwatu, ale wychodzę z logicznego założenia, że jak posadzę to, to i z resztą myśliwców będzie mi łatwiej.

EDIT: pilot co prawda 95% lądowań przeżywał (pozostałe 5% to już zależne od czasu pozostałego do eksplozji i szybkości nóg pilota), ale to tylko połowa sukcesu. ;P
« Ostatnia zmiana: Września 15, 2010, 18:48:52 wysłana przez zygiert »

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #2598 dnia: Września 15, 2010, 19:02:33 »
Może ten artykuł, ze strony którą już znasz, coś pomoże: http://www.sturmovik.pl/szkola-pilotow/pilotaz/mikkie-ldowanie .

Polecam też zagadać na shoutboxie na tej stronie (widziałem że masz tam konto) może jak dowódca (316_Artur) się pojawi to postawi mapę gdzie będziesz mógł przy nas potrenować lądowania i zobaczymy co jest nie tak. Jak się postarasz to dostaniesz też namiary na kanał TSa, mamy tam dział Szkółka specjalnie dla nowych.

« Odpowiedź #2599 dnia: Września 15, 2010, 21:14:32 »
Stronę oczywiście znam, natomiast dział "szkoła pilotów" często nie otwiera mi się, jakby nie było połączenia, dlatego mam braki w tamtejszych artach. Już się zabieram za lekturę.

Natomiast z opcji pt. szkółka z chęcią skorzystam jeśli będzie taka możliwość, ale muszę z tym poczekać do października - sesja się skończy to będę sobie mógł kupić wersję oryginalną (na pożyczonej domyślam się, że nie ma grania przez neta).

Tymczasem, dwa bardziej udane lądowania  :karpik  :002:
http://www.speedyshare.com/files/24267872/ladowanie2.TRK
http://www.speedyshare.com/files/24267871/ladowanie1.TRK

Tragedia...

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #2600 dnia: Września 15, 2010, 21:29:07 »
Ostatnio na stronie są problemy, shoutbox powoduje zbyt duże obciążenia i czasem coś pada.

Co do gry to i tak lepiej, że masz pożyczoną, a nie piraciłeś. Gra nie wymaga CD-KEYa więc nie powinno być problemu z lataniem online, ale oczywiście wypadałoby kupić oryginał, np tu http://allegro.pl/nowa-folia-flight-simulator-il-2-sturmovik-1946-i1220475485.html jest jeszcze kilka sztuk, cena nie jest specjalnie wysoka, biorąc pod uwagę to że 2 lata temu kupowałem za 70zł.

Jako że shoutbox aktualnie nie działa, możesz na naszej stronie wejść w dział "O Nas" i wysłać mail do któregoś z adminów, przedstaw się i napisz że rozmawiałeś ze mną na forum. Jak dostaniesz hasło do TSa to zawsze będziesz mógł pogadać zarówno z doświadczonymi graczami, jak i potrenować ze "świeżakami".

Tracków w najbliższym czasie raczej nie obejrzę, bo mam zasilacz do PCta w naprawie.

Pozdrawiam

Edit: Masz joystick? Jeśli tak to dobrze, bo na klawiaturze raczej odpada przyjemne granie, a o walce online nie ma raczej mowy.
« Ostatnia zmiana: Września 15, 2010, 21:35:14 wysłana przez Minamir »

« Odpowiedź #2601 dnia: Września 15, 2010, 22:08:39 »
Mam joystick. Rumble Force'a używkę.

Ps. Jaki program to tworzenia profili polecacie? Bo w tym SST się nie łapię, a takie makro press/release bardzo by się przydało i zaoszczędziło kilku przycisków na joyu.

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #2602 dnia: Września 15, 2010, 22:30:15 »
W instrukcji od SST tego nie ma? Z tego co pamiętam w programie jest nagrywanie różnych makr, i chyba da się zrobić to co chcesz czyli wciśnięcie przycisku = funkcja 1, puszczenie go = funkcja 2. Tak jak pisałem będę mógł z tym pomóc dopiero jak zasilacz wróci.

« Odpowiedź #2603 dnia: Września 17, 2010, 18:06:21 »
Witam
Bardzo rzadko coś tutaj piszę. Generalnie nic mądrego do powiedzenia nie mam.
Trochę już w tego iłka latam (choć efekty walki powietrznej nadal są marne), latam również w realu.
Jak możesz sam wysiąść z samolotu to lądowanie było dobre :).
FW to jednak trochę wredny samolot (mój ulubiony) i łatwiej będzie Ci załapać jak popróbujesz na 109. A jak już załapiesz to będzie proste.
Czasami postawię coś na HL-u, zapraszam.

« Odpowiedź #2604 dnia: Września 17, 2010, 18:30:20 »
Witam wszystkich. Jestem nowy w serwisie i nowym nabywcą Il-2 (przez Steam, wersja po angielsku). Mam kilka pytań :)

I.

Przypisałem sobie klawisze i osie, ale mam pytanie czy powinienem zwróić uwagę na jeszcze jakieś opcje dostępne w samolocie. Wyczyściłem wszystko i na razie przypisałem:

Power, Ailero, Elevator, Rudder - do odpowiednich osi

Toggle Engine - E
Increas i Decrease Prop. Pitch (to skok śmigła tak?) - przyciski na joy'u
Increas i Decrease Mixture - przyciski na joy'u
Magneto Next Prev. (to tryb świec/iskrowników?) - S, X
Select Engine 1 2 3 4 5 6 7 8
Flaps Up, Flaps Down - A, Z
Gear Up/Down - G
Cowl or Armor Flaps (to żaluzje/chłodnica?) - przycisk na joy'u
Wheel Brakes - B
Weapons 1 2 3 4 1+2 - przyciski na joy'u
Rozglądanie się - grzybek na joy'u
Cockpit Lights - L
Toggle Map - przycisk na joy'u
Chat - `

Czy nie pominąłem jakiejś ważnej rzeczy dla obsługi samolotu?

II.

Jak wyszukać jakiś serwer żeby zagrać online?

III.

Pytania w kwestii pilotażu.
Jak szybko zwiększyć wysokość (nie mając dużej prędkości)?

Jak jestem wysoko i chcę zanurkować to powinienem zmniejszyć skok śmigła, ale co z gazem? I jak chcę po tym wybić się w górę mając prędkość jak ustawić skok śmigła? Otworzyć żaluzje (chłodnicę) na maxa też?

Po starcie mieszankę ustawiam przeważnie na 60% i nie zmieniam później, czy powinienem tak robić?

I jeszcze jeżeli o skok śmigła chodzi... kiedy i jak go zmieniać? Czy tylko do nurkowania go zmniejszać?

To na razie wszystko. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #2605 dnia: Września 17, 2010, 19:03:53 »
I. Jaki masz joystick? Widzę parę funkcji które wg. mnie to marnowanie przycisków na joyu. Usunął bym mieszankę, skok, chłodnicę i weapon "1+2" z niego. Proponuję za to przypisać klawisze (niekoniecznie na joyu) do tych funkcji:

-trymowanie (aileron/rudder/elevator trim)
-ręczne wysuwanie i chowanie podwozia (rise/lowe gear manually)
-blokada kół (toggle chocks)
-centrowanie widoku i spojrzenie przez celownik
-wybór wszystkich silników na raz
-kontrola celownika bombowego
-stabilizator (level stabilizer)

II. Program Hyper Lobby http://hyperfighter.sk/

III. No cóż, żeby się jak najszybciej wznosić, przydaje się wysoka prędkość.
Jeśli chcesz się rozpędzić przy nurkowaniu, to zmniejsz % skoku śmigła, gaz możesz zostawić tak jak miałeś przed nurkowaniem. Poza tym, jak chcesz szybko nurkować lub się wznosić, to chłodnicę ZAMKNIJ, bo otwarta powoduje opór aerodynamiczny.

Co do mieszanki - robisz to źle. Mieszankę zmniejsza się wraz ze wzrostem wysokości, ustawiając ją na 60% przy starcie tracisz moc. Zresztą poczytaj co to mieszanka i z czym to się je.

« Odpowiedź #2606 dnia: Września 17, 2010, 19:15:47 »
Dzięki. Więc dalej :)

Mam Saitek Cyborg Evo Force

I
Do czego jest trymowanie?
Ręczne wysuwanie? A nie wystarczy Gear up/down?
Widok się centruje po dotknięciu grzybka. Jak po angielsku zwie się to spojrzenie przez celownik?

II
Dzięki, sprawdzę jak to działa.

III
Tak. Startuję na mieszance 100%, ale potem ustawiam ją na 60%, bardzo wysoko jeszcze nie latałem żeby więcej powietrza doprowadzać. Pewnie to od samolotu zależy ale często powinienem zmieniać mieszankę? Co jaką wysokość mniej więcej?

Co do tej chłodnicy to chodziło mi raczej czy przy takich manewrach warto dodatkowo schłodzić silnik przy okazji.

EDIT:
-stabilizator (level stabilizer) - do czego to?

Offline Yarden

• *
  • Wirtualny Dywizjon 316
« Odpowiedź #2607 dnia: Września 17, 2010, 19:30:30 »
Sprężarki nie zauważyłem, też by się przydała.
Trymowanie to ustawianie powierzchni sterowych samolotu w optymalnym (subiektywnie) położeniu. Ręczne przydaje się w części samolotów.
"Nie mogę patrzeć na bitego człowieka, nie mogę! Jeżeli bije ktoś inny." - Hermann Brunner

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #2608 dnia: Września 17, 2010, 19:33:23 »
I.
Pomijając technikę, trymowanie służy do tego żeby samolot leciał prosto bez potrzeby ciągłego trzymania joysticka.
W takich samolotach jak I-16 czy F4F podwodzie jest na korbę, i je trzeba wysunąć ręcznie.
Toggle Gun Sight - powoduje że widok przybliża się do celownika, dzięki temu w niektórych samolotach lepiej widać to co za maską, a w bombowcach pozwala na spojrzenie przez specjalny celownik do zrzutu bomb.

III.
Powinno być w Aircraft Guide.pdf

Chłodnicę otwieraj w czasie dolotu do celu lub miejsca walki żeby na zapas schłodzić silnik, a w czasie walki możesz zamknąć do zwiększy nieco maksymalną prędkość.

Stabilizator, dostępny w bombowcach (przynajmniej niektórych) powoduje że samolot sam leci prosto i utrzymuje wysokość. Bardzo przydatne przy bombardowaniu, włączasz stabilizator i możesz zająć się wprowadzaniem danych do celownika.

Edit: Yarden mi przypomniał - niektóre samoloty posiadają ręczną sprężarkę, jej też się zmienia biegi wraz ze wzrostem wysokości. Też powinno być w tym PDFie.

« Odpowiedź #2609 dnia: Września 17, 2010, 19:42:11 »
Wielkie dzięki!

To jeszcze zoptymalizuję swoją klawiszologię dzisiaj i zabieram się do nauki latania ;) Ten programik do serwerów to jak jakieś hakerski programik wygląda :) Poradziłem sobie z nim - tzn. doszedłem do momentu że mnie zalogowało i widziałem jakieś serwery, ludzi piszących na czacie itp. do gry żadnej się jeszcze nie podpinałem.

Macie jakiś własny serwer na którym można spotkać ludzi tu piszących?