Witam

Ich bin Rafał i mam problemy z usystematyzowaniem wiedzy odnośnie HSFX i UltraPack.
Tematyką IIWŚ i lotnictwa zajmuję się od 10 lat, od kiedy nałogowo gram w Ił-2.
Mam licencję PPL(a) i nie gram na sieci w Iła, za to czasem ze znajomymi przez router itp.
Moją specjalnością są misje historyczne w których dążę do zgodności z faktami na tyle ile to możliwe. Ogranicza mnie skończony zasób map w podstawowej wersji symulatora.
Śmigam na WINDOWS 7 Home Premium 64bit

Tyle o sobie.
----------------------------------------------------------------
Problem:
Obecnie mam Ił-2 1946 v4.12 i NIGDY nie instalowałem modów- proszę więc mnie poprawiać jeśli się mylę.
Wg mnie są dwa różne "systemy" ulepszenia Iła- HSFX i UP(Ultra Pack) w wersjach HSFX7 i UP3. Problem w tym że nie zależy mi na ich udoskonaleniach tylko na mapach które ludzie porobili- Moskwa, kanał La Manche (z Londynem), Północna Afryka itp wielkoobszarowe cuda...
Pytanie 1 (naiwne lecz podstawowe):
Czy da się wgrać dodatkowe mapy w jakiś dość prosty sposób bez HSFX lub UP? Jeśli tak to jak?
Pytanie 2:
Wybór HSFX/UP pod mody. Czy HSFX i UP się różnią pod względem możliwości obsługi dodatkowych map/modów? A może jednak mody są uniwersalne i działają w obu systemach?
Pytanie 3 (w ilości 3):
Gdzie najlepiej pobrać HSFX/UP? (Ewentualnie nawiążę kontakt z maniakiem z okolic Piaseczna/Południa Wawy w celu zgrania.)
Ile one ważą?
Jak często się zmieniają wersje i jaki ma to wpływ na patche? (Pytam bo już v4.13 się przygotowuje z Liberatorami, celownikami bombowymi i rozbudowanymi systemami zarządzania uzbrojeniem)...
================
Pytanie poza konkursem: polecacie jakieś dobre linki do ciekawych misji? Sam mam kilka którymi mógłbym się podzielić.
Pozdrawiam.