Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 443135 razy)

Kurokow

• Gość
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #885 dnia: Grudnia 20, 2007, 23:44:26 »
Witam

Dziś pobrałem sobie demo IL2 Sturmovik. Wszystko było by dobrze gdyby nie to że jak tylko wystartuje jakimś myśliwcem to od razu skręca on w bok na małej wysokości i skrzydłem ryje o ziemie. Nic nie da się zrobić on w lewo a ja sterami od razu w prawo a on dalej w lewo i koniec. Co robić?

Offline Alive

• Trolle
  • *
  • Pleased to meet you Hope you guessed my name.
    • II. Gruppe Jagdgeschwader 7 "Nowotny" homesite
« Odpowiedź #886 dnia: Grudnia 21, 2007, 00:00:27 »
Tak, to już jest, jak samolot przeciąga zmuszany do czegoś czego nie lubi (gwałtowne ruchy sterami na małej prędkości)  + moment od śmigła.. Musisz być zdecydowanie bardziej finezyjny.
elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

Kazik - California Über Alles

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #887 dnia: Grudnia 21, 2007, 00:08:09 »
Witamy na forum  :002:
Co robić?
Z gazem to jak z kobietą, zacznij powoli i niech sie rozgrzewa..... :021:

Hans

• Gość
« Odpowiedź #888 dnia: Grudnia 21, 2007, 00:26:29 »
Z gazem to jak z kobietą, zacznij powoli i niech sie rozgrzewa..... :021:
Glebas hehehe dobrze powiedziane... Trzeba być delikatnym, powolutku... :021: hehe

Hans, Twój post nie ma nic współnego z tematem tego wątku. Zaczynasz spamować. Jeśli nie masz nic konkretnego do powiedzenia to nie pisz, tak będzie lepiej. Dziadek Kos
« Ostatnia zmiana: Grudnia 21, 2007, 07:35:08 wysłana przez Kos »

Kurokow

• Gość
« Odpowiedź #889 dnia: Grudnia 21, 2007, 12:44:18 »
Start z minimalną mocą nic nie dał. Zaraz po oderwaniu się od ziemi przechyla go w bok i kraksa.

Offline Alive

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #890 dnia: Grudnia 21, 2007, 12:55:01 »
Start z minimalną mocą nic nie dał. Zaraz po oderwaniu się od ziemi przechyla go w bok i kraksa.

Glebi ja Cię proszę...  nie wprowadzaj zbytecznego zamętu. Kolego.. startować masz z mocą MAKSYMALNĄ Natomiast najwyższą starannością i finezją ruchów masz się wykazać w trakcie odrywania maszyny od ziemi osiągając prędkość to umożliwiającą (najlepiej nieco powyżej tej granicy aby mieć zapas) możesz sobie nieco pomóc trymem bądź wręcz za jego pomocą odrywać maszynę od pasa. Ten krytyczny moment, to nie przelewki gdyż, to wtedy właśnie jesteś najbliżej ziemi (drugim takim momentem będzie lądowanie) Oczywiście mam nadzieję, że kolega nie zapomina o ustawieniu klap ("flaps") na pozycję takeoff? Zwiększają one siłę nośną i są zdecydowanie pomocne przy starcie.
elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

Kurokow

• Gość
« Odpowiedź #891 dnia: Grudnia 21, 2007, 12:58:24 »
A który to klawisz te 'klapy'?

Już się w sumie oderwałem od ziemi, leciałem przez paręnaście sekund ale po chwili przechylił się na bok i nic nie dało się zrobić, leciał jak kamień.

Offline Alive

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #892 dnia: Grudnia 21, 2007, 13:07:12 »
Niech kolega poszuka w instrukcji dotyczącej klawiszologi pozycji: flaps up, flaps down (jeżeli, to angielska wersja) bądź bezpośrednio w grze przejdzie do menu "controls" i takowe sam odnajdzie oraz ew. przypisze sobie własne klawisze odpowiedzialne za tą czynność.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #893 dnia: Grudnia 21, 2007, 13:59:33 »

Nie chcę być niemiły, ale czy kolega wie o co pyta wogóle ?
Przecież to tak jakby sie zapytać na forum quake'a który to klawisz "fire" ?? (z całym szacunkeim dla quake'a).

Nikt nie twiedzi, ze granie w "symulator" mysliwca jest rzeczą prostą, ale też za bardzo skomplikowane to nie jest.
Jak już się bierzesz za takie gry to wypadało by się czegokolwiek dowiedziec jak taka gra działa lub co próbuje "symulować"
Ja zaczniesz grać w "Need for Speed" to też sie zapytasz : - "A który to klawisz 'brake' ?" ??
Zanim zadasz pytanie na forum zastanów się bardzo proszę trochę nad tym o co pytasz.

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #894 dnia: Grudnia 21, 2007, 14:20:08 »

Może w "River Raid" pograj?Tam klap się nie używa..Ludzie,trochę chęci i myślenia..to naprawdę nie boli
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

silientbob

• Gość
« Odpowiedź #895 dnia: Grudnia 21, 2007, 14:22:12 »
Kurokow, jeśli startujesz myśliwcem nie obładowanym bombami czy innym dodatkowym sprzętem, klapy nie są niezbędne. Zaraz po starcie nie staraj się wznosić, lecz się rozpędzaj tuż nad ziemią. Każda próba gwałtownego podniesienia zakończy się przeciągnięciem maszyny. Sam wyczujesz moment kiedy możesz delikatnie nabierać wysokości. Dokładny opis jak wystartować i nie tylko znajdziesz tutaj:
http://www.kg200.xt.pl/main/index.htm wybierz zakładkę "szkoła"
Bardzo przystępnie napisane, masz tam praktycznie wszystko co na początek powinieneś wiedzieć.

P.S. powodzenia podczas prób lądowania ;)
« Ostatnia zmiana: Grudnia 21, 2007, 14:29:59 wysłana przez silientbob »

Offline Alive

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #896 dnia: Grudnia 21, 2007, 14:37:46 »
silientbob - a jeśli kolega startuje na gołym FB, to co? Chciałbym Cię widzieć, jak startujesz zatankowanym fokczem bez klap już nawet nie zakładając, że jesteś początkującym i nie masz joystick'a. . To tak btw twojej nadgorliwości w powielaniu odpowiedzi, które zostały już udzielone...

silientbob

• Gość
« Odpowiedź #897 dnia: Grudnia 21, 2007, 14:50:37 »
silientbob - a jeśli kolega startuje na gołym FB, to co?
Wyraźnie napisano że jest to demo sturmovika :004:  W kwestii mojej nadgorliwości w powielaniu czegoś tam, ocenę pozostawię historii i moderatorom. Pamiętaj Alive, że częste powtarzanie czegoś to najlepszy sposób żeby to zapamiętać  :banan

Offline Alive

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #898 dnia: Grudnia 21, 2007, 14:56:47 »
Wyraźnie napisano że jest to demo sturmovika   W kwestii mojej nadgorliwości w powielaniu czegoś tam, ocenę pozostawię historii i moderatorom. Pamiętaj Alive, że częste powtarzanie czegoś to najlepszy sposób żeby to zapamiętać

A to przepraszam, wyleciało mi z tym demkiem istotne? (w kwesti startu na starym się nie wypowiem gdyż za mało go ugryzłem) co nie zmiania faktu, że klapy  w pozycji "do startu" są po to, żeby ich używać gdyż takowy start ułatwiają (co jest w tym wypadku opcją pożądaną prawda?)

silientbob

• Gość
« Odpowiedź #899 dnia: Grudnia 21, 2007, 15:20:29 »
Prawda  :002: